GLOBALE AÇIK BİR GRUP OLACAĞIZ

Teknoloji sektöründe MİKROLİNK şirketiyle 19 yıldır tanınan AÇIK GRUBU, bugün 6 marka altında 14 firma ve 1.100'e yakın çalışana sahip. Telekomünikasyon, havacılık/savunma teknolojileri, siber güvenlik, iklimlendirme ve veri merkezi sistem entegrasyonu, taahhütlü endüstriyel yapı-inşaat gibi alanlarda faaliyet gösteren topluluğu, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande Özay YAĞCI anlattı.

Birçok sektörde hizmet sunan AÇIK GRUBU, inovatif yatırımlarıyla dikkati çekiyor. 2000 yılında iş adamı Yüksel Açık’ın kurduğu MİKROLİNK ve SERBAN şirketleri sonrasında CES, sayTEC ve BOREAS küçük birer şirketken Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Açık tarafından satın alınarak tek bir çatı altında toplandı. Farklı sektörlerde bulunan her markası başarı hikâyeleriyle dolu olan topluluğun Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande Özay Yağcı, yeni yatırımlarında “teknoloji”yi merkezde tuttuklarını söyledi. Yerli üretimi uluslararası pazarda satabilmenin önemini vurgulayan Yağcı, AÇIK GRUBU’nun dünü, bugünü ve yarınını, Business Life okurları ve iş dünyasıyla paylaştı…

‘SEKTÖRÜN, YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİĞİNİ YAPIYORUZ’

14 firma ve 1.100’e yakın çalı şanı, bu turbulent dönemde nasıl istihdam ediyorsunuz?

Farklı markalarla birçok alandayız. Telekomünikasyonda Türkiye’nin en büyük ve lokalleşmiş sistem entegratörlerinden biriyiz. Bir telekomünikasyon operatörünün de tüm Türkiye’deki denetimi bizde. 2002’den beri gelen deneyimimizle orada üst seviyede hizmet verip, diğer bütün altyapı taşeronlarını denetleyen firma şeklinde çalışıyoruz. Yani bir anlamda sektörün “yeminli mali müşavirliği”ni yapıyoruz. AÇIK GRUBU çatısı altındaki şirketlerimizle farklı sektörlerden besleniyoruz. Hepsi de fabrikalar, üretim tesisleri ve istihdam anlamında büyüyor ki 2018’de de aynıyla devam etti.

‘AÇIK GRUBU’NUN İLK AMİRAL GEMİSİ: MİKROLİNK’

Teknoloji sektörüne 2000’de MİKROLİNK ile girdiniz. Topluluğu nuzun faaliyet alanlarınız neler ve hangi aşamada?

Telekomünikasyonda MİKROLİNK ile varız. Türkiye’deki tüm operatörlerle çalışıyoruz. 2012’ye kadar AÇIK GRUBU’NUN amiral gemisi MİKROLİNK oldu. Buradan gelen cirolar ise farklı alanlara yatırım için kullanıldı. “TEKNOKLİMA” ile yapılan ortaklık, BOREAS ismiyle ve şu an %100 Açık Grubu altında çalışan bir firma olarak devam ediyor. BOREAS’ta “Eurovent” değerleri var. Biz işe her seferinde, uluslararası en üst belgeler vs. ne ise onu alarak başlıyoruz.

BOREAS’la Türkiye’de ilk Eurovent TB1 ısı köprüsüzlüğü ve TB3 sertifikasyonlarıyla sektöre girmiş bir grubuz. Şirketlerimizin temel vizyonu, kendi başarımızı sektörel başarının üzerinde tutmak. Dünya standartlarında en üst seviye kalite, güvenlik, hizmet ve üretim anlayışı ne ise bunu kendi şirketlerimizde hayata geçirmek. Globalleşme bu kalite standartlarını tutturduğunuz başlıyor.

‘BOREAS’TAKİ EKİBİMİZ 25 YILLIK SEKTÖR TECRÜBESİNE SAHİP’

BOREAS adı çok yeni olmasına rağmen bütün ekibi 20-25 yıldır bu sektörde dünyada iş yapan çalışanlardan oluşuyor. En son Kasım 2018’de, ABD merkezli Johnson Controls’den transfer gerçekleştirdik, “satış direktörü” bir arkadaşımız geldi. BOREAS’a ve tüm AÇIK GRUP’a insan gücü de dahil, gerçekleştirilen yatırımların hepsi “globalleşme olabilsin” düşüncesinin ürünü.

