HEPİMİZ SORUMLUYUZ

Deprem gerçeği, bir kere daha keder içinde bırakırken toplumu, her kesim için olduğu gibi iş dünyası için de alarm sirenlerini çaldı. Sadece deprem değil tüm doğal afetlere karşı şirketler hazır olmalı, çözüm üretmeli, önlem almalı. Afet sırasında emir ve komuta beklemeden devlet, belediyeler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları eşgüdüm içinde ne yapacağını bilmeli; eylem derhal başlamalı.

Bu sadece sosyal sorumluluk değil bir şirket stretejisi, yönetişim kurgusu, iş planı ve verimlilik meselesi. Deprem ve genel olarak iklim değişikliğinin sarsmakta olduğu doğal, toplumsal ve ekonomik dengeler iş dünyasının öncelikli sorunu, sorumluluğu. Nedir o zaman şirketlerin plaza diliyle "aksiyon almak", doğru ifadesi ile eylem planları?

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut:
Birlik ve dayanışma büyük öneme sahip
Ülkemizde meydana gelen depremler hepimizi derinden etkiledi. Birlik ve dayanışmanın büyük öneme sahip olduğu bu günlerde gerek Abdi İbrahim gerekse Abdi İbrahim Vakfı olarak ilk andan beri afet bölgesine destek sağlayabilmek için çalışmalar yürütüyoruz.

Öncelikle depremin ilk gününden itibaren resmi ve sivil kurumlarla yakın iletişim kurarak ihtiyaç duyulan yaklaşık 100 bin kutu ilacı afet bölgelerine ivedilikle ulaştırdık. Sağlık Bakanlığı’nın ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yönlendirmesiyle belirlenen ilaç ihtiyaç listesini ilgili adreslere ulaştırmak üzere yakın takipteyiz.

Depremin olduğu günün sonunda; çadır, battaniye, yetişkin ve çocuk uyku tulumu, acil durum battaniyesi, termal içlik, çorap, bere, eldiven, kuru yiyecek, pet şişe su, kazma ve kürek gibi ilaç dışında ihtiyaç duyulan malzemeleri ve kurtarma faaliyetlerine destek olmak için 5 ekskavatör ile 3 jeneratörü de resmi makamlarla koordinasyon halinde afet bölgelerine gönderdik.

Eş zamanlı olarak, Abdi İbrahim çalışanları da güzel bir seferberlik örneği gösterdi. Şirket içinde başlattığımız yardım kampanyasına yoğun bir ilgi oldu. Toplanan ihtiyaç malzemelerini de depremden etkilenen vatandaşlarımıza hızlıca ulaştırdık.

Bu süreçte, Abdi İbrahim Vakfı olarak da depremin yaralarını sarmak adına durmaksızın çalışıyoruz. Çalışanlarımızın ve şirket dışındaki bağışçıların yaptığı katkılarla, bölgede depremzedelerin sevk edildiği hastanelerin acil ihtiyaç listesindeki ilaç ve medikal malzemeleri temin ederek ilgili hastanelere hızlıca teslim ettik.

Bununla birlikte, depremde zarar gören hastanelerde kanser tedavisi devam eden 2-15 yaş arasındaki 14 çocuğu da aileleri ile birlikte, Abdi İbrahim Vakfı bünyesinde faaliyete geçen İyilik Evimizde tedavilerine devam edebilmeleri için misafir ediyoruz.

Ayrıca, Abdi İbrahim’in en büyük değeri olan çalışanlarımızın can güvenliği ve sağlını güvence altına almak da  birincil önceliğimiz oldu. Deprem sabahı çok hızlı bir şekilde afet bölgelerindeki çalışma arkadaşlarımızın durumunu tespit ettik. Bu bölgelerde bulunan çalışma arkadaşlarımızı aileleriyle birlikte farklı illerde ve beldelerde güvenli lokasyonlardaki otellere konumlandırdık.

Abdi İbrahim ve Abdi İbrahim Vakfı olarak, tüm imkânlarımızı deprem bölgesindeki kıymetli vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber etmeye devam ediyoruz.

