KAPSAYICI KÜLTÜRÜN İTİBARA ETKİSİ

ZORLU HOLDİNG KURUMSAL İLETİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ŞAHİKA ÖZCAN ORTAÇ, YÖNETİM KURULUNDA CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN TÜM PAYDAŞLAR NEZDİNDE İTİBARI ARTIRDIĞINI SÖYLÜYOR. PEGASUS HAVA YOLLARI KURUMSAL İLETİŞİM DANIŞMANI BANU KARAMUK DA ORTAÇ'LA AYNI FİKİRDE. KARAMUK, "KAPSAYICI VE ÇEŞİTLİ BİR KURUM KÜLTÜRÜ EN BÜYÜK ZENGİNLİK" DİYOR. ABDİ İBRAHİM İK, KURUMSAL İLETİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GRUP BAŞKANI DR. M. OĞUZCAN BÜLBÜL, "KAPSAYICI KÜLTÜRÜ SAHİPLENİYORUZ" DERKEN HEPSİBURADA KURUMSAL İLİŞKİLER, İLETİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GRUP DİREKTÖRÜ CEM TANIR, KIZ ÇOCUKLARININ POTANSİYELİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ İÇİN ÇALIŞTIKLARINI İFADE EDİYOR. TRENDYOL KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRÜ İREM POYRAZ İSE KADINLARIN İŞ HAYATINA KATILIMININ VE SİVİL TOPLUMUN GÜCÜNE DİKKAT ÇEKİYOR.

BARIŞIN, HOŞGÖRÜNÜN, ADALETİN HARCI
Oksijen gazetesindeki şu haber toplumsal cinsiyet eşitliği ile ülke itibarı arasındaki ilişkiyi anlamlandırmak bakımından önemli görülebilir:1

“Yeni Zelanda tarihinde ilk kez, hükümet kabinesinde cinsiyet eşitliğine ulaştı. Ülke 2020 yılında eski başbakan Jacinda Ardern yönetiminde kadın, Māori ve LBGTQ+ üye sayılarını önemli ölçüde artırarak şimdiye kadarki en çeşitliliğe sahip parlamentosunu seçmişti. Şimdi de en önemli politika, yasama ve harcama kararlarından sorumlu üst düzey bakanlar kurulu olan kabinenin karar alma masasında cinsiyet eşitliği sağlandı.”

Günümüzün yükselen değerlerinin başında gelen toplumsal cinsiyet eşitliğinin gündemde bu kadar ağırlıklı yer tutması sadece kadınların ekonomik ve sosyal güvencelerinin sağlanmasıyla ilişkili olmadığını hepimiz biliyoruz. Temel mesele; eşit, adil ve etik toplumsal yapıya giden süreçte kadınların gündemi daha belirleyici yönetiyor olmaları. Yakın geçmişteki siyaset gündemine baktığımızda özellikle İskandinav ülkelerinde kadın siyasetçilerin yasama ve yürütmenin hemen her alanında çok net kazanımlarla toplumsal desteği arkalarına almaları şüphesiz temsil ettikleri ülkelerin itibar puanlarına da etki ediyor. Aynı gözlemler yönetim kadrolarında kadınların sayılarını “kontenjan-kota” zorunluluğu gözetmeden dolduran şirketler için geçerli.

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nin altına imza koyan ilk ülke olma sıfatıyla uluslararası arenada önemli bir itibar puanı kazanmıştı. İmzasını geri çektikten sonraki itibar kaybını şirketlerin “biz kendi İstanbul Sözleşmemizi yapabiliriz” uygulamaları da kurtarmaya yetmedi. Gündemi her kelimesine katıldığımız ABD eski Başkanı Barak Obama’nın Avustralya’da yaptığı konuşmadan yaptığımız alıntı ile bağlayalım:2

"Dünya üzerindeki her ülkenin sadece iki yıllığına kadınlar tarafından yönetildiği bir deney yapabilseydik, dünyanın daha iyi bir yöne gideceğinden eminim."

Abdi İbrahim İK, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Dr. M. Oğuzcan Bülbül
KAPSAYICI KÜLTÜRÜ SAHİPLENİYOR
Türk ilaç sektörünün 22 yıldır kesintisiz lideri olan Abdi İbrahim, amacı dokunduğu hayatları iyileştirerek ülke ve toplum için değer yaratmak olan toplumsal yatırım programları çerçevesinde gerçekleştirdiği fark yaratan projeleriyle kapsayıcı ve çeşitlilik kültürünü sahipleniyor.

