İŞ'TE, İLK ÇEYREK BİLANÇOLARI

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları...


KOÇ HOLDİNG CEO’SU LEVENT ÇAKIROĞLU:
2021 yılına güçlü girdik
Pandemiyle mücadelede bir yılı geride bırakırken, salgının küresel çaptaki etkilerini birçok alanda hissetmeye devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz bu zorlu sürece rağmen, 2021’in ilk çeyreğinde başarılı sonuçlar elde ettik.

Koç Topluluğu olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde, 2021’e güçlü bir giriş yaptık. İlk çeyrekte yatırımlarımızı aralıksız sürdürerek, 2,6 milyar TL’lik kombine yatırım gerçekleştirdik. Böylece toplam yatırımlarımız, son 5 yılda 43,3 milyar TL’ye ulaştı. Belirsizliklerin hâkim olduğu 2020’de pekiştirdiğimiz güçlü konumumuzu, 2021’in ilk çeyreğinde de sürdürdük. Yılın bu döneminde özellikle dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerinde, geçtiğimiz yıldan gelen güçlü iç talebin devam ettiğini gözlemledik.
Çalışma arkadaşlarımızın üstün gayretleri, çevik yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, kuvvetli bayi teşkilatımız, esnek tedarik zincirimiz, dijital yetkinliklerimiz ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim performansımızla, üretmeye ve değer yaratmaya devam ediyoruz.
Konsolide bazda toplam gelir: 57,3 milyar TL 
Kombine yatırım: 2,6 milyar TL 
Yapı Kredi’nin ekonomimize ve toplumumuza sağladığı destek: 421,5 milyar TL
Arçelik’in konsolide net geliri: 13 milyar TL (+%67)
Tüpraş Satış Hasılatı: 19,8 milyar TL (+%17)
Otomotivde yurt içi satışları: +%61
TürkTraktör cirosu: 2 milyar 684 milyon TL

SABANCI HOLDİNG CEO’SU CENK ALPER:
Bilançomuzu güçlendirdik
Salgının ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkisini devam ettirdiği ilk üç aylık dönemde, güçlü finansal performansımızı sürdürdük.

Sabancı Topluluğu olarak güçlü risk yönetimi yaklaşımımız ve uygulamalarımızla, değişen kur ve faiz ortamından sınırlı şekilde etkilenerek finansal dayanıklılığımızı bir kez daha gösterdik. Bu dönemde nakit yaratmaya devam ederek bilançomuzu güçlendirdik.
Pandemi, dünyada ve ülkemizde ekonominin tüm unsurlarını derinden etkilerken, topluluk şirketlerimiz belirsizliklerle mücadele noktasında çok başarılı bir sınav verdi. Etkin maliyet ve talep yönetimleri sayesinde, faaliyet gösterdikleri pazarlardaki dönüşümleri iyi bir şekilde analiz ettiler. Güçlü tedarikçi ilişkileri ve çevik stok yönetimi yaklaşımlarıyla, hem satış hem de kârlılık tarafında fark yaratmayı başardılar. Maliyetlerin tüm dünyada artış eğiliminde olduğu bu zorlu süreçte, şirketlerimizin yüksek başarısı, dijitalleşme ve müşteri deneyimi gibi alanlara yaptığımız yatırımların da ne kadar doğru olduğunun bir göstergesi...
Konsolide net satışlar: 16 milyar 814 milyon TL (+%23)
Net kâr: 1 milyar 752 milyon TL (+%47)
Akbank’ın ekonomiye sağladığı kredi desteği: 299 milyar TL’si nakdi, toplam 359 milyar TL
Brisa cirosu & FAVÖK büyüklüğü: 1,5 milyar TL (+%47) & 394 milyon TL
Kordsa cirosu & net kârı: 1,5 milyar TL & 144 milyon TL
Akçansa satış geliri & net kârı: 527,3 milyon TL & 24,8 milyon TL
Çimsa satış geliri & net kârı: 639 milyon TL & 174 milyon TL

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran:
Önceliğimiz, ülkemizin menfaatleri 
İş Bankası, ölçeği itibarıyla ülke ekonomisi üzerinde büyük etkisi bulunan bir kurum. Dolayısıyla, böylesine zorlu dönemlerde daha fazla sorumluluk üstlenmesi, sahip olduğu imkânları müşterileri ve ülkesi için sonuna kadar kullanabilmesi gerekmektedir.

Faaliyetlerimizi, çalışanlarımızın ve müşterilerilerimizin sağlığını, paydaşlarımızın ve ülkemizin menfaatlerini önceliklendirerek sürdürüyoruz. Yenilikçi anlayışımızla, istihdam ve yatırım sürekliliği sağlayacak nitelikteki projelere, ticarete ve sanayiye destek olmaya devam ediyoruz.
Kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla sürdürülebilir değer yaratan geleceğin bankasını inşa etme vizyonumuz, dinamik iş modelimiz, çevik organizasyon ve hizmet modelimiz, geniş şube ağımız, yetkin çalışanlarımız, modern ve sağlam teknoloji altyapımız ve değerlerimizle, ülkemize bir yüz yıl daha hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bankamız, ülke ekonomisine kesintisiz desteğiyle, sektörüne öncülük etmeye ve sağlıklı büyüme stratejisini kararlılıkla uygulamaya devam edecektir...
Aktif büyüklük: 630,8 milyar TL (+%6,2) 
Özkaynak büyüklüğü: 66,6 milyar TL 
Nakdi & gayrinakti kredi hacmi: 384,3 milyar TL & 135,6 milyar TL
Net kâr: 1,85 milyar TL 
Sermaye yeterliliği oranı: %17,8
Toplam mevduat hacmi: 382,1 milyar TL

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ:
Yaklaşık yüzde 5 büyüyeceğiz
2020’de başlayıp 2021 yılında da devam eden faiz ve kur artışları, bizi son derece hareketli bir dönemin içine soktu. Ülkemizdeki pozitif ayrışmayla birlikte yaşadığımız bu ortamda ilk çeyreği, oldukça başarılı finansal sonuçlarla geride bıraktık.

2021 yılında yaklaşık yüzde 5’lik bir büyümeyi yakalayarak, pozitif gelişimi sürdüreceğimizi düşünüyoruz. Ekonomiye desteğimizi sürdürürken, aktif kalitesi tarafındaki tedbirli duruşumuzu koruyoruz. 
2021’de oluşacağını bildiğimiz bazı negatif gelişmelerin önlemini 2020’de almaya başladık. Karşılıklar, yapılandırmalar, yabancı para yerine TL kredi büyümesi, doğru ve zamanında kredi sınıflandırması, bizim 2020’deki ihtiyatlı duruşumuzun özeti... 2021’in ilk çeyreğinde de, ekonomik olarak hem müşterilerimizi hem bilançomuzu korumak adına her türlü tedbire başvurduk. Türk bankacılık sektöründe en yüksek karşılık oranına sahip bankalardan biriyiz. Önümüzdeki dönemde, finansal sağlık, müşterimiz ve bizim için ana stratejilerimizden biri olacak...
Aktif büyüklük: 568,8 milyar TL 
Özsermaye: 64 milyar TL 
Nakdi ve gayri nakdi krediler: 445,8 milyar TL (+%7)
Net kâr: 2,5 milyar TL 
Sermaye yeterlilik oranı: %15,8
Mevduat tabanı: 371,8 milyar TL (+%4) 

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka:
Zorluklara hazırız
İlk çeyrekte, yıla güçlü bir başlangıç yapmamız bizi cesaretlendirdi. Bunun yanında yılın ikinci yarısına kadar sürdürülebilir bir normalleşme olmasını da beklemiyoruz.

Bu yılki hedeflerimize ulaşmak için zorlukların üstesinden gelmeye hazırız. Hedefimiz, salgının etkisini hafifletmek ve Covid-19 sonrası dönemde kârlı büyümeyi sağlamak. Bu doğrultuda güçlü yönlerimizi geliştirmek için stratejik önceliklerimize odaklanıyoruz. Güçlü marka portföyümüz, ihtiyatlı yatırımlarımız, pazarlarımızdaki lider konumumuz, finansal disiplinimiz ve bilanço gücümüzün sağladığı değer yaratma stratejimize yönelik uygulamalarımıza devam ediyoruz. 
Anadolu Efes Hakkında: Faaliyetine 1969 yılında başladı. Türkiye dahil. 16 ülkede sektörünün öncüsü ve lideri. Dünyanın en büyük 10’uncu bira şirketi. Türkiye ile yurt dışı pazarlarda Coca-Cola operasyonlarını yürüten Coca-Cola İçecek A.Ş.’nin de ana hissedarı.
Konsolide net satış geliri: 6,2 milyar TL (+%36,5)
Konsolide FAVÖK: 715 milyon TL (+%140)
Satış hacmi: 23,2 mhl (+%13,2)

