KADIN DOSTU MARKA

Beyçelik Gestamp, otomotiv ana sanayinin en büyük tedarikçi kuruluşları arasında. İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörlüğünü Mesut M. Cengiz'in üstlendiği şirket, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele ediyor. Kadınların ülke ekonomisinde daha aktif olması gerekliliği ilkeleriyle çalışıyor.

Beyçelik Gestamp’ı tanıtır mısınız? 
Beyçelik Gestamp, otomotiv yan sanayi metal sektöründe kalıp, teçhizat, komponent tasarım geliştirme ve imalatı yapan uluslararası bir şirkettir.  

“İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI” PROJESİ DEVAM EDİYOR
Sizleri sıklıkla kadın istihdamı, toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği konularında öncü marka davranışları içinde görüyoruz. Bu yöndeki projelerinizi anlatır mısınız?

Şirket vizyon ve stratejileri doğrultusunda, 2016 yılından beri "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" ve kadın istihdamının artırılması konularında girişimlerde bulunuyoruz. Bu kapsamda; 2016’da kadınlara meslek ve beceri kazandırmak adına Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile iş birliği yaparak “İşbaşı Eğitim Programı” projesini başlattık. Açtığımız kurslara katılan tüm kadınlara iş garantisi vererek ilk defa sahada kadın istihdam etmeye başladık. Kadınlar sadece Beyçelik Gestamp’ta değil, sektörümüzde farklı şirketlerde de iş imkânı bulabildi. Programa halen devam ediyoruz. 
2017’de Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortaklığında oluşturulan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”ni (WEPs) imzaladık. Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu’nun da aktif üyesiyiz. 

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ” POLİTİKAMIZI OLUŞTURDUK
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”ne yönelik şirket içerisindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ile başlayıp, 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde sona eren Uluslararası 16 Günlük Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele Kampanyası kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikamız”ı yayınladık. Amacımız, kurum çalışma kültüründe ve işleyiş süreçlerinde sürdürülebilir cinsiyet eşitliği yaklaşımını benimseyerek, öncelikle çalışanlarının iş ve sosyal yaşamlarında farkındalık sağlamak, gelecek nesillerde bilinç oluşturmak, sektöründe “Eşitlik İçin Ben de Varım” sloganıyla rol model olmak.  
2019 yılında kurduğumuz ve başkanlığını Genel Müdürümüzün üstlendiği “Eşitlik Komitemiz” ile eşitliği sağlamaya dair eylem planı oluşturarak değişimi raporluyor, ölçüyor ve ilerliyoruz. 
Kadın çalışanların güçlenmesini sağlayacak, öncelikle sosyal yaşam temelli -toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsiyet temelli şiddet gibi- eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini, iç eğitmenlerimizle sürdürülebilir bir şekilde çalışanlara ulaştırıyoruz. Oryantasyon eğitimlerinde de işe yeni başlayacak çalışma arkadaşlarımıza bu eğitimi veriyoruz.  

ŞİDDET HATTI, 7/24 ÜCRETSİZ DESTEK VERİYOR
Beyçelik Gestamp, “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Platformu”nun da üyesi. Amacınız nedir?

2020’de TÜSİAD iş birliği, BM Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteğiyle oluşturulan “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi”ne dahil olduk. Bu yıl, aile içi şiddete karşı mekanizmalarımızı kurarak konuyu sürdürülebilir bir sisteme taşıma hedefiyle Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ile protokol yaptık. Bu kapsamda tüm çalışanlarımız 7/24 hizmet veren “Şiddet Hattı”nı kullanabiliyor ve ücretsiz destek alabiliyor. 

“EŞİTLİK İÇİN BEN DE VARIM!” SLOGANI...
Bu noktada farkındalık oluşturmak için neler yapıyorsunuz?

Şirket içindeki düzenli farkındalık çalışmaları ile konuyu gündemde tutmaya özen gösteriyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde her yıl bir STK ile iş birliği gerçekleştiriyoruz. Alanında lider kadınlarla çalışanları bir araya getirerek ilham almalarını sağlıyoruz. “Eşitlik İçin Ben de Varım” sloganıyla farkındalık kampanyaları düzenliyoruz. 25 Kasım-10 Aralık Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası’nda, fabrikalarda turuncu rengi kullanarak farkındalık yaratıyor, bu güne istinaden paylaşımlar ve etkinlikler yapıyoruz. 

“FARKINDALIK” ÖDÜLÜ
Kadının güçlenmesi için yürüttüğünüz çalışmalar kapsamında aldığınız ödüllerden söz eder misiniz?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde “Kadın Dostu Markalar Platformu”nca, “İş Başı Eğitim Programı” ve “Eşitlik Komitesi” projelerimiz ile “Kadın Dostu Marka 2021 Farkındalık Ödülü”ne layık görüldük. 50 firma arasına seçildik. Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) tarafından, 2019’da “Bursa’da Yılın Kadına Değer Veren Şirketi” ödülünün sahibi olduk.