İCRA KURULUNDA 'KADIN' BAKIŞI

Türkiye'de tüm çabalara rağmen şirketlerin karar alma mekanizmalarında kadınların sayısı çok yavaş artıyor. Bilimsel araştırmalar ise kadınların bulundukları kurulların etkinliğini genişletme ve yetkinlik havuzuna özgün katkılar yapma potansiyeli taşıdığını kanıtlıyor. Bu veriler ışığında, Mart 2020 sayımızda oranlara odaklandık. Kadınlar ile güçlendirilen "İcra Kurulu"nun nasıl fark yaratabileceği sorusuna yanıt aradık...

Şirketlerin tepe yönetiminde kadın ve kadın CEO oranları halen çok düşük. Türkiye’de, aileleri temsil edenler hariç tutulursa profesyonel kadın CEO oranı sadece yüzde 2. Bunun önemli nedenlerinden birisi, toplumun kadınlardan bekledikleri ile mevcut iş ortamının gereklerinin uyuşmaması. Katılımcı ve kapsayıcı bir ekonominin, kadınların ücretsiz emeği üzerine kurulamayacağı gerçeği de ortada...

KADIN ORANI VE FİNANSAL BAŞARI, DOĞRU ORANTILI
Kadınların nicelik olarak güçlü olduğu grupların finansal kırılganlıkları da düşük. Oranları ile toplulukların piyasa değerleri arasında ise olumlu bir sebep sonuç ilişkisi olduğuna dair ikna edici kanıtlar mevcut. Ayrıca dünyamızın çehresini değiştirecekleri ve sonuçta insan hayatında olumlu bir değişime yol açacakları da aşikâr...
İş dünyasında cinsiyet dengesinin kurulması, devleri daha başarılı, “İcra Kurulları”nı etkin bir duruma getiriyor. Türkiye’de ve global ölçekte tam bir eşitliğin sağlanması ise işverenlerin lehine... 


FORD OTOSAN GENEL MÜDÜRÜ HAYDAR YENİGÜN
AMAÇ, ÜST YÖNETİMDE KADIN SAYISINI ARTIRMAK
Kadınların iş hayatına kattıkları değeri daha fazla gözler önüne serecek şanslar sunmak, organizasyonumuzda kapasite gelişim fırsatları yaratmak ve networking imkânlarını fazlalaştırmak gibi hedefler üzerinde çalışıyoruz.

İcra kurulumuz 5’i kadın olmak üzere toplam 16 kişiden oluşuyor. Yönetim kurulunda ise 2’si kadın 14 kişi bulunuyor. Amacımız, üst yönetim seviyesinde kadın sayısını artırmak...

HER ALANDA KADIN ÇALIŞANI ARTIRMAK 
Şirket politikamız gereği, işe alımlarda sahadaki her dört kişiden birinin, ofiste her iki kişiden birinin kadın olmasını öngörülüyor. Ford Otosan’da her alanda kadın çalışan sayısını artırmak için istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve kadın emeğinin iş yaşamında hak ettiği değere kavuşmasına yönelik, paydaşlarımıza yaydığımız öncü çalışmalarımız, sürdürülebilirlik programımızın önemli bir parçası.  

İŞ’TE EŞİTLİK 
Türkiye'de, kadının yer almadığı bir geleceğin olabileceğine inanmıyor, önyargıları kırmayı, farkındalık yaratmayı ve sektörümüze bu konuda öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda insan kaynağımızı “İş’te Eşitlik” anlayışıyla yönetmeye, engelli ve kadın çalışanlarımızın katılımı başta olmak üzere, işte fırsat eşitliğini destekliyoruz. 

TEPE YÖNETİMDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ
Tepe yönetimde cinsiyet eşitliği gözeten şirketler, üst yönetimde hiç kadın yönetici bulundurmayanlara oranla "özkaynak kârlılığında" %41, "operasyon sonuçlarında" %56 daha iyi performans ortaya koyuyor. Araştırmalar gösteriyor ki, liderlikte fark yaratan 9 özellikten 5’inde kadınlar üstün. Çalışanlarımız; merkezinde insan olan, fırsat eşitliğine dayalı, farklılıklara ve etik değerlere saygılı, gelişim odaklı, yüksek performansı destekleyen kapsayıcı bir iş ortamında tam potansiyele ulaşıyor.


IPEKYOL, TWIST, MACHKA GENEL MÜDÜRÜ  UĞUR AYAYDIN:
KADIN, DOKUNDUĞU HER İŞTE BİR FARK YARATABİLİR
Sektörümüzün kadın hazır giyim özelinde olması dolayısıyla, kadın çalışanımız daha fazla. Bu noktada onları destekleyecek ve iş hayatındaki gücünü gösterecek çalışmalara devam ediyoruz.

