İŞTE TÜRKİYE'NİN EN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞİRKETLERİ

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD)'nin düzenlediği 11. KSS Zirvesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde gerçekleşti. Birleşmiş Milletler (BM)'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)'lara değer katan şirketler, 17 amaç çerçevesinde 5 kategoride ödüllendirildi. "SKA Büyük Ödülü"nü OPET, Cargill ve Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aldı.

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD)’nin 2009’dan beri her yıl düzenlediği zirveye; iş dünyasının seçkin isimleri, şirketlerin yöneticileri, uzmanlar, akademisyenler ve uluslararası kuruluş temsilcileri katıldı. KSS konusunda ulusal stratejilerin oluşturulması çalışmalarının desteklenmesi, SKA alanında STK’lar, kamu ve özel sektör arasında iş birliğinin geliştirilmesi, ilham veren iyi örneklerin yanında yer alınması için sistemlerin oluşturulması kararı alındı. 

DOPDOLU BİR GÜN...
Gazeteci-ekonomist Cem Seymen “İyiliği Paylaşmak” başlıklı bir konuşma yaptı. Eğitimbilimci-akademisyen Dr. Özgür Bolat “Mutluluğun ve Başarının Psikolojisi” sunumunu gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dicle Yurdakul’un üstlendiği “İyilik için Teknoloji Paneli”nde, Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı, teknoloji iletişimcisi, akademisyen Dr. Sertaç Doğanay, IBM Türk KSS Programları Müdürü Dr. Ceyhun Göcenoğlu ve Microsoft KSS Programları Müdürü Mehmet Can İrhan panelistler arasındaydı. Hollanda’da yaşayan Türk caz sanatçısı KARSU, kendi dünyasında sosyal sorumluk, yardımlaşma ve dayanışmanın yerini anlatarak sahnede canlı performans sergiledi.


TÜRKİYE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK DERNEĞİ (TKSSD) YÖNETİM KURULU BAŞKANI SERDAR DİNLER:
ÖZEL SEKTÖRÜN ROLÜ DEĞİŞTİ

Özel sektörün, globalleşen dünyada rolü değişti. Faaliyet gösterdikleri yerde problemden değil, toplumsal huzur ve barıştan yanalar. Çünkü orada ticaret yapabilmek ve para kazanmak, sahip olduğu hizmet ve ürünleri satabilmek istiyorlar. Birçok konuda daha faal ve aktif olmaları gerekiyor. Yeni rolünü de kurumsal sosyal sorumlulukla üstleniyor, gerçekleştiriyorlar. Eski kafalı ekonomi ve işletme profesörlerinin ”Şirketler sadece kâr etsin; kamu yararına işlere karışmasın” anlayışı geride kaldı. 

SKA PAYDAŞ PLATFORMU KURULDU
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Paydaş Platformu’nun lansmanı yapıldı. Platform, TKSSD, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi iş birliğinde, küresel sorunlara yerel çözümler üretmek amacıyla hayata geçirildi. KSS Avrupa Ağı’nın (CSR Europe) Sürdürülebilir İş Değişimi-BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Yönelik Avrupa İş Platformu’nun bir parçası. Özel sektör-sivil toplum-kamu ve akademik çevredeki paydaşlar arasındaki etkiyi arttırıp Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gündemine katkıda bulunmak için yapılan iş birliğini vurguluyor. Genel hedefi, KSS Avrupa’nın, 41 ulusal ortağının desteğiyle, Avrupa çapında 31 ülkede, 11.000’den fazla şirkete ve kilit paydaşlara ulaşmak. Bu yolla SKH’lere yönelik ortak eylemi benimsemek... 


 ‘GELECEĞE NEFES’ VERİLDİ
KSS Zirvesi’nin 11’incisinde ilk kez bir kamu kuruluşu da ödül aldı. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 milyon ağaç dikimini hedefleyen “Geleceğe Nefes” projesi de ödüle layık görüldü. 
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Büyük Ödülü:
* OPET / Kadın Gücü - Tevfikiye Arkeo Köy
* Cargill / 1000 Çiftçi 1000 Bereket
* Kredi Kayıt Bürosu (KKB) / Sesli Soru Bankası

Sürdürebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Başarı Ödülleri:
- Amaçlar İçin Ortaklıklar: Accelerate 2030 / Anadolu Efes - Platin Başarı Ödülü
- Sorumlu Üretim ve Tüketim: Çocuklarımız için Güvenli Ürün Güvenli Üretim / Ekoteks - Platin Başarı Ödülü
- Eşitsizliklerin Azaltılması: Aynı Dili Konuşuyoruz / Avis - Altın Başarı Ödülü
- Eşitsizliklerin Azaltılması: Otizimli Bireyler Eker’le İş Gücünde / Eker Süt Ürünleri - Platin Başarı Ödülü
- Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: Koruyucusuz İçecek / Uludağ İçeçek - Platin Başarı Ödülü
- İnsana Yakışır İş ve Büyüme: Dersimiz Girişimcilik / Socar - Platin Başarı Ödülü
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Türkiye’nin Mühendis Kızları / Limak - Altın Başarı Ödülü
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Kadın Gücü / OPET - Platin Başarı Ödülü
- Nitelikli Eğitim: Next Coders / Netaş - Gümüş Başarı Ödülü
- Nitelikli Eğitim: Keşif Dünyası / Henkel - Altın Başarı Ödülü
- Nitelikli Eğitim: Geleceğe Değer Kat / Albakara Türk  - Platin Başarı Ödülü
- Sağlıklı Bireyler: Hey Genç! Harekete Geç! / AstraZeneca - Altın Başarı Ödülü
- Sağlıklı Bireyler: Hayat Bağım / Molfix - Platin Başarı Ödülü
- Yoksulluğa Son: Monticola / Asis - Platin Başarı Ödülü
Sektörüne İlham Veren Kurum Ödülü: AntYapı / Antwell


PARILTI GÖRMEYEN ÇOCUKLARA PERDE AÇILDI 
Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği’nin görme engelli çocuklarının; iş, sanat, spor ve cemiyet hayatının ünlü isimleriyle birlikte sahne aldığı tek perdelik “Hababam Sınıfı Parıltıyla’’ oyunu, Zorlu PSM Turkcell Platinum sahnesinde seyircisiyle buluştu. Parıltı çocuklarına; Abdullah Avcı, Ayşenil Şamlıoğlu, Doğukan Manço, Hakan Yılmaz, Prof. Dr. Bahadır Erdem, Pınar Sabancı, Şahnaz Çakıralp, Okan Karacan ve Hande Sezer Pekcan oyunculuklarıyla destek verdi. Gökhan Tepe ve Nil Karaibrahimgil de şarkılarıyla eşlik etti. Günler öncesinden tüken biletlerin satışından sağlanan tüm gelir, görme engelli çocukların eğitimi ve gelişimi için kullanılacak. 
Neşe Gönül’ün proje yaratıcısı olduğu “Hababam Sınıfı Parıltıyla’” oyununu yöneten Seren Fosforoğlu, bir hayâlini gerçekleştirdiğini söyledi: “En büyük teşekkür, babam Enis Fosforoğlu’na. Umarım beni görüyordur. Her şeyi ondan öğrendim. Çocuklarımız kalp gözüyle görüyor. Onların inanılmaz bir hayâl gücü var.” 


PARILTI GÖRMEYEN ÇOCUKLARA DESTEK DERNEĞİ EŞBAŞKANI NEŞE GÖNÜL:
TİYATRO MUTFAĞININ LEZZETİNİ YAŞAYARAK TATTILAR

Görme engelli çocuklarımızın okula ve sosyal hayata en güzel şekilde adapte olmalarını hedeflerken, bunu başarabilmeleri için birçok sosyal etkinlik ve eğitim çalışmalarında bulunuyoruz. Hayâlimiz, çocuklarımızı tiyatro sahnesinde görmekti. Sanatın içinde aktif olarak yer almaları, onlara yeni pencereler açtı. Önce seyirci olmayı öğrendiler ve tiyatro mutfağının lezzetini yaşayarak tattılar. 
PROJENİN DESTEKÇİLERİ: AktifBank, Büyükyalı İstanbul, Turkcell, Digitürk, Flo, DeFacto, Dayıoğlu Hukuk Bürosu, Potamya, Liv Hospital, PGM, Şişli Meslek Yüksekokulu, HacıBozan Oğulları, Ekmek Media, Zorlu Holding.

* Teknoloji ve iletişim sponsoru Turkcell tarafından 
ilk kez bir tiyatro oyununda, görme engelli izleyiciler 
için sesli betimleme gerçekleştirildi.


