LUCIEN ARKAS'IN SANAT TUTKUSU

İzmir'in değerli iş insanı, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, değer verdiği sanata, büyük katkı sağlıyor. Sayın Arkas, "İzmir Fransa Fahri Konsolosluğu"nun denize bakan bölümünde 2011 yılında açılan "Arkas Sanat Merkezi"nin varoluş nedenini açıkladı. Kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı ile oluşan, sanatseverler ile paylaşma isteği ile kurulan "Arkas Koleksiyonu"nu, sanat ve İzmir aşkını da anlattı...

Sanat benim için bir yatırım ve ticaret aracı değil. Güzel olan her şeye hayranlığım var. “Güzelliğe dönüşmeyen varlığın izi kalmaz” diye bir söz vardır. Keyif aldığım şeyleri geniş kitlelerle paylaşmayı seviyorum. Sosyal sorumluluk projelerimizin çıkış noktası “tutku” olarak adlandırdığım farklı ilgi alanlarım ve İzmir’e duyduğum sevgim oldu. 

Eski İzmir; müzik, opera ve tiyatronun merkeziydi. Zaman içerisinde bu durumun tekrar yeşermesi için gayret içerisinde olduk. Tabi bu konularda mekân da çok önemli. Fransa Fahri Konsolosluğu gibi tarihi yerleri canlandırmak, eski haline getirmek, dolayısıyla insanların ilgisini de buralara çekmek lazımdı.


“SANAT ŞEHRİ” UNVANINI KAZANMAK İÇİN BİR ÇABA...

“Arkas Sanat Merkezi”, İzmir’de bir eksiğin tamamlanması ve eskiden olduğu gibi “sanat şehri” unvanının kazanılabilmesi adına bir çaba olarak görülmeli. Yeni binası 1906’da inşa edilen Fransa Fahri Konsolosluğu’nun denize bakan bölümünde, bir yıl süren restorasyonun ardından 2011’de açıldı. İlk başta, 1982’de oluşturmaya başladığımız “Arkas Koleksiyonu”nundan eserler ve oluşan temalarla sergiler yaptık. Çünkü kimse, bilinmeyen bir yere eserlerini sergilenmek üzere ödünç vermez. Kısa süre sonra yurt dışında müzeler ve koleksiyonerler ile iş birliklerimiz oldu ve devam ediyor. 

PRESTİJ TEMSİLCİSİ...
Şimdiye kadar 21 sergiye ev sahipliği yaptık. “Arkas Sanat Merkezi”, Louvre Müzesi (Fransa / Paris), British Museum (İngiltere / Londra), Amsterdam Rijksmuseum (Hollanda / Amsterdam), Bibliotheque Nationale de France (BnF) (Fransa / Paris) gibi dünyanın en önemli müzeleri ve kurumlarından özel izinler ile ve ilk defa getirilen eserler dolayısıyla hem İzmir hem Türkiye adına bir prestiji temsil ediyor. 


“PİCASSO: GÖSTERİ SANATI" SERGİSİ İLE GELEN REKOR

Son olarak “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisini açtık. Üç buçuk ayda 160 binin üzerindeki misafir ile İzmir rekoru kırıldı. Doğuş Grubu’na bağlı “Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi” (AGAVAM) ve “Ara Güler Müzesi” iş birliğiyle “Ara Güler Merhaba İzmir!” sergisi de “Arkas Sanat Merkezi”nde... 

ARTAN İLGİDEN ÇOK MUTLUYUM 
Tüm bunları gerçekleştirirken tek hedefimiz, daha fazla insanın ziyaret etmesi, İzmir ile daha fazla iç içe olmaları, kenti tanımaları. Çünkü insan tanıdığı şeyi sever ve sevdiği şeyler ile ilgilenir. Teşekkür mesajlarından ve sanata artan ilgiden çok mutluyum. Gelen tepkilerden doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz.


SERGİLERİ 3D İLE GEZEBİLİRSİNİZ

* Arkas Sanat Merkezi, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ilk aşamada, 15-30 Mart 2020 tarihleri arasında geçici olarak ziyaretçilere kapandı. Ancak 18 Eylül 2019-5 Ocak 2020 aralığındaki “Picasso: Gösteri Sanatı” ve daha önceki sergileri “Sanal Müze” başlığı altından 
www.arkassanatmerkezi.com adresi üzerinden 3D ile gezmek mümkün...

Kasım 2011’de açılan “Arkas Sanat Merkezi”nin iki katlı tarihi binası, Fransız hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. 9 adet sergi odası ve 1 atölye bulunuyor.