İK'NIN İNSAN KAYNAĞI YAKLAŞIMI

İnsan kaynakları yaklaşımı, insanı üretim zincirinin bir parçası değil, sahibi olarak görür. Çalışanların; şirket hedefleri, örgütsel gereklilikler ve bireysel hedefleri arasında dengeli bir şekilde kendilerini geliştirmesini, kuruma katkı sağlamasını amaçlar. Çalışanlar doğru yönetilir ve geliştirilirlerse verimlilikleri artar, şirkete uzun vadeli kazanımlar da sunar. Dolayısıyla, çalışanların hem ekonomik hem sosyal hem de psikolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek kurallar, programlar ve uygulamalar oluşturulmalı. Mevcut becerilerin maksimum seviyede kullanılabileceği ve eğitim alınabilecek bir çalışma ortamı hazırlanmalı. İK programları uygulanırken de mutlaka ortak hedefler göz önünde bulundurulmalı. Peki, çevik dönüşüm yolculuğuna kaptanlık yapan İK departmanları, insan kaynağına nasıl yaklaşıyor? Yetenek kazanımı ve havuzu büyütme çalışmaları kapsamında neler yapılıyor?


Hepsiburada İK Grup Başkanı Esra Beyzadeoğlu
Kadın çalışanlar için pozitif ayrımcılık yapıyoruz
Hepsiburada’nın çok sayıda yönetici ve mühendisi kadınlardan oluşuyor. Yeni istihdam yaratırken de dengeyi kadınlar lehine daha da ileri taşımaya çalışıyoruz.

Hepsiburada halihazırda, tüm çalışanlarının yüzde 49,5’unu oluşturan kadın çalışanları için her konuda pozitif ayrımcılık yapıyor. Bu açıdan Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne attığımız imza, Hepsiburada açısından büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı.

ÖNEMLİ DESTEKLER...

Hepsiburada kadınlara, kadın istihdamına ve kadın girişimcilere hem kendi gücü ve öz kaynakları ile hem de çeşitli devlet kurumları, STK’lar ve başta finans diğer kurumlarla iş birlikleri ile çok önemli destekler sağlıyor. Sadece Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programımız ile, 2017 yılından bu yana 29 binden fazla girişimci kadına, 110 kadın kooperatifine ve 33 STK’ya destek olduk. Bu rakamlar ve artış eğilimi bile, vizyonlarını genişletme imkânı ve yeterli olanak ve destek verildiğinde, ‘Kadın Gücü’nün neleri başarabildiğini çok net şekilde ortaya koyuyor. Fark yaratan yeni yaklaşımlar, bu yöndeki vizyon, yatırım ve kararlılıkla bir şirketin kadınların kendilerini geliştirmelerine nasıl destek olabileceğini gösteriyor.

Allianz Türkiye İK, Çevik Ofis ve Operasyon Destek Genel Müdür Yardımcısı İlkay Özel
Birbirini dinleyen ve birbirinden öğrenen ekiplere sahibiz
Çevik çalışma modelimiz HEY!’in başarısıyla, Allianz Grubu içinde ve Türkiye’de çok sayıda şirkete ilham kaynağı olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Allianz Türkiye olarak, aynı amaç için bir arada çalışan, değişen koşullara hızla adapte olan, birbirini dinleyen ve birbirinden öğrenen ekiplere sahibiz. Müşterilerimizin memnuniyetini işimizin kalbine yerleştiren, çevik bir kurum kültürü inşa etmeyi hedefledik.

2018 yılında çıktığımız çevik dönüşüm yolculuğu sonucunda hayatın hızlandığını, işlerin daha etkili, ekipteki herkesin de A’dan Z’ye yetkili olduğu bir dünya hayâl ederek HEY!’i hayata geçirdik. Çeviklik hikâyemiz, müşteri ve çalışan memnuniyet skorlarından, pazar ve rekabet metriklerine kadar pek çok başlıkta gözle görülür başarılar sağladı. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışında alanında saygın otoriteler tarafından da takdir görmesi bize gurur veriyor.

sahibinden.com İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker
Çalışanlarımız kendilerini güvende hissediyor
sahibinden.com çalışanlarının, yüksek potansiyellerini ortaya çıkarabilmeleri için “mutluluk yaratan çalışan deneyimi” ve “güven kültürü” yaratmaya odaklandık.

