SEKTÖR LİDERLERİNİN COVID-19 AJANDASI

BM'nin kuruluşunun 75. yıl dönümünün öncesinde tüm şirketler, küresel riskler karşısında uluslararası iş birliğine ve kapsayıcı çok taraflılığa destek olmaya davet edildi. UN Global Compact'ın çağrısına kulak veren 100'den fazla ülkeden 1.000'den fazla CEO "Yenilenen Küresel İş birliği için CEO Bildirisi'ni imzaladı. "Daha iyi bir dünya için birlikteyiz" mesajını veren CEO'lar "Biz iş insanları olarak; barış, adalet ve güçlü kurumların, kuruluşlarımızın uzun vadeli devamlılığı için yararlı olduğunu ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin On İlkesi'nin ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın (SKA) başarının temelini oluşturduğunun farkındayız" dedi. Türkiye'den UN Global Compact imzacısı 45 şirketin CEO'su da bildirinin altına imza atarak küresel iş birliğine dahil olduklarını beyan etti. Peki! Artık temel hedefin sadece kâr değil, toplumsal amaçlara da hizmet etmek olduğunu gören sektör liderleri, pandemi gibi zorlu bir dönemde, günlük değişen yoğun gündemde neler yapıyor?


OPET GENEL MÜDÜRÜ CÜNEYT AĞCA:
Mutlu bir çalışan deneyimi yaratmayı hedefliyoruz

OPET’in akaryakıt dağıtım sektöründe fark yaratan uygulamaları, iyi ekipler ve işinin en iyisi güçlü profesyonellerin katkısıyla gerçekleşiyor. Müşteri memnuniyetine olduğu kadar çalışanlarımızın mutluluğuna da büyük önem veriyoruz. OPET olarak, insan kaynakları politikalarımızda güçlü iletişim ve mutlu bir çalışan deneyimi yaratmayı hedefliyoruz. Arkadaşlarımızı kurumsal olanaklar ve faydalar ile gelişime, başarıya doğru yönlendiriyor, motive ediyor ve başarıyı ödüllendiriyoruz. “Sürekli öğrenme” ilkemiz ile, ekibimizin gelişimine katkıda bulunuyoruz. 

SANKO ENERJİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI  HAKAN YILDIRIM:
Sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz

Sanko Enerji olarak, faaliyet gösterdiğimiz yerlerde; bölge halkının sosyal, kültürel ve eğitim hayatlarına katkı sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Manisa Salihli Fatih İlköğretim Okulu’na, bir robotik kodlama sınıfı açarak hediye ettik. Bize bu talep geldiğinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de iletişime geçtik. Çalışmanın başından sonuna kadar taşıdığımız heyecan ile projeyi tamamladık. Şimdi, geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın eğitimi için bir katkı sunabilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

PETROL OFİSİ CEO’SU SELİM ŞİPER:
Yerli üretim teknolojileri tercih ediyoruz

Güneş enerjili istasyon sayısını 5’e ulaştırarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz. Bu proje, Petrol Ofisi’nin felsefesini, ruhunu, standartlarını taşıyan en güzel örneklerden biri. Petrol Ofisi, 79 yıldır olduğu gibi bugün de doğduğu bu topraklara karşı duyduğu sorumluluk ile, ülkemize, sektörlerimize ve topluma katkı sağlayacak önemli adımlar atıyor. Liderliğin yüklediği misyon ile geliştirmelere, yeniliklere imza atıyor. Güçlü, yeni nesil, daha verimli, yerli üretim teknolojileri tercih ediyoruz.


TÜRKİYE METAL SANAYİCİLERİ SENDİKASI (MESS) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZGÜR BURAK AKKOL:
Teknoloji merkezimiz Türkiye’nin güçlü yarınları için dönüm noktası

MESS olarak, 241 üyemiz ile sanayimizin birikimini ve geleceğini temsil ediyoruz. Ekonomiye de her yıl 30 milyar doların üzerinde katkıda bulunuyoruz. Ülkemizde ihracatın yüzde 37’sini MESS üyeleri gerçekleştiriyor. 200 bini aşkın çalışma arkadaşımız ile 1 milyona yakın vatandaşımıza da dolaylı istihdam sağlıyorlar. “MESS Teknoloji Merkezi” de Türkiye’nin geleceğinde bir dönüm noktası olacak. Daha fazla istihdam ve milli gelir için dijital dönüşümü yönlendirecek. Yarınlara açılan kapımız olacak.

