GENÇLER İÇİN MENTORLUK ÇÖZÜMLERİ

Pandemi sürecinin, hayatın hemen her alanına önemli etkileri oldu. Salgının yayılmasıyla birlikte artan vaka sayıları ve can kayıpları, ulusal ve uluslararası düzeyde kısıtlayıcı önlemlere yol açtı. Bu bağlı olarak, çalışanlar ve işletmeler, farklı yaşam ve iş görme biçimlerini benimsemeye başladı. En büyük farklılıklardan biri de "Uzaktan Çalışma" uygulaması oldu.

Sürekli evde kalmanın yol açtığı psikolojik sorunlar, işlerin azalması ve belirsizlik nedeniyle yaşanan gelecek kaygısı, sanal görüşmelere alışık olmama ve yadırgama, rahatlık yüzünden iş disiplininin zayıflaması ve işlerin ertelenme eğilimi, takım çalışmasının daha az olması gibi problemlerle karşılaşıldı. Bu noktada, “mentorluk” yeniden önem kazandı. Bu kavramı “Bilgi ve deneyim sahibi bir kişinin yetkinliklerini, öğrenmeye açık bireyle paylaşmasına dayanan menti-mentor ilişkisi” diye özetleyebiliriz. 
Geçen ay, “Yüksek potansiyelli genç çalışma arkadaşlarınızın üst yönetime ulaşabilmesi ve kendilerini tanıtabilmesi için, zorlu dönemlerde ne tür çözümler üretiyorsunuz?” yanıtını, İK liderlerimizde aramıştık. Eylül 2021'de ise “Uzaktan çalışma sisteminde mentorluk çalışmalarını nasıl yapıyorsunuz?” sualine yoğunlaştık... 

Kale Grubu İk Başkan Yardımcısı SELDA SEÇKİNLER:
Genç yeteneklerimizin gelişimlerini destekliyoruz
Kale Grubu değerlerini içselleştirmek üzere, genç yeteneklerimizi her ay üst düzey yöneticilerimizle online ortamda bir araya getiriyoruz. Liderlerimizin ilham veren hikâyelerini bizzat kendilerinden dinledikleri ve sorularını yönelttikleri “Yönetim Sohbetleri” ile gelişimlerini destekliyoruz.

“Bizden Bize” tersine mentorluk programımızı, dijital bir platformda tasarladık. Grubun üst düzey yöneticilerini; bursiyerlerimiz, genç yeteneklerimiz ve lise öğrencileri ile eşleştiriyoruz. Bu, öğrenmeyi teşvik eden ve jenerasyonlar arası ilişkiyi kolaylaştıran, iletişimi ve iş birliğini güçlendiren yenilikçi ve çift yönlü bir gelişim yolculuğu. 
Ajandamızda, süreçlerimizde dijitalleşmeye odaklanacağız. Değişimin öncüsü İK’cılar olmalı. Geçmişte operasyonlar zamanımızın büyük bir kısmını alırken, şimdi işlerimiz değişip dönüşüyor. İnsan kaynaklarının odağı, operasyondan daha çok strateji olmalı. İK; yetenek yönetimi, çalışan deneyimi, yeteneklerin elde tutulması ve gelişimi üzerine yoğunlaşmalı. 

Arkas Holding İk Direktörü DR. ŞENGÜL ATALAY:
Çalışma arkadaşlarımıza mentorluk sağlıyoruz

“İçimizden Biri” ve “Yeni Nesil Lider Programı” gibi çözümler, online platformumuz “Teams” üzerinden gerçekleştiriliyor. Wellbeing (esenlik) konularında da çalışma arkadaşlarımıza mentorluk sağlıyoruz. Düzenli olarak, haftanın belli günlerinde yoga, plates etkinlikleri, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uzman doktorlarla, “online”da bir araya geliyoruz. Uzaktan çalışma döneminde katılımı artırmak için iyi planlanmış bir iç iletişimle hareket ediyoruz. Bilgileri pekiştiren doküman paylaşımında bulunuyoruz.