‘CES’İN HİKÂYESİ 1.000 M2’LİK BİR ATÖLYEDE BAŞLADI’

CES’in hikâyesi de dikkat çekici. 2012’de AÇIK GRUBU bünyesine dahil edildiğinde 1.000 m2 bir alanı dahi yok. Savunma sanayinin devlet teşvikiyle beraber çok büyüyeceği öngörülüyor. Atölye gibi olan kompozit firması satın alınıyor ki içinde bir tane “Otoklav” var. CES ileri Kompozit ve Savunma Teknolojileri, sektörde ilk ve “en”leri gerçekleştiren, şu an en büyük yatırıma sahip ve geri dönüşlerinin çok iyi olduğu bir şirket. Havacılık ve Savunma Sanayi sektöründe, fabrikanın kabiliyetleriyle cihazlar ve makine yatırımları çok orantılı. Aynı şekilde sertifikasyon yatırımları bizim için çok önemli. “Otoklav”la başlanıyor, sonra Ankara Temelli Organize Sanayi’nde 17.000 m2’lik bir araziye fabrikamız kuruluyor, 2016’da buraya geçiliyor. Özellikle balistik anlamda üretim ve AR-GE yapabilecek donanımda mühendis kadrosu istihdam ediliyor.

‘AIRBUS, SIKORSKY VE LEONARDO HELİKOPTERLERİNİN YETKİLİ TEDARİKÇİSİYİZ’

“Havacılık”ta faaliyet göstermek için 2013’te, dünyadaki en önemli ve geçerli, en üst kalitedeki sertifika olan AS9100 alındı. Bütün revizyonları dünyadaki bütün şirketlerle aynı anda alınan bir sertifikasyon bu. Airbus, Lockheed Martin (Sikorsky) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi platform üreticilerine yaptığımız işleri topluyoruz. Airbus, Lockheed Martin, TUSAŞ ve Leonardo’nun onaylı tedarikçileriyiz. Çalışmalarımız, “build-toprint” dediğimiz, müşterinin üretim ayrıntılarını vermesi ve bizim üretim yapmamız esasına göre ilerliyor. Havacılık, çok sıkı sertifikasyon ve kalite gereksinimlerine sahip. Biz de bunları içselleştirdik ve CES İleri Kompozit’in tüm faaliyetlerinde kullanıyoruz. “Havacılığa girmek de çıkmak da zor” derler; çünkü bir havacılık firması sizi denetlemeye geldiğinde sadece çalışmaya başlama süreci 2 yıl. İçerideki malzemenin ne zaman alındığı, kullanıldığı, kaç derecede bekletildiği, “temiz oda”da ne kadar toz vs. gibi birçok liste tutuluyor. Ancak o vakit üretime geçebiliyorsunuz. Güney Afrika menşeli Paramount Group’la iş birliğindeyiz. Dünyaya satmak için prototip üretildi. Birçok tedarikçiyle çalıştırılan Airbus’ın H125M model helikopteri hem modernleştirildi hem zırhlandırıldı. Biz bu projenin bir parçası olduk, taban zırhını biz üretiyoruz.

‘ASKERİ ARAÇLARI MODERNLEŞTİRİRKEN HAFİFLEŞTİRİYORUZ’

