MITSUBISHI ELECTRIC İLE DİJİTAL GELECEK

Elektrik motorları üreten bir şirket olarak kurulan Mitsubishi Electric, bugün "evden uzaya" kadar çok geniş bir alanda, ileri teknoloji çözümleriyle dikkati çekiyor. Klima, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven, görsel veri, ulaştırma, enerji, otomotiv ekipmanları, yarı iletkenlerin yanı sıra, kamu & uydu sistemleriyle ön plana çıkıyor. "Daha İyisi İçin Değişim" kurumsal felsefesi ve "Eko Değişim" çevre ilkesi doğrultusunda, küresel bir şirket olarak yol alıyor. 

MItsubIshI ElectrIc 95 yılı aşkın süredir, dünya genelinde toplumların yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı ülkemizi, önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran MItsubIshI ElectrIc, Manisa’daki dijital fabrikasında ise Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve doğa dostu klimalar üretiyor. MItsubIshI ElectrIc Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, bu dev markanın ülkemizdeki faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili, BusIness LIfe’a konuştu...

‘EVDEN UZAYA’ İLERİ TEKNOLOJİ 
Öncelikle markanızdan ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?

“Evden uzaya” kadar çok sayıda sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uydu teknolojileri ve haberleşme, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyanın öncü şirketleri arasında yer alıyor. Markamız, Türkiye’de ise klimadan asansör ve yürüyen merdivene, fabrika otomasyonundan ileri robot teknolojilerine, CNC mekatronik sistemlerden görsel veri sistemlerine, ulaştırmadan enerji sistemlerine, yarı iletken cihazlardan otomotiv ekipmanlarına, havalimanlarına özel radar teknolojilerini de kapsayan kamu sistemlerinden uydu ve uzay sistemlerine kadar pek çok farklı kulvarda faaliyet gösteriyor. 

DAHA İYİSİ İÇİN DEĞİŞİM 
Yeni endüstri evresinin öncü oyuncusu olarak sunduğunuz yüksek teknolojiye sahip çözümlerin kurumlar açısından avantajları nelerdir?

Kurumsal ilkesi “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda hareket eden Mitsubishi Electric, ileri teknolojisiyle dünya genelinde toplumların yaşam kalitesini artırmak için çalışıyor. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de çevre dostu binalar, fabrikalar ve altyapı projelerinin iklimlendirme, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven ve görsel veri sistemleri için iddialı bir çözüm ortağı konumundayız.

FABRİKA YATIRIMINDAN ÖNCE, SANAL BİR FABRİKA 
Fabrikaların dijital dönüşümlerini gerçekleştiren e-F@ctory konseptimiz ile fabrika yatırımından önce sanal bir fabrika oluşturarak ortaya çıkacak fabrikanın ve üretimin simülasyonunu gerçekleştirme, verimliliği değerlendirme ve oluşan çıktılar doğrultusunda yatırımı şekillendirme imkânı tanıyoruz. Mitsubishi Electric’in kendi üretim merkezi olan Nagoya Fabrikası’nda e-F@ctory konseptimiz kullanıma alındıktan sonra üretim kapasitesinde yaklaşık yüzde 190 artış ve üretimde yaklaşık yüzde 180 artış gibi etkileyici sonuçlara şahit olduk. 


ARIZA GERÇEKLEŞMEDEN MÜDAHALE ETMEK MÜMKÜN 
Intel’in Malezya’daki üretim tesisinde imza attığınız ortak pilot çalışmanızdan söz eder misiniz?

e-F@ctory otomasyon uzmanlığımızı, Intel’in Nesnelerin İnterneti konusunda çözüm üretme uzmanlığı ile birleştiren pilot program sayesinde, arızaların önceden fark edilerek arıza gerçekleşmeden müdahale edilmesi mümkün hale geldi. Pilot program; yüksek verimlilik, önleyici bakım faaliyetleri olanağı, düşük aksam arıza oranı, düşük maliyet ve kusursuz uyum ile sonuçlandı. Tüm bu sonuçlar ise Intel’in yaklaşık 9 milyon dolar tasarruf etmesini sağladı.

DİJİTAL FABRİKALAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Türk sanayisinin, geleceğin dijital fabrikalarına hazır olması için neler yapıyorsunuz?