Migros Ticaret A.ş. İk ve Endüstri İlişkileri Genel Müdür Yardımcısı OLCAY YILMAZ NOMAK:
Mentorları seçme özgürlüğü tanıyoruz
“Yeni Nesil Mentorluk Programı”mızın ilk fazı kapsamında; üst yönetim seviyesindeki mentilerimiz, sanal ortamda özveriyle ve aynı heyecanla bir araya gelerek görüşmelerini tamamladı. Eğitim ve destekleyici seansları da yine dijitalde başarılı bir şekilde uyguladık.

Saha kanadında, yeni işe başlayan ya da terfi alarak yükselen mağaza yöneticilerimiz, iki aylık staj dönemini tamamlayarak mağazalarına atanıyor. Sonrasında, yeni pozisyonlarına adapte olmalarını sağlayan mentorluk sürecine dahil oluyor. Alanında uzman ve gönüllü mağaza müdürlerimizin yetenek ve tecrübelerinden yararlanarak kurduğumuz bu öğrenme ortaklığındaki 6 aylık süreci, sanal ortamda 9 görüşme yaptırarak yönetiyoruz. Kendi mentorlarını online ekran üzerinden seçme özgürlüğü tanıyoruz.

Yataş Grup İk Direktörü ERTUĞRUL KAYA:
Mentorluk çalışmaları aralıksız devam ediyor

Bundan önceki döneme haftanın belirli günlerinde bire bir yürütülen mentorluk çalışmaları, üretim ve mağazacılıkta eskisi gibi devam ediyor. Uzaktan çalışma sistemiyle çalışan arkadaşlarımızla ise online platformlar üzerinden gerçekleştirilen görüşmelerle sürdürülüyor.

Pegasus Hava Yolları İk Direktörü DİLARA OĞUR:
Genç yeteneklerimiz, gelişim rotalarını mentorlarıyla seçiyor

“Young Talker” günleri, genç yeteneklerimizin öğrenme yolculuğunda önemli bir adım. Bu kapsamda, Linkedin Learning üzerinden mentorlarıyla seçtikleri gelişim rotalarını tamamlıyorlar. Haftalık olarak online ortamda gerçekleştirilen buluşmalarda, konularını ekip arkadaşlarıyla paylaşmalarına ve birlikte gelişmelerine olanak sağlıyoruz. Genç yeteneklerimiz, keyifli ve öğretici paylaşımların ardından, bu konuları tüm şirket çalışanlarımızla paylaşacak. Bunun için onlara, çalışanlarımızın birbirlerinden öğrenmesini desteklemek ve fonksiyonlar arası iletişimi kuvvetlendirmek üzere hayata geçirdiğimiz “PegaTED” paylaşım platformumuzda yer vereceğiz.

Doğuş Otomotiv İk ve Süreç Yönetimi Genel Müdürü  ELA KULUNYAR:
Farklı kuşakların kaynaşmasını sağlıyoruz
Yeni işe başlayan gençlerin katıldığı iç mentorluk ve kariyerlerinin henüz başlangıcındaki çalışma arkadaşlarımızın üst düzey yöneticilerimiz ile buluştuğu tersine mentorluk programlarımız bulunuyor.

Farklı kuşakların daha fazla kaynaşması, birbirinden öğrenmesi, yeni neslin şirkete ve iş yaşamına daha hızlı adapte olmalarının sağlanmasını amaçlıyoruz. Tüm mentorluk çalışmalarımız, düzenli aralıklarla, online iletişim platformları üzerinden gerçekleşiyor. İşe yeni başlayan arkadaşlarımızın kurumumuza ve iş hayatına adaptasyonlarını destekliyoruz. Bu kapsamda; profesyonel davranış, imaj, ilişki yönetimi, motivasyon ve kişisel performans yönetimi gibi başlıklarda eğitimler de düzenleniyor.

ASELSAN İK Direktörü Can Demir:
Mentorluk görüşmelerimiz, bire bir gerçekleştiriliyor
Kritik bir sektörde çalışıyoruz. Bu nedenle ASELSAN olarak, uzaktan çalışma düzenine geçiş yapmadık. Bununla birlikte, pek çok toplantıyı çevrimiçi platformlara taşıdık. Mentorluk görüşmelerimiz bire bir olduğundan, sosyal mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, görüşmenin yüz yüze veya online olmasını katılımcılarımızın tercihine bıraktık.


