SHELL'İN 2050 VİZYONU

Alternatif enerjilere yönelik dev atılımlarıyla dünyadaki enerji dönüşümünde adından sıkça söz ettiren Shell, en geç 2050 yılına kadar "sıfır emisyon"la faaliyet gösteren bir şirket olmayı hedefliyor. Elektrikli araçların şarj edilebilmesi için de 2017'den bu yana önemli yatırımlar gerçekleştiren Shell, 2025'e dek 500 bin noktaya ulaşmayı amaçlıyor. 1923'ten bu yana Türkiye'ye değer katan Shell, Türkiye'deki sürdürülebilirlik ve sosyal yatırım faaliyetleriyle de sektörde birçok ilke imza atıyor. Kaliteli ürünleriyle ve hizmetleriyle "müşteri memnuniyeti"ni her zaman operasyonlarının merkezine alan Shell, Türkiye'deki yatırımlarıyla, ülke ekonomisine de büyük katkıda bulunuyor. Topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle hareket eden bu asırlık markanın çalışmalarına dair merak edilenleri, Shell Türkiye Ülke Başkanı Sayın Ahmet Erdem'den dinledik...

Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunuyoruz
Shell, topluma karşı sorumluluğunun farkında olan bir şirket...

İş olanakları yaratmanın, yetenekleri geliştirmenin, yerel tedarikçilerden ürün ve hizmet almanın yanı sıra, toplumun ihtiyaçlarına yönelik sosyal yatırım projeleri geliştiriyoruz. Yol emniyeti, inovasyon, çevre, kadın&genç istihdamı ve engelsiz yaşam alanındaki programlarımız ile Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunuyoruz. Ayrıca BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) destekliyoruz.

PANDEMİDE, 950 KADIN ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZ ARAMIZA KATILDI
“Shell’de Kadın Enerjisi” programında hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

Zorlu bir dönemden geçsek de istihdam sürecimizi hız kesmeden devam ettiriyoruz. Öyle ki, pandemide yaklaşık 950 yeni kadın çalışma arkadaşımız aramıza katıldı. “Shell’de Kadın Enerjisi” programının üçüncü yıl dönümü yaklaşırken, kadın çalışanlarımızın sayısındaki artış, başvuruları da olumlu yönde etkiliyor. İstasyonda görev alan kadın çalışanlarımızı gören başka kadınlar “O yapıyorsa, ben de yapabilirim” diyerek başvuru yapıyor. 

Engelsiz Hizmet Alanı...
Sosyal yatırım alanlarınızdan biri olan “Engelsiz Yaşam”a dair bilgi verir misiniz? 

Sektörümüzde bir ilke imza atarak 2017’de “Engelsiz Hizmet Alanı” projesini başlattık. Hedefimiz, engelli misafirlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak, onlara engelsiz bir ziyaret deneyimi sunmak. Yurt çapında 500 istasyonda bulunan “Engelsiz Hizmet Alanı”nda misafirlerimiz, çalışanlarımızdan market içindeki alışverişleri için destekten tuvalete kadar, refakat yardımı alabiliyor veya araçlarından inmeden hizmet alıp ödeme yapabiliyor. 

PLASTİK KAPAKLAR, OMURİLİK FELÇLİLERİ İÇİN TOPLANIYOR
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile birlikte yürüttüğünüz anlamlı projenizden söz eder misiniz?

TOFD ile birlikte “Plastik Kapak Toplama” sosyal yatırım programını yürütüyoruz. Plastik kapaklar, tekerlekli sandalye alımı için TOFD’ye bağışlanıyor. Programa, Türkiye çapındaki madeni yağ distribütörlerimiz aktif katılım gösteriyor. Ayrıca misafirlerimiz, TOFD’nin plastik kapak toplama noktası olarak konumladığı istasyonlarımıza getirdikleri kapaklarla, bu anlamlı projeye dahil oluyor.

ÇOCUKLARI, EĞLENDİREREK BİLİNÇLENDİRİYORUZ 
Kurum kültürünüzün yapı taşlarından biri olan “Yol Emniyeti” de sosyal yatırım alanında önceliklendirdiğiniz konular arasında... Bu kapsamdaki çalışmalarınızı anlatır mısınız?

“Yol Emniyeti” noktasında farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Türkiye’de düzenlediğimiz eğitimlerle, son beş yılda 120 binden fazla kişiye ulaştık. 12 Ekim 2019’da Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi iş birliğiyle “Trafikte Küçük Hata Yoktur” sosyal yatırım programını hayata geçirdik. Bu kapsamda, çocukların trafik kurallarını tam anlamıyla bilen, uygulayan ve bu hususta sorumluluk alan bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Trafikle ilgili mesajları tiyatro gösterileriyle de sunuyoruz, yani çocukları eğlendirerek bilinçlendiriyoruz. Oyun sayesinde binlerce çocuk, trafik işaretlerinin ve levhalarının anlamı, emniyet kemeri, yaya geçidi, yaya güvenliği, araçta güvenli yolculuk, hız limiti ve araç sürerken cep telefonu kullanmanın riