SAKIP AĞA'DAN ANLAMLI MİRAS

Merhum Sakıp Sabancı'nın üçüncü çocuğu olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Sabancı, babasından miras kalan at sevgisini kızı Melisa'ya da aşıladı. Biniciliğe 11 yaşında hobi olarak başlayan Sevil Hanım, profesyonel sporculuk yaşantısında, uluslararası yarışmalarda Türkiye adına birçok başarılı sonuç elde etti. 2005'te açtığı S Uluslararası Binicilik Merkezi (SIEC) ile de en büyük hobisini yatırıma dönüştürdü.

Dörtnala koşmanın verdiği özgürlük, rüzgâra meydan okumanın ve engelleri atlamanın hissettirdiği güç… Asil ve güzel; ama kibirsiz bir hayvanla dost olmanın verdiği güven, biniciliğin birçok sporcu için tutku haline gelmesinin nedenlerinden.

İLK KEZ ‘ATLI KÖŞK’TE HEYKEL ATA BİNDİ
Sevil Sabancı ata ilk kez 6’sında Emirgan'daki Atlı Köşk'te bindi. Bahçelerindeki birbirinden güzel heykellerden, özellikle büyük İngiliz atı bu sporu sevmesini sağladı. Polonezköy gezisinde Türkan Hanım’ın teşvikiyle biniciliğin ilk kıvılcımı ateşlendi. 11 yaşındayken annesiyle Maslak Atlı Spor Kulübü’ne giderek ders aldı. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra aile şirketinde çalışmaya sıcak bakmayınca babasına, S Uluslararası Binicilik Merkezi (SIEC) projesini anlattı. Merhum Sakıp Sabancı da satın aldığı araziyle kızına destek oldu. 

İLK TESİS, İSTİNYE’DE AÇILDI
Sabancı'nın çok sevdiği ve yanından hiç ayırmadığı torunu Melisa'nın isminin verildiği 50 milyon TL sermayeli Melisa Binicilik Turizm Dış Ticaret A.Ş. ise ilk tesisini İstinye'deki Atlı Köşk'ün yanında Eylül 2005’te açtı. En büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanı Sevil Sabancı olan şirkete, annesi Türkan Sabancı ile ablası Dilek Sabancı’nın dışında, Mehmet&Zafer Civelek de sembolik düzeyde paylarla ortak oldu. Hollanda ve Almanya'daki modelleri örnek alınan, bakımı ve modernliğiyle Avrupa’da ilk 3’e giren SIEC ile hayâlini ve hobisini işe dönüştüren Sevil Sabancı, başarılı bir projeye imza attı. 

HOBİSİNİ İŞE DÖNÜŞTÜRDÜ
Olimpiyatlara sporcu yetiştirmeyi, onları Avrupa ve Dünya şampiyonalarında yarıştırmayı ve Ay-Yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmayı hedefleyen SIEC’te lisanslı biniciler için farklı birçok program düzenlendi. Minikler de dahil, yerli ve yabancı uzmanlar tarafından eğitim verilirken at tutkunları da ağırlandı. 2015’te Kemerburgaz’a taşınan, mimar Brigitte Weber’ın tasarladığı yeni tesis, 42.000 m2’lik alanda faaliyet gösteriyor. Tekniklerini geliştirme imkânı sunulan at sahipleri, yüksek standartlarda bakım için atlarını güvenle pansiyona bırakabiliyor. Burada ayrıca ulusal ve uluslararası sportif şampiyonalar, özel aktiviteler ve sosyal sorumluluk projeler gerçekleştiriliyor. “SIEC Pony Club” ile 4-14 yaş arası çocuklara hitap ediliyor. Sevil Sabancı, “Bu kadar sevdiğiniz bir hobinin işiniz olması, kaç kişiye nasip olabilir ki?” diyor.

AY-YILDIZLI FORMAYLA BİRÇOK ÜSTÜN DERECE
Çocukluğundan beri atlara tutkuyla bağlı olan, yoğun iş temposundan fırsat buldukça stres atmak için at binen Sevil Sabancı, profesyonel anlamda dereceler elde etti. Kendisine ait 15'ten fazla atı bulunan Sabancı, Milli Takımımız için 2005’ten beri SIEC binicisi olarak yarışıyor. İtalya, Almanya, Yunanistan, Romanya, Belçika ve Fransa gibi Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde birçok kez kürsüye çıktı. Ona göre; atlarla iletişim kurmanın en güzel ve pratik yolu dokunmak, sevdiğinizi hissettirmek. Sporu en iyi şekilde yapmak için de onunlayken başka hiçbir şey düşünmemelisiniz.


EN SEVDİĞİ ATI HAYATINI KAYBETTİ
Sevil Sabancı'nın, Eran Tapan ile evliliğinden dünyaya gelen kızı Melisa Sabancı Tapan'ın (26) atı hayatını kaybetti. Merhum iş adamı Sakıp Sabancı'nın torunu, üzüntüsünü yarışta çekilen bir fotoğrafa “Huzur içinde yatsın... Sen benim kahramanımsın..." notunu ekleyerek Instagram hesabından paylaştı. 

BİNİCİLİK, SEVİL SABANCI’YA NELER KAZANDIRDI?
- Bir canlıyla maksimumda uyum sağlayarak bir hedefe ulaşmaya çalışmak, gündelik hayatımızdaki mücadelenin en somut ve güzel örneği.
- Kendi dışınızdakilerin de şartlarını dikkate alarak, mevcut koşulları objektif değerlendirerek, üzerinize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirerek bir hedefe ve başarıya ulaşmanın keyfini yaşıyorsunuz. 
- Sağduyunuz ve olaylara bakış açınız inanılmaz zenginleşiyor, kararlarınızda kuralların keskinliğinin yanında, hoşgörünün ve değişen şartlara uyumun pozitif etkilerini hissediyorsunuz. 
- At binmek ve binicilik yaşam felsefesi. Spor hayatımı şekillendirdi ve bundan mutluluk duyuyorum.
- Kendimi formda tutup, kondisyonumu güçlendiriyorum ve böylece atın üzerinde kendimi daha rahat ve fit hissediyorum.

MERHUM SABANCI, TORUNUNU İZLEMEYE GİDERDİ
Sakıp Sabancı ata binmiyordu; ama İstanbul Atlı Spor Kulübü'nün sıkı müdavimleri arasındaydı. Sabancı'nın bu merakı kızı Sevil Sabancı ve Melisa Sabancı Tapan’a da miras kaldı. Sakıp Ağa’nın atlara sevgisi o kadar fazlaydı ki, tek torunu Melisa’yı küçükken binicilik kurslarına gönderdi ve her fırsatta onu izlemeye gitti. Melisa şimdi, annesinin yanında birçok organizasyona ev sahipliği yapıyor. Küçükler Binicilik Milli Takımı'nda yer alan Tapan, yurt içinde ve yurt dışında ülkemizi birçok defa temsil etti. Sevil Sabancı, “Melisa’nın eğitim hayatının yanında spor yapması tabii ki mutlu ediyor. Ülkemizin genç binicilere ihtiyacı var” cümlesini kuruyor.