Hayatımızın neredeyse büyük bir çoğunluğu iş merkezlerinde geçiyor. Çalışan sayımız her geçen gün artıyor. Herhangi bir cinsiyet ayrım gütmeden fırsat eşitliğine önem veriyoruz ve istihdam sağlamaya gayret gösteriyoruz. Kişinin yaşam kalitesini artırmak, hayatlarına dokunan projeler gerçekleştiriyoruz.

1.353 KADIN ÇALIŞANIMIZ VAR
Biz, kadının dokunduğu her işte bir fark yaratabileceğini düşünüyoruz. Hayata farklı bir pencereden bakıyorlar. Detaycılığı, titizliği ve işe olan sevgisiyle sektör adına onlardan öğrenecek daha çok şeyimiz var. Özellikle yönetici sayımız ile ülkemize bir nebze olsun kadınların iş hayatındaki gücünü kanıtlamak istiyoruz. 
İstanbul merkez ofisimiz, Edirne fabrikamız ve mağazalar olmak üzere, çalışan sayımız 2 bin 84’e ulaştı. Bu rakamın büyük bir çoğunluğunu, 1.353’ünü kadınlar oluşturuyor. Yönetici bazında erkeklerin sayısı 24, kadınlar ise 35 kişiye ulaştı. Kadromuzu kadınların gücüyle güçlendiriyoruz. Sonuçlar bizi gururlandırıyor.


ORTADOĞU HOLDİNG İCRA KURULU ÜYESİ VE ORTADOĞU İNŞAAT GRUP BAŞKANI  NUSRET KAYHAN APAYDIN:
YÖNETİMDE KADIN-ERKEK ORANIMIZ BİRBİRİNE ÇOK YAKIN
Holdingimize bağlı kuruluşlara yönetici atarken cinsiyete bakmak gibi özel bir kriterimiz bulunmuyor. Esas olan, adayların işin gerektirdiği özellikleri ve yetkinlikleri karşılayıp karşılamadıkları...

İçeriden ve dışarıdan atamalarda, adaylar bakımından “fırsat eşitliği” ile ilgili bir sorun yaşamıyoruz. Bununla beraber, bazı iş alanlarında kadın, kimilerinde ise erkek çalışanların daha yüksek performans göstermesi beklenebilir. Ancak bu, diğer cinsin o işi yapamayacağı anlamına gelmiyor.

YÖNETİMDE KADIN-ERKEK ORANI BİRBİRİNE ÇOK YAKIN 
Örneğin; Nişantaşı Hastanemizin “Hemşirelik Hizmetleri Koordinatörü” ve başhekimimiz de bir kadın. Buradaki yönetim kademesinde kadın-erkek oranı birbirine çok yakın. Benzer şekilde, 1.800 yataklı Wome Deluxe Otelimizdeki kadın nüfusu, erkeklerden fazla, satış organizasyonunu bir kadın yönetmekte. Holding merkezinde ise kurumsal iletişim ve finans yönetimini yıllardır kadın yöneticilerimiz başarılı bir şekilde yürütmekte.

DENGEYİ SAĞLAYAN İKİ MUCİZEVİ VARLIK 
Hakları itibariyle mutlak anlamda eşit olması gereken kadın ve erkek, birbirini harikulade bütünleyen ve hayatın dengesini sağlayan iki mucizevi varlık. Yaratılışları itibariyle belli noktalarda birbirlerinden farklı kodlanmışlardır. İşte bu farklılıktır ki, yaşamı zenginleştirir ve çok daha keyifli hale getirir. Sadece erkeklerden ya da kadınlardan ibaret bir dünyayı düşünmek dahi istemezdik sanırım... 
Dünyada kadınlara hak ettikleri konumun verilmediğini de üzülerek belirtmek isterim. Kadının içinde bulunmadığı her yapı yarımdır, eksiktir. Şirketlerin yönetiminde kadınların yer alması, bu kurulların içerik olarak zenginleşmesine ve derinleşmesine yardımcı olur. Kadının katılımı, yaşamın diğer yarısının bakış açısının kararlara etki etmesini, yansımasını getirecek, böylece bütünselliği sağlayacaktır...


SODEXO AVANTAJ VE ÖDÜLLENDİRME HİZMETLERİ İCRA KURULU BAŞKANI EDA ULUCA ÖZCAN
KADIN ÇALIŞANLARINI ARTIRAN ŞİRKETLER DAHA BAŞARILI
Kadın istihdamının artması için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzaladık. Bunları uygulayarak kadınların iş hayatındaki konumlarını güçlendiriyoruz ve onları cesaretlendiriyoruz.

