GLOBAL BİR SAĞLIK ÜSSÜYÜZ

POLİFARMA İLAÇ YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI VİLDAN KUMRULU, TÜRK İLAÇ SEKTÖRÜNÜN EN GÜÇLÜ LİDERLERİNDEN BİRİ. 'TÜRKİYE'NİN EN GÜÇLÜ 50 KADINI' LİSTESİNDE YER ALAN KUMRULU, KİMYA YÜKSEK MÜHENDİSİ OLARAK MEZUN OLDUĞU 1987 YILINDAN BU YANA İLAÇ SEKTÖRÜNE YÖN VERİYOR. AİLE ŞİRKETİ POLİFARMA'NIN KURUMSALLAŞMASINDA ETKİLİ OLAN İSİM, ÜLKEDEKİ MEVCUT DURUMUN AKSİNE ÜRETİMDE KADIN İSTİHDAMINDAKİ TABLOYU, KENDİ ŞİRKETİNDE TERSİNE ÇEVİRMESİYLE DE TAKİP EDİLİYOR.

TÜRK İLAÇ SEKTÖRÜNDE PEK ÇOK İLKİ HAYATA GEÇİRDİKLERİNİ SÖYLEYEN KUMRULU, HASTANE ÜRÜNLERİNDE SON 8 YILDIR PAZAR LİDERİ OLDUKLARINI BELİRTİYOR. “LİDER KONUMUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ” DİYE KONUŞAN KUMRULU, “ORİJİNAL MOLEKÜLLER ÜZERİNDE ÇALIŞMAYA VE SONUÇLARINI ALMAYA BAŞLADIK. TÜRKİYE’DE ORİJİNAL MOLEKÜL YARATILMAZ YARGISINI KIRACAĞIZ VE DÜNYADA ORİJİNAL MOLEKÜL ÇALIŞMALARIMIZLA ADIMIZI DAHA ÇOK DUYURACAĞIZ. KENDİ MOLEKÜLÜNÜ ÜRETEN ‘GLOBAL BİR SAĞLIK ÜSSÜ’ OLMA YOLUNDA EMİN ADINLARLA İLERLEDİK” DİYOR. 2022’DE CİROYU YAKLAŞIK 3’E KATLAYAN POLİFARMA’NIN VE VİLDAN KUMRULU’NUN BAŞARI ÖYKÜSÜNÜ VE GELECEK PLANLARINI KONUŞTUK.

Polifarma İlaç, 37 yıllık yolculuğunda hangi ilkleri hayata geçirdi?

37 yıldır durmadan aynı heyecanla büyümeye ve Türkiye ilaç sektöründe alanının lideri pozisyonumuzu koruyarak, dünyanın dört bir yanında tüm canlıların yaşamlarına dokunuyoruz. Sektörümüzde birçok ilke imza attık. Sağlıkta kaliteli üretimin öneminin bilincinde olarak, kaliteyi odağımıza alan üretim anlayışımız ve yüksek teknolojiye sahip üretim alanlarımızla var olmaya devam ediyoruz. Polifarma, yüzde 100 Türk sermayeli, global bir ilaç şirketi olarak hastane ürünlerinde son 8 yıldır pazar lideri. Lider konumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. 15 farklı terapötik alanda, tüm formlarda 600 ruhsatlı ürünümüzü, 70’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye’nin hastane ürünleri ihtiyacının çok büyük bir miktarını karşılıyoruz. Özellikle anestezi ürünleri ve yoğun bakım beslenme solüsyonunda lideriz.

Sektörde hayata geçirdiğiniz ilklerden bahseder misiniz?