BMC, FNSS ve Otokar gibi Türkiye’nin önde gelen tüm kara platformu üreticileriyle çalışıyoruz. Örneğin, “KİRPİ”lerin ön panellerini biz üretiyoruz. Özellikle araçları hafifletmek için, CES İleri Kompozit’e başvuruyorlar. Biz de ilgili (metal-çelik) parçaları, formunu koruyarak “kompozit” muadilleriyle yeniden tasarlıyoruz ve üretiyoruz. Modernleştirme ve zırhlandırma gerçekleştiriyoruz. Malzeme ve üretim süreci (proses) seçimlerini biz yapıyoruz ve ihtiyaca uygun optimum çözümü ortaya çıkartıyoruz. Bazı firmalarla da aracın tasarım aşamasında itibaren birlikteyiz. Araçlara sağlamlık ve hız katıyoruz. Askerlerin miğferlerini, teçhizatlarını koydukları alana de bunu uyguladık ve böylece aracın performansını artırdık. Aracının ön tarafının zırhını, kaputunu, aslında ne istenirse yapabiliyoruz. Önceleri yurt dışından alınan zırhlandırma parçalarını iç ve dış, üretebiliyoruz. Bu anlamda Türkiye’de ilk ve tek firmayız. Burada çok iyi olduğumuzu geçmiş dönemdeki operasyonlarda çok iyi “feedback”ler (geri bildirim) aldığımız için gördük. Zırh koruması birebir araçla uyumlu ve bu, performansta da çok şey fark ettirdi.

‘SEKTÖRÜN ÖNEMLİ OYUNCULARIYLA ÇALIŞIYORUZ’

ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ ve TÜBİTAK SAGE gibi sektörün önemli oyuncularıyla da farklı ürünlerinde kullanılan kompozit parçalar için çalışıyoruz. Deniz, kara ve hava aracı… Hepsine insan emeğine dayalı “terzi işi” zırh üretebiliyoruz. Mühendislik gerektiren, ayrı kalıplar çıkarılan, balistik ve sivil özel kompozit materyaller yapılan işler. Ayrıca 2016’dan beri Ekonomi Bakanlığı’ndan ödüllü AR-GE merkeziyiz. İmalat tesisimiz CES, aynı zamanda Milli ve NATO Gizli Tesis Güvenlik Belgesi’ne sahip. Oraya geldiğinizde cep telefonlarınızı bile toplantı odasının önüne kilitleyip içeri girebiliyorsunuz.

‘BALİSTİK KORUMA ÜRÜNLERİNDE FARK YARATIYORUZ’

Balistik korumada da fark yaratıyoruz. En iddialı olduğumuz alan. Çok yetkin bir ekibimiz, güncel ve fark yaratan teknolojilerimiz ve güçlü bir hammadde tedarikçi ağımız var. Böylece ortaya, dünya çapında rekabetçi çözümler koyabiliyoruz. Bunu; hem muadil ürünlerin teknik özelliklerine baktığımızda hem de dünya genelinde farklı kullanıcı ve geliştiricilerden aldığımız yorumlarda görebiliyoruz. Kask, balistik plaka, parçacık kalkanı (spall liner) gibi farklı ürünlerden oluşan bir aileyi vücuda getiriyoruz. Dünya standardında en iyisi neyse üretebiliyoruz.

‘BURADA ÜRETİYORUZ; AMA YURT DIŞI ODAKLIYIZ’

Orta Doğu ve Avrupa’ya açılmak için İngiltere’nin başkenti Londra’da, Canary Wharf’ta satış, aynı zamanda prestij ofi simiz var. Oraya ünlü bir İngiliz mühendis istihdam ettik. Hollanda’da bizimle çalışan bir arkadaşımız var. Burada üretiyoruz; ancak tamamen yurt dışı odaklıyız. Özetle; istihdamımız sadece Türkiye’yle sınırlı değil. Dünyada TOP 10’un ilk 5’i, 6’sı hep teknoloji şirketi. Apple, Microsoft, Facebook gibi. Biz de ağımızı teknoloji çerçevesinde öreceğiz. Bu yatırım, zamandan tasarrufun dışında işi oturtup doğru bir pazarlamayla büyüme ivmesini çok yükseltiyor.

‘SAYTEC MARKASINI YAKIN ZAMANDA HERKES DUYACAK’

İlk kurulduğunuzda 10 kişiy diniz, bugün ise 1.100. Yani her yıl %30 büyüdünüz. Ekonomik ‘Darbo ğaz’da yeni açılımlar ve şirket satın alımları olacak mı?

Almanya’da kurulmuş, yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren sayTEC, siber güvenlik alanındaki teknoloji şirketimiz. Lokal olarak biliniyor ve oradaki firmalarca kullanılıyor. Hem donanımımız hem yazılım çözümümüz var. İlk başta %25 ortaklığa giriliyor, potansiyelini gördüğümüz ve büyütmek için 2018’in sonuna doğru %75’le şirketin daha büyük hissedarı konumuna geldik. İşin başında sayTEC AG’yi kuran kişi, yönetici olarak devam ediyor. Yüksel Bey (Açık) de işin business, iş dünyası tarafında. Yakın zamanda sayTEC’in ismini çok duyarsınız (tebessüm ediyor).