Socar Türkiye İk ve Kurumsal Hizmetler Başkanı SİBEL UĞUR:
Mentorluk görüşmelerimiz kesintisiz devam ediyor

Pandemiyle birlikte, iş süreçlerimizin kesintisiz devamı için gereken değişiklikleri hızla hayata geçirdik. “Lead to Future” “yetenek geliştirme programı”mız kapsamında, mentorluk görüşmelerimiz kesintisiz devam ediyor. Tüm kurumsal yapımızı kapsayacak şekilde başlatılan dijital dönüşüm çalışmalarımız sayesinde, salgın döneminde çalışanlarımızla sorunsuz iletişim kurduk, onların hep yanında olduk. 

SAP Güney Avrupa, Afrika, Orta Doğu Danışmanlık Hizmetleri Bölge ve Türkiye İk Direktörü HANDE GENÇ:
Tersine mentorluk nesiller arası farklılık ve çeşitlilikten besleniyor
SAP’de tersine mentorluk uygulamasıyla daha dinamik, bilgiyi daha çabuk kapıp, analiz ederek sentezleyen bir yapıya sahibiz.

Tüm çalışanlarımızı uzaktan erişimli veya sınıf içi eğitimlerle, koçlukla, mentorlukla, rotasyonla geliştiriyor; uzmanlık alanlarının dışında projelerde görev almalarını sağlayarak deneyimlerini artırıyoruz. 
Y kuşağının çalışma hayatına atılmasıyla, şirketlerin çalışma düzeni de dönüşmeye başlamıştı. SAP’de çalışanlarımızın yaş ortalaması 37,2. Şirketimizin yüzde 66’sını Y kuşağı oluşturuyor. Y kuşağı dönüştürücü bir güce sahip. Bu nedenle tersine mentorluk (reverse mentoring) uygulaması da bu güçten faydalanmayı hedefliyor. Nesiller arası farklılık ve çeşitlilikten beslenen tersine mentorluk ile şirketler rekabet avantajı elde edebiliyor. İki taraf da karşılıklı tecrübe aktarımında bulunarak, şirketin genelinin bilgi birikimini de tazelemiş oluyor.

Borusan Holding İk ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı NURSEL ÖLMEZ ATEŞ:
Mentorluk çalışmalarımız, gelişim hedeflerimize paralel sürüyor
Borusan olarak, 3 yıl önce başladığımız dijital dönüşüm sürecinin sonuçlarını 2020 itibarıyla gördük. Dijitalleşmeye yatırımlarımız, bu alanda bize güçlü bir altyapı sağladı. En önemli stratejik odağımız olan insan kaynakları konusundaki tüm süreçlerimizi, uçtan uca tek bir platform üzerine taşıdık.

Gelişim aksiyonlarının tamamen çevrimçi platformlara taşınması, bize kolay ulaşılabilir ve lojistik kısıtları olmayan bir dünya yarattı. Bu dünyanın avantajını kullanarak, her seferinde daha çok sayıda Borusanlının gelişimine etki etmeyi hedefledik. Dijitalde yer alan çözümleri; okuma, dinleme, izleme, deneyimleme gibi öncelikli ihtiyaçlara dokunabilecek nitelikte hazırladık. 
Borusan Akademi, “Gelişim Seninle Başlar” mottosuyla, Covid-19 salgını sürecinde çeşitli eğitimlerle tüm çalışanlarının yanında oldu. Mentorluk çalışmalarımız da gelişim hedeflerine paralel olarak, destekli ve “online”dan devam etti. Fiziksel sınırların kalkmasıyla, yerden ve zamandan bağımsız olarak yürüttüğümüz bu çalışmalarla, pandeminin karşımıza çıkardığı önemli bir engeli aşmakla kalmayıp, lehimize de çevirmiş olduk.

Samsung Electronics Türkiye İk Direktörü SEMRA ERGİN:
Karşılıklı iletişimin sıcaklığından vazgeçmiyoruz
Bir şirketin sahip olduğu esas kaynağın ve gücün, insan olduğu inancından yola çıkıyoruz. Karşılıklı iletişimin sıcaklığından vazgeçmiyoruz.