TÜRKONFED VE TÜSiAD AFET BÖLGESİNİ ZiYARET ETTİ
TÜRKONFED ve TÜSİAD, deprem bölgesine yönelik seferberlik çalışmalarının devamı olarak; kamu, siyaset, yerel yönetim, STK ve bölge iş dünyası temsilcileri ile görüşmek üzere afet bölgesini ziyaret etti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır bu ziyaret kapsamında Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’da temaslarda bulunarak güncel durum ile ilgili bilgi aldı. Heyet, bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için destek çalışmalarına kesintisiz devam ettiklerini vurguladı.

Depremin hemen ardından, felaketten etkilenen bölgenin ihtiyaçlarının karşılanması için iş dünyasında seferberlik başlatan ve “destek ağları” oluşturan TÜSİAD ve TÜRKONFED, bölgedeki kamu ve yerel yönetimler, iş dünyası örgütleri ve STK temsilcileri ile görüşmek üzere afet bölgesini ziyaret etti. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Deprem Destek Ağı’ndaki STK’lar arasında yer alan Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın katıldığı ziyarette Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’da bir dizi görüşme gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş’ta Afet Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret eden heyet, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştü. Heyet daha sonra iş insanlarının katkılarıyla kurulan aşevleri, depolama alanları gibi bölgeleri ziyaret ederek buralarda görev alan STK, yardım kuruluşları ve gönüllü ekipler ile ihtiyaçları yerinde değerlendirdi. Hatay ziyaretinde, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Lütfü Savaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen heyet ayrıca Afet Platformu çatısı altında yer alan STK’lar ile buluştu.

Depremden etkilenen şehirlerdeki organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerini de ziyaret eden heyet, iş insanlarının değerlendirme ve taleplerini değerlendirdi. Bu çerçevede Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Güney Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gamze Aşnük ve üye dernek başkanlarının yanı sıra Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DASİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müfit Tennioğlu, Kahramanmaraş Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mikail Utlu, Çukurova Genç İş İnsanları Derneği (ÇUGİDER) Başkanı Mehmet Salih Çelik ile görüşüldü.

Afet bölgesi temasları; TÜRKONFED’in çatısı altında bulunan ve deprem bölgesindeki illerde faaliyetlerini sürdüren 5 bölgesel iş dünyası federasyonu (ÇUKUROVASİFED, DASİFED, GÜNSİFED, DOGÜNSİFED, FIRATSİFED) ve 44 yerel iş dünyası derneğinin koordinasyonu ile yürütüldü. Ziyaretler önümüzdeki günlerde Adıyaman, Malatya ve Diyarbakır’a yönelik devam edecek.


Shell & Turcas: Zor günlerin üstesinden birlikte geleceğiz

Depremin 9’uncu gününü geride bırakırken çalışanlarımız, Shell & Turcas bayilerimiz ve madeni yağ distribütörlerimizle birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz:

- Bölgedeki çalışmalara katkıda bulunmak üzere AFAD’a 30 milyon TL bağışta bulunduk.

- Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki çalışma arkadaşlarımızın oluşturduğu “Çalışan Destek Fonları” ise 389 bin Avro’ya ulaştı. Bu miktar her geçen gün artıyor.

- Akaryakıt, madeni yağ tedariki ve enerji ihtiyacını karşılamak üzere bayilerimizle birlikte hareket ederek bölgeye gönderdiğimiz yakıt tankerlerimizin sayısı 750’yi aştı. Ayrıca 16 köy tankeri ve 5 mobil istasyonumuzla hizmet alınamayan ve ulaşım zorluğu yaşanan bölgeler için akaryakıt ikmali sağlamaya devam ediyoruz. Bölgeye olan akaryakıt tedarikimizi faal olan istasyonlarımız vasıtasıyla kesintisiz olarak sürdürüyoruz.

- AFAD koordinasyonuyla resmî kurumların arama kurtarma çalışmaları, bölgedeki hastaneler, aşevleri, gıda taşıyan ekipler, AKUT, GEA, TEGV, TOG, Ahbap başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının bölgedeki faaliyetleri için 25 milyon TL akaryakıt desteği sağladık. Ayrıca bölgede görev yapan kamu görevlilerinin araçları için 10 ildeki 127 istasyonumuzda akaryakıt desteği vermeye devam ediyoruz.

- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda, İstanbul’dan İskenderun Limanı’na acil ihtiyaç malzemesi taşıyan 65 tırın bölgeye ulaşımını sağlayan Ro-Ro gemisinin yakıt ihtiyacını üstlendik. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin koordinasyonuyla bölgedeki halkımızın barınma ve tahliye ihtiyaçlarını karşılamak üzere İskenderun Limanı’na varan Osmangazi ve Orhangazi gemilerine akaryakıt desteği sağladık.

- Bölgenin en öncelikli ihtiyacı olan barınma, hijyen ve temel gıda gereksinimlerine yönelik olarak;

Shell Kimya iş kolumuzun ürünü olan ve sünger üretiminde kullanılan Polyol maddesini temin ederek, sünger üreticisi olan bir müşterimizle 30.000 yatak üreteceğiz. İlk 5000 yatak önümüzdeki hafta bölge halkının kullanımına sunulmak üzere AFAD’a teslim edilecek.

Dezenfektan ürünlerinin hammaddesi olan ve Shell Kimya iş kolumuz tarafından üretilen, İzopropil alkol (İPA)’yı kullanarak, 175.000 litre el dezenfektanının üretilmesini sağlayarak, AFAD’a ileteceğiz.

Jeneratör, battaniye, uyku tulumu, su ve ekmek başta olmak üzere gıda yardımları ve taşınabilir bataryaları içeren temel ihtiyaç malzemelerini, Valilikler ve AFAD kanalıyla bölgedeki vatandaşlarımıza teslim ettik.

Shell Türkiye Gönüllülük Platformumuz kanalıyla Shell Türkiye çalışanlarımızın katıldığı bir bağış kampanyası düzenledik. Kampanya dahilinde çalışma arkadaşlarımız bölgeye gönderdikleri nakdi ve ayni yardımları ile birlikte kan bağışlarıyla da katkı sağlamaya devam ediyorlar. Tüm yaralar sarılana dek ülkemizin yanında, desteklerimize durmaksızın devam edeceğiz.

SANKO HOLDİNG'TEN SEFERBERLİK
Sanko Holding olarak, yaşadığımız deprem felaketinden dolayı tarif edilemez bir acı içindeyiz. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Hatay ve çevresindeki 10 ilimizi doğrudan etkileyen felaketi bölgede en yakından yaşayan ve büyük acılara ve yıkıma tanık olan kurumlardan biriyiz.

Depremde çalışanlarımızdan bazıları Hakk’ın rahmetine kavuştu; bazıları ailelerini, sevdiklerini kaybetti. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Derin bir keder içindeyiz. Milletimizin başı sağ olsun.

Sanko Holding olarak; ilk günden itibaren Sanko Holding, Grup şirketlerimiz, Sani Konukoğlu Vakfı ve Sanko Üniversitesi Hastanesi ile birlikte tüm imkanlarımızı seferber ederek Bakanlıklar, Valilikler, AFAD, STK’lar ve tüm yetkili kurumlar ile iş birliği içinde yardım çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Ülkemizin geçirdiği bu zorlu afet sürecinin hafifletilmesine katkı sağlayabilmek için ilk etapta 100 milyon TL kaynak ayırdık

Barınma ve gıda desteği

İlk günden itibaren, barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla depremden etkilenen çalışma arkadaşlarımızı, ailelerini ve binlerce vatandaşımızı iş yerlerimizde, okullarımızdaki spor salonlarında, üretim tesislerimizde ve kültür merkezleri, camiler, sosyal tesisler gibi daha önce yapımını üstlendiğimiz sağlam yapılarda misafir ediyoruz. Misafirlerimizin yiyecek ve temel ihtiyaçları konusunda sürekli destek sağladık, sağlamaya devam ediyoruz. Sıcak yemek ikramlarımız Gaziantep, Adıyaman, Narlı ve Pazarcık’ta her gün 50.000 kişiye ulaşıyor. Şimdiye dek 450.000 kişiye ulaştı ve devam edecek. Adıyaman’da geçici yaşam alanları oluşturabilmek için 1200 konteynerden oluşacak konteyner kentin hazırlıklarına başladık.

SANKO GÖNÜLLÜLERİ

Yaklaşık 450 kişiden oluşan SANKO gönüllü grubumuz arama ve kurtarma çalışmalarına destek olmak için canla başla çalıştı. Ekiplerimizin destek sağladığı çalışmalarda 24 kişi sağ olarak kurtarılmıştır. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarında ihtiyaç duyulan forklift, iş makinaları, ekskavatör, termal kameralar ve diğer tüm ekipmanlar konusunda anında destek verebilmek için ekiplerimiz aktif olarak sahadaki çalışmalarına devam ediyor.