Dünya çapında fabrikaların dijital dönüşümü alanında öncü bir marka olarak, Türkiye’deki büyük ölçekli şirketlerin ve KOBİ’lerin fabrika otomasyon teknolojileri konusunda önemli bir farkındalığa sahip olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, yakın gelecekte Sanayi 4.0’a uyumlu dijital fabrikalar hayata geçirmek için alınacak yatırım kararlarında artış yaşanacağına ve bu gelişimin bir sonucu olarak Türkiye’nin Dördüncü Sanayi Devrimi’ne hızlı bir şekilde uyum sağlayacağına inanıyoruz. Biz de e-F@ctory konseptimiz ile Türk sanayisinin geleceğin dijital fabrikalarına şimdiden hazır olması için çalışıyoruz. Otomasyon teknolojilerimiz ile sadece sanayiye değil, dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray gibi hayatın içindeki projelere de kontrol sistemlerimizle yüksek katma değer sağlıyoruz. 
Türkiye’nin önde gelen elektronik eşya üreticilerinden birinin üretim hattında robotlarımız ve IQ Platform PLC’lerimiz ile “dijital ikiz” uygulaması gerçekleştirdik. “Dijital ikiz” sayesinde gerçek üretim hattına müdahale edilmeden üretime esneklik ve verim katmış olduk. Örneğin; yetkili bir kişi, üretim hattının “dijital ikiz”inde gerçekte yapmak istediği üretimi sadece parametresini değiştirerek simüle edebiliyor ve hedeflenen üretimin gerçek olduğu zaman ne kadar verim ile çalışacağını fiziksel olarak üretime başlamadan görebiliyor. 


ROBOTLARIMIZ, YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLIYOR
İleri robot teknolojileri alanındaki atılımlarınıza açıklık getirir misiniz?

Robotların üretimdeki rolünün hızla artacağı yönündeki gelecek vizyonundan hareketle, ileri robot teknolojileri alanında yeni nesil ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Üretim bandındaki birçok işi yapabilen insan kolu ya da eline yakın hassasiyete sahip robotlarımız, özellikle riskli alanlarda iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından fabrikalara yüksek katma değer sağlıyor. İnsanla iş birliği içinde çalışan yeni kollobratif robot serimiz, güvenlik nedeniyle koruyucu bariyerlerin arkasına yerleştirilmesi gereken endüstriyel robotların aksine, bir üretim yerinde insanlarla aynı ortamda çalışabiliyor. 
Mitsubishi Electric robotları, verimi büyük ölçüde artıracak olan 5G teknolojisi ile de uyum sağlayarak karmaşık projelerde kullanılabiliyor. Bu yılki WIN Eurasia Fuarı’nda - 12-15 Mart 2020 / Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi- standımızda yer alan yeni nesil otomasyon çözümlerimizin yanı sıra, fuar kapsamında oluşturulan 5G Arena bölümünde, Türkiye sanayisinin ilk kez sergilendiği 5G senaryolarında ileri teknoloji robotumuzla rol alıyoruz.

KLİMA SİSTEMLERİNDE DÜNYA LİDERİ BİR FİRMA
Mitsubishi Electric; konut, ticari ve sanayi kullanımı amaçlı klima sistemlerinde de dünyanın lider firmalarından biri olarak kabul ediliyor. Klimada yapay zekânın öncüsü olan markamız, ürünleriyle sistem ömrünü tamamlayana kadar çevreye dost bir yaklaşımla maksimum enerji tasarrufu sağlamayı ve sorunsuz bir performansla en yüksek konforu sunmayı hedefliyor. 

DEPREMDE YÜKSEK GÜVENLİKLİ ASANSÖR 
Hızlı, konforlu, emniyetli ve yüksek enerji verimliliğine sahip asansör ve yürüyen merdivenleri ile dünya genelinde büyük projelere katma değer sağlayan Mitsubishi Electric, Türkiye’de de çok sayıda prestijli projede dikkati çekiyor. Özel tasarlanmış yapay zekâ denetleme sisteminin kullanıldığı asansörlerde katta bekleme süreleri en aza indiriliyor. Back up sistemi ile deprem ve elektrik kesintisi gibi durumlarda asansörün en yakın katta durması ve yolcuların güvenle tahliye edilmesi sağlanıyor. 

RADAR TEKNOLOJİSİ, ANTALYA HAVALİMANI’NDA KULLANIMDA
Mitsubishi Electric’in kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirilen radar teknolojisi Antalya Havalimanı’nda kullanıma başlandı. “Terminal Doppler Lidar Sistemi” olarak adlandırılan bu radar teknolojisi, havalimanlarında rüzgâr değişiminden kaynaklanan havayolu kazalarının daha etkin bir biçimde önlenebilmesini sağlıyor ve iniş-kalkış güvenliğine destek olarak yalnızca yağış sırasında değil, açık havalar da dâhil tüm hava koşullarını tespit ediyor.

TÜRKSAT 4A VE 4B UYDULARININ ÜRETİCİSİ
Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’de de üreticisi olduğu Türksat 4A ve 4B uyduları ile ülkemiz ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunuyor.

AR-GE’YE DEV YATIRIM 
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Dünya teknoloji devi olarak bilinen Mitsubishi Electric, Ar-Ge’ye ciddi oranda yatırım yapıyor. Elektrik motorları üreten bir şirket olarak kurulan Mitsubishi Electric, bugün 142 bini aşkın çalışanı ile 34 ülkede faaliyet gösteriyor. 99 yıllık bir dünya markası olan Mitsubishi Electric, her çağın gereksinimlerini önceden görüp geleceğin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeni teknolojiler geliştirerek hızla büyümeye devam ediyor. 
Mitsubishi Electric’in Japonya dışında ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Birleşik Krallık’ta ve Fransa’da Ar-Ge laboratuvarları bulunuyor. Köklü inovasyon mirasını, hizmet verdiği tüm sektörlerde pazarın ve kullanıcıların ihtiyaçlarını doğru analiz etme yetisiyle birleştiren şirketimiz, her zaman gelişmeye ve değişmeye olan bağlılığını ifade eden kurumsal sloganı “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ışığında yol alıyor.
 
CİDDİ ORANDA ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYORUZ 
Enerji verimliliğine yönelik güçlü adımlarınıza değinir misiniz?

Dünyada mevcut kaynakların en etkili ve verimli şekilde kullanılması gittikçe daha çok önem kazanıyor. Özellikle sanayide enerji kullanımının, üretimde ve üretim standartlarında bir düşüşe neden olmadan azaltılması gerekiyor. Enerji verimli ve çevreci fabrika otomasyon ürünlerimiz ile işletmelerde ve projelerde ciddi oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Mitsubishi Electric’in Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ile fabrikalara çok daha hızlı, verimli ve çevreci üretim imkânı tanıyoruz. 
Konut, ofis ve endüstriyel klima sistemleri alanında, sistem ömrünü tamamlayana kadar çevreye dost bir yaklaşımla maksimum enerji tasarrufu sağlayacak sorunsuz bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Mitsubishi Electric tarafından icat edilen ve sadece Mitsubishi Electric asansörlerinde bulunan kabin içi yüke göre asansör hızını belirleme teknolojisi ile yüzde 35’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılarak yılda yaklaşık 1.400 kg CO2 salımı azaltılabiliyor.

‘ÇEVRE VİZYONU 2021’
Mitsubishi Electric’in 100’üncü yıl dönümü olan 2021 yılına doğru ilerlerken nasıl hareket ediyorsunuz? 

Uzun dönemli çevresel yönetim vizyonumuz “Çevre Vizyonu 2021” doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu vizyon kapsamında; toplumun karbon salınımını düşürmeye, geri dönüşüme dayalı bir toplum yaratmaya, biyolojik çeşitliliğe saygı duyarak doğaya uyum sağlamaya ve çevre bilincini artırmaya katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 2021 hedeflerimiz paralelinde ürün kullanımından kaynaklanan karbondioksit salınımını 2001 mali yılına kıyasla, üretimden kaynaklanan karbondioksit salınımını ise 1991 mali yılına göre yüzde 30’a varan oranda azaltmayı hedefliyoruz. 
2019 yılında yayımlanan Mitsubishi Electric’in global çevre raporuna göre; pazarda kullanılmakta olan Mitsubishi Electric ürünlerden kaynaklanan CO2 emisyonları yüzde 36 düzeyinde azaltıldı. Buna yönelik katkının 70 milyon olması hedeflenirken, fiili katkı hacmi 77 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu güçlü performans; güç cihazları, klimalar ve su ısıtma sistemleri gibi cihazlarda enerji verimliliğinin artırılması sonucunda kaydedildi.

HIZLI VE VERİMLİ ÜRETİM BANTLARI...
Türkiye’ye yönelik şirket hedeflerinizi ve yatırım planlarınızı paylaşır mısınız? 

