ÖMRÜNDEN UZUN İDEALLERİ VARDI

Merhum iş insanımız Vehbi Koç'un kızı Suna Kıraç, 79 yaşında hayatını kaybetti. Koç Topluluğu'nun kuruluşundan 2010'a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenen Kıraç, ALS hastalığı nedeniyle uzun yıllardır tedavi görüyordu. Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın (TEGV) kuruluşuna öncülük eden Kıraç, eğitim desteği alan 3 milyonu aşkın çocuğun şükran duygularıyla sonsuzluğa uğurlandı. "Ömrümden Uzun İdeallerim Var!" kitabının da yazarı olan Kıraç, Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Onu, ilham veren ve vizyoner kişiliğiyle hep hatırlayacağız ve hiç unutmayacağız. BusIness LIfe ailesi olarak, Suna Kıraç'a Allah'tan rahmet, Kıraç ve Koç ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz...

BAŞARILARLA DOLU BİR HAYAT
Suna Kıraç; Vehbi Koç ve Sadberk Koç'un Semahat Arsel, Rahmi M. Koç ve Sevgi Gönül'den sonraki dördüncü ve son çocuğu olarak, ailenin Ankara Keçiören'deki bağ evinde 3 Haziran 1941 tarihinde dünyaya geldi. Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişti. İş yaşamında ve toplumsal hayatta başardıkları ile ülkemizin sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine önemli katkılar sundu. Üstlendiği görevler şöyle: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Vehbi Koç Vakfı İcra Komitesi Başkanı ve İdare Heyeti Üyesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, Koç Üniversitesi, Türk Eğitim Vakfı ve Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi, Koç Okulu İcra Kurulu Başkanı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Onursal Başkanı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi.


UNUTULMAZ SÖZLERİ

- Kendimi, misyonunu bulmuşlardan kabul ediyorum. Bu misyonu Antalya’da, Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı’nın açılış töreninde sağlık sorunları nedeniyle orada olamadığım için kızım İpek tarafından okunan metinde, bir cümle ile şöyle ifade etmiştim: Ömrümden uzun ideallerim var. 
- Ekonomik zorluklar aşılır, siyasi krizler çözümlenir. Ancak! Çocukları harcanmış bir toplumu yeniden onarmak mümkün değildir. 
- “Ne olacak bu memleketin hali?” demek ile, memleketi yönetenleri kıyasıya eleştirmekle bir yere varamayız. Mutlaka bu sorunun çözümünün bir parçası olmak durumundayız. Bu da ancak örgütsel bir hareketle oluşabilir. 
- Eğitim noksanlığı! Yaşanılan tüm olumsuzlukların kökenindeki hemen hemen başlıca neden budur. Bunun için eğitim devlete bırakılmayacak kadar önemli bir konudur. Eğitim yalnız özel sektör kuruluşlarının halledeceği bir konu da değildir. 
- Lider olarak kalabilmek, pek çok bakımdan belki de lider olmaktan da zor bir oluşumdur. Bu nedenle eleştirenlerden değil, eleştirilenlerden olun. Eleştirip sorumluluk almazsanız, sorumluluğun dışında kalıp eleştirmeyi yeğlerseniz, beğenmediğiniz bir düzen içinde yaşamınızı sürdürmek zorunda kalırsınız. 


SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLER SABANCI:
DOSTLUĞUNU HER ZAMAN ARAYACAĞIM 

Kıymetli dostum Suna Kıraç’ı kaybetmekten büyük üzüntü duyuyorum. Ailesi ve Koç Topluluğu’na başsağlığı diliyorum. Koç Grubu’nda çok önemli ve başarılı sorumluluklar üstlenmiş bir yöneticiydi. Kadınların çalışma hayatına katılması ve sorumluluk alması konusunda hepimize örnek olmuştur. Sosyal duyarlılığı çok yüksek olan, özellikle çağdaş eğitimle ilgili vizyoner çalışmaları sayesinde başta Koç Üniversitesi, Koç Okulları ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olmak üzere bir çok değerli kurumları hayatımıza kattı. Dostluğunu her zaman arayacağım Suna Kıraç, kıymetli anılarımızda ve geride bıraktığı başarılı kurumlarda her zaman yaşayacaktır. Mekanı cennet olsun.

TEGV YÖNETİM KURULU BAŞKANI OKTAY ÖZİNCİ:
SUNA KIRAÇ’IN İDEALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Onursal Başkanımız Suna Kıraç’ın vefatından dolayı, bütün TEGV ailesi derin üzüntü yaşadı. Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, iş ve sosyal yaşamında yaptıklarıyla ülkemiz insanına örnek olmuş Suna Kıraç Hanımefendi, hayatlarında fark yaratılmasına vesile olduğu milyonlarca genç yüreğin attığı her adımda yaşamaya devam edecek. Kendisinin “Ömrümden uzun ideallerim var” diyerek tanımladığı hayâllerini gerçeğe dönüştürmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.


İPEK KIRAÇ, ANNESİNİN EMANETİNİ DEVRALDI
Türkiye’nin dört bir yanındaki çocukların çağdaş ve nitelikli eğitim olanaklarından yararlanmaları için çeşitli etkinlikler gerçekleştiren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) 26. Olağan Genel Kurulu, Pera Müzesi Oditoryumu’nda yapıldı. TEGV Onursal Başkanı Suna Kıraç’ın vefatı nedeniyle duygu dolu anlar yaşandı. Suna-İnan Kıraç çiftinin kızı İpek Kıraç, ilk kez yönetim kuruluna girerek annesinin emanetini devraldı.

Suna Kıraç’ın “Yol arkadaşım” diye adlandırdığı, TEGV kurucularından Cengiz Solakoğlu, Suna Hanım’ın TEGV’i nasıl büyük emeklerle kurduğunu anlattı. İpek Kıraç da kürsüye çıkarak TEGV’de olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, 2019 sayısal verilerinin yanı sıra, gelecek dönem hedeflerini de içeren bir sunum yaptı. Baki Kara, Dr. Erkan Koyuncu ve Orhan Öğücü, mütevelli heyetine katılan yeni isimler oldu. İpek Kıraç’ın yanı sıra; Meltem Bakiler Şahin ve eski bir TEGV çocuğu olan Elif Dilmen ilk defa yönetim kuruluna seçildi.