Daha fazla değer yaratmak amacıyla hayata geçirdiğimiz toplumsal yatırım programlarımızdan biri olan ‘Sağlık ve Yüzme Sporu’ başlığı altında anlamlı bir proje düzenledik. Türkiye’de bir ilki hayata geçirdik.

“İLKE İMZA ATTIK”

112 yıldır birçok ilke imza atan bir şirket olarak sektörümüze de bu projeyle öncülük etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çocukların sudaki yolculuğunun ilk adımı olacak bu güzel deneyimde bir yandan eğlenip çok özel anılar biriktirirken bir yandan da yeteneklerini keşfedip, onları geliştirme fırsatı bulacaklar. Spora erken yaşta başlamanın ve sporla tanışmanın önemini vurgularken, belki de bu kurs onlara bir yol çizerek kariyer yolculuklarını da şekillendirecek. Zira biliyoruz ki güzel yolculuklar, Cesur Kulaçlar'la başlar. Türkiye’nin iyileştiren gücü olarak, bir asrı aşan deneyim ve uzmanlığımız ışığında sektörümüze öncülük ederken, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefiyle çalışıyoruz. Çocuklarımızın ve ülkemizin yarınlarına yatırım yapmaya bundan böyle de devam edeceğiz.

DOWN SENDROMU DERNEĞİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Türkiye'nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim’in 2021 yılında kurmuş olduğu Abdi İbrahim Vakfı olarak, Türkiye Down Sendromu Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesi Cesur Kulaçlar ile 5-8 yaş arası Down sendromlu çocuklara yüzme becerileri kazandırmayı hedefliyoruz. Amacımız dokunduğumuz hayatları iyileştirerek ülke ve toplum için değer yaratmak olan toplumsal yatırım programlarımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz fark yaratan projelere Abdi İbrahim Vakfı altında bir yenisini daha ekledik.

Abdi İbrahim Vakfı ve Türkiye Down Sendromu Derneği iş birliğinde hayata geçen “Cesur Kulaçlar” adlı proje ile 5-8 yaş arası Down sendromlu çocukların suyla tanışması ve yüzme becerileri kazanması hedefleniyor.

Pegasus Hava Yolları Kurumsal İletişim Danışmanı Banu Karamuk
“KAPSAYICI VE ÇEŞİTLİ BİR KURUM KÜLTÜRÜ BÜYÜK ZENGİNLİK”
“Kadınlar yaratıcılık, hedef odaklılık, üretkenlik, zaman yönetiminde beceriklilik, detaylar konusunda dikkat gibi birçok farklı özelliğe sahip olduğu için bu olumlu özellikleri görevlerine yansıtıyorlar. Bunun da kurumsal itibara elbette çok olumlu etkileri oluyor.”

Yönetim Kurulumuzda 2 kadın üye bulunuyor, bu da yüzde 25’lik bir orana denk geliyor. Kurumsal itibar, doğru ve iyi yönetilmesi gereken bütünsel bir algı. Bu nedenle ister kadın ister erkek olsunlar, cinsiyetten bağımsız olarak liderlerin kurumsal itibara katkısı elbette çok büyük.

KADINLAR VE ERKEKLER

Kadınlar yaratıcılık, hedef odaklılık, üretkenlik, zaman yönetiminde beceriklilik, detaylar konusunda dikkat gibi birçok farklı özelliğe sahip olduğu için bu olumlu özellikleri görevlerine yansıtıyorlar. Bunun da kurumsal itibara elbette çok olumlu etkileri oluyor.

“ŞİRKET AİDİYETİNİ PEKİŞTİRİYOR”

Biz iletişimciler, kapsayıcı ve çeşitli bir kurum kültürünün ve çalışan yapısının şirketlerin en büyük zenginliği olduğunun farkında olan profesyonelleriz. Bu zenginlikle birlikte birçok faydayı da direkt olarak gözlemleyebiliyoruz. Hedef kitleyi çok daha iyi anlayabilme ve buna özel çözümler üretebilme, tüm çalışanların kendilerini rahat ve mutlu hissedebileceği bir kurum kültürü oluşturabilme ve bu sayede şirket aidiyetini pekiştirme ilk aklıma gelenler.

Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç
“TÜM PAYDAŞLAR NEZDİNDE İTİBARI BESLİYOR”
“Şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımına uygun yönetim kurulları oluşturmaları, kendi insan kaynaklarının kuruma yönelik bakış açısını da olumlu etkiliyor, çalışan bağlılığını artırıyor. Bu da uzun vadede yatırımcılar ve müşteriler başta olmak üzere tüm paydaşlar nezdinde şirketin itibarını besliyor.”

Zorlu Holding olarak 2017 yılında stratejik bir yol haritası olarak oluşturduğumuz ve Eşit Bi’Hayat adını verdiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımımız kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların iş gücüne daha çok ve eşit şartlarda katılabileceği, karar mekanizmalarında daha çok yer alabilecekleri bir kurum kültürünü güçlendirmek adına projeler geliştiriyor, bu alandaki farkındalığı artıracak iş birliklerini hayata geçiriyoruz. Zorlu Holding ve grup şirketlerinin yönetim kurullarında kadın üyeler bulunuyor. Zorlu Holding’in 10 kişilik yönetim kurulundaki kadın üye sayısı 3, yüzde 30 oranı sağlanmış durumda.

“KURUMSAL PERFORMANS ARTIYOR”

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın 5. maddesi olan toplumsal cinsiyet eşitliği, yoksullukla mücadeleden eğitimde fırsat eşitliğine kadar birçok amacın çözüme ulaşmasında belirleyici bir role sahip.  Dünya birçok kritik meseleyle karşı karşıyayken, kadınların hayatın her alanında daha güçlü bir şekilde yer almasının önemini her geçen gün daha net bir şekilde gözlemliyoruz. Refah seviyesi yüksek, daha iyi bir geleceğin de ancak kadınların iş gücüne eşit bir şekilde katılmaları ve hayatın her alanında kendilerini ifade edebilmeleriyle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki, kadınların üst yönetimde daha fazla yer aldığı şirketlerde kurumsal performans aynı oranda artış sağlıyor. Şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık yaklaşımına uygun yönetim kurulları oluşturmaları, kendi insan kaynaklarının kuruma yönelik bakış açısını da olumlu etkiliyor, çalışan bağlılığını artırıyor. Bu da uzun vadede yatırımcılar ve müşteriler başta olmak üzere tüm paydaşlar nezdinde şirketin itibarını besliyor.

“YÜZDE 30 KULÜBÜ TÜRKİYE’NİN KURUCULARINDANIZ”

Son yıllarda özellikle yönetim kurullarında kadın oranı gelişme göstermiş olsa da istenilen ilerleme henüz sağlanabilmiş değil. Bu noktada özel sektörün farkındalığı bir adım öteye taşımak ve etki alanını genişletmek üzere sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Zorlu Holding olarak Türkiye’de bu konunun gündeme taşınmasında ve farklı perspektiflerde, araştırma çıktıları ve iyi uygulamalarla konuşulmasına zemin sağlayan Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin kurucu üyeleri arasındayız. Kulübün çalışmalarında da aktif şekilde yer alıyoruz. Yönetim kurullarında kadın temsilini artırmayı hedefleyen Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin de kurumsal destekçileri arasında yer alıyoruz.

“ETKİYİ ARTIRIYOR”

Zorlu Holding olarak kapsayıcılık ve çeşitlilikten beslenen kurum kültürünün hem şirketin sürdürülebilirliğine hem yenilikçi fikirler üreterek kendisini geliştirmesine önemli katkıları olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de kurum kültürünü beslemek ve bu kavramların daha fazla içselleştirilmesini sağlamak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Tüm dünyada karşımıza çıkan eşitsizlikler ve ekonomik sorunların çözümünde kapsayıcılığa zemin açan, çok sesli bir yaklaşım izlemek etkiyi artırıyor. Kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer alması, şirketlerin tüm paydaşları için yeni zeminler açarken, kurum itibarına olumlu şekilde yansıyor. Çeşitlilik temelli oluşturulan yönetim kadroları daha inovatif çözümler geliştirebiliyor ve uzun dönemde şirket için daha fazla değer yaratıyor. Özel sektörün bu alanda savunuculuğu üstlenmesinin ve somut adımlar atılmasına katkı sağlamasının da toplum nezdinde markaları bir adım öne taşıdığını gözlemliyoruz.

Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır
“KIZ ÇOCUKLARI POTANSİYELLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİ”
Kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmeleri için yeni fırsatlar sunmak bizim için çok değerli. Gençlerin potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için yeni fırsatlar sağlamak amacıyla Yarınlara Söz programı kapsamında projeler yürütüyoruz.

