OPET'TEKİ GÜÇLÜ KADINLAR

Yenilikçi uygulamalarıyla sektöründe fark yaratan OPET'in birçok alanda çok ses getiren sosyal sorumluluk projeleri de fazlasıyla alkışa değer. Mayıs 2018'de hayata geçirilen "Kadın Gücü" de kurum vizyonunun önemli bir parçası... Klişeleri yıkan anlamlı proje, toplumsal algıyı değiştirmek ve kadınlara fırsat eşitliği sunmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, ilk günden bugüne, kadın çalışan sayısı pandemiye rağmen de yüzde 56 arttı. OPET istasyonlarında işe başlayan her yaştan kadın, ekonomik özgürlüğü sağlamanın özgüvenini taşıyor. Önyargıları aşmanın da haklı gururunu yaşıyor. OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, kendi liderliğinde ilerleyen 'Kadın Gücü Projesi'ne dair BusIness LIfe'ın sorularını yanıtladı...


ODAĞIMIZ, TOPLUMUN ÖNCELİKLİ İHTİYAÇLARI
Toplumsal algıyı değiştirmek ve çalışma hayatında kadınlara fırsat eşitliği sunmak amacıyla “Kadın Gücü Projesi”ni hayata geçirdiniz. Kadını odağa alma sebebiniz neydi? 

OPET olarak; eğitime, sağlığa, çevreye ve tarihi değerlere sahip çıkarak daha bilinçli bir toplum oluşmasına katkıda bulunma vizyonuyla çalışıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimizin her birinin odağı, toplumun öncelikli ihtiyaçları oldu. Tüm faaliyetlerimizde ülkemize yönelik duyarlılığımız ile toplumsal konularda yeni değerler yaratma gayretindeyiz. “Kadın Gücü Projesi” de fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde, kadınların çalışma hayatının her alanında başarıyla var olabileceğinin gösterilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması fikrinden doğdu. 


KADIN GÜÇLÜ OLURSA TOPLUM GÜÇLÜ OLUR
Nasıl bir hedefle yola çıktınız?

Kadın güçlü olursa toplumun güçlü olacağına, kadınların hayatın her alanında aktif olmaları durumunda ülkemizin kalkınmasının çok daha hızlı olacağına inanıyoruz. 2018 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iş birliğinde başlattığımız “OPET Kadın Gücü Projesi” ile Türkiye’de 1.700’ü aşkın akaryakıt istasyonumuzda mesleki cinsiyeti ortadan kaldırarak kadın çalışan sayısının artırılmasını hedefliyoruz. İnsan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek her istasyonda en az iki kadın çalışan olmasını amaçlıyoruz. Akaryakıt ve market satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri, muhasebe elemanı gibi farklı pozisyonlarda, kadınlara çalışma imkânı veriyoruz. Ayrıca işe alımlarda, OPET bayilerinin İŞKUR istihdam teşviklerinden faydalanmasını sağlayarak, özel eğitim ve mesleki gelişim programları oluşturuyoruz. Erkeklerin alanı olarak görülen akaryakıt sektöründe, kadınların daha çok yer almalarına olanak sağlıyoruz. 


YAKLAŞIK 2 BİN 500 KADIN ÇALIŞANIMIZ VAR
Mart 2019’daki söyleşimizde “OPET’te Kadın Gücü Projemiz ile hedefimiz, her istasyonda en az 2 kadın çalışan” demiştiniz. Amaçlarınıza ulaşabildiniz mi? 

İki yılda önemli başarılar elde ettik. 14 il ile başlayan projemizi Türkiye’nin dört bir yanında ulaştırdık. OPET ve Sunpet istasyonlarımızda Eylül 2020 itibariyla kadın çalışan oranında yüzde 56 artış kaydettik. Şu anda yaklaşık 2 bin 500 kadın çalışanımız var. Proje başlangıcında OPET ve Sunpet’te kadın akaryakıt satış yetkilisi sayımız 27 iken, Eylül 2020’de 622’ye ulaştık. Kadın market satış yetkilimiz ise 901’e yükseldi. Bugün Türkiye’nin hemen hemen her ilindeki OPET istasyonlarında kadın çalışan görmek mümkün. 


“KADIN GÜCÜ’NDE PANDEMİYE RAĞMEN YÜZDE 56 ARTIŞ 
2020'de “OPET’te Kadın Gücü Projesi”ne yönelik neler yapıldı ve yapılacak? 

Pandemi sürecine rağmen bayilerimiz, saha ve proje ekibimiz ve tüm OPETliler azimli çalışıyor. Böylece “Kadın Gücü Projesi”nin ilk gününden bugüne, kadın çalışan sayısında yüzde 56’lık artış sağlandı ve aramıza yeni “Kadın Güçleri” eklendi. Aynı bakış açısıyla, hedefimize doğru yürüyeceğiz. Biz OPET olarak “Kadın Gücü Projesi” ile sektörde köklü bir değişime daha öncülük ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun istihdam yaratmaya, özellikle daha fazla kadına iş imkânı sunmaya devam edeceğiz. 


EZBER BOZDUK
Projenin bu kadar başarıya ulaşmasının altında yatan sır nedir?