Çalışanların kendilerini güvende hissettikleri ortamlar yaratmak ve çalışanlar arası daha mutlu, daha rahat, daha verimli ilişkiler kurulmasını sağlamak amacıyla ilk günden beri var gücümüzle çalışıyoruz. Çalıştığı şirkete, yöneticisine, iş arkadaşlarına güvenen bir çalışanın motivasyon ve etkinliğinin, her zaman yüksek olduğunu düşünüyoruz.

İnsan kaynakları alanında pandemi sürecinde çalışanlarımızın evlerinde de konforlu bir çalışma ortamı yaratabilmek için birçok proje yürüttük. Normalleşme sürecine geçtiğimiz bu dönemde de çalışanlarımıza, e-ticaret sektörünün ilk “Yeşil Ofis” sertifikasını elinde bulunduran sahiplex’e yaratıcılıklarını artırmak adına diledikleri vakit gelebileceklerini duyurduk. Çalışan mutluluğu noktasında doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi olan “Türkiye’nin En İyi İşverenleri” araştırmasında 7. kez listede yer almaktan dolayı mutlulu ve gururluyuz.

Türkiye Sigorta İK, Eğitim, Tedarik ve İdari Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yıldız
Sektördeki insan kaynağı çeşitlenmeye başladı
Günümüzdeki çalışma modelleri, iş yapış şekilleri değiştikçe, sektördeki insan kaynağının da çeşitlenmeye başladığını görüyoruz. Sektörde fark oluşturabilmek için bu değişime adapte olmak ve bu değişimi doğru yönetebilmek çok önemli.

Sektörün öncü firması olarak “sigortacılık eğitiminde de öncü akademi olma” vizyonuyla, öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak için ‘Yeni Nesil Sigortacılık Okulu’ sertifika programını başlattık. 5 hafta, 30 saatlik eğitim programında; üniversite öğrenimine devam eden 3 ve 4. sınıflar, yeni mezunlar ve yüksek lisans öğrencilerinden 65 kişi mezun oldu.

Öğrenciler, çalışma hayatı ve sigorta sektörü üzerine deneyimleri öğrenirken, farklı bölüm ve üniversiteden arkadaşlarla bağlantı kurma imkânı elde etti. Tüm Türkiye’yi kapsayan programımızla, sektörümüzle yeni tanışacak öğrencilerimizin, sigortacılığı bir bütün olarak görmelerini ve sigortacılık hakkında geniş bir bilgiye vakıf olmalarını hedefledik.

Sabancı Holding İK ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur
Çalışan ve insan hakları konusunda standartlarımız var
Holding düzeyinde en geç 2030'a kadar, kadın yönetici oranımızı yüzde 50'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için üst yönetim aday havuzlarında kadın oranını artırmak üzere performans hedefleri koyuyoruz.

EŞİT İŞE, EŞİT ÜCRET

Grubumuzdaki yetenek gelişim programlarından yararlanan çalışanlarımızda da kadın ve erkek oranının eşit olmasını gözetiyoruz. Hatta liderlik programlarımızda şehir dışı eğitimlere katılan ve uzakta oldukları süre zarfında çocuk bakımı konusunda destek alamayan çalışanlarımızın çocuklarıyla birlikte gelmelerini destekliyoruz. Tüm çalışanlarımız için “Eşit işe, eşit ücret” uygulamak, en önemli hassasiyetlerimizden. Ön yargılar, cinsel taciz, şiddet ve cinsiyetçi dil konularında çalışanlarımıza eğitimler veriyoruz. Bu eğitimlerimizin bazılarını, çalışanlarımızın ailelerinin katılımına açıyoruz. Çalışan ve insan hakları konusundaki standartlarımızı tedarikçilerimizden de bekliyoruz. Yapay zekâ temelli yeni yetenek yönetimi programımız Talent-In’de çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerimiz doğrultusunda yaş ve cinsiyet gibi parametreleri analizlere dahil etmeyerek, insana dair tüm süreçlerde ön yargıların önüne geçmeyi amaçlıyoruz.

GENÇLER, STRATEJİK KARAR SÜREÇLERİNE KATILMALI

Gelecekleri için karar veriyoruz; ama ne yazık ki iş dünyasında gençler, karar alma süreçlerinde yeterince temsil edilmiyor. Geçtiğimiz dönemde, topluluğumuz bünyesinde 27 yaş altında 29 çalışanımız, 5 yıllık stratejik iş planını inceledi ve 84 farklı öneride bulundu. Bu önerilerin 14’ünü iş planımıza dahil ettik. Onlara “X-Challengers” adını veriyoruz; çünkü stratejimize bir anlamda meydan okuyorlar ve vizyonumuzu bir adım ileri taşımamızı sağlıyorlar.

