HAFIZALAR DİYARBAKIR'DA TAZELENDİ

Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" sergisi, PİLEVNELİ tarafından, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO) ev sahipliğinde, Diyarbakır Keçi Burcu'nda açıldı. Özel davette; iş, sanat ve cemiyet dünyasından ünlü isimler bir araya geldi. BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Bayram da 15-17 Ekim 2021 tarihlerinde, İstanbul'dan uçuşla başlayan programa katılan medya temsilcileri arasındaydı.


Çocukken dinlediğim masalların, üzerimde yer çekimsel bir gücü var
Çocukken dinlediğim masalların, üzerimde
YER ÇEKİMSEL bir gücü olduğuna inanıyorum. Gerçek ve kurgu arasında birbirine akan bu masalları anlatan seslere teslim olmuştum. Basit bir yaşamdı. Büyük fikirlerimiz olmadan yaşıyorduk.

Bu coğrafya, çocukluğumun ilk izlenimleriyle ilgili ve bu izlenimler o kadar güçlü ki, o zamandan beri sürekli olarak onun gizemlerini araştırıyorum. İnsan kendi tarihini anlatır, boşluktan konuşamaz. Ben tarihi, ona tanık olup, ona iştirak edip de görünmez kalanların hikâyeleriyle anlatıyorum. Büyük fikirler hakkında ne düşündüğü hiç sorulmayan o insanların hikâyeleri ile... Onlar her zaman benimle, çocukluğumdan beri. 

BEN NE YAPIYORUM? 
Kendi zamanımın seslerini topluyorum. Beni, büyük tarihlerin kibirden görmezden geldiği kayıp geçmişler ilgilendiriyor. Bunun belgeleme olduğunu söylüyorlar. Olan; ama söylenmeyen her şey yok oluyor. O yüzden başlangıçta, önce dile getirmek gerekiyor. Ama bu bizi o kadar korkutuyor ki! Bu korku, geçmiş ile bir yüzleşme imkânını boğuyor. Başkalarının cesaretini kenardan izlemenin nasıl mümkün olabildiğine kafa yoruyorum.

FOTOĞRAFLAR...
Aile albümlerinden söküp çıkarılan fotoğraflar her zaman canımı yakmıştır. Tekrar bir araya getirmeye çalışsanız da kaybettiğiniz o karmaşıklığı ve zenginliği bulamazsınız.

İYİLEŞTİRİCİ ADALET
Sormadan, sorgulamadan bugüne nereden geldiğimizi anlayamayız. Bir kez daha, çözüme ulaşmamış bir geçmiş ile yüzleşmenin olanağı üzerine düşünüyorum. “Bağışlama” ile “bellek yitimi”ni birbirine karıştırmayan, belleğin katılaşmasına neden olmayan bir yaklaşım gerekiyor. Ancak böyle bir siyaset “iyileştirici adalet”i getirebilir. 

DÜŞÜNCELERİMİN OLUŞTURDUĞU BİR ALAN 
“Hafıza Odası”, nesnelere biçim verirken, bu düşüncelerimin oluşturduğu bir alan, belki bir imkân. Toplumların kültür ve sanat birikimi, varlığını sadece onu üretenlerin çabalarına değil, o çağda yaşamış adı bilinmeyen insanların katlandığı külfetlere de borçlu. Ben onların adlarının bilinmesini istiyorum.

BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Bayram
HER ACI, BİZİM ACIMIZ
Bu yıla damga vuran tek sanatsal faaliyet oldu. O da dünyaca ünlü ressamımız Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır'da açtığı “Hafıza Odası” isimli sergi. Hem sanatsal hem siyasal ölçekte tartışmalar da yaşandı tabii ki. Yapıcı eleştirilerin yanında, haksız tenkitler de oldu. Organizasyonun özünde anlatılmaya çalışılan ana fikri, magazine kurban etmek için üstün çaba harcayanlar da çıktı. 
“Hafıza Odası” ile ilgili en insancıl ve gerçekçi özeti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu çıkardı. Eşi Dilek Hanım ile sergiyi gezen İmamoğlu “Eğer bir cinsiyeti olsaydı bu serginin, kadın olurdu. Çünkü her şey anneler ve kadınlarla ilgili bu sergide” dedi. Batmanlı Ahmet Güneştekin’in şahsi çabaları ile hayata geçirilen etkinlikte, ülkenin her coğrafyasında vuku bulan tüm acıların, istisnasız bir çatı altında toplandığına şahitlik ettik. 

