ÖZYEĞİN'İN VEZNEDE YETİŞTİRME PLANI

1987'de kurulan FİBA Grubu'nun Onursal Başkanı olan Hüsnü Özyeğin, yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu, oğlu Murat Özyeğin'e bıraktı. Henüz lise çağındayken, 16'sında, yazları bankada vezne çalışanlarıyla para sayan 43 yaşındaki Özyeğin'in iş hayatı, bugünkü noktaya kadar evrildi. Türkiye'nin en çok merak edilen isimlerinin başında geliyor. Herkes onun başarısının ardındaki sırrı keşfetmek istiyor. O ise, küçüklükten bu yana babasına hayran ve eğitiminden başlayarak her şeyini planlayan Hüsnü Özyeğin'in izinde. Şimdi, duayen iş insanımızdan devraldığı bayrağı daha yukarıya taşımak için iddialı...

Girişimciliğe, iyiliğe ve hayata dair… Kolundaki biricik altın bilezik, eğitim. İlk sermayesi ise diplomaları. 22 Temmuz 1944, İzmir doğumlu Hüsnü Özyeğin, o ‘sermayeden’ adeta bir dünya kurdu. Küçükken Kemeraltı’nda, dedesinin iş yerinde çığırtkanlık yaparak iş hayatına başladı. İlerleyen yıllarda, bankacılık sektöründe “en genç müdür” olarak sivrildi. Kurduğu ve büyüttüğü Finansbank’ı ise 19 yılın sonunda sattığında, en büyük yabancı sermaye yatırımı gerçekleşti. Halen, Fibabanka’yı da bünyesinde barındıran FİBA Holding ile yatırımlarda hız kesmeyen Özyeğin’in, sosyal sorumluluk projeleri ve Özyeğin Üniversitesi’nin kuruluşu da dahil, baş döndüren temposu hiç dinmiyor. Türkiye’nin en zengin iş insanları sıralamasında zirvelerde; ancak o bu listeden çok, ‘gönlü zenginler’ arasında yer almayı önemsiyor…

KIZI AYŞECAN, YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI OLDU
1969’da Harvard İşletme Fakültesi’ndeki eğitimini tamamladı. 1977’de Pamukbank, 1984’te Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü oldu. 1987’de Finansbank ile FİBA Grubu’nun temellerini attı. İş yaşamında 50 yılı geride bırakan Hüsnü Özyeğin, 75 yaşında, liderliği, oğlu Murat Özyeğin’e devretti. Kızı Ayşecan Özyeğin Oktay ise FİBA Holding ve FİNA Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. “Onursal Başkan” unvanını alan Hüsnü Özyeğin, Fibabanka’daki ve Credit Europe Moskova’daki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerine devam edecek.  

AİLE İÇİ DEMOKRASİ, BERABERİNDE HANGİ FAYDALARI GETİRİYOR?
Duayen iş insanımız Hüsnü Özyeğin’e göre; toplulukların ve şirketlerin “1 numarası”sı ve girişimcileri olacak genç yetenekler, geleceği nasıl okumalı? Peki! Oğul Murat Özyeğin’in bakışıyla; sağlam kurumsal yapılar kurarken, öngörülemeyen bir sürece yönelik yeni çözümlerin yaratılabileceği bir ortam sağlamak için bugünün ve yarının liderleri nasıl iş birliği yapmalı? 


FİİLİ LİDERLİĞİN ADINI KOYDUK
Yıllardır fiilen devam eden bir liderliğin bugün adını koyduklarını belirten Hüsnü Özyeğin, cesareti kadar cesaretlendirme özelliğiyle dikkati çekiyor. Peki! duayen iş insanımız, oğlu Murat Özyeğin’i nasıl bir lider olarak yetiştirdi? 


- Murat Bey’e en büyük öğüdünüz ve kazanımınız ne oldu?
Murat Özyeğin işlerin içine doğdu, işlerle büyüdü. Yöneticilerle beraber çalışarak öğrenmesini tavsiye ettim. 2003 yılından beri de grubumuzda çalışıyor. Finansbank'ın satışı sonrası, grubumuzun stratejik ve mali dönüşümünde güçlü bir sorumluluk üstlendi. Kendisi, başta liman işletmeciliği, yenilenebilir enerji, varlık yönetimi ve madencilik sektörlerinde gruba büyük fayda sağlayan, doğru yatırım kararlarına imza attı.