OPET olarak, 2000 yılından bu yana hayata geçirdiğimiz tüm projelerimiz gibi “Kadın Gücü Projesi” de altyapısı doğru bir şekilde hazırlanarak hayata geçirilen ve ezber bozan bir proje oldu. Adım adım ilerledik. Önce istasyonlarımızdaki kadın çalışanlarımıza ve kadın bayilerimize projemizi anlatarak görüşlerini aldık. Sonrasında yol haritamızı çıkarıp bayilerimizi davet ettik -bayilerimizin yüzde 99’u erkek- Onlardan destek istedik. Tıpkı “Temiz Tuvalet Kampanyası”nda olduğu gibi, direkt onların inancının önemini vurguladık. Ardından “Kadın Gücü” proje ekibimiz ve gönüllü ekip üyelerimiz ile çalışmalara başladık. 


“POMPADA ERKEK GÖREV YAPAR” ALGISINI YIKTIK
Aile ve çevre baskısı gibi olumsuz faktörleri nasıl aştınız?

Öncelikle sahaya odaklandık. Çünkü akaryakıt satışında, yani ön sahada “Pompada ancak bir erkek görev yapar” algısı vardı. Aile ve çevre baskısı gibi olumsuz faktörleri aşmak zordu; ama biz OPET olarak inandık. Kısa zamanda yakaladığımız bu ivme yoğun bir emekle gerçekleşti. Başta bayilerimizin inancı ve desteği, başarının temeli oldu. İstasyonlarımızda kadın çalışanlar için esnek çalışma saatleri sunuldu. Gece vardiyasında yer almamaları, ulaşım, yemek ve özellikle soğuk hava şartlarında rahat etmelerini sağlayacak özel kıyafetler ve teçhizatlar hazırlandı. Projenin gönüllü ekibi, periyodik olarak istasyonları bire bir ziyaretler yaptı. Ayrıca bayilerimizin hizmet kalitesini ölçümleyen “Bravo” ismini taşıyan online bir platformumuz var. Kadın istihdamı, bu sistem kapsamına alındı. İşe alım süreçlerimizi ise İŞKUR iş ve meslek danışmanları, özel istihdam bürosu Gi Group ve bayilerimizin iş birliği ile yürütüyoruz. Bundan aldığımız güçle istihdam ettiğimiz kadın sayısı her geçen gün artıyor. 


VERİMLİLİK VE HİZMET KALİTESİ DAHA DA ARTTI 
“Kadın Güçleri”nizin duygu ve düşünceleri de önemli. Projeyle birlikte istasyonlarınızda neler değişti?

İstasyonlarımızdaki kadın çalışanlarımızın çoğalmasıyla birlikte verimliliğin ve hizmet kalitesinin daha da arttığını görüyoruz. Bugüne kadar erkek işi olarak görülen akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi gibi pozisyonlarda kadınların başarıyla çalıştığını gözlemliyoruz. “Kadın Güçleri”miz; bakış açıları, güler yüzleri ve disiplinli yaklaşımlarıyla işlerini severek yapıyor, sahipleniyor ve fark yaratıyor. Hem ülkemizin hem sektörümüzün hem de dünyanın güçlü kadınlara ihtiyacı var. Kadınların ve şirketlerin güçlenmesi, toplumların kalkınması ve her konuda sürdürülebilirliğin sağlanması anlamında hepimize fayda sağlayacak. Projeyi sahiplenerek kısa zamanda kadın çalışan istihdam eden bayilerimize de teşekkürü borç biliyoruz.


GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZDEKİ KADINLARIN ORANI YÜZDE 40
Genel müdürlüğünüzde kadın istihdamı konusundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Genel merkezimizde de aynı bakış açısına sahibiz. Kadın çalışan oranımız yüzde 40’larda... İşe alımda kadın istihdamını artırmaya yönelik aday taramaları gerçekleştiriyoruz. Eşit yetkinlik ve nitelikte bir kadın ve bir erkek aday olması durumunda, önceliği kadın adaya veriyoruz. 


BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLMEK, GURUR VERİCİ 
Projeniz henüz çok genç olmasına rağmen çeşitli platformlar tarafından ödüllendiriliyor... 

Ağustos 2019’da Koç Topluluğu’nun “En Başarılı Koçlular” yarışmasında “Çevreye ve Topluma Değer Katanlar” kategorisinde ikinciliği elde ettik. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu’nca (TOBFED), kadın istihdamına sağladığımız katkılar dolayısıyla özel ödüle layık görüldük. 2020 başında “3. Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi”nde “Enerjimiz Geleceğimiz” çatısı altında “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”nü aldık. Yine bu yıl “Enerji Gazetecileri Derneği”nce tarafımıza “onur belgesi” takdim edildi. 


Son olarak eklemek istedikleriniz?
Projemizin hem şirketimiz hem sektörümüz hem de toplumumuz adına önemli bir değişim yaratmasından ötürü mutluluk duyuyorum.

RAKAMLARLA “KADIN GÜCÜ” PROJESİ: 
OPET istasyonlarındaki kadın çalışan sayısı: 2.475
Akaryakıt satış yetkilisi sayısı: 622
Market satış yetkilisi sayısı: 901
OPET istasyonlarında, diğer işlerde görevli kadın sayısı (istasyon müdürü, vardiya amiri, muhasebe, temizlik ve destek personel): 952
Proje başlangıcından bu yana artış: %56

OPET istasyonlarındaki kadın çalışanların eğitim durumu
Lise: %40,8
Üniversite & Yüksek Lisans: %20,1