Ülker CEO’su Mete Buyurgan:
Büyümemiz devam ediyor
Pandemi etkisini sürdürüyor. Gelişmeleri yakından takip ederek, iş süreçlerimizde şartlara uygun değişiklikler yaparak, sürece hızla uyum sağladık. Üretmeye ve ürünlerimizi dağıtmaya aralıksız devam ederek, ekonominin çarklarının işlemesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Türkiye’de ve faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda sürdürülebilir büyümemiz devam ediyor. Türkiye’de ve yurt dışı pazarlarımızda, güçlü pazar paylarımızı daha da artırdık. Orta Doğu’da, bisküvideki liderliğimizi güçlendirerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinde de güçlü büyüme trendindeyiz. Trendin, aynı şekilde süreceğini öngörüyoruz.
2021 yılında da büyüyeceğiz. Çalışanlarımız, tüketicilerimiz ve paydaşlarımıza odaklı; dijitalleşmeye ve sürdürülebilirlik projelerimize daha da hız vererek, yeni yatırımlar ve güçlü inovasyonlarla, ülkemizin kalkınma hedeflerine destek olacağız. Global rekabette güç kazanmak, bulunduğumuz pazarlarda güçlü konumumuzu korumak ve liderliklerimizi devam ettirmek için çalışacağız.
Satışlar: 2,7 milyar TL (+%13)
Konsolide FAVÖK marjı: %17
Türkiye operasyonlarının cirosu: +%10
İhracat ve yurt dışı operasyonlarının cirosu: +%19
İhracat ve yurt dışı operasyonlarının toplam cirodaki payı & FAVÖK’teki payı: %40 & %50 oldu.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy:
Holding yapısına geçtik 
Türkiye’nin en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılarından biriyiz ve Türkiye’de uzun vadeli bir yatırımcı olarak bulunuyoruz. 2020-21 mali yılında toplam 1,9 milyar TL yatırım yaparak ülke ekonomisine ve dijitalleşmeye katkı sağladık.

Amacımız, 2025 yılına kadar Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital servisler şirketi olmak. Buna ulaşmak adına, kendimizi ve toplumu dönüştüreceğiz. Yeni nesil telekom şirketine dönüşmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda, sadece iletişim hizmetleri sunmanın ötesine geçiyor; dijitalleşmenin gücünü kullanarak, dijital pazaryeri, finans ve sigorta hizmetleri sağlayıcısı, dijitalleşmek isteyen işletmelerin en önemli destekçisi olma yönünde adımlar atıyoruz. 
Yeni iş alanlarımızın büyümesini desteklemek için holding yapısına geçtik. Bugün, Vodafone Holding A.Ş. bünyesinde 4 ana dikey altında 10 şirket faaliyet gösteriyor. Gayemiz, bu onları daha da büyütmek. Diğer yandan, amaç odaklı vizyonumuzla, toplumsal fayda ürettiğmiz çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam edeceğiz.
*2020-21 mali yılı verileri baz alınmıştır!
Servis gelirleri: 14,1 milyar TL (+%15,4)
FAVÖK: 4,6 milyar TL (+%16,2)
Mobil müşteri sayısı: 23,7 milyon 
Sabit genişbant müşteri sayısı: 1,2 milyon+ (+171 bin)
2006’dan bu yana toplam yatırımları: 26 milyar TL
Dijital kanallarını kullanan aylık aktif müşteri sayısı: 16,9 milyon

Netaş CEO’su Ali Emir Eren:
Satış hacmimizi artırdık
Pandemi döneminde kurumların ve kritik süreçlerin hızla dijitale taşınmasında önemli sorumluluklar üstlendik. Özellikle sağlık, telekom, kamu, finans, enerji, perakende gibi stratejik sektörlerin kesintisiz olarak faaliyetlerini sürdürmelerine destek olduk.

Kurulduğumuz günden bu yana ana kasımız olan telekomünikasyon teknolojileri alanında 2020’de yakaladığımız büyümeyi, 2021’in ilk çeyreğinde de sürdürdük. Ar-Ge’mizde telekom operatörleri için geliştirdiğimiz yazılım çözümleriyle sunduğumuz çeşitlendirilmiş hizmetler, 54 yıllık bilgi birikimimiz ve ana hissedarımız ZTE’nin ürünleriyle satış hacmimizi ciddi oranda artırdık.
Finans sektöründeki büyümemiz devam ediyor. Ziraat Bankası ile 2020’de başlayan “Finansal Ekran Dönüşüm Projesi”nin kapsamını genişletiyoruz. Dış kaynak ve anahtar teslim projeler sayesinde dijital dönüşüm yolculuğunda Garanti Bankası ile de stratejik ortaklık geliştirdik. Finans-sigorta alanındaki müşteri portföyümüze; Ziraat Bankası, Akbank, Ziraat Katılım Bankası gibi bankaların yanına Vakıf Katılım, Mapfre’yi de dahil ettik.
Satış gelirleri: 492 milyon TL (+%62)
Satış gelirleri payı: Sistem entegrasyonu %58, telekom sektörü %28
Alınan sipariş miktarı: 390 milyon TL (+%49)
Toplam kayıtlı sipariş: 1,2 milyar TL (+%30)
Brüt kâr: 17 milyon TL 
Büyüme: Telekom segmenti +%73, sistem entegrasyonu %45