MURAT, İYİ BİR LİDER OLDU
- Onun iş hayatında nasıl bir etki yarattınız?

Murat, lisedeyken yazları bankada veznedar olarak çalışıyordu. Çünkü her zaman çocukların en alt kademeden işe girmesi gerektiğine inandım. Murat o zamanlar, sabah erkenden bankanın zırhlı arabasıyla Karaköy’deki Merkez Bankası (MB)’ye gider, sıraya girerdi. İyi bir lider oldu. Fiili liderliğiyle ilgili bu kararı alırken, grubumuzun sürdürülebilirliğinin, gelecek nesilleri de kapsaması için uzmanlarla birlikte son bir yıl içinde yoğun olarak çalıştık. Bu çerçevede, çok büyük gurur ve mutlulukla, holdinglerdeki “Yönetim Kurulu Başkanlığı” görevlerimi Murat Özyeğin’e devrettim. 

AYŞECAN, GURURUMU ARTIRIYOR
- Aynı zamanda kadın lider yetiştiren bir babasınız. Kızınız Ayşecan’a nasıl bir kariyer yolu çizdiniz?

Kızım Ayşecan Özyeğin Oktay’ın da “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olarak bu sorumluluğu paylaşması, gururumu ve güvenimi daha da artırıyor. Özellikle annesi Ayşen Özyeğin, Ayşecan’ın iş hayatı yerine daha çok sanatla, tiyatroyla uğraşmasını tercih ediyordu. Ben ise her ikisinin de mutlaka işin içinde olmaları gerektiğine inandım. Bir topluma ve ülkeye yapılacak en büyük hizmet, nitelikli ve donanımlı gençler yetiştirmek. Murat’ın, Carnegie Mellon Üniversitesi’ne, Ayşecan’ın Duke Üniversitesi’ne girmesi, dönüm noktaları odu. Ardından onları iş yaşamına bir an evvel hazırlamak için elimden geleni yaptım.


DOLU DOLU BİR 32 YIL GEÇİRDİK
- 32 yıl önce Finansbank’ı kurarak, FİBA Grubu’nun temellerini attınız...

Ülkemize güçlü bir finansal altyapı, önemli tesisler ve nitelikli eğitim kurumları armağan ettiğimiz dolu dolu bir 32 yıl geçirdik. FİBA Grubu olarak, bizi çok gururlandıran pek çok başarıya imza attık. En önemlisi de bu başarılar, sadece iş sonuçları değildi. Grubumuza, dünya çapında itibar kazandıran, iş dünyası tarihimize geçen ve ülkemize çok büyük yatırım çeken işlerdi.

İYİ İNSAN OLMAYI SEÇİN 
- Yarının liderlerine neler tavsiye edersiniz?

Geleceğinizle ilgili bilmediğiniz çok şey olabilir; ama bugünden bilerek yapabileceğiniz bir seçim var. O da iyi insan olma. Bundan daha güzel ve onurlu bir unvan olamaz. İyi insan olmayı seçin. Mutlaka ama mutlaka sizi heyecanlandıran ve sevdiğiniz işi yapın. Çok çalışın, yılmayın. Bunun karşılığını alacaksınız. Yenilikçi olmaktan, risk almaktan, hata yapmaktan korkmayın. Hayat bir maratondur. İnsana ve topluma duyarlı olun, sadece kendi hayatınızı değil, çevrenizi hatta dünyayı değiştirmek için heyecanınızı, bilgi ve becerilerinizi sonuna kadar kullanın. Fark yaratın. Hayâl kurmaktan asla vazgeçmeyin.
Bana göre gelecek, iyi, doğru ve etkin iş birliği yapanların olacak. Genç-yaşlı, kadın-erkek, yerli-yabancı, herkes kendi becerisini, yeteneğini, bilgisini katarsa en karmaşık sorunların bile üstesinden gelebiliriz.

ÜNİVERSİTE, EĞİTİME OLAN TUTKUMUN ESERİ
- Özyeğin Üniversitesi aileniz için nasıl bir değer?

Eğitime olan tutkum, bu hizmetin eseri olan Özyeğin Üniversitesi ile taçlandı. 10. yılını doldurdu. Bu, her açıdan önemli bir kilometre taşı. Hayâlimiz on yıllar, yüzyıllar boyunca yaşaması. Türkiye’nin hatta dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilen, yenilikçi bir üniversite kurma amacıyla yola çıktım. İlk günden itibaren koyduğumuz yüksek kalite çıtasından ödün vermeden çalıştık. Bunun meyvelerini ise hep birlikte topladık. Öğrencilerimizin ve hocalarımızın başarıları, sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da yankı buldu. 