GARANTİ BBVA GENEL MÜDÜRÜ RECEP BAŞTUĞ:
Teknoloji ile insani ögeleri bir araya getiriyoruz

“Çağın olanaklarını herkese sunma” amacıyla şekillendirdiğimiz iş modelimizi, teknoloji ile insani ögeleri bir araya getiren, uzun soluklu ve sağlam bir stratejiyle destekliyoruz. Risk ve fırsatlarımızı da bu kapsamda yönetiyoruz. Sürdürülebilir kalkınma ekseninde tüm paydaşlarımız için yarattığımız değeri anlatmayı amaçladığımız faaliyet raporumuzu, bu entegre düşünce çerçevesinde hazırlıyoruz. Sorumlu ve şeffaf iletişimimizin, uluslararası otoriteler tarafından ödüllendirilmesi bizim için gurur verici.

AKBANK GENEL MÜDÜRÜ HAKAN BİNBAŞGİL:
Salgın sürecinde de ülkemizin gelişimine katkıda bulunuyoruz

“Türkiye’nin Bankası” Akbank olarak, kurulduğumuz günden beri ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya aralıksız devam ediyoruz. Sağlam finansallarımız, güçlü özsermayemiz, altyapımız ve deneyimimiz ile salgın sürecinde de Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunmayı sürdürdük. Piyasalardaki tüm olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısını başarılı geçirdik. Başta reel sektörümüz olmak üzere, Türkiye ekonomisinin hemen tüm bileşenlerine bu kredi sağladık. Özel ve yabancı bankalar arasındaki TL krediler pazar payımızı önemli seviyede artırdık.

HSBC TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ SELİM KERVANCI:
Sürdürülebilir finansman ve yatırım global vizyonumuzun bir parçası 

Şirketlerin yarattığı değer artık; faaliyetlerinin finansal, sosyal ve çevresel etkileri dahil olmak üzere, daha bütünsel bir bakış açısıyla ele alınıyor. Sürdürülebilir finansman ve yatırım, global vizyonumuzun bir parçası. HSBC Grubu olarak; yenilenebilir enerji, düşük karbonlu teknolojiler, eğitim, sağlık hizmetleri ve temiz su ve gıdaya erişimin iyileştirilmesi konusundaki projeleri için 2025’e kadar 100 milyar dolarlık finansman ve yatırım sağlamayı hedefliyoruz. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakılmasına destek olacağız.

TSKB GENEL MÜDÜRÜ ECE BÖRÜ:
“Sıfır Karbon Bankacılık” uygulamasını yürütüyoruz 

İklim değişikliğiyle etkili bir mücadele için hem finans hem de üretim sektöründe sürdürülebilir iş modeline geçişin artması önemli. TSKB çok erken dönemlerde sürdürülebilirlik ve düşük karbonlu ekonomiyi gündemine aldı. 2008’den bu yana da sıfır karbon bankacılık uygulamasını yürütüyoruz. TSKB’nin finanse ettiği yenilenebilir enerji santralleri bugün Türkiye’de, bu alandaki kurulu gücün yüzde 14’ünü oluşturuyor. Bankamız ve ülkemiz için yarattığımız değerin tüm detaylarını entegre faaliyet raporlarımızla paylaşıyoruz.

ORKA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU:
Çok büyük fırsatların olduğunu düşünüyoruz

İtalya'da 30'un üzerinde satış noktamız var. İtalya, İspanya, Romanya, Rusya... Bunların hepsi bizim için çok önemli. Türk markalarının yurt dışındaki başarısı hepimizi gururlandırıyor. Dünyada şu anda kendimiz için de çok büyük fırsatların olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzde birçok firmanın pandemiden dolayı çok büyük sıkıntı yaşadığını ve havlu attığını gözlemliyoruz. Heyecanla ve enerjiyle biz, yolumuza devam ediyoruz. Türkiye ve dünyada spora ve sporcuya verdiğimiz desteği de artırarak sürdüreceğiz.

