İŞ BANKASI'NA KOBİ'LER İÇİN 100 MİLYON DOLARLIK YENİ KAYNAK

Türkiye İş Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 100 milyon ABD Doları tutarında 5 yıl vadeli yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Kredi, ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) likidite ihtiyaçlarının finansmanında ve işletme sermayesinin güçlendirilmesinde kullandırılacak.

Bankanın, geçtiğimiz ay yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı alanlarda kullandırmak üzere Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) sağladığı toplam 227 milyon ABD Doları tutarındaki kaynağa ek olarak AIIB’den sağladığı bu kaynak, KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması yoluyla ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarında yüksek düzeyli artışların gerçekleştiği ve tedarik zincirlerinde kırılmaların yaşandığı, Covid-19 salgınının ekonomide yarattığı etkilerin devam ettiği mevcut ekonomik konjonktürde, AIIB’den aldıkları uzun vadeli kaynağı KOBİ’lerin kullanımına sunmanın önemli olduğunu vurguladı.

“İşletmelerin finansal dayanıklılığın artmasını ve yeni istihdam yaratılmasını olumlu etkileyecek”

Bu kaynağın, işletmelerin finansal dayanıklılığının artmasını ve yeni istihdam imkânlarının yaratılmasını olumlu etkileyeceğini ifade eden Yalçın, “Uluslararası piyasalarda İş Bankası’na duyulan güvenin bir göstergesi olan bu kredi, Türkiye İş Bankası’nın AIIB ile gerçekleştirdiği ilk işlem. Bankamızın işbirliği içerisinde olduğu uluslararası finansal kuruluşlar arasına AIIB gibi saygın bir kurumun da katılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Gelecek dönemlerde de AIIB ile olan ilişkinin güçlenerek devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

“Kaynak, üye ülkelerin desteklenmesine yönelik kararlılığımızın örneği”

Asya Altyapı Yatırım Bankası Genel Direktörü Najeeb Haider ise Covid-19 salgınının etkilerinin azaltılması programı kapsamında sağladıkları bu kaynağı, üye ülkelerin ve partner kuruluşların desteklenmesine yönelik kararlılıklarının ve kapasitelerinin bir örneği olarak gördüklerini belirtti. Bu işlemi İş Bankası ile uzun vadeli ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliklerinin başlangıcı olarak gördüklerini vurgulayan Haider, “Dünya ekonomisinin içerisinde bulunduğu zorlu koşullar altında Türk ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lere destek vermekten ve Türkiye’nin en büyük özel bankası olan İş Bankası ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

İş Bankası Grubu enerji “iş”inde
Grup, başta elektrik üretimi ve ticareti olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturmak amacıyla İş Enerji Yatırımları A.Ş.’yi kurdu.
Ana faaliyet kolu olan bankacılık ve finansal hizmetler dışında cam, sigorta, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve teknoloji gibi farklı sektörlerde iştirakleri aracılığıyla hizmet veren İş Bankası Grubu, elektrik üretimi başta olmak üzere enerji sektörünü de bünyesine alarak  faaliyet alanlarını daha da genişletmeyi hedefliyor.

Grup, başta elektrik üretimi ve ticareti olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturmak için İş Bankası’nın %100 hissedarı olduğu Trakya Yatırım Holding A.Ş. çatısı altında İş Enerji Yatırımları A.Ş.’yi kurdu.

İş Enerji; başta hidrolik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olacak şekilde elektrik enerjisi üretimi ile ticaretini yapan tesis ve şirketlere iştirak edilmesini amaçlıyor.

Enerji bağımlılığını azaltacak dönüşümün etkili bir aktörü olmayı amaçlıyor

Bugüne kadar elektrik enerjisi sektörüne sağladığı kredi desteği ile Türkiye’nin yıllık elektrik enerjisi üretimine ciddi oranda katkısı bulunan İş Bankası Grubu, halihazırda kurulu gücü 800 MW’ın üzerinde olan yenilenebilir enerji santrallerindeki hissedarlıkları ile de sektörde aynı zamanda yatırımcı rolünü üstleniyor.

Dünyada; pandemi ve izleyen süreçte yaşanan gelişmeler ile son dönemde Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan etkiler, ülkelerin enerji verimliliklerini artıracak ve enerji bağımlılıklarını azaltacak yapısal dönüşümleri gerçekleştirmelerinin önemini bir kez daha gösteriyor. İş Enerji de gerçekleştireceği yatırımlar ile söz konusu dönüşüm sürecinin etkili bir aktörü olmayı amaçlıyor.

Grubun sürdürülebilirlik yaklaşımını pekiştirecek

İş Enerji’nin hidrolik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim yapan santrallere portföyünde ağırlıklı olarak yer vermeyi hedeflemesi, İş Bankası’nın “sürdürülebilirlik” yaklaşımının bir parçasını oluşturan “yeşil ekonomi” dönüşümüne katkı sağlama anlayışını da pekiştirecek bir adım.   

Geçen yıldan bu yana tedariki mümkün olan faaliyet noktalarının tamamında yenilenebilir enerji kullanmaya başlayan İş Bankası, 2015 yılı sonrasında, elektrik üretim yatırımlarına yönelik yeni proje finansmanlarının tamamını yenilenebilir enerji projelerine ayırdı. Bankanın toplam enerji üretim projeleri portföyünün %75’i yenilenebilir enerjiden oluşuyor.