KADINLAR, OPET İLE DAHA GÜÇLÜ

OPET, toplumsal cinsiyet eşitliğine ve Türkiye'de kadın istihdamının artırılmasına katkıda bulunma hedefiyle 2018'de başlattığı "Kadın Gücü" projesi ile köklü bir değişime imza attı. OPET'te "Mesleğin cinsiyeti yoktur" anlayışıyla, erkeklere özgü meslek olarak algılanan akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri gibi pozisyonlarda kadınlara iş olanağı sunuldu. İstasyonlardaki kadın çalışanların sayısı 3 bine yaklaştı.


OPET, sosyal sorumluluk yaklaşımıyla, sorunları ele alan ve çok boyutlu çözüm önerileri ile bütünsel ve sürdürülebilir projeler üreten bir marka. OPET’in “Kadın Gücü” projesi, kurgusu ve önemiyle diğerlerinden ayrılıyor. OPET, “erkek işi” olarak görülen akaryakıt sektöründe kadınlara daha fazla çalışma alanı açtı. OPET, “Her istasyonunda en az iki kadın” hedefiyle başlattığı “Kadın Gücü Projesi” ile sektöründe de köklü bir değişime öncülük etti. Projenin ilk günlerinde istasyonlarında yaklaşık 1.541 kadın istihdam eden OPET’te, yaklaşık 2,5 yıl gibi bir sürede iki katlık bir artış ile 3 bin kadın çalışana yaklaşıldı.

OPET Yönetim Kurulu Üyesi FİLİZ ÖZTÜRK:
TOPLUMDA ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM YARATMAYI AMAÇLIYORUZ
“Kadın Gücü” projesi ile önyargıları kırmayı amaçlıyoruz. Kültürel ve sosyal farkındalık yaratan projemiz ile kadın istihdamını artırırken, Türkiye ekonomisine de katkıda bulunuyoruz. Sadece OPET’te değil, toplumumuzda da önemli bir değişim yaratmayı amaçlayarak yola çıktık. Hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

Cinsiyet eşitsizliği, kalkınmayı olumsuz etkiliyor. “Kadın Gücü” projesi ile mesleğin cinsiyetinin olmadığı algısının toplumsal düzeyde benimsenmesini sağlamayı, kadınların çalışma hayatının her alanında fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde başarıyla var olabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz.

EN BÜYÜK ENGEL ÖNYARGI VE AYRIMCILIK 
Kadınların önündeki en önemli engel, kadının yapabileceği ya da yapamayacağı işlere dair önyargı ve ayrımcılık. Kadınlarımız, istasyonlarımızda akaryakıt satış yetkilisi, market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda büyük bir başarıyla çalışıyor. 2,5 yıl gibi kısa bir sürede, erkek egemen bir alanda kadınlara fırsat verildiğinde, başarıya ulaştıklarını göstererek önemli bir farkındalık oluşturduk.

Hedefimiz, Türkiye genelindeki 1.700’ü aşkın OPET istasyonunda çalışan kadın sayısını artırmak ve her istasyonumuzda en az iki kadın görmek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve İŞKUR’un desteğiyle yürüttüğümüz projenin en başında yaşadığımız tedirginlikler, kadın çalışanlarımızın özgüveniyle yok oldu. Bu, bizi daha da motive ediyor. Türkiye’de erkek egemen bir sektörde kadın istihdamını artırmaya katkıda bulunan projemiz, bu özelliği ile fark yaratıyor. Akaryakıt istasyonlarının çehresini ve dinamizmini de değiştiriyor.