Üretim süreçlerinin yüksek teknolojiyle donatılarak dijitalleştiği Sanayi 4.0 evresinde, hızla değişen ve kişiselleşen insan ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek üretim bantlarını kurmak, sanayinin en önemli gündem maddesi haline geldi. Bu süreçte, Türkiye’nin de üretim gücünü pekiştirmesi için ileri robot teknolojileri ile bütünleşik dijital ve akıllı fabrikalara geçişi önem kazanıyor. Özellikle makine ihracatının geldiği nokta, ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yer teşkil ediyor. Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'nin 2019 yılı toplam makine ihracatı 17,9 milyar dolar olurken, 300 bin tondan fazla makine ihraç edildi. Bu noktada, makine sektörü gibi katma değerli ürün üreten tüm sektörlerdeki ihracatçılarımıza, global pazarlarda rekabet gücünü artırmaları ve dünya genelinde ülkemizi temsil ederek Türkiye’nin gücünü duyurmaları konusunda öncü teknolojilerimiz ile destek sağlıyoruz.


MITSUBISHI ELECTRIC’TE ‘İKLİMLENDİRME’ AÇILIMI

- Mitsubishi Electric, Türkiye ve Avrupa pazarında klima ve soğutma sistemleri segmentini büyütmeyi hedefliyor.
- 2019 yılında, Türk iklimlendirme sektörüne yönelik ürün gamını genişletmek amacıyla önemli bir hamle daha yapıldı. 
- 2019 yılı itibariyle, iklimlendirme sektöründe Avrupa’da lider pazar payına sahip Climaveneta S.p.A. ve IT soğutma sektöründe hizmet sunan RC Group S.p.A. firmalarını bünyesinde barındıran Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems S.p.A’nın satış ve satış sonrası hizmetlerini de vermeye başlayarak ürün gamımızı daha da genişlettik.

MITSUBISHI ELECTRIC’İN ‘TÜRKİYE’ PLANI
- Mitsubishi Electric; jeopolitik konumu, genç nüfusu ve büyüme potansiyeli ile Türkiye’nin avantajlı bir ülke olduğuna inanıyor.
- Global düzeyde rekabet için, dünyadaki gelişmelere hızla uyum sağlayabilmesi amacıyla ileri teknolojiyi ülkemize getiriyoruz. 
- Büyüyen Türkiye’nin belirlediği yüksek ekonomik hedeflerine ulaşması için gerekli teknoloji ve bilgi kullanımını aktarmayı hedefleyen bir markayız.
- Üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle Türk halkı için yatırım yapmaya devam ediyoruz. 

MITSUBISHI ELECTRIC’İN YATIRIM AJANDASI
- Türkiye’deki sanayiciler ve altyapı projeleri için iddialı bir çözüm ortağı olduğumuz dijital dönüşüm alanında ciddi yatırımlar gerçekleştiriyoruz. 
- Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde ev tipi klima üretimi gerçekleştiren fabrikamızı da e-F@ctory konseptimiz ile akıllı ve dijital bir fabrika olarak tasarladık. 
- Yaklaşık 382,5 milyon TL sermaye ile 60 bin metrekareye yakın alan üzerinde hayata geçirilen bu fabrika ile Türkiye, Mitsubishi Electric için önemli bir üretim üssü haline geldi. 

MITSUBISHI ELECTRIC’İN EĞİTİM ROTASI
- Fabrika otomasyon sistemleri iş kolumuzda, geçmişteki gibi önümüzdeki yıllarda da Sanayi 4.0’ın gerekliliklerini ve Mitsubishi Electric’in bu yeni endüstri evresine yanıtı olan e-F@ctory konseptini anlatacağız.
- Ülkemizin farklı illerinde etkinlikler düzenleyerek ve organizasyonlara katılarak sanayicilerle bir araya gelmeyi hedefliyoruz. 
- Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde robot eğitim merkezi kurulmasına katkı sağladığımız eğitime destek projemize devam ediyoruz.
- Üniversite etkinliklerine katılarak geleceğin mühendis adaylarına vizyoner bir bakış açısı sunmayı amaçlıyoruz.


Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, Genel Yayın Yönetmenimiz Seyfettin Bayram ve Yayın Editörümüz Mehmet Tufan’a konuştu. Mitsubishi Electric Türkiye Reklam ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Savaş Ceneviz de kıymetli misafirperverliği ile röportajımıza eşlik etti.