Sodexo Türkiye’de, kadın çalışanlarımızın oranı yüzde 50, icra kurulu üyelerimizin %33’ü kadın. Türkiye ortalamasına göre; bu rakamlar oldukça yüksek. Yönetim kurulları başta olmak üzere her kademede kadınların sayısının artmasını destekliyorum.

CİNSİYET DENGESİNE ÖNEM VERİLMELİ
Kadınların aktif olarak yer aldığı şirketlerde başarı oranı çok yukarıda. İş süreçlerinin de sağlıklı yönetilmesine katkı sağlıyorlar. İşverenler bunu göz önünde bulundurup cinsiyet dengesine önem vermeli. Kadın bir lider olarak, ben de çeşitli çalışmalara katılıyorum. Kadınların yeteneklerini ilerletmesi, deneyim kazanması ve en üst düzeyde değer görmesi için bizlere önemli görevler düşüyor. Çünkü cinsiyetlerine bağlı olarak, kariyer gelişimlerini engelleyecek bazı zorluklarla karşılaşabiliyorlar...


AGT GENEL MÜDÜRÜ / CEO’SU SEVDİL YILDIRIM
KADIN CEO DAHA KAPSAYICI
2014’teki MDF yatırımı ile ağır sanayide vites yükselten AGT’nin kurucu hissedarları, büyüme iddiasını desteklemek için küresel düzeyde başarılı Türk şirketlerini inceliyor. Görüyorlar ki, yönetim kurulundaki kadın yöneticiler, farklı bakış açısı, çeşitlilik ve zenginlik sağlıyor. 

AGT olarak, değerleriyle duygusal sermayesini büyüten, paydaşlarının mutluluk ve bağlılığını sağlayan, topluma ve çevreye duyarlı, sektöre yön vererek büyüyen öncü marka olma misyonuyla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

SEKTÖRÜN İLK PROFESYONEL KADIN ÜST YÖNETİCİSİ...
Bizim için değer yaratmak çok önemli. “Erkek egemen” bir iş kolunda, ilk profesyonel kadın üst yöneticisini davet eden yönetim kurulumuz, duyarlılıkta en üst düzeyde çıktı. Bununla gurur duyuyoruz. Kadın yönetici oranımız yaklaşık yüzde 20. Geçen yıla göre; kadın çalışanlarımızı %35’in üzerinde artırmanın mutluluğu yaşıyoruz. Sektörün ilk kadın genel müdürüne ve icra kurulu başkanına sahibiz. Küresel kriz deneyimleri ampirik olarak kanıtladı ki, yönetim kurulunda üyesi ya da CEO hatta finans ve risk yöneticileri kadın olan şirketler, performans açısından çok daha iyi ve sürdürülebilir. Bu yoldaki örneklerden biri de AGT… Ben de AGT’ye, Söylemez ailesinin öngörüsüyle “bağımsız yönetim kurulu üyesi” olarak davet edildim. 2014-2017 arasında birçok adım attık. 

‘BEN’ DEĞİL, ‘BİZ’
Mayıs 2019’da CEO olarak AGT’ye geri dönmem ile 2014’te başlattığımız bu iyileşme sürecimizi; Ar-Ge, satış-pazarlama, kalite, Ür-Ge’yi de kucaklayarak çok daha radikal bir noktaya getirdik. Bunda, tabii ki devlet, yatırım bankacılığı ve özel sektördeki birikimimin yanı sıra, tecrübeli ve duyarlı bir kadın üst yönetici olmamın faydası da büyük. 
Kadın CEO daha kapsayıcı, kollektif iş üretme ve karar alma mekanizmalarına daha açık. “Ben” değil, “aileyi/bizi” ön plana çıkarıyor, riski erkenden öngörmeye ve kaçınmaya özen gösteriyor, karşı taraf ile daha fazla empati kurmaya çalışıyor, farklı disiplinlerden beslenebiliyor, böylece müşteriyi de tedarikçiyi de daha iyi okuyabiliyor. Ancak en önemli unsurun “liyakat” olduğu unutulmamalı. Sadece kadın ya da erkek olduğu için harikalar yaratmasını beklemek, naif bir yaklaşım olur.


MERCEDES-BENZ TÜRK İCRA KURULU BAŞKANI  SÜER SÜLÜN:
CİNSİYETTEN BAĞIMSIZ, LİYAKATI VE YETERLİLİĞİ ÖNEMSİYORUZ
Ana şirketimiz Daimler AG ile imzaladığımız “Küresel İlkeler Sözleşmesi”, “Sosyal Sorumluluk Prensipleri” ve şirket içerisinde yayımladığımız “Davranış Yönetmeliği” ile “cinsiyet eşitliği”ni en üst düzeyde taahhüt ediyoruz ve uyguluyoruz.

İşe alımlarda, yönetici atamalarında cinsiyeti bir seçim kriteri olarak kullanmıyoruz. Beyaz yaka çalışanlarımızın yüzde 30’u, yöneticilerimizin %20’si kadınlardan oluşuyor. Yönetim kurulumuzda kadın CFO’muz bulunuyor. Cinsiyetten bağımsız, liyakata ve yeterliliğe önem veriyoruz.

KADIN ÇALIŞANLAR İLE YÖNETİCİLER BİR ARADA
2018’den bu yana çeşitli etkinliklerimizde, yönetici adayı kadın çalışanlarımız ile üst düzey yöneticilerimizi bir araya getiriyoruz. Kariyer yolculuklarındaki zorluklar hakkında deneyim paylaşımı imkânı sağlıyoruz. Hem toplumsal hem de iç engeller ve yapabilecekleri konusunda farkındalıklarını artırarak onları cesaretlendiriyoruz. Bizim için önemli olan, verilen göreve karşı yeterlilik ve akışın sağlanabilmesi. Dolayısıyla cinsiyet ayırt etmeksizin, yöneticilerimizden beklentimiz, hedeflerimiz doğrultusunda performans göstermesi ve başarımıza azami şekilde katkı vermesi.


İSTANBUL SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARASI HAVALİMANI (İSG) CEO’SU ERSEL GÖRAL:
HEDEFİMİZ, KADIN ÇALIŞAN ORANINI YÜZDE 50’YE ÇIKARMAK

Kadın çalışan oranımız yüzde 30’larda. Amacımız, bu rakamı %50’lere çıkarmak. Şirketimizdeki kültürü daha da zenginleştirmek, geliştirme adına, en önemli hedeflerimden, isteklerimden ve arzularımdan biri bu.... 3 yıllık vadede, yeni terminal inşatımız bittiğinde bu, kolay ulaşılabilir bir çıta olacak ki, aynı zamanda çok fazla yeni eleman istihdam ediyor olacağız. Halihazırda beyaz yakalı kadın çalışanlarımız %50’lerde. Müdür, müdür yardımcısı, şef, mühendis vs...


SAP TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ  UĞUR CANDAN:
CİNSİYET ÇEŞİTLİĞİ, BİZİ GELECEĞE TAŞIYACAK 
Yönetim kurullarında kadın sayısının artmasının, şirketlerin performansına önemli etkisi oluyor. Kadınların karar mekanizmalarında yer almasıyla, daha farklı bakış açılarını temsil eden kararlar alınabiliyor.

SAP’nin global olarak, kurum kültürünün yapı taşlarından birini “cinsiyet çeşitliliği” oluşturuyor. Bu, bizi geleceğe taşıyacak unsurlardan... Sadece kültürel zenginlik sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda inovasyona açılan kapı. Yönetici pozisyonlarına gelebilmesi daha da yaygınlaşan kadınların çalışma hayatına kazandırılmasını, toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz.
2015’te, Great Place to Work Enstitüsü’nden “Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi” kategorisinde aldığımız özel ödül, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. 2016’da ise “İş-Yaşam Dengesi Özel Ödülü”nün sahibi olduk. 

ŞİRKETİN CO-CEO’SU JENNIFER MORGAN 
İş hayatında ve yönetim kurullarında çeşitliliğin sağlanması, kurumlar açısından farklı fırsatları da beraberinde getirecek. Bugün SAP’nin en üst yönetiminde kadınlar var. Şirketin Co-CEO’su Jennifer Morgan. SAP’nin tüm dünyada kadın çalışan oranı yüzde 34, kadın yöneticisi ise %26. Kadın yöneticiler, sürekli yenilikçi olmayı gerektiren BT (Bilgi Teknolojileri) sektöründe de çok başarılı projelere imza atıyor. Bu yönetim kurulları; inovatif düşünme, empati kurabilme, yaratıcılık, takım çalışmasına yatkınlık, iletişim gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor.

ÇOK YÖNLÜ VE TİTİZ BAKIŞ AÇISI...
Kadınların çok yönlü ve titiz bakış açıları çalıştıkları her alana yaratıcılık katıyor. En zor durumlara bile çözüm bulma yeteneğine sahipler. Sürekli öğrenmeye ve değişmeye açık olmaları motivasyonu ve adaptasyon kabiliyeti yüksek, pozitif bakış açısına sahip dinamik ekipleri ve yönetim kurullarını ortaya çıkarıyor. Aynı anda birden fazla konuya odaklanabilmeleri, avantaj sağlıyor.