Yardım DepolarınaUlaşan Ürünlerin Organizasyonunu sağladık

Valilik ve AFAD ile koordinasyon hâlinde SANKO Holding şirketlerinin üretim tesisleri içerisindeki depoları yardım depolarına dönüştürdük.

SANKO Gönüllü grubumuz, vardiyalı olarak bu depolarda çalışmaktadır. Çalışma arkadaşlarımız sayesinde depolara ulaşan tırlarda bulunan ihtiyaç malzemelerinin bölgedeki depremzedelere ulaştırılmasına katkı sağlıyoruz.

Yardım ve Bağış Organizasyonu

Türkiye ve yurt dışındaki çalışanlarımızla, müşterilerimizle birlikte yardım ve bağışları koordine etmeye başladık.

Yürütülen kapsamlı çalışma ile sahadaki acil ihtiyaçların tespitini ve teminini sağlamaya devam ediyoruz. Öncelikli acil ihtiyaç olarak belirlenen çadır, su ve temel gıda ürünleri, elektrikli ısıtıcı, koruyucu ekipmanlar, giysi, bebek bezi, çamaşır, battaniye, powerbank, jeneratör, tüp, tıbbi yardım, havlu ve hijyen malzemelerinin bölgeye gönderimini aralıksız sağlamayı sürdürüyoruz. Gıda yanı sıra ayni olarak gerçekleştirdiğimiz yardımların tutarı ise 20 milyon TL’yi geçti.

SANKO Üniversitesi Hastanesi

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde tüm sağlık personelimiz acil sağlık desteği için gayretle gece gündüz demeden çalışıyor. SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde şimdiye dek 474 depremzede hasta acil ve yataklı tedaviye alındı, 97 hasta ameliyat edildi.

Çalışanlara destek

Afet bölgesindeki tüm çalışma arkadaşlarımızın ihtiyaçlarına bir nebze destek olabilmek için bölgede bulunan 8.000 çalışanımızın her birine 10.000 TL afet yardımı yapılmasına karar verdik. Ayrıca, çalışma arkadaşlarımızın acil ihtiyaçları için oluşturduğumuz çağrı merkezimiz kanalıyla öncelikli ihtiyaçları karşılandı, karşılanmaya devam ediyor.

Maddi ve manevi tüm imkanlarımızı seferber ettik

120 yıl önce Gaziantep’te kurulmuş ve bu topraklarda yüzyılı aşkın süredir çalışan, üreten bir şirket olarak bu felaketi de dayanışma ile atlatacağımıza yürekten inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte de şehrimizi ve bölgemizi ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak için var gücümüzle çalışacağız.

BU ZOR GÜNLERİ DE BİRLİK VE DAYANIŞMA İÇİNDE AŞACAĞIZ
6 Şubat günü ülkemiz tarihinin en büyük doğal afetlerinden biriyle sarsıldık. 10 ilimizi doğrudan etkileyen, bazı şehir merkezlerimizde hayal edilmesi imkânsız bir tahribata neden olan deprem felaketi yüreğimizi yaktı.

Hayatını kaybeden on binlerce yurttaşımızın yasını tutuyoruz. Deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ülkemize baş sağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Koç Topluluğu olarak; Koç Holding, şirketlerimiz, Vehbi Koç Vakfı ve VKV Sağlık Kuruluşlarıyla birlikte ülkemizin yaralarını sarmak ve ihtiyaç sahiplerine hızla ulaşmak üzere ilk günden bu yana kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz.

Arama – kurtarma çalışmalarında AFAD ekipleriyle koordineli olarak görev alan eğitimli ve donanımlı 531 çalışma arkadaşımız, 117 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı.

Bölgedeki acil ihtiyaçların karşılanması için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon halinde tüm imkânlarımızı harekete geçirerek halkımızın yardımına koştuk.

