"İSTANBUL'U GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, 16-19 Nisan 2018 tarihleri arasında, Hilton Bomonti'de yapılacak Global Girişimcilik Kongresi'nin, Organizasyon Komitesi Başkanı? İstanbul'un ev sahipliğini 25 Nisan 2016'da kazandığı etkinliğe, bu sene 170 ülkeden üç binin üzerinde girişim ekosistemi paydaşı katılacak. TOBB, TİM, Habitat ve Endeavor Türkiye konsorsiyumuyla zafere ulaştıklarını anlatan Ali Sabancı, kongreyi, Türkiye'nin girişimci gücünü uluslararası platformda sunmak adına önemli araçlardan biri olarak nitelendirdi. Sabancı, ?Türkiye'de, paydaşlar arasında şimdiye kadar görülmemiş bir dayanışma örneği sergilendi. Kolektif bir sahiplenme söz konusu. Amacımız İstanbul'u bölgesel ve global bir girişimcilik merkezi haline getirmeye odaklanmak? dedi.

TOBB, TİM, Habitat ve Endeavor Türkiye konsorsiyumuyla zafere ulaştıklarını anlatan Ali Sabancı, kongreyi, Türkiye’nin girişimci gücünü uluslararası platformda sunmak adına önemli araçlardan biri olarak nitelendirdi. Sabancı, “Türkiye’de, paydaşlar arasında şimdiye kadar görülmemiş bir dayanışma örneği sergilendi. Kolektif bir sahiplenme söz konusu. Amacımız İstanbul’u bölgesel ve global bir girişimcilik merkezi haline getirmeye odaklanmak” dedi.

Global Girişimcilik Kongresi’nin başlangıcı ve yıllar içindeki gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?

Yaklaşık 10 yıldır üyesi olduğumuz Global Girişimcilik Network’ü (GEN) bütünsel bir global girişimcilik ekosisteminin yararlanacağı bir öğrenim ve paylaşım platformudur. Global Girişimcilik Network’ü, girişimcilik ekosistemlerinin gelişimiyle ilgili 170’ten fazla ülkenin dahil olduğu; araştırma, politika, ilham ve farkındalık, eğitim ve yatırım konularını kampanyalar, etkinlikler ve çalıştaylar yoluyla ele almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Kansas City, Dubai, Şangay, Liverpool, Rio, Moskova, Milano, Medellin ve Johannesburg gibi şehirlerde gerçekleşen Global Girişimcilik Kongresi’nin 10’uncu yılında, 16-19 Nisan 2018 tarihleri arasında Hilton Bomonti’de ev sahipliği yapacağız.

'DOHA VE DUBLIN’İ GERİDE BIRAKTIK'

Türkiye hangi aşamalardan geçerek ev sahibi olmayı başardı?

Global Girişimcilik Kongresi’ni 10. senesinde İstanbul’da gerçekleştirebilmek için çok çetin testlerden geçtiğimizi söyleyebiliriz. Biz de kongreyi 10. senesinde ülkemizde gerçekleştirebilmek için TOBB, TİM, Endeavor Türkiye ve Habitat ile oluşturduğumuz konsorsiyum ile 2016 yılında GEN tarafından açılan bir ihaleye katıldık. Doha ve Dublin’in de aralarında bulunduğu şehirler arasından bu konsorsiyum ile öne geçerek zafere ulaştık ve Türkiye’nin girişimci gücünü uluslararası platformda sunmak adına önemli araçlardan biri olan kongreyi İstanbul olarak düzenlemeye 25 Nisan 2016 itibariyle hak kazandık.

Bugüne kadar hangi ülkelerde kaç girişimciye ulaşıldı?

2009 yılında Kansas’ta 1.000 kişi ile başlayan Global Girişimcilik Kongresi, dünyada girişimcilik alanında yapılan en büyük etkinliktir. 9 yılda 42 bin girişimciye ulaşıldı. Bu sene İstanbul’da yapılacak GEC’e 10.000 kişilik katılım beklenmektedir. Global Girişimcilik Haftası (GEW) kampanyası, Global Girişimcilik Kongresi (GEC) ve Global İş Melekleri Networkü (GBAN) Global Girişimcilik Network’ünün (GEN) en gelişmiş ve yaygınlaşmış çalışmalarına örnektir.