Ülkemizde ilk yerli üç odalı parenteral beslenme solüsyonunu geliştirerek bu tarz beslenme ürünlerinde dışa bağımlılığın azalmasına önemli bir katkı sağladık. Laboratuvarlarımızda, ürünlerin sterilite test süresini 14 günden 5 güne indirmek için geliştirdiğimiz ‘Rapid Sterilite Test’ metodu onayını alan Türkiye’de ilk, dünyada 3’üncü şirketiz. Türkiye’de ilk kez Raman Spektrofotometresi Nicel Test Yöntemi onayını aldık. Aynı zamanda nefroloji alanında dünyada ilk ve tek Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Cihazı üretimi ve patenti de Polifarma’ya ait. Nadir ve yetim hastalıklarda sunduğumuz tedavilerle yıllardır şifa dağıtıyoruz. Ruhsatını aldığımız yeni ürünler, nadir hastalıklar ve biyoteknoloji alanındaki ilerlemelerimizle daha fazla hastaya ulaşma ve hastayı tedavi etme hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bağımsız bir araştırma şirketi tarafından yapılan müşteri memnuniyeti araştırmasına göre de 2022 yılında kullanıcıların nezdinde ‘En Güvenilen ve En Çok Tavsiye Edilen Hastane Ürünleri Markası’ seçilmenin gururunu yaşadık. Yine gerçekleştirilen farklı bir araştırmaya göre Türkiye’nin ‘En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri’ arasına girmekle kalmadık, ‘Ar-Ge Merkezlerinde En Fazla Proje Yürüten Şirketler’ arasında ilk 10’da yerimizi aldık.

Şirketin neredeyse en başından beri vardınız. Bize biraz kendinizden ve hali hazırdaki kişisel sorumluluk ve yetki alanlarınızdan söz eder misiniz?

1985 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum, ardından yine Yıldız Teknik Üniversitesi’nde başladığım Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği yüksek lisansımı 1987 yılında tamamlayarak Kimya Yüksek Mühendisi unvanımı aldım. Mezun olduğum yıllarda Türkiye’de yerli bir serum üreticisinin pazar lideri olması bir hayaldi ve ilaçta dışa bağımlılık çok fazlaydı. Ülkesine hizmet etmek isteyen genç bir mühendis olarak eğitimimin ardından kariyerimi sadece insan hayatını değil tüm canlıların hayatını kurtarmaya, hastalara şifa dağıtmak ve en önemlisi de ilaçta dışa bağımlılığı azaltarak ülkeme hizmet etmek için bu yöne çevirdim. O nedenle mezun olduğum yıldan bu yana ilaç sektöründe profesyonel olarak çalışıyorum. Polifarma’nın kurucusu ve onursal başkanı Merhum Eczacı Necdet Nuri Kumrulu, 2009 yılında aramızdan ayrıldıktan sonra var olan görevlerimin üzerine yönetim kurulu başkan yardımcılığı da eklendi. Şu anda tüm üretim faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz 77 bin metrekare alan üzerine kurulu Ergene’deki fabrikamız o dönemde henüz tamamlanmamıştı. Fabrikayı her anlamda faaliyete hazır hale getirmek için üretim tesisimizin tasarımıyla proses mühendisliğini de ben üstlendim.

Yönetimde aileden başka kimler var ve hangi pozisyonlarda görev alıyorlar?

Yönetimde ailemizden yönetim kurulu başkanımız Ufuk Kumrulu ve yönetim kurulu üyesi Elif Kumrulu var. Şirketimizi 2017 yılında kurumsal bir yapıya oturttuk. Çünkü global bir oyuncu olma hedefimizi başka şekilde gerçekleştiremeyeceğimizi biliyorduk.

Yönetim kurulunuzda güçlü birlikteliğin temelini nasıl attınız?

DNA’mda tüm canlılar için fayda üretmek, bunu yaparken de öncelikle ülkeme faydalı olmak var. Polifarma’nın kuruluş hikayesinde de sağlığa fayda ve Türkiye sevgisi yatıyor. Elbette hayatımın her döneminde ailem en büyük destekçimdi ama bunun yanında etrafınızda çok iyi ve donanımlı bir ekibin de olması gerekir. Ekibimin doğru kişilerden oluştuğunu düşünüyorum çünkü onlar da benimle aynı inanç ve aynı motivasyonla çalışıyor.

Bugün hangi ürün grubunda, üretim kapasiteniz nasıl?

Üretimimizi, EU-GMP sertifikasına sahip Ergene Tekirdağ’daki üretim tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Yıllık 350 milyon kutu üretim kapasitesine sahibiz. Türkiye sağlık sektöründe PP torba, PVC torba, cam şişe ve PP şişe olmak üzere 4 farklı formda parenteral solüsyon üretimi yapan şirketler arasında tek yerli üreticiyiz. Ampul, Flakon, PFS, BFS formlarında üretimin yanı sıra 15 farklı terapötik alanda tüm formlarda 600 ruhsatlı ürünümüzü 70’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Polifarma olarak Türkiye’nin hastane ürünleri ihtiyacının çok büyük bir miktarını karşılıyoruz.

