'FIRSAT EŞİTLİĞİ' İÇİN DEĞİŞİMİN BİR PARÇASI OLMAYA DEVAM...

GYY Seyfettin Bayram

Hiç unutamadığım bir seyahatim var. Bu seyahatten bugünkü Seyfettin olarak ülkemize dönmüştüm. Dünyanın en geri kalmış bir ülkesinde basın gezisinde gözlemlediklerimden şunu söyledim: 'Bir toplumda kadın ayaktaysa o toplum hayattadır.'

Çünkü o gün basın toplantısında kadınlar koltuk ve sandalyelerde oturtulmamıştı…

Atatürk’ün çağdaşlaşma projesinde kadın-erkek eşitliği insan haklarıyla bir arada düşünülmüştü. Atatürk dönemindeki kadınlar için çıkarılan kanunlar diğer ülkelere göre çok öndedir. O yüzden bu ülkenin kurucusu: Ulu Önder’dir. Ülke çapında en büyük devrimlerden birisi de 1928’de alfabenin değiştirilmesidir. Bu devrimle kadın-erkek herkesin okuma-yazması kolaylaşır. Millet Mektepleri ve Köy Enstitüleri ise tüm toplumun değişimine ve kalkınmasına önemli katkı sağlar. Sonra 1950’li yıllar ve gerileme başlar. Umarım dünyadan Türkiye’ye bakanlar, “Erkek sahiptir, kadın aittir” diye saçmalayanların etkisinde değildir.

ATATÜRK’TEN YILLAR SONRA

Atatürk’ün çağdaşı olmayı çok isterdim, olamadım. Onun devrimlerine tanıklık etmek, toplumun tepkisini görmek… An be an devrimi yaşamak. Çok sonra doğdum.

İlkokula başladığımda 90’ların başına gelmiştik. Hiç unutmam, sınıfta tam 72 öğrenciydik.

Ne yazık ki ancak bir elin parmağı kadar kişi eğitimimizi tamamlayabildik. Sınıfımızda çok az sayıda kız öğrenci vardı. Sadece ön sıraları dolduracak kadardılar. Çoğu, okul bitmeden evlendirildi. 23 Nisan gibi bayramlarda büyük, küçük herkes sevincimize ortak olmaya gelirdi. İzleyiciler arasında okutulmayan kızları görmem bütün sevincimi bitirirdi. Kadına dair hassasiyetim o gün başlamış olmalı. Bugünse iş hayatında kadının yeri ve konumu konusunda hassasiyetle değişimin bir parçası olmayı kendime yakıştırıyorum. Üç kız babası olduktan sonra toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği alanında yaptığım çalışmalarımı daha da hızlandırdım.

Türkiye’nin gurur haritası: “Global 30 Türk Kadını”

Artık Atatürk’ün Türkiye’sine yakışır tablolar çizmek istiyorum. Dünyada kadına dair ilkleri başarmış bir ülkeye yakışan tabloları görmek istiyorum. En güzel tabloyu bu ayki kapağımızda “Global 30 Türk Kadını” araştırmamızda görebilirsiniz.

BUSINESS LIFE Mart sayımızdaki CEO Agenda, Leadership, CHRO ve CCO dosyalarımızda toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliğini liderlerle birlikte sorguladık. CFO’larla ESG, CMO’larla çok kanallı perakendecilikteki gündemlerini ele aldık.

Eşit yarınlara

Yazarın 1.03.2024 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları