'İCRA KURULU'NDA KADIN FARKI

Yönetim kurulu başkanı ile icra başkanı (CEO) arasındaki ilişki, kurumların güçlenmesinde başrol oynuyor. Uluslararası araştırmalar ise kurullarında kadınların yer aldığı firmaların, erkek ağırlıklı olanlara göre daha kârlı olduğunu, net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu noktadaki rakamlar, ülkemizde hayli kötü bir seyir izliyor. Tüm BIST (Borsa İstanbul) şirketlerinin sadece 14'ünde, yani yüzde 2,5'luk bir oranla, kadın üst yöneticiler (CEO) yönetim kurullarında yer alıyor. Ekonomik karar mekanizmalarının katılımcı olması ve buralarda toplumsal cinsiyet dengesinin sağlanmasının, kararların eşitlikçi, adil ve kapsayıcı olmasının yolunu açacağı gerçeği ortada. Peki, kadınlarla güçlendirilmiş bir "İcra Kurulu" nasıl fark yaratabilir? Türk iş dünyasının marka değeri yüksek kuruluşlarının "İcra Kurulu"nda kadın ve erkek yönetici oranında nasıl bir değişim yaşandı?


DOĞA SİGORTA GENEL MÜDÜRÜ COŞKUN GÖLPINAR:
Kadınlar, çözüm odaklı ortamlar oluşturuyor
Kadınların hayatın her alanında aktif olmasını dilediğimiz gibi, şirket yönetiminin içinde de çoğunluğu temsil etmesi en büyük isteklerimizden biri. Araştırmalar gösteriyor ki, kurullarında en az bir kadın olan şirketler, tamamı erkek olanlara göre daha kârlı.

ABD ve Britanya'da, şirketlerin yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğini artırmak için harekete geçen gruplar var. Üst yönetim ekiplerinde en az yüzde 30 kadın olmasına dair ortak bir oluşuma imza atıyorlar. Bu açıdan bakınca araştırmalar ve yapılanmalar, tamamen doğruyu gösteriyor. Kadınların yer aldığı her alan; kesinlikle daha yenilikçi, dinamizmin ve yaratıcılığın yüksek olduğu çözüm odaklı ortamlar oluşturuyor. 

KADINLAR ÇOĞUL SESİMİZ 
10 yöneticiden 3’ünün kadın olduğu “İcra Kurulu”muzda, 2 yıldır hem büyüme hem de sadece kadın yöneticilerimizin dahil olduğu bir değişim yaşandı. Sürekli gelişen ve değişen organizasyon yapımızla ihtiyaçlar ve oluşumlar geliştikçe, yüzde 30’luk oranın daha da artacağını düşünüyorum. Zaten orta düzey kadın yöneticilerimiz yüzde 46,81, toplam çalışanlarımızdan %50,36’sı kadın. Kadınlar çoğul sesimiz; ama niyetimiz bu oranların yükselmesi, yönetim kurulumuzda da kadın üyelerin olması... 

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün:
“İş’te Eşitlik” için var gücümüzle çalışıyoruz
Otomotiv sektörünün kadın istihdam lideriyiz. “İş’te Eşitlik” anlayışı ile kadın çalışanların iş hayatına katılımı başta olmak üzere, fırsat eşitliğini tüm sektöre yaymayı, önyargıları kırarak farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

Ford Otosan olarak, fırsat eşitliğine dayalı, farklılıklara ve etik değerlere saygılı bir iş ortamı sunmak için çalışıyoruz. Ülkemiz “Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi”nde, 153 ülke arasında maalesef 130’uncu sırada. Türkiye’nin lider sanayi kuruluşlarından biri olarak, bu konuda da sorumluluk üstlenerek ülkemizde “İş’te Eşitlik” için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünyanın en kapsamlı cinsiyet eşitliği araştırmalarından biri olan “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde Türkiye’den yer alan tek otomotiv, aynı zamanda tek sanayi şirketi olmaktan gurur duyuyoruz.