KALESERAMİK GENEL MÜDÜRÜ ALTUĞ AKBAŞ:
Misyonumuz trend yaratan lider markalara sahip olmak

Artık trendleri yakalamanın ötesinde, her zaman trend yaratan lider markalara sahip olma misyonuyla hareket ediyoruz. Tüketici tercihlerinde hep ilk sırada yer almak ve farklı ürün grubu ihtiyaçlarına en üst düzeyde yanıt verebilmek için, en iyi markalar ile güçlü iş birlikleri yapıyoruz. Hizmet çıtasını daha yukarı çıkarmanın yanı sıra, sunduğumuz marka çeşitliliği ve hizmet/çözüm, özel ürün seçenekleri ile perakende sektörüne yeni bir boyut kazandırdık. 63 yıllık bilgi birikimimiz ve tecrübemiz ile cesur ve öncü bir şirketiz.

YATAŞ GRUP CEO’SU NURİ ÖZTAŞKIN:
Yatırım planlarımızdan ödün vermedik

Yataş Grup olarak, pandemi sürecinde yatırım planlarımızdan ödün vermedik. Yılın başından itibaren 17 yeni satış noktasıyla tüketicilerle buluştuk. Almanya’da 6 açılış gerçekleştirdik. Ağustos ayında Kanada pazarına girdik. Güney Afrika dışında Sahra altı ülkelerdeki ikinci kurdeleyi kestik. Temmuzda da Moskova’da 1.200 metrekarelik ilk mağazamızı açtık. Buradan çevre ülkelere yönelmeyi öngörüyoruz. Kuzey Karolina merkezli “Enza Home International” ile ABD’ye önce tedarikçi olarak girmeyi hedefliyoruz.

ATASUN OPTİK CEO’SU NİHAT AYDIN:
Online satışlarda yüzde 259’luk artış yakaladık

Yıl sonuna kadar 11,5 milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceğiz. 2018’den bu yana bağlı olduğumuz Grand Vision’ın faaliyet gösterdiği 44 ülke arasında en hızlı büyüyeniz. Koronavirüs öncesi dönemle karşılaştırıldığında, online satışlarda yüzde 259’luk artış yakaladık. Yerli üretimi destekleyerek istihdama katkı sağlıyoruz. 10 marka ve 450 ürün çeşidiyle, yerli ürün oranımız yüzde 51’e ulaştı. 2023 hedefimiz, franchise’ı da barındıran 500 mağazalık bir yapıyla Türkiye’nin en büyük perakendecilerinden biri olmak.

DOĞA SİGORTA CEO’SU NİHAT KIRMIZI:
Sigorta sektörü pandemide iyi bir sınav verdi

Sağlığımızın önemini ve değerini bir kez daha anladık. Kapsam dışında olmasına rağmen, pandemi sürecinin ilk günlerinde, sorumluluk bilinci ile Covid-19 tedavilerini teminat altına aldık. Bunu duyuran ilk şirketler arasında yer alarak bir kez daha güven tazeledik. Hastalanan tüm sigortalılarımızın tedavileri eksiksiz karşılandı. Sektörümüz salgın hastalık giderlerini ödeyerek iyi bir sınav verdi. 2020 yılında da büyüme trendi artarak devam ediyor. Bireysel ve kurumsal müşterilerde, tamamlayıcı sağlık sigortalarına talep arttı.

PINAR SÜT YÖNETİM KURULU BAŞKANI İDİL YİĞİTBAŞI:
Milyonlara ulaşan bir ekosisteme sahibiz

Pınar olarak, çiftçilerimizle el ele vererek, kırsal kalkınmanın ve sektörümüzün öncüsü olduk. 20 bine yakın süt üreticisinin sütünü değerlendiriyoruz ve kalite kontrol sistemlerimiz ile, eğitimlerimizle sürekli destekliyoruz. Ekonomik ve sosyal etkiyle milyonlara ulaşan bir ekosisteme sahibiz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda güvenilir gıdanın yanı sıra, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için spora, kültüre sanata da sürekli destek oluyoruz. Pandemi dönemindeki emeklerinden dolayı tüm Pınar çalışanlarına teşekkür ediyorum.