Kongre, girişimcilik ekosistemi için ne ifade ediyor?

Bu kongre girişimciliğin en kapsamlı ve en büyük etkinliği. Global ekosistemlerin bir araya geldiği en önemli etkinlik. GEC İlham ve Paylaşım • Keşif ve Öğrenim • Dayanışma ve Değerlendirme demek.
Global Girişimcilik Kongresi, Kauffman Vakfı destekli Global Girişimcilik Network’ü (Global Entrepreneurship Network- GEN) tarafından başlatıldı ve dünya çapında girişimciliği ve girişimcilik ekosistemlerini geliştiren kurum ve kuruluşların buluşma noktası haline geldi. Kongre, dünya genelinde GGH ülke temsilcilerinin yanı sıra; fikir liderlerini, araştırmacıları, kamu görevlilerini, girişimcileri ve yatırımcıları konuk ediyor. 

  • ALİ SABANCI’NIN KOLEKTİF LİDERLİĞİ
  • 9 YILDA 42 BİN GİRİŞİMCİYE ULAŞILDI
  • KOMİTEMİZ ENDEAVOR, HABİTAT, TİM VE TOBB’DAN OLUŞUYOR
  • EN KAPSAMLI VE EN BÜYÜK ETKİNLİK
  • BÜTÇE, 1,6 MİLYON EURO’YU BULUYOR
  • GÖRÜLMEMİŞ BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ
  • KONSORSİYUM, ÖNLE GELEN ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR

Türkiye’deki paydaşlar nasıl bir araya geldi?

İstanbul’un bölgesel bir girişimcilik merkezi olarak dünyadaki yerini güçlendirecek Global Girişimcilik Kongresi’nin (GEC18IST), İstanbul Organizasyon Komitesi; benim başkanlığımda Endeavor, Habitat, TİM ve TOBB’dan oluşuyor. Konsorsiyumun her üyesi başkan seviyesinde kongremize yakinen ilgi gösteriyor. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi, Endeavor Başkanı Emre Kurttepeli ve Habitat Başkanı Sezai Hazır tüm süreçlerde yanımızda oldular ve destekleriyle yanımızda olmaya devam ediyorlar. Kongremizin genel müdürlüğünü ise Endeavor Genel Sekreteri Didem Altop yürütüyor.

Bu önemli isimler hangi sorumlulukları üstlendiler? 

Bu konsorsiyumda yer alan her kurum, girişimcilik alanında ülkemizin önde gelen çalışmalarına imza atıyorlar. Rifat başkanımızın liderliğinde TOBB; Genç ve Kadın Girişimciler Kurulları ile ülke çapında girişimcilik alanında farkındalık kazandırıyor. Mehmet başkanımızın liderliğinde TİM; illerde açtığı Girişim Evleri ve İnovasyon&Girişimcilik Haftası gibi önemli etkinliklerle ülkemiz girişimcilerine destek oluyor. Endeavor; 2008’den bu yana Global Girişimcilik Haftası’nın ana paydaşı olarak ülke çapında etkin girişimciliğin desteği yönünde faaliyetler yürütüyor. Habitat ise Ulusal Gençlik Ağı, Kamu-Özel Sektör Partnerlikleri ve Ekosistem buluşmaları ile ülkemizin girişimcilik algısını güçlendiriyor. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları olarak İstanbul’un bu önemde bir kongreye ev sahipliği yapmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz.

'HALKA AÇIK PANELLER VE ATÖLYELER'

Kongrenin bu yılki ana teması ne olacak? 

Dört günlük kongrenin ilk ve son günü kapalı etkinliklerden oluşurken, 17-18 Nisan günleri halka açık paneller ve atölyeler gerçekleşecek.  Kongre; ‘Innovation Culture’, ‘Exponential Thinking’ ve ‘Zero Barriers’ çerçevesinde STK, üniversite, lise, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra girişimci ve yatırımcıları da ağırlayacak.

‘300’DEN FAZLA, ÜST DÜZEY VE KONU UZMANI KONUŞMACI’

Peki! Hangi alt başlıkları çerçevesinde kurgulanacak?