‘AVM OTOPARKINDA VE TÜNELDE TELEFONUNUZ ÇEKİYORSA, BUNDA BİZİM DE PAYIMIZ VAR!’

İstanbul, Ankara ve ortaklığını zın bulunduğu Vietnam'daki fabri kalarınız, yenilikçi ve teknolojiye dayalı üretim yapıyor. Peki! Yurt dışında yerel şirketler dahil, hangi ülkelerdesiniz?

Uzun zamandır Türki Cumhuriyetlerde varız. Azerbaycan’da lokal bir ekibimiz, Kazakistan’da bir ofisimiz mevcut. MİKROLİNK’in Astana’daki Abu Dabi IBS projesi devam ediyor. Telekomünikasyon altyapı, baz istasyonu, çekim gücü artırma, bakım, montaj ve ‘Bina İçi Kapsama Çözümleri’ dahil, bütün hizmetleri veriyoruz. Eskiden bir AVM’nin otoparkına girdiğinizde telefonunuz çekmezdi. Bu sorun ortadan kalktı; çünkü binanın büyüklüğüne ve insan trafiğine göre hesaplama yapılıp baz istasyonu ağı kuruluyor. Türkiye bu konuda çok ileri. Artık herhangi bir tünele, metroya girdiğinizde iletişim problemi yaşamıyorsunuz. Bu da bizden kaynaklı (tebessüm ediyor). ‘Bina İçi Kapsama Çözümleri’nde en büyük ağlardan biri Bakü Olimpiyat Stadyumu, en büyük Aktif Sistem DAS çözümü uygulamalarımızdan. Aklınıza gelebilecek tünel, hastane, AVM gibi büyük yapılarda birçok projede bizim imzamız var ki Türkiye’de bu sayı 1.000’den fazla… Zorlu Center, Vodafone Park, Swiss Otel, Ankara Esenboğa Havaalanı, Amerikan Hastanesi, Kanyon AVM de kurduğumuz IBS sistemleri arasında. Örneğin; 41.903 koltuk kapasiteli Vodafone Park ve etrafında 100 bin kişi dahi olsa kapsama sorunu yok.

‘HEDEF PAZARIMIZ, AĞIRLIKLI OLARAK İNGİLTERE VE AVRUPA’

2016’da başlayan “MİKROLİNK İngiltere Operasyonu”nun ardından yurt dışında yeni hedef pazarlar nereler?

İngiltere’de bir merkezimiz var. Almanya’da kendi şirketimiz olduğu için Münih’te, ayrıca Azerbaycan ve Suudi Arabistan’da bir ofise sahibiz. Aslında bu sektöre göre de değişiyor; ama hedef pazarımız ağırlıklı olarak İngiltere ve Avrupa…

“SAYTEC’İN BÜTÜN TEKNOLOJİSİNİ VE YAZILIM ALTYAPISINI TÜRKİYE’YE TRANSFER EDİYORUZ’

Siber tehditlerin arttığı günü müzde işletmeler yanlarında güve nilir iş ortakları istiyor. sayTEC’te ne gibi çalışmalarınız mevcut?

Yakup Saygın, sayTEC’i Almanya’da üretip orada satma amacıyla kurmuş, çok da başarılı olmuş ki bilinirliği de iyi. Türkiye’de de “siber güvenlik” alanında açık olduğunu fark ettiğimiz için sayTEC’e yatırım yaptık. Şu an bütün teknolojisini ve yazılım altyapısını Türkiye’ye transfer ediyoruz. m “Yurt dışındaki teknolojileri alıp millileştirmeye çalışıyorsunuz” diyebilir miyiz? Halihazırda Ankara’da 2017’den bu yana ofisimiz var. Kurulum altyapımızı ve ‘Server’ odalarını İstanbul’daki merkezimize taşıyoruz. Büyük bir bölüm iş gücünü çekiyoruz ve teknoloji transferini bu şekilde Türkiye’ye gerçekleştirmiş oluyoruz. “Siber güvenlik” çok hassas bir konu. Regülasyonlardan dolayı da burada olmak gerekiyor. Fakat Avrupa pazarı için Almanya’daki ofisimiz kalacak. Halihazırda portföyümüzdeki müşterilerimize hizmete ve yenileriyle çalışmaya devam edeceğiz.