2022 yılında ciroda nereye ulaştınız? Kârlılıkta sonuçlarınız nasıl geldi?

2022 yılında ciromuzu bir önceki yıla kıyasla 2,6 katına çıkararak net satışlarımızı 2,4 milyar TL’ye yükselttik. Net faaliyet kârımızın, bütçede hedeflediğimiz oranın 5 puan üzerinde olması başarımızın somut bir göstergesi oldu.

Ciroda yurt içi-yurt dışı dengeniz nasıl? Cironun yüzde kaçı yurt dışından geliyor?

İhracatımızın toplam ciromuza payı yüzde 15 ancak bu oranı 2025 yılına kadar yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ana hedefimiz ilaçta dışa bağımlılığı azaltarak ülkemizin ilacı ithal değil ihraç eden konuma gelmesini sağlamak.

Pandemi döneminde ülkemiz için çok önemli çalışmalar yaptığınızı biliyoruz. Bu dönem sizi nasıl etkiledi? Üretim planlarınızda ve stratejinizde değişikliklere gittiniz mi?

Herkes gibi biz de ilk kez böyle bir dönem yaşadık ama o dönemde bile ülkemiz için nasıl fayda sağlayacağımıza odaklandık. Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görünmesinin hemen ardından, üretim tesisimizdeki mesaimizi artırarak kapasitemizi yüzde 120’ye çıkardık. O sırada hayati önem taşıyan aşı dolumunu da üretim tesislerimizde gerçekleştirdik. Bunu yaparken ciddi tedbirler ve denetlemeler sonrasında hak ettiğimiz COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi ile çalışma arkadaşlarımızla onların ailelerinin sağlığı ve güvenliği için tüm tedbirleri aldık. Bu dönemde kritik ve hayati öneme sahip yoğun bakımla anestezi ürünlerimizi, Avrupa ve Güney Amerika başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerindeki hastalara ulaştırmanın gururunu yaşadık.

Devam eden ve planladığınız yatırımlar hakkında bilgi alabilir miyiz? Hangi alanlara ne kadarlık bir yatırım planınız var?

Sahip olduğumuz Ar-Ge ekipmanı ve teknik donanımımızı her zaman güncel tutma hedefindeyiz. Bu sebeple mevcut teknik donanımızı genişletme ve üretim kapasitesini artırmak için makine yatırımı yapma planlarımız her zaman var. Polifarma için en önemli unsurlardan bilim, teknoloji ve kaliteyi en üst seviyede tutmak ve sürdürülebilir kılmak için yatırımlarımızı ve projelerimizi artıracağız. 2022 yılını, uluslararası düzeyde 3 anlaşma yaparak noktaladık: Güney Koreli ilaç devi iş ortağımız Dong-A ST ile yaptığımız lisans anlaşması, Fransız ilaç şirketi Laboratoire Aguettant ve Polonyalı ilaç şirketi S-Lab ile yaptığımız iş birliği anlaşmaları ile küresel pazarda var olma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. 2023 yılında da yurt dışında farklı anlaşmalara imza atacağız.

2023 hedeflerinizden bahseder misiniz? Orta ve uzun vadede Polifarma’yı görmek istediğiniz nokta neresi? Gelecekte nasıl bir şirket hayal ediyorsunuz?

Bin 500’ü aşkın çalışanımızla büyük ve güçlü Polifarma ailesinin 2023’te yegane amacı her dönem olduğu gibi daha fazla canlının sağlığına katma değer sağlamak olacak. Bunu gerçekleştirme yolunda kendimizi biyobenzer ve biyoüstün ilaçlardaki öncü çalışmalarımızla konvansiyonel ilaç üretiminin ötesine geçmiş, katma değeri olan biyoteknolojik ürünler ve kendi molekülünü üreten ‘global bir sağlık üssü’ olarak konumlayarak ilerliyoruz. Reçeteli pazarlarda farklı branşlara da girerek hızlıca yaygınlaşmayı planlıyoruz. Yine çok yakın zamanda portföyümüze katacağımız göz hastalıkları branşıyla nadir ve yetim hastalıklarda kullanılacak ilaçlar üzerinde çalışmalarımız son aşamada. 2023 yılı ciro hedefimizi 4,5 milyar TL olarak belirledik. İlk çeyrekte gerçekleşen ciromuz, bu hedefe yılın sonuna kadar erişebilecek kapasitede olduğumuzu gösteriyor.

Türk ilaç sektörünün globalde bulunduğu rolü nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektör hangi alanda gelişme potansiyeline sahip?

İlaç sektöründe ihracatçı ülke konumuna gelmek kritik öneme sahip. Kesinlikle bu yönde hem Euro kurunda yeni düzenlemelere hem yatırım teşviklerine ihtiyacımız var.

Polifarma, ilaç sektöründe üstlendiği rolü nereye taşıyacak? Hangi yatırımlar sizi öne çıkaracak? Ar-Ge’niz neye odaklı?

Polifarma’nın Türkiye ilaç sektörü için önemi ve yeri tartışılmaz. Ülkemize hizmet için ‘ilaca erişimi kolaylaştırma’ ve ‘ilaçta dışa bağımlılığı azaltma’ odaklı çalıştığımızı belirtmiştim. Bunun için yıllardır yaptığımız yerli ikame jenerik ürün çalışmalarımızın yanında en önemli adımımız; API sentez üretimiyle hammaddemizi de üretmede son aşamada olmamızdır.

Ar-Ge yatırımları ve devam ettirdiğimiz projelerle orijinal moleküller üzerinde çalışmaya ve sonuçlarını da almaya başlayan Polifarma olarak artık Türkiye’de orijinal molekül yaratılmaz yargısını da kıracağız. Dünyada orijinal çalışmalarımız ile de adımızı daha çok duyuracağız.

Bizim tedavi çözümü sunduğumuz nadir hastalıklardan olan Herediter Anjioödem’in yanında 2 farklı nadir hastalığa getireceğimiz tedavi çözümüyle bu hastalıkları yaşayanların ve ailelerin derdine derman olmayı hedefliyoruz.

Son olarak Polifarma’nın her gün aynı heyecanla daha fazla canlının hayat kalitesini yükseltmek, sağlıklı bir yaşamı herkese ulaştırmak için çalışmaya, ülkesine hizmet etmeye devam edeceğinin sözünü buradan da vermek istiyorum.

VİLDAN KUMRULU’NUN 2023 AJANDASININ
- ÖNCE TÜM CANLILARA YAŞAM HAKKI
-  KALİTELİ ÜRETİM
- TEKNOLOJİYE YATIRIM
- AR-GE YATIRIMLARI
- TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İCAT VE BULUŞLAR
- İNOVASYON
- ORİJİNAL MOLEKÜL ÇALIŞMALAR
- ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ
-  GLOBAL BÜYÜME VE İHRACAT

POLİFARMA’YI GLOBALE TAŞIYAN STRATEJİK YOL HARİTASI
1 - Odağımızda ilaca erişimi kolaylaştırma ve ilaçta dışa bağımlılığı azaltma var. Bu amacımız için API sentez üretimiyle hammaddemizi üretmede son aşamaya geldik.
2 - Ar-Ge yatırımlarımızla orijinal moleküller üzerinde çalışmaya ve sonuçlarını almaya başladık. Türkiye’de orijinal molekül yaratılmaz yargısını kıracağız ve dünyada orijinal molekül çalışmalarımızla adımızı daha çok duyuracağız.
3 - Kendi molekülünü üreten ‘global bir sağlık üssü’ olma yolunda ilerliyoruz.
4 - Tedavi çözümü sunduğumuz nadir hastalıklardan Herediter Anjioödem’in yanında 2 farklı nadir hastalığa daha tedavi çözümü sunacağız.
5 - Reçeteli pazarlarda farklı branşlara da girerek hızlıca yaygınlaşmayı planlıyoruz.
6 - Yakın zamanda portföyümüze katacağımız göz hastalıkları branşıyla nadir ve yetim hastalıklarda kullanılacak ilaçlar üzerinde çalışmalarımız son aşamada.
7 - 2023 yılı ciro hedefimizi 4,5 milyar TL olarak belirledik.
8 - 2022 yılında Güney Koreli, Fransız ve Polonyalı ilaç şirketleriyle iş birliği yaptık. Küresel pazarda var olma hedefimize emin adımlarla ilerlerken 2023 yılında da yurt dışında farklı anlaşmalara imza atacağız.
9 - 2025 yılına kadar ihracatın ciromuzda yüzde 15 olan payını yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz.
10 - Ana hedefimiz ilaçta dışa bağımlılığı azaltarak ülkemizin ilacı ithal değil ihraç eden konuma gelmesini sağlamak.