Kongre boyunca iş ve girişimcilik dünyasının önde gelen fikir önderlerinin ağırlandığı ana seanslar, ilham verici konuşmacılarla endüstri ve ekosistem trendlerinin tartışılacağı paralel seanslar, konu bazlı araştırma ve atölyelerin gerçekleşeceği Learning Hub, Workshop Hub’lar ve networking fırsatı yaratacak birçok farklı alan bulunacak.

300’den fazla yerli ve yabancı üst düzey ve konu uzmanı konuşmacının olacağı kongre kapsamında, paneller, 4 gün boyunca ana kongre dışında GEN Çalıştayı ve ödül töreni, GBAN, GERN, GIST ve Startup Nations Ministerial senelik buluşmaları, saha ziyaretleri ve ekosistem atölyeleri yer alacak. Türkiye’nin girişimcilik gücünü dünya arenasına taşıyacak önemli bir zirve olacak GEC18IST, Türkiye girişimcilik ekosisteminin gündemini belirleyecek ve ekosisteme önemli bir katkı sağlayacak.

'ULUSLARARASI İŞ VE GİRİŞİMCİLİK DÜNYASI LİDERLERİ SAHNE ALACAK'

Öne çıkan isimler ve ses getiren oturumlar hangileri olacak?

Kongre boyunca Muhtar Kent (Coca Cola), Guy Peri (P&G), Fadi Ghandour (Aramex | Abraaj | Wamda), Jeff Hoffman (Colorjar) ve Yossi Vardi (4 Years From Now) gibi uluslararası iş ve girişimcilik dünyası liderleri sahne alacak. GEC’te, ana seansların yanı sıra endüstri ve ekosistem trendlerinin tartışılacağı paralel seanslar, konu bazlı araştırmalar ve vaka çalışmalarının paylaşılacağı Learning Hub’lar, atölyelerin gerçekleşeceği Workshop Hub’lar ve networking fırsatı yaratacak saha ziyaretleri gibi birçok farklı aktivite, 16 Nisan haftasında gerçekleşecek.

'ÇOK DEĞERLİ İÇERİKLER SUNACAĞIZ'

Katılım konuları nelerdir?

GEC18IST öncelikle girişimcilik ekosistemleri liderlerine ulaşmayı hedefleyen bir kongre. Bütün ekosistem üyelerine; yani STK, üniversite, lise, kamu ve özel sektör temsilcileri, girişimci ve yatırımcılara çok değerli içerikler sunacağız. 17 ve 18 Nisan günleri kongre kapsamında gerçekleşecek olan paralel seanslar ‘Innovation Culture’, ‘Exponential Thinking’ ve ‘Zero Barriers’ temaları çerçevesinde gerçekleşecek. 

Bu kapsamda alanında önde gelen kurumsal ortaklarımızın da içerik desteğiyle; 16 Nisan’da 4. Endüstri Devrimi, Dijtal Ekonomi, Global Zorluklar, Yaşam Tarzı Inovasyonları, Fintech, Finansal Kaynaklar gibi endüstriyel gelişmelere odaklanırken, 17 Nisan’da Girişimcilik Öğrenimi, Kadın Girişimciliği, Sosyal Girişimcilik, STEM, Kurumsal Programlar, Büyüme (Scaling Up) gibi konuları ele alacak ve girişimcilik ekosistemlerinin endüstriyel gelişmelerle nasıl el ele yürüyeceğini tartışacağız. İki günde toplam 12 paralel tematik seansın yanında, ‘Learning Hub’ ve ‘Workshop Hub’ adlarını verdiğimiz ve daha derin konulara odaklanma şansını edineceğimiz atölye, panel ve tartışma seanslarımız da olacak. Tüm programı www.gec.co sitesine veya Türkçe bilgi edinmek için www.gec18istanbul.com a göz atmanızı öneririm.

'HERKESİ GEC18IST’E BEKLİYORUZ'

Katılabilmek için belli şartlar aranıyor mu?

Girişimcilik ekosisteminin içinde olan tüm kurum ve kuruluşların temsilcileri, girişimciliğe merak duyan veya girişimciliğe ucundan bulaşmış herkesi GEC18IST’e bekliyoruz.

'GEC, ULUSLARARASI BİR  EKOSİSTEM LİDERLERİ BULUŞMASI'

Kongrede, hangi alanlara yatırım yapan girişimciler bulunmalı?