Yerleşik ofis kültürüyle çalışan her şirket gibi, bu kültürün getirdiği alışkanlıkların, uzaktan çalışma esnasında da devam etmesine özen gösteriyoruz. Bunu öncelikli olarak iletişime odaklanarak yapıyoruz. Karşılıklı iletişimin en önemli faktörlerinden birini ise bilgi birikiminin ve deneyimlerin paylaşımı olarak görüyoruz. Bu şekilde paylaşımlar yapılmasını mümkün kılacak toplantı ve buluşmaları online ortamda da belli periyotlarla gerçekleştirmeye devam ediyoruz.  

Kiğılı İk ve Kalite Yönetim Sistemi (Kys) Direktörü IŞILAY OKAY:
Çalışanlarımıza; koçluk, eğitim ve seminer desteği sağlandı
Her kuşağın beklentisi birbirinden farklı olduğundan pandemi sürecinde, tüm çalışanları kapsayacak ortak fikirler ve çözümler oluşturuldu.

Değişim dönemlerinde ortaya çıkan belirsizlik kaynaklı kaygı ve olumsuz duyguların pozitif kanallara yönlendirilebilmesi için çalışanlarımıza koçluk, eğitim ve seminer desteği sağlandı. Her kuşağın kendine özgü istek, ihtiyaç ve beklentileri olduğunu göz önünde bulundurduk. Eğitim programlarınızı farklı kuşaklar için ayrı ayrı; ama birlikte ilerlemeye yönelik unsurları da içerecek biçimde tasarladık. Eksik ya da geliştirilmesi gereken yönlerimizi tespit ederek, online eğitim tasarımları gerçekleştirdik. Ücretsiz katılımın olduğu birçok yönetici geliştirme programlarını teşvik ettik. 

Arzum İk Genel Müdür Yardımcısı DİDEM ORAL:
“Mentee” ve “mentor”lardan geri bildirim topluyoruz

Pandemi, neredeyse her süreci dijital ortamlarda gerçekleştirebilme yeteneğimizi çok güçlendirdi. Bu süreçte, mentorluk çalışmalarına “online”da devam ediyoruz. İnsan Kaynakları, sorunlara ilişkin çalışanlarımıza her zaman destek veriyor. “Mentee” ve “mentor”lardan sık aralıklarla geri bildirim topluyor. 

Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Lideri AHMET R. KUMBASAR:
Mentorluk çalışmalarımızda değişiklik yok

Tüm mentorluk çalışmalarımıza, hiçbir değişiklik olmadan, online platformda devam ediyoruz. “Genç Fikir” programımız yanında, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yürüten ve yeni seçilen “mentee”leri ile ikinci faz çalışmalarına başlayan “Eşit Enerji” oluşumumuz da çalışmalarını sürdürüyor.

Doğanlar Holding İk Direktörü ELİF YILMAZ:
Mentor görüşmelerimiz verimli ve keyifli

Fikir ve inovasyon kulübümüz “Takım D” kapsamındaki eğitim faaliyetlerimizi, mentor görüşmelerimizi ve genç potansiyeller ile yöneticilerimizi buluşturduğumuz etkinliklerimizi online platformlardan yürütüyoruz. Her geçen gün bu toplantıları yapmanın etkin yollarını buluyor, öğreniyoruz. Türkiye genelinde farklı lokasyonlarda olup zaman ve mesafe nedeniyle gerçekleştirilemeyen görüşmelerimizi çevrimiçi olarak, daha verimli ve daha keyifli yapıyoruz.

Arena Grup ve Paynet İk Direktörü GÜNIŞIĞI GEÇGİL:
Mentorluk süreci, gelişim yolculuğumuzun önemli bir parçası

Gençlerin ve benzer deneyimleri yaşamış daha kıdemli çalışanların birbirinden öğrenmelerine vesile olan mentorluk süreci, “Gelecek Arenası” adlı gelişim yolculuğumuzun önemli bir parçası. “Teknolojide kadın” odağımızla, teknoloji alanında deneyim sahibi ekiplerimizin desteğiyle, genç kadın mühendisler için mentorluk fırsatı yaratmak istiyoruz. Liderlik rollerine hazırladığımız çalışanlarımızı da koçlukla ve alanında uzman kişilerden alınan mentorluk görüşmeleriyle destekliyoruz.