Seferberlik ve dayanışma ruhuyla güç birliği yaptık

Bugüne dek Koç Holding ve Topluluk şirketlerimizle bölgeye gerçekleştirdiğimiz yardımların tutarı 200 milyon TL’yi geçti. Buna ilave olarak bölgedeki iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu finansal destekleri de sağlamaya devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde barınma, sağlık, eğitim ve depremden etkilenen çocukların desteklenmesi kapsamında gerçekleştireceğimiz projeler için ilave olarak 1,8 milyar TL tahsis ettik. Böylelikle, şimdiye kadar yaptıklarımızla birlikte, proje bazlı yardımlarımız için toplam 2 milyar TL kaynak tahsis etmiş oluyoruz.

Bu kapsamda; Devletimizin göstereceği bölgelerde yaklaşık 20 bin kişinin yaşayacağı 5 bin adet konteynerden oluşan, sosyal imkânları da barındıran geçici yaşam alanları oluşturacağız. Ayrıca gerekli donanımları barındıran konteyner sağlık merkezi projesi için de çalışmaya başladık.

İlave olarak bölgede sıcak yemek, çamaşır ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamak için tırlarımızla verdiğimiz hizmeti arttırarak sürdürüyoruz.

Böyle büyük bir felaketin yaralarının sarılmasında maddi kaynak tahsisinin yeterli olmayacağının bilincindeyiz. Yapılacak yardımların projelendirilmesinden, sahadaki uygulamaya kadar tüm aşamaların süratle tamamlanması için 110 bin kişiden oluşan insan kaynağımızın uzmanlık, deneyim ve iş gücünü seferber ettik.

Bölgedeki iktisadi hayatın normalleşmesi ve bölgenin canlandırılması için şu ana kadar yaptığımız gibi tüm imkânlarımızı kullanacağız. Her zaman olduğu gibi bölgedeki iş ortaklarımızın yanındayız. Bu kapsamda yurt içinde ve yurt dışında iş birliği yaptığımız paydaşlarımızı bölgeye destek vermeye teşvik edeceğiz.

Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Devletim ve Ülkem varsa ben de varım” ilkesi ışığında 97 yıldır olduğu gibi bu büyük depremin yaralarının sarılmasında da üzerimize düşeni kararlılıkla gerçekleştireceğiz. Bu zor günleri de birlik ve dayanışma içerisinde aşacağımıza yürekten inanıyoruz.

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan:
BU FELAKETİN ÜSTESİNDEN EL BiRLiĞiYLE GELECEĞiZ
Doğanlar Holding olarak, deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik çalışmalara önemli destekler verdik ve desteklerimizi sürdüreceğiz. Bu felaketin üstesinden el birliğiyle geleceğiz.

Hepimizi yasa boğan afetten etkilenen depremzedelerimiz için ilk günden itibaren Kamu Kuruluşları, Kızılay ve AFAD iş birliği ve koordinasyonunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Depremden etkilenen yurttaşlarımıza yardım etmek için tüm imkânlarımızla seferber olduk. Bu zamana kadar başta temel ihtiyaçlar olmak üzere yataklı konteyner, çadır, ısıtıcı, WC, banyo, baza, yatak, kanepe, battaniye, yorgan, yastık, havlu, nevresim ve çeşitli kıyafetleri afet bölgelerine ulaştırdık. Bu desteklerimiz hiç bitmeyecek. Elimizden gelen her türlü desteği yaptık ve yapmaya da devam ederek depremzede vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Gerçekleştirdiğimiz yardımların sürdürülebilirliği kapsamında istihdam ihtiyacını da göz önünde bulundurmanın değerli adımlardan birisi olduğunu düşünüyoruz. Bu bakış açısıyla depremden etkilenen vatandaşlarımıza öncelik sağlamak amacıyla istihdam seferberliğini başlatıyoruz.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker:
Bu Elim Hadise Karşısında Tek Yürek Olarak, Birlik İçinde Hareket Ediyoruz

Afet bölgesine yönelik yardımları ilk andan itibaren yetkili kurumlarla koordinasyon içinde organize etmeye başladık. Topluma karşı duyduğumuz sorumluluk çerçevesinde ilk saatlerden itibaren gerek Yıldız Holding gerekse tüm şirketlerimizle afet bölgesine destek olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Bu elim hadise karşısında tek yürek olarak, birlik içinde hareket ediyoruz. Şu ana kadar 175 milyon TL’yi aşan tutarda yardım yaptık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve iş arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar; bölgede görevli olan tüm ekiplere ve halkımıza kolaylıklar diliyoruz.