Logo Grup, İnsan ve Organizasyonel Dönüşüm Direktörü Nebahat Kesgin
Çalışan deneyimine katkıda bulunacağız
Logo Yazılım olarak yeni wellbeing PROGRAMIMIZ “Logo Well” ile çalışanlarımızın esenliğine katkı sağlamayı, çalışan deneyimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Hibrit çalışan ekiplerin her açıdan desteklenmesini çok önemsiyoruz. Logo Well programı, aylık olarak tasarlanacak. Çalışanlarımızın fiziksel, duygusal, sosyal ve finansal esenlik boyutlarında ihtiyaçlarına yönelik uygulamaları kapsayacak. Bu çerçevede her ayın başında onların esenliğini analiz ederek desteğe ihtiyaç duydukları alanları belirleyeceğiz ve ayın konseptini toplanan verileri dikkate alarak geliştirileceğiz.

Amgen Türkiye ve Gensenta İK Direktörü Filiz Kozcağız
Gençleri etiketleriyle değil yetenekleriyle değerlendiriyoruz
Türkiye’deki yeni mezunlara başlatılan genç yetenek programımız Amgeneration’ı tasarlarken hem içerideki çalışanları hem de dış dünyadaki yeteneklerin sesini dinledik.

Amacımız, sadece bir işe alım programının ötesinde, benzerlerinden ayrışan, gençleri etiketleriyle değil, yetenekleriyle değerlendiren bir deneyim tasarlamaktı. Bu yüzden, pek çok farklı deneyimi dinleyerek, içinde rotasyonun, global etkileşimin ve hatta daha da önemlisi çalışırken aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirileceği bir program oluşturduk. Çünkü Amgen kültüründe bireylerin yetkinlikleri kadar, toplumsal katkı konusunda duyarlı olmaları da önemli bir yer tutuyor. Biz bunu burada da ortaya çıkarmak istedik.

Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa
Çalışanlarımızın "iyi olma hali"ni destekliyoruz
Akbank’ta, tüm banka çalışanlarının iyi olma halini desteklemek için yürütülen çalışmalar “İyi bir Sen” markası altında yürütülüyor. Bu çalışmalar kapsamında Welbees ile iş birliği yapıldı. Son 1 yılda, uygulamanın aktif kullanıcı sayısı 2,5 kattan fazla arttı.

Akbank olarak, Akbanklıların iyi olma halini önemsiyor ve bu yolculukta onlarla birlikte yürüyoruz. “İyi Bir Sen Elçileri” ismini verdiğimiz gönüllü grubumuzla, düzenli aralıklarla bir araya geliyor ve gelişim alanlarımızı hep birlikte değerlendiriyoruz. Elçilerimizin öneri ve geribildirimleriyle “İyi Bir Sen” programımızı zenginleştiriyoruz. Bütün uygulamalarımızı Akbanklıların ailelerine ulaştıracak şekilde genişletiyoruz. “Akbanklı Ailem Akademisi” ile fiziksel ve psikolojik sağlık, finansal okuryazarlık, iklim ve çevre gibi pek çok farklı konu başlığında yeni içeriklerimizi sevdiklerimize ulaştıracak çalışmaları yürütüyoruz.

Getirİş’ten Sorumlu Direktör İrem Namlısoy
Bireysel refaha destek oluyoruz
İş ve çalışan arayanları güvenli bir ortamda bir araya getiren Getirİş hizmetimizi sunmaktan mutluyuz.

Hemeniş’in çoğunluk hissesini satın alarak yeni bir hizmet alanına girmiş olduk. “Yakındaki iş, Getirİş” sloganı ile yola çıktığımız hizmetimizde, yakın çevreden iş bulunduğu takdirde zaman kaybetmeden, tek vesaitle ya da yürüyerek işe gidilebilecek. Çalışan arayanlar ise tanıdıkları insanlarla güvenle çalışabilecek. Böylece gerek iş ve çalışan arayanların bireysel refahına destek olacak gerekse toplumsal anlamda bir fayda sağlayacağız.