RAKAMLARLA FİBA GRUBU
-12 ülkede, 67 şirkette, 48 ulustan 13 bin çalışan
-Bankacılık alanında Fibabanka ve yurt dışındaki Türk sermayeli en büyük banka olan Credit Europe Bank ile faaliyet gösteriyor
-Credit Europe Bank, başta Hollanda ve Rusya olmak üzere 10 farklı ülkede, 7 milyona yakın müşteriye hizmet veriyor
-Finans sektöründeki diğer faaliyetler, sektörünün öncü oyuncusu Gelecek Varlık’la, ayrıca Fiba Faktoring ve Fiba Emeklilik ve Hayat ile sürdürülüyor

FİBA GRUBU’NUNSOSYAL YATIRIMLARI
-“En değerli yatırım insana yapılan yatırım” vizyonuna sahip FİBA Grubu, eğitim alanına öncelik veriyor
-Sosyal sorumluluk çalışmaları; Özyeğin Üniversitesi, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) desteğiyle sürdürüyor
-Gerçekleştirilen 65 okul ve yurt inşası ve eğitim programlarıyla 1.5 milyon insanın hayatına dokunan FİBA Grubu, ülkemizin nitelikli insan gücüne yatırım yapıyor.


FİBA GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT ÖZYEĞİN:
ÜRETMEKTEN MUTLU OLMAYI BABAMDAN ÖĞRENDİM
10 Ocak 1976 İstanbul doğumlu Murat Özyeğin, 12 ülkedeki 67 şirkette, 48 ulustan 13 bin çalışanla faaliyet gösteren FİBA Grubu’nun “Yönetim Kurulu Başkanlığı”na gelmekten büyük gurur duyuyor. 2003 yılında, Türkiye’ye dönerek aile şirketlerinin yönetiminde aktif rol üstlenen Özyeğin’den satır başları...


- Babanızdan neler öğrendiniz?
Stratejik bakış açısını, başarmak için çok çalışmayı, sürdürülebilirliği gözetmeyi ve üretmekten mutlu olmayı babamdan öğrendim. 
- Babanızın iş hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?
Lise yaz tatillerimde bankada vezne çalışanlarıyla para sayarak, zırhlı araçta para taşıyarak başladığım ve üniversiteden hemen sonra yurt dışında yatırım bankacılığı ile devam ettiğim iş hayatımın bugünkü noktaya evrilmesi benim için büyük bir onur.
- “Bir’likte Bir Olmak’’ adına neler yapıyorsunuz?
Grupta çalıştığım 16 yılda pek çok başarıya imza attık. Bundan sonra da kardeşim Ayşecan Özyeğin Oktay ve tüm yöneticilerimizle birlikte Grubumuz ve ülkemiz için daha iyisini yapmak üzere var gücümüzle çalışacağız

BİZ, NE OLMADIĞIMIZI HEP BİLİYORDUK!
- En önemli ediniminiz?

Fiba Grubu olarak, iş yaşamındaki yolculuğumuzda önemli tecrübeler kazandık. Bu edinimlerden en önemlisi, “En kötü sandığımız günün aslında o kadar kötü olmadığı, kendimizi en yukarda gördüğümüz gün ise düşündüğümüz gibi dünyanın tepesinde olmadığımız” gerçeği idi. İş yaşamında en kritik nokta, gerçekçi elle tutulur ve her kesin kabul edeceği seviyelere gelmek. Biz, ne olmadığımızı hep biliyorduk bence en önemlisi bu.
- Yeni trendler, yatırım kararlarını nasıl etkiliyor?
Özgün olmak ve işi ehline bırakmak gerekiyor. “O yapmış ben de yaparım” dememek lazım. İhtiyaç ve piyasayı çok dikkatli incelenmeli. İnsanların artık “Ben neyi farklı yaparım?” diye sorgulaması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda gayrimenkul, herkesin yapabileceğini düşündüğü bir sektördü. Ancak artık ofis, konut ve alışveriş merkezi yönetimlerinde yaklaşımımız değişmeli ve profesyonel yönetim sistemleri olmalı.