Hürriyet Gazetesi  Eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök & BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Bayram

ACIDAN ANIT DİKMEYİN!
Diyarbakır’ı sürekli olarak “Matemin coğrafyası” olarak anarsanız; bu güzelim kenti acıdan bir anıta çevirirsiniz. Bir an evvel bundan vazgeçilmeli. Evet! Geçmişi ile yüzleşmeyen ve barışmayan, geleceğe sağlıklı şekilde yürüyemez. Bu anlamda hafızayı taze tutmak elbette çok önemli. Ancak, acıyı hafifletecek yollara başvurmak zorundayız. Diyarbakır insanı merttir ve mertliğe de önem verir. Bir kısım medya  tarafından yazılan çizilen yalanlardan fazlasıyla yorulmuştur... 


“HAFIZA ODASI” AHMET GÜNEŞTEKİN’İN NESNELERE BİÇİM VERİŞİNİ GÖSTERİYOR

“Hafıza Odası” isimli sergi, Ahmet Güneştekin’in nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor. Sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştırıyor ve başka türlü sesi hiç duyulmadan kalacak, tamamen unutulacak olanların silinmiş seslerini duyulur kılma yollarını gösteriyor. Sanatçının çalışmaları epistemik direniş tarzlarını göstererek resmî söyleme meydan okuyan karşı hafızalara yer açıyor. Geçmişin parçalara ayrılmış hatıralarıyla dayanışma geliştiriyor. 

Pilevneli Gallery Kurucusu Murat Pilevneli & İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile eşi Dilek İmamoğlu & Ahmet Güneştekin

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu:
İSTANBUL İLE DİYARBAKIR ARASINDA SIKI BİR KÜLTÜR-SANAT KÖPRÜSÜ KURACAĞIZ

Diyarbakırlı dostlarımızla buluşturmak ve İstanbul’da izleyemeyen insanlarımızın Diyarbakır’a gelmelerine vesile olabilecek birçok sanat etkinliğini müşterek yapmak istiyoruz. Kadim kültürlerin kenti Diyarbakır’ın böylesine bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapması, beni çok mutlu etti. Çünkü Diyarbakır, ülkemizin içinde bulunduğu atmosferlerden belki de en çok etkilenen şehirlerimizden biri. Bu sebeple Ahmet Güneştekin dostumuzun sanatından süzülen ve ülkenin hafızasına ışık tutacak olan “Hafıza Odası” sergisinin açılmış olması vesilesiyle, hem ülkemiz hem de Diyarbakır adına kendisine teşekkürlerimi sunuyorum.
İstanbul ile Diyarbakır arasında sıkı bir kültür-sanat köprüsü kuracağız. Bu köprüyle, İstanbul’da var olan, yapılan hangi etkinlik varsa, uygun olanlarını Diyarbakır’la pekiştireceğiz.

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz & BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Bayram & Koton Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Gülden Yılmaz

Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton & BUSINESS LIFE Genel Yayın Yönetmeni Seyfettin Bayram

İŞ, SANAT VE CEMİYET HAYATI BİR ARADA 
“Hafıza Odası” sergisinin açılışı dolayısıyla Diyarbakır’da verilen özel davete; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Mehmet Kaya, Pilevneli Galery Kurucusu Murat Pilevneli, Leyla Alaton, Gülden-Yılmaz Yılmaz, Başak Sayan, Zeynep Demirel, Emin Hitay, Evin-Selçuk Tümay, Feryal Gülman, Sedef Orman, Ayşe Boyner, Emek Külür, İnci Aksoy, Fulya Nayman, Erol Özmandıracı-Naz Elmas gibi tanınmış isimler katıldı.

SİNEMA, TELEVİZYON VE TİYATRO OYUNCUSU NAZ ELMAS:
Eserlere hayran oldum

“Kayıp Alfabe”, “Analar Duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza Tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslararası tanınırlığa sahip eserlere hayran oldum. Ahmet Güneştekin'in Diyarbakır için özel olarak yaptığı “5 No'lu Koridor” ses ve ışık enstalasyonundan da çok etkilendim. İlk kez bulunduğum Diyarbakır’a gelmekten mutluyum. Dağ Kapı, On Gözlü Köprü, Hasanpaşa Han ile Sülüklü Han’ı gezdim, Diyarbakırlılarla sıcak bir bağ kurdum. İstanbul’a çok güzel anılarla dönüyorum.