Hepsiburada, dünyada kadın bir girişimci tarafından kurulmuş ve kadın bir CEO tarafından yönetilen çok az sayıdaki teknoloji şirketi arasında ön sıralarda yer alıyor. Hepsiburada olarak kadınların ve kız çocuklarının her alanda güçlenmesini önemsiyoruz. Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü bu yıl deprem bölgesindeki kız çocukları ve gençlerle kutlamak istedik. Kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmeleri için yeni fırsatlar sunmak bizim için çok değerli.

HEPSİBURADA KIZ ÇOCUKLARI VE GENÇLERLE

Hepsiburada, Ahbap Derneği’nin Hatay’da çocuklar için etkileşimli bir öğrenme alanı olan bilim tırları Martı ve Baykuş’da gençlerle bir araya geldi. Lise öğrencisi gençler, Hepsiburada desteğiyle deneyim ve atölye seanslarına katılarak, bilim iletişimcilerinin eşliğinde doğal dengenin nasıl işlediğini keşfetti. Hatay’da yaşayan liseli gençler etkileşimli bulmaca ve oyunları deneyimlerken, atölye bölümünde ise öğrendiklerini uygulayarak pekiştirdi.

YARINLARA SÖZ

Hepsiburada’nın, 6 Şubat 2023 ve sonrasında gerçekleşen depremlerden etkilenen 11 ilde yaşayan gençlerin eğitim hayatına destek olmak için hayata geçirdiği Yarınlara Söz programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine imkan sağlanması ve hayatın her alanına etkin katılımlarının artırılması amaçlanıyor.

Trendyol Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz
“SİVİL TOPLUMUN GÜCÜNÜ TEKNOLOJİYLE BİRLEŞTİRİYORUZ”
Dijital uçurumu hayatın her alanında kapatmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda eğitimden sanata, kadınların iş hayatına katılımından sivil topluma kadar pek çok farklı alanda topluma katkı sağlamak üzere projeler geliştiriyoruz.

Sivil toplumun gücünü teknolojiyle birleştirerek sosyal fayda sağlamayı önemsiyoruz. Sepette İyilik platformu, işte bu misyonumuzu temsil ediyor. Milyonlarca müşterimizin ve onlarca sivil toplum kuruluşunun bu hareketin bir parçası olması, toplumsal dayanışmanın gücünü bir kez daha ortaya koyuyor.

SEPETTE İYİLİK

Trendyol olarak sürdürülebilir bir gelecek için iş birliği içinde hareket etmenin önemini Sepette İyilik projesinin ulaştığı başarıyla kanıtlıyoruz. Bunu daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Herkesi Sepette İyilik ile sivil topluma destek olmaya davet ediyoruz. Daha sürdürülebilir ve adil bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz. Sepette İyilik hareketi özel sektör ve sivil toplum iş birliğine dair dünyada çapında başarılı bir örnek. Trendyol olarak yeni projelerimizle de STK’larımıza sağladığımız faydayı daha da artırmayı hedefliyoruz. Sepette İyilik platformunun 4. yıldönümüne yaklaşırken, bu platformda yer alan kurumlara yarattığımız pozitif etkiyi gördükçe, daha fazla STK’nın aramıza katılmasını arzu ediyoruz. Hep birlikte, daha sürdürülebilir ve adil bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.

KADINLARIN İŞ HAYATINA KATILIMI

Dijital uçurumu hayatın her alanında kapatmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda eğitimden sanata, kadınların iş hayatına katılımından sivil topluma kadar pek çok farklı alanda topluma katkı sağlamak üzere projeler geliştiriyoruz. Trendyol’un teknolojik yetkinliğini toplum yararına kullanma arzusuyla oluşturduğu Sepette İyilik platformunda, STK’ların satışa sunduğu binlerce ürün yer alıyor. 2020 yılından bu yana 88 farklı STK, platform üzerinde 470 bin adet ürün ve 1,5 milyon adet dijital destek kartı satışı gerçekleştirdi. Böylelikle, Şubat 2024 itibarıyla Sepette İyilik hareketine katılan STK’ların elde ettikleri toplam gelir 200 milyon TL oldu. Bu STK'lar arasında toplumsal cinsiyet eşitliğinden girişimciliğe uzanan kapsamlı bir yelpazede sosyal fayda sunan Türk Eğitim Vakfı, Tohum Otizm, Yeşilay, TOÇEV, Sosyalben, AHBAP, AKUT, Mor Çatı gibi pek çok STK bulunuyor.