MERCEDES-BENZ TÜRK’TE PLASTİKSİZ DÖNEM 
Fabrikalarında yürüttüğü “Atık Yönetimi”, “Hava Kirliliği Kontrolü” ve “Sıfır Atık Su” gibi projeleriyle “doğa dostu” otomotiv üreticilerinden biri olmayı sürdüren Mercedes-Benz Türk, şirket genelinde plastik bardak ve şişe kullanımıNI durdurma kararı aldı. İçme suyu ihtiyaçları özel arıtma sistemlerinden sağlanmaya, cam bardak ve cam şişe tercihi desteklenmeye başlandı. Genel müdürlük, Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası lokasyonlarında, yılda 350 bin pet şişe ve yaklaşık 15 milyon plastik bardağın kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Uzun vadede, üretim dışı değerlendirilen tüm plastik alımının durdurulması amaçlanıyor.

2018 Mercedes-Benz Türk StartUp kazananlarından Biolive ile iş birliği başlatıldı. Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndaki pilot uygulamada, Biolive firmasının biyobozunur bardakları, uygun kullanım alanlarda görev alan yaklaşık 450 mavi yaka çalışana dağıtılacak. Böylece 6.5 milyon plastik kullanımlı bardak tüketimi engellenecek. 

BİYOBOZUNUR ÜRÜN...
Mercedes-Benz Türk, ofis alanlarındaki kırtasiye ürünlerindeki tek kullanımlık plastik almını da yüzde 25 oranında çevre dostu ve plastiksiz alternatif ürünlerle azaltacak. Ocak 2020 itibarıyla 100 bin şeffaf dosya, 4 bin plastik içeren kalem, 1.500 plastik anahtarlık, kafeterya ve çay ocaklarında ise pipet, bıçak, çatal gibi ürünleri satın almayarak biyobozunur, çevre dostu alternatiflere yöneliyor. Masa altı çöpleri kaldırılarak kâğıt, plastik, organik/geri dönüşümü olmayan, metal ve cam olmak üzere 5 farklı ayrıştırma çöpleri tüm lokasyonlarda konumlanacak.

ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ İLE SEKTÖRÜN ÖNCÜSÜ
“Çevre Yönetimi Sistemi” sertifikasına sahip olan Mercedes-Benz Türk, atık yönetimiyle ilgili Hoşdere Otobüs Fabrikası’na 1 milyon Euro, Aksaray Kamyon Fabrikası’na ise 700 bin Euro’nun üzerinde yaptığı yatırımlarıyla doğa dostu otomotiv üreticilerinden biri. Sadece Aksaray’da, atıkların doğru ayrıştırılması sağlanarak, %95’in üzerinde atık geri dönüşüm oranı yakalandı. Hoşdere’de elektriğin %100’ü ve kış aylarında ısı ihtiyacının %40’ı ‘trijenerasyon tesisi’ ile karşılanıyor. Aksaray’da ise 2018’de,; Endüstri 4.0 projesi olan ‘tesis yönetim sistemi’ ve diğer enerji verimliliği çalışmalarıyla tüketim açısından elektrikte %6, doğalgazda %35, suda %5 tasarruf sağlandı.
“Hava Kirliliği Kontrolü”nü de elden bırakmayan Mercedes-Benz Türk, yanma, yapıştırma ve boya süreçlerinden kaynaklanan uçucu organik bileşen emisyonlarını kontrol altında tutuyor. “Sıfır Atık Su” projesiyle de bütün tehlikeli atık sular, fabrika içindeki endüstriyel ve biyolojik arıtma tesislerinden geçerek deşarj ediliyor.


MERCEDES-BENZ TÜRK İCRA KURULU BAŞKANI SÜER SÜLÜN:
‘YEDİNCİ KITA’YA İHRACATI DURDURUYORUZ 

Bu tarz radikal uygulamaların hızla ülkemizin tümünde hayata geçirilmesini umuyoruz. “Yedinci Kıta” olarak bilinen, yüzölçümü Türkiye’nin 5 katı büyüklüğünde olan Pasifik Okyanusu’ndaki çöp yığınlarının daha da büyümesini engellemek istiyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve kalitemiz ile sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde adımızdan söz ettiriyoruz. Çevreyi koruyan, duyarlı ve doğa dostu bir şirketiz. Sürdürülebilirlik ilkelerimiz kapsamında, en çevreci otomotiv markalarından biriyiz. Hoşdere ve Aksaray’daki üretim tesislerimize yaptığımız yaklaşık 2 milyon Euro’luk yatırımlarımızla çevre alanındaki en güncel sertifikaları taşıyoruz. Enerji kullanımı ve atık yönetimi dallarında verimliliğimizi sürekli artırıyoruz...