‘BALİSTİK TESTLER İÇİN KENDİ LABARATUVARIMIZI KURUYORUZ’

“Veri Merkezi” inşaatında uz man olan SERBAN İNŞAAT çatısı altın da hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Endüstriyel ve teknoloji gerektiren binalar yapıyoruz. SERBAN ilk kurulan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizden. Vizyon olarak sadece endüstriyel ve teknolojik altyapı gerektiren projelerde varlığını ispatlıyor. SERBAN işe, ilk olarak CES’in Ankara’daki fabrikasıyla başladı ki bütün altyapısı, kaba inşaatı ve ince işçiliği dahil. Aynı bölgede extra 15.000 m2’lik bir inşaatımız daha devam ediyor. Orası, kasklar ve zırhlar gibi yurt dışına bağımlı olunan ‘balistik’ testlere yönelik laboratuvarımız olacak. Şu an bütün altyapısını ve sertifikasyonlarını alıp kendi teknolojik ve endüstriyel binamızı yapıyoruz. Temeli, üretim malzemesi, her şeyi buna göre tasarlanıyor. AÇIK GRUBU olarak yatırımımız insana. SERBAN İNŞAAT’ın başında Murat Dai gibi Orta Doğu geçmişine sahip, Rusya’da yaşamış, uzun yıllar yurt dışındaki projelerde bulunmuş ve ‘Data Center’ inşaatlarını yapmış bir isimle çalışıyoruz. İki senedir bizimle beraber.

‘DATA CENTER İÇİN GEREKLİ 81 KRİTERDE TAM NOT ALDIK’

50 mühendisiniz ve 100’ü aşkın çalışanınızla ‘Data Center’da (Veri Merkezi) anahtar teslim çözümleri niz mevcut. SERBAN İNŞAAT’ı, diğer lerinden ayıran faktörler neler?

Örneğin; Turkcell’in ‘Data Center’ projesi için önemli bir sertifikasyon gerekiyor. Dünya çapında, ABD menşeli firmalarca denetleniyorsunuz. Türkiye’de var olan 81 kriterin tümünden %100 performansla geçmiş olan tek firmayız. ‘Big Data’ hayatımızda gittikçe büyüyor, her şey dijital ve ‘Bulut Bilişim’de. ‘Data Center’ işletmecisi olmak gibi bir niyetimiz şu an için hiç yok. Biz oranın bütün inşaat taahhüt işlerini yapıp teslim etmek istiyoruz.

‘AVM’LERDE VE PLAZALARDA İNSANLARA TEMİZ HAVA SOLUTUYORUZ’

BOREAS KLİMA’yı 2017’de top luluğunuza kattığınız. Peki! “Doğru İklimlendirme” projesi nasıl olur?

Bizim klima santrallerimiz kapalı alanlar için. Örneğin bir AVM’de, plazada cam ve pencere yoktur. Sertifikasyonda “Eurovent” değerleri önemli. Biz insanların gerçekten olması gerektiği kadar ve uzun dönemli temiz hava almasını sağlayacak şekilde üretim yapıyoruz. Bakım servisimiz de mevcut.

‘AVRUPA’DAN SONRA GÖZÜMÜZ ABD PAZARINDA’

50 milyon dolar yatırım öngö rülen CES’le 2012’den beri yürüyor sunuz. Ülkemizin en yüksek kapa siteli ileri kompozit imalat tesisiyle dünyada söz sahibi olma adına hangi adımları attınız, atıyorsunuz?

Yurt dışında ofisler kurduk. Dijital anlamdaki yatırımlar ve pazarlama faaliyetlerini de bu kapsamda değerlendirebiliriz. Linkedin ya da sosyal medyadaki her “post”umuz bile İngilizce. Neredeyse hiç Türkçe sunumumuz yok, kataloglarımız, broşürlerimiz, her şey İngilizce. Bu en basit göstergelerinden. Ofis ve insan yatırımı vs. yurt dışı için. İngiltere’de ofis tutmak bile yasal prosedür nedeniyle 6 aylık süreç gerektirebiliyor. Hepsi tek tek örülmüş, tamamen yurt dışında olma vizyonuyla yapılmış işler. Avrupa’dan sonra gözümüz ABD pazarında. Oralara doğru gideceğiz. Telekomünikasyon, altyapı, sistem entegratörlüğü Güney Amerika’da işe başlama aşamasındayız. İşinizi iyi yapıyorsanız ülke adı, yeri fark etmiyor.

‘AÇIK GRUBU EŞİT ŞARTLARDA OLMAYAN YETENEKLİ ÇOCUKLARA YATIRIM YAPACAK’

Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projelerinde yer alıyor musunuz?

2008 yılında başlatılan, engelli ve sosyal dezavantajlı gençlere ücretsiz kültür/sanat eğitiminin verildiği ‘Düşler Akademisi’nin Kaş projesinde Yüksel Bey’in (Açık) annesi Şehriban Açık Hanımefendi’nin temsiliyle “Biz de varız” dedik. Otel konseptindeki 44 kişi konaklama kapasiteli tesisin yapımını sağladık ve 10.12.2014 tarihinde hizmete açtık. Planlarımız arasında ‘Şehriban Açık Vakfı’nı kurmak da var. Eşit şartlarda olmayan, çok yetenekli çocuklara yatırım yapacağız. Özellikle teknoloji anlamında onlara destek sağlayıp kendi hayâllerini ve gelecek planlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olmak istiyoruz.

AÇIK GRUBU ŞİRKETLERİ

MİKROLİNK: Telekomünikasyon & Bilişim

VİETFİBER: Telekomünikasyon Altyapı Sistemleri Malzeme Üretimi & Fiber Optik Components

CES: İleri Kompozit ve Savunma Teknolojileri

sayTEC: Siber Savunma Teknolojileri

BOREAS: İklimlendirme (HVAC)

SERBAN: İnşaat AÇIK

HANDE ÖZAY YAĞCI GÖZÜYLE YÜKSEL AÇIK VİZYONU

- Dünya standardında en iyi neyse onu ülkemizde üretelim.

- Ürünlerimizi yurt dışında en iyi segmentte konumlandıralım.

- İstihdamımızın en güçlü olduğu yer, Türkiye olsun.

- Yatırımları her zaman topraklarımıza yapalım. m Bir gözümüz hep globalde olsun.

HANDE ÖZAY YAĞCI’NIN ODAK NOKTASI

- Şu sıralar vaktimin %50, 60’ını sayTEC’e harcıyorum ki benim “background”um da yazılım ve donanım üzerine.

- Bu şirketimizi Türkiye’de ve dünyada tanıtmak istiyoruz.

- Önceliğimiz yurt dışında Almanya, İngiltere ve Türkiye.

- Sanayideyiz, dünya standartlarındaki en yüksek kalite ve sertifikasyon değerleriyle üretiyoruz.

- Teknolojiye, insan yatırımına ve globalleşmeye önem veren Açık Grubu’nda olmaktan gurur duyuyorum.

AÇIK GRUBU’NUN HAREKET PLANI

- AÇIK GRUBU vizyonu doğrultusunda, IoT, Endüstri 4.0, robotik teknoloji, artırılmış gerçeklik gibi konularda öncü olmayı amaçlıyoruz. Dijitalleşmeye yatırım yapıyoruz.

- En iyi hizmet, en iyi ürün neyse, kendimizi ona göre konumlandırıp hareket ediyoruz. AÇIK GRUBU’nun devamlılığını sağlayan ve farklı sektörlere girmemizi sağlayan da bu.

- Müşteriyi ve son kullanıcıyı memnun etmek çok önemli.

- Bizde otomasyon yok, müşterinin talebine göre üretiyoruz. Örneğin BOREAS’ta alana, katların yüksekliğine göre, keza CES’te de öyle.

- “Hangi sektörde, nerede boşluk var?” diyerek pazarı araştırıyor ve yatırım kararını veriyoruz.

Mehmet Tufan

editor@businesslife.com.tr