P&G TÜRKİYE, KAFKASYA VE ORTA ASYA YÖNETİM KURULU BAŞKANI TANKUT TURNAOĞLU:
İhracatımız 33 senelik Türkiye tarihimizde rekor oranda

Türkiye’de, üretime ve ihracata katkı sunmaya devam edeceğiz. 2017’de, Türkiye’deki 30’uncu yılımızda, bebek bakım ve kadın bakım ürünlerinde daha iyi hizmet verebilmek için Gebze fabrikasına 80 milyon dolar yatırımda bulunmuştuk. Son 10 yılda yaptığımız yatırımlar, toplam 238 milyon dolar oldu. 2020 yılı ilk 7 ayında ihracatımızı yüzde 20 artırdık. 2020 Mart-Nisan’da yakaladığımız oranlar, 33 senelik Türkiye tarihimizde bir rekor. Türkiye’de yaklaşık 450 tedarikçiden 175 milyon dolar değerinde ürün ve hizmet alımı yapıyoruz. 

ÜLKER CEO’SU METE BUYURGAN:
İsrafsız üretim modeliyle çalışıyoruz

Operasyonel mükemmellik yaklaşımımız ile tedarik zincirimizi uçtan-uca ele alıyor ve gelişim döngüsü içinde kayıplarımızı azaltıyoruz. 2019’da toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Yıllardır israfsız üretim modeliyle çalışarak bu kültürü tamamen içselleştirdik. Aldığımız hammaddelerin %98,9’unu, bitmiş ürüne çeviriyoruz. Gıda sektöründe bu oran, dünya genelinde en iyiler arasında. İlk ekimi, Kasım 2019’da, Konya ve Ankara’da 700 dönüm arazide gerçekleştirilen Aliağa Buğdayı’nın ilk hasadını yapmanın da heyecanını yaşıyoruz.

ASELSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI & GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. HALUK GÖRGÜN:
Türkiye’nin ihtiyaçlarını, dışa bağımlı olmadan çözüyoruz

Dünyanın en büyük 50 savunma sanayi şirketi arasındaki ASELSAN’ın ürünleri, 69 ülkede kullanılıyor. İki milyar doları geçen cirosu ile ASELSAN ile ilgili bilgiler, ticari ve askeri olarak gizlilik taşıyor. ASELSAN ile ilgili anlık da olsa her iletinin yerli ve milli olarak bize özel geliştirilen bir platform üzerinden paylaşılmasını çok önemli. Türkiye’nin ihtiyaçlarını dışa bağımlı olmadan çözmemiz için Turkcell ile kurumlar arası birlikte çalışabilirliğe örnek gösterilecek bir projeye imza atmaktan mutluluk duyuyoruz.

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU CEO’SU TURAN ERDOĞAN:
Ürünlerimiz, kalitesini bir kez daha ispatladı

Vestel olarak, en iyi ve en yeni teknolojiye sahip ürünler üretmenin yanı sıra, ürünlerin tasarımlarına, kullanım özelliklerine ve çevreye duyarlılığına da dikkat ediyoruz. Haus & Garten Test kuruluşu, dünyaca ünlü beyaz eşya, TV, cep telefonu markasını birçok kritere göre test ediyor. Ürünlerimiz rakipleri arasında en yüksek puanı alarak birinci sıraya yerleşti ve kalitesini bir kez daha ispatladı. Bu başarı bizi oldukça gururlandırdı. Emeği geçen tüm çalışanlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum.

 VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKAN YARDIMCISI  MELTEM BAKİLER ŞAHİN:
Dijitalleşme, bir memleket meselesi

Pandemi hepimizin yaşam ve iş yapış şekillerini değiştirdi. “Teknoloji iletişimi şirketi” olarak insanların sağlığı, iletişimin kesintisiz devamı ve iş sürekliliğinin sağlanması için çözümler üretiyoruz. Dijitalleşmeyi bir memleket meselesi olarak değerlendiriyoruz. Yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesi önceliklerimizden biri. Teknoloji ile çözülebilir problemlere sahip şirketler ile teknoloji tedarikçilerini buluşturan, iyi uygulama örnekleri oluşturulmasını sağlayan TÜSİAD SD2 projesine destek vermekten gururluyuz. 