Bir önceki sorunuzda belirttiğim gibi GEC, uluslararası bir ekosistem liderleri buluşması. 10 senedir, dünyanın birçok ülkesinden girişimcilik ekosistemi liderleri ve temsilcileri, bu etkinlikte bir araya geliyor. Her etkinlikte girişimcilere ve yatırımcılara yönelik içerik olsa da, burada asıl amaç olarak girişimcilik ekosistemlerini nasıl etkin bir şekilde geliştirebileceğimizi tartışıyoruz. Bu kapsamda girişimcileri de, yatırımcıları da, ekosistem temsilcileri şapkalarıyla etkinliğimize bekliyoruz.

GÜNLÜK 3 BİN KATILIMCI BEKLİYORUZ

Yerli ve yabancı katılımcı profili hakkında neler söylersiniz?

Bu yıl %50’si yabancı katılımcıdan oluşacak Global Girişimcilik Kongresi’nde günlük 3.000 katılımcı bekliyoruz. İstanbul’da ağırlayacağımız, 170’ten fazla ülkenin girişimcilik ekosistemini şekillendiren 350 GEN delegasyonunun yanında, konuşmacıların %70’i dünyanın dört bir köşesinden katılacak. Bu konuşmacıların 300’den fazlası C-Level veya konu uzmanı.
Kongre, global platformların genel buluşma toplantılarına da ev sahipliği yapacak. Bu platformlar arasında Global Band of Angels Network (GBAN), Global Enterpreneurship Network (GEN), Global Enterpreneurship Research Network (GERN), Global Innovations Through Science & Tech (GIST) ve Dünya Bankası ve Kalkınma Bakanlığı himayesinde düzenlenen ve 60+ ülkeden bakanlık seviyesinde katılımın beklendiği Startup Nations Ministerial yer alıyor olacak.

Organizasyonun bütçesi, sponsorları ve katılım koşulları ve gelir beklentisi hakkında bilgi verir misiniz?

GEC18IST için Endeavor, Habitat, TIM ve TOBB hep birlikte elimizi taşın altına koyduk. Amacımız bu kolektif yaklaşımı kongrenin tümüne yansıtmak oldu. Bu bağlamda kar amacı gütmeyen bir yaklaşım ile girişimcilik ekosistemini destekleyen tüm kurumları kongreye dahil etmek istedik. Stratejik partnerlerimiz Koç Holding, Sabancı Holding’in yanı sıra, Official havayolu olarak Pegasus Hava Yolları, tematik paralel seans ve Hub’larımıza destek çıkan Akbank, Arçelik, Brisa, Enerjisa, Fibabank & Özyeğin Universitesi, Ford Otosan, Garanti Bankası, iyzico, Kordsa, P&G, Tahincioğlu, Teknosa, Zorlu, Limak gibi daha bir çok değerli destekçilerimiz mevcut. Tüm bu kurumların desteği sayesinde, kongremiz 1,6 Milyon Euro’yu bulan bir bütçeyle gerçekleştirilecek.

Bu organizasyonun İstanbul ve Türkiye özelinde etkilerinin neler olmasını bekliyorsunuz?

Bu organizasyon Türkiye’de paydaşlar arasında şimdiye kadar görülmemiş bir dayanışma örneği; aynı sektörden de olsa tüm kurumlar için kolektif bir sahiplenme söz konusu. Amacımız bu sahiplenmeyi sürdürerek girişimcilik ekosistemimizi büyütmeye ve güçlendirmeye ve İstanbul’u bölgesel ve global bir girişimcilik merkezi haline getirmeye odaklanmak. Uzun vadede Türkiye’de girişimcilik ekosistemini destekleyen kurumlar olarak çıtayı yükseltmemiz ve global düşünmemiz son derece önemli.

Özetle, GEC, tüm paydaşların bir araya geldiği bir platform, özel sektörün kucakladığı ve sahip çıktığı bir etkinlik, sektörel ve bölgesel odaklanmayı önceliklendirmemiz için mükemmel bir fırsat olma özelliği taşıyor. Bu etkinliğin yaratacağı olumlu dalgayla, somut çıktılarla Türkiye çapında girişimciliği bir üst seviyeye taşıyabileceğimiz imkanları kaçırmamalıyız.

Seyfettin Bayram 
s.bayram@businesslife.com.tr