MİGROS İCRA BAŞKANI ÖZGÜR TORT:
Kadın yönetici oranında perakendede en üst sıralardayız
Migros olarak, topluma değer katma anlayışımız doğrultusunda cinsiyet eşitliğini destekleyen ve bu alanda öncü adımlar atan bir şirketiz. Yüzde 40 ile en çok kadın istihdamı yaratan şirketler arasında ilk sıralardayız.

“İcra Başkanlığımız”a bağlı 12 kişinin 4’ü kadın. Kadın yönetici oranımız yüzde 28,3 ve bunu, 2025 yılına %31’e yükseltmeyi hedefliyoruz. Hem kadın istihdamı hem de kadın yönetici oranında perakende sektöründe en üst sıralarda yer almaktan mutluluk duyuyoruz. 

DÖNÜŞTÜRÜCÜ ETKİ...
Kadınların liderlik rollerinde ilerlemesiyle, iş dünyasının zorluklarla daha iyi mücadele edeceği vizyonuna inanıyoruz. LEAD Network Avrupa’nın ve Türkiye’nin aktif üyelerinden biri olarak, iş yerlerinde sağlanan cinsiyet ve fırsat eşitliğinin toplumsal düzlemde de dönüştürücü etki yaratacağını düşünüyoruz. İmzacısı olduğumuz LEAD Network’ün “CEO Taahhüdü” çerçevesinde, Amacımız, 2023’e kadar, üst düzey kadın yönetici oranımızı 5 puan artırmak.

“LİDERLİK YOLU” 
Hepimizin sorumluluk alması gereken bu alanda, perakendeye örnek olacak nitelikte birçok çalışma yürütüyoruz. Cinsiyet ve fırsat eşitliğini esas alan politikalarımız çerçevesinde, çalışanlarımızın kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Kariyer planlamalarını cinsiyet ayrımı yapmadan, mevcut görevleri, yetkinlikleri ve gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak, detaylı çalışmalarla gerçekleştiriyoruz. Gelecekteki yöneticilerimizi yetiştirdiğimiz “Liderlik Yolu” eğitim programımızın katılımcılarının %42’si de kadın çalışanlardan oluşuyor.

AMGEN TÜRKİYE VE GENSENTA GENEL MÜDÜRÜ GÜLDEM BERKMAN:
Daha çok kadın liderle başarı hikâyeleri de artacak
Cinsiyet, yöneticilikte farklı yöntemlerin kullanılmasında etken olabiliyor. O nedenle kadınlar ile erkeklerin dengeli olduğu gruplar çeşitlilik sağlayarak, daha iyi çalışıyor. Kadınların detaylara olan hâkimiyeti ve analitik düşünme kabiliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Yönetim kurulu üye sayımız 13, bunların 8’i kadın.

Kadınlar bir sorumluluk aldıklarında, yüzde 80 oranında sonuca ulaşmadan, işi tamamlanmış olarak görmüyor. Bu özelliklere duygusal zekâ ve yüksek düzeyde empatiyi de eklediğimizde, yönetimlerde daha çok kadın liderle, başarı hikâyeleri de artacaktır. Erkekler ise bence daha uzun vade konsantre olmaya istekliler; işin o anki mükemmeliyetinden ziyade, büyük resmi görmeye ve buna göre stratejiler yapmaya eğilimliler. Kadın ve erkek yöneticilerin “İcra Kurulu”na çeşitli alanlarda getirdiği güçlü yönler ile birlikte fark yarattıklarını düşünüyorum.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE  KATILIMINI TEŞVİK...
Amgen Türkiye olarak, insan hakları ve çeşitlilik zeminine dayanan politikamızla çalışanlarımıza katılım, saygı, bireysel sorumluluk ve değer çeşitliliğine odaklanan bir ortam sunuyoruz. Kadın istihdamına katkıda bulunan politikalarımızla da kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek için “Amgen Women Empowered to be Exceptional” (WE2-Amgen Sıra dışı Kadınlar Liderlik Programı) girişimini başlattık. WE2 ile çalışanların birbirlerini desteklediği, birlikte geliştiği ve başarılı olduğu bir iş ortamı oluşturmayı ve kadın lider sayısını artırmayı hedefliyoruz ki, kadın yönetici oranımızda artış sağladık.