TURKCELL GENEL MÜDÜRÜ MURAT ERKAN:
En iyiyi sunmak için aralıksız çalışıyoruz

“Türkiye’nin Turkcell’i olarak birinci önceliğimiz, müşterilerimizi en yeni ve en kaliteli hizmetle buluşturmak. Özellikle pandemi döneminde, evlerde hızlı ve kaliteli Wi-Fi hizmetine olan ihtiyaç bir kat daha arttı. Bu nedenle sabit internette yeni bir dönemi başlatacak Wi-Fi 6’yı hazır hale getirdik. Evlerinin her noktasında aynı performansla fiber internetlerini kullanabilecekler. Ülkemize yeni nesil teknolojileri kazandırmak ve müşterilerimize en iyiyi sunmak için aralıksız çalışıyoruz.

AKSOY HOLDİNG CEO'SU VE YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ BATU AKSOY:
Nitelikli turizm gelirlerimizin artmasına destek oluyoruz

126 dönümlük özel mülk bir yarımadada konumlanan projeyi, The Ritz-Carlton Residences bünyesine katacak sözleşmeyi Marriott International ile imzaladık. Holding olarak, pandeminin etkilerinin hissedildiği bu zorlu dönemde önemli bir anlaşma gerçekleştirdik. 75 villa ve sosyal tesislerden oluşan projemizi 200 milyon Euro’luk bir yatırımla hayata geçirdik. İnşaatına 2014’te başladık ve toplam 6 bin kişiye istihdam sağladık. The Ritz-Carlton Residences Bodrum, ülkemizin nitelikli turizm gelirlerinin artmasına da destek olacak.

AKMAN HOLDİNG VE SAMM DEVELOPMENTS YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ AKMAN:
Kanada’daki 2’nci projemizde de iddialıyız 

Sektörümüz açısından fırsatlar ülkesi olan Kanada’daki 2’nci projemizde de iddialıyız. 40 bin metrekarelik alanda, 11 katlı, 204 odalı otel ve 150 adet ofis, alışveriş merkezi, restoran gibi donatılardan oluşan dev bir plaza komplesi ile fark yaratacağız. Regal Plaza Kompleksi’nin; merkezi konumu, yaşamı ve işi içerisinde yaşatan donanımının yanı sıra, akıllı ve çevreci bir yaklaşıma sahip olması, projemizi farklı kılıyor. Mortgage imkânı da sunarak, yatırımcılarımızı kira öder gibi mülk sahibi yapacağız.

DİVAN GRUBU GENEL MÜDÜRÜ MURAT TOMRUK:
16 bin 500 üzeri geceyi sıfır bulaşla tamamladık

Pandemi sürecinin kahramanları olan fedakâr sağlık çalışanlarımızı, İstanbul’daki 3 otelimizde büyük bir memnuniyetle ağırladık. Önlemler; hem çalışma arkadaşlarımızın hem de misafirlerimizin kurallara tam uyumu ile 16 bin 500 üzeri gecelemeyi yüzakımız “sıfır bulaş” ile tamamladık. Divan Grubu olarak, böylesine önemli bir dönemde aldığımız aksiyon ile destek olmak büyük gurur. Bu ağırlamayı en güzel şekliyle taçlandırdık. Stevie Awards’ta “En Değerli Kurumsal Hareket” alanında gümüş ödülün sahibi olmakdan dolayı mutluyuz.

GLOBAL PORTS HOLDİNG CEO’SU EMRE SAYIN:
Dünyada sektörünün lideri olan tek Türk şirketiyiz

“Turquality Marka Destek Programı”, dünya liderliğimizi daha da pekiştirecek. Projelerimiz, uluslararası arenada bizi daha da güçlendirecek. 13 ülkede 19’u kruvaziyer 2’si ticari olmak üzere 21 limanımız ile Karayipler’den Singapur’a kadar uzanan bir ağa sahibiz. Dünyada sektörünün lideri olan tek Türk şirketiyiz. Bunu devam ettirmenin, bu noktaya gelmekten daha zor olduğunun farkındayız ve kendimizi sürekli yeniliyoruz. Türkiye’ye döviz girdisi sağlamanın yanında, bir sektörün standartlarını belirliyor ve bunu yaparken Türk firmalardan destek alıyoruz.