SİNGAPUR FAHRİ KONSOLOSU
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcılığı, DEİK/Türkiye-Hollanda İş Konseyi Başkanlığı, Global İlişkiler Forumu, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Harvard Üniversitesi Global Danışma Kurulu Üyeliği, Endeavor Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği, Enerji Verimliliği Derneği Başkan Vekilliği ve Singapur Fahri Konsolosluğu görevlerine devam ediyor.

ALİ SABANCI İLE BENZER BİR HİKÂYEYE SAHİP
Murat Özyeğin’in başarı öyküsü, Pegasus Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı ile benzerlik gösteriyor. Ali Sabancı, kendi ifadesiyle “Türkiye'nin ilk masterli veznedarı’’ olarak, Akbank'ın Bahçekapı Şubesi'nde çalıştı. İş hayatındaki en büyük destekçisi ise Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan ablası, Emine Sabancı Kamışlı idi. FİBA Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin de lisedeyken yazları bankada veznedardı. Onun en büyük yardımcısı da kız kardeşi Ayşecan Özyeğin Oktay oldu.

YURT DIŞINDA YETİŞİP 2003’TE TÜRKİYE’YE DÖNDÜ
Lisans eğitimini, Carnegie Mellon Üniversitesi’nde, Endüstri Yönetimi ve Ekonomi alanlarından çift ana dal diploması alarak 1998’de tamamladı. Aynı yıl, Bear Stearns & Co. Yatırım Bankası’nın New York ofisinde “Şirket Birleşme ve Satın Alma Grubu”nda “Finansal Analist” olarak iş hayatına başladı. 2000’de Londra ofisine “Kıdemli Analist” unvanıyla transfer oldu. 2003’te, Harvard Üniversitesi’nde MBA eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Finansbank ve Fiba Holding’te “Stratejik Planlama ve İş Geliştirme” bölümlerini kurdu. FİBA Holding ve FİNA Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlenmeden önce, yönetim kurullarında üyeydi. Fiba Grubu’nun finans alanında en büyük iştiraki olan Credit Europe Bank’ın “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı”nı, finans dışı tüm iştirak şirketlerinin “Yönetim Kurulu Başkanlığı”nı yaptı.


FİBA HOLDİNG VE FİNA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI AYŞECAN ÖZYEĞİN OKTAY:
AYŞECAN ÖZYEĞİN OKTAY ‘SOSYAL SORUMLULUK’TA ÖNCÜ

1981, İstanbul doğumlu... Duke Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. 2003-05 arasında Finansbank’ta Bireysel Bankacılık Bölümü’nde ve 2005-07’de, FİBA Grubu’nda İş Geliştirme ve Strateji Bölümü’nde farklı projelerde aktif rol aldı. 2009’da, Stanford Üniversitesi MBA programını tamamladıktan sonra tekrar FİBA Grubu'na katıldı. 10 yıl boyunca FİNA Holding’in ve çeşitli iştiraklerinin yönetim kurulu üyesiydi. 
Anne Çocuk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olarak, Özyeğin ailesinin sosyal sorumluluk çalışmalarına öncülük ediyor. Stanford İşletme Yüksekokulu İdari Danışma Kurulu, TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası, Ashoka Sosyal Girişimcilik Destekçi Ağı, Doğal Hayatı Koruma Derneği Mütevelli Heyeti, Synergos Hayırseverler Ağı, UN SDSN Danışma Kurulu, Esas Sosyal Danışma Kurulu ve Endeavour Mentörlük Ağı üyesi.

GLOBALDE VE TÜRKİYE’DE FİBA GRUBU
Dünyaca ünlü moda markaları Marks&Spencer, GAP ve Banana Republic’in; Türkiye, Rusya, ve Ukrayna'daki franchising haklarının sahibi. Perakende sektöründeki 160 mağazasıyla markaların bölgedeki güvenilir ortağı Romanya’da Bucuresti Mall ve Plaza Romania, Çin’de StarMall Shenyang Plaza,  Moldova’da MallDova ile bu ülkelerde gayrimenkul geliştirme sektöründeki en büyük Türk yatırımcı 
Metro AG ile ortak olarak M1 Merkez AVM’leriyle yurt içinde de geniş bir yatırım portföyüne sahip olan FİBA Grubu, Swissotel The Bosphorus ile turizm sektöründe de yer alıyor

YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ 
FİBA Grubu bünyesinde bulunan FİNA Enerji, faaliyette olan 369 MW’lık rüzgâr ve 40 MW’lık güneş santralleri ile devam etmekte olan 260 MW’lık rüzgar yatırımlarıyla Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe öncü rol oynuyor.