Karaca Grup CEO'su Fatih Karaca:
Kadınların bakış açısıyla ilerlemek, önemli ayrıcalıklar sunuyor
Kadınların iş hayatının her kademesinde rol alması, hem insan kaynağı gücü olarak hem de kurum kültürü açısından oldukça önemli. Çalışma disiplinleri, düzen ve bakış açıları, her sektörde markaların fark yaratmasına yardımcı oluyor. Bu ölçümlenmiş etki artık hem ülkemizde hem de dünyada sadece şirketler değil, kamusal alanda da kendini hissettiriyor.

Karaca olarak, uzun zamandır insan kaynağımızı ve yönetim kadromuzu oluştururken cinsiyet dengesine önem veriyoruz. Yurt dışında pek çok ülkede, şirketlerin yönetim kademesinde belirli oranda kadınlara yer verilmesi şartı uygulanıyor. Kadınların şirket idarelerinde söz sahibi olmaları adına güzel bir uygulama. 

BAKIŞ AÇISI...
Çok sayıda kadın “İcra Kurulu Üyesi”nin aktif olarak tüm yönetim süreçlerine dahil olması, hem alacağımız kararlar hem de girişimler için bizi farklı bir noktaya taşıdı. Müşterilerinin önemli bir bölümünün kadın olduğu sektörlerde ürün geliştirdiğimizi düşünürsek, şirket bünyesindeki kadınların bakış açısı ve detaylı yaklaşımıyla ilerlemek bize önemli ayrıcalıklar sunuyor. 

“İCRA KURULU”NDA 6 KADIN ÜYEMİZ VAR
“İcra Kurulu”muzdaki üye sayımız 25 ve bunların 6’sı kadın ki, bu da yaklaşık yüzde 25’e karşılık geliyor. Üst ve orta kademe yöneticilerimizde kadınların oranı %34. Karaca’nın “İcra Kurulu”nda her zaman kadın yöneticiler görev aldı. Rakamlar yıllar içerisinde değişiklik gösterse de son dönemde oran, eskiye göre arttı. Bunda, kadınların iş hayatında etkin rol almasının ve daha çok kadının yüksek kariyer hedefi belirlemesinin de büyük payı var.

Trendyol Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu:
Kadınların katılımına büyük önem veriyoruz
Kadın girişimcilerin yanında olmayı her zaman sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Trendyol olarak, onlar için güçlü projelere imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Kadınların işgücüne katılımının artması, sosyal ve ekonomik kalkınmada güçlü bir pozitif etki yaratıyor. Bu anlayışla; teknoloji, eğitim, finansman ve pazarlama desteğimizle binlerce kadınımızın işlerini büyütmelerine katkı sağladık. Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ile başlattığımız “Gelecek Kadınların” programı ile de daha fazla kadına ulaşacağız.

TRENDYOL SATICILARININ YÜZDE 25’İ KADIN
Platformumuzda kadınların katılımına büyük önem veriyoruz. Trendyol satıcıları arasında kadın girişimci sayısının yanı sıra, satıcılarımızda çalışan kadın oranı da %54 ile ülke ortalamasının üzerinde. Türkiye'de kadın işverenlerin oranı %10 iken, Trendyol satıcılarının %25’i kadınlardan oluşuyor. Pandemi döneminde 17 bin kadın girişimci Trendyol’da satışa başladı. İkinci el platformumuz “Dolap”taki 1,1 milyon satıcıdan yaklaşık 400 bini ev kadını. Kullanmadıkları eşyaları satarak ev ekonomisine destek oluyorlar. Kadınların ekonomideki yerinin güçlenmesi için tüm olanaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz.

GİTTİGİDİYOR Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı:
Kadınlar, iş dünyasının her kademesinde var olmalı
Her alanda olduğu gibi iş hayatında da eşitliğe dayalı bir yaklaşımı esas almak çok önemli. Bu, hem ilkesel açıdan olması gereken hem de farklı bakış açılarının kattığı zenginlikle sizi güçlendiren bir değer. Yüzde 11 olan yönetim kurulumuzdaki kadın yönetici oranımızın, 5 yılda 3 kat artarak %33’e çıkmasından dolayı çok mutluyuz.


GittiGidiyor’da eşitlik ilkesini benimsiyor, karar mekanizması içinde, iletişim şeklimizde ve davranışlarımızda konuya her zaman “insan” perspektifinden yaklaşıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen bir kurum kültürüne sahibiz. Bunun yarattığı pozitif etkiyi net bir şekilde gözlemliyoruz. Çok sesliliğimizle, farklı fikirlerin ve iş yapış şekillerinin harmonisiyle benimsediğimiz değerleri temsil ediyor, yolumuza en güçlü şekilde devam ediyoruz.
 
FARKINDALIĞI ARTIRMAK İÇİN EĞİTİMLER DÜZENLİYORUZ
Ne yazık ki, ülkemizde ve dünyada oranlara baktığımızda, kadın istihdamında henüz eşitlik göremiyoruz. Bu nedenle, destekleyici birtakım mekanizmalar devreye alınmalı. GittiGidiyor’da kadınların hem iş hem de sosyal yaşamlarında güçlenmelerine katkı sağlayan projeler ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler düzenliyor; icra kurulu da dahil, kadınların iş dünyasının her kademesinde var olmalarını çok önemsiyoruz. 
Özel sektörde ve kamuda tüm kurumlar, kadınların işgücüne katılımının önemini anlayıp, eşitlikçi yaklaşımlarla istihdamı artırmayı hedeflemeli.

Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng:
Çeşitlilik, şirketlere büyük bir fayda getiriyor
Perakende dünyasında, satın alma kararlarının çoğunu kadınlar veriyor. Bu nedenle şirketler, kadınlara yönetimde yer verdikçe daha iyi bir performans da sergiliyor. Yönetim kurullarında kadınların varlığının kârlılıklara olumlu etkisini inceleyen pek çok araştırma, bunu bilimsel olarak da kanıtlıyor.

TÜRKONFED’in “Cinsiyet Eşitliği Gündem Raporu”na göre, en az üç kadın yöneticisi olan şirketlerin, finansal performansları ve kurum çalışma ortamı değerleri, koordinasyon, denetim, dışa dönüklük gibi değerleri daha yüksek. Yönetim kurullarında kadınların yer aldığı şirketler yüzde 5 ila %36 arası daha iyi borsa performansı gösteriyor. Hisse başına yatırımcısına kazandırdığı para da en az %10 daha fazla. Cinsiyet eşitliğine önem verenlerin, sektör ortalamasından %15 daha fazla getiri sağladığı da yine araştırmalarla teyit ediliyor. 

YÜZDE 50-50 KADIN VE ERKEK YÖNETİCİ... 
Özetle; farklılıkları avantaj ve zenginlik olarak gören ve destekleyen şirketlere çeşitlilik, büyük bir fayda getiriyor. Kadınların katılımıyla gelen çeşitliliğin beraberindeki çok yönlü bakış açısı, ihtiyaç duyulan yeniliklerin sunulabilmesini de mümkün kılıyor. Dolayısıyla Metro Türkiye gibi yüzde 50-50 kadın ve erkek yöneticinin olduğu bir “İcra Kurulu”nun başarısı, birçok açıdan “Daha iyi sonuçlar” demek. “İcra Kurulu”ndaki kadın liderlerin mevcudiyeti ve şirket kararlarındaki etkinliği, diğer kadın çalışanlar için de etkili bir rol model. 2011 yılında “İcra Kurulu”ndaki kadın lider oranımız %15 iken 2021’de %50’ye ulaştı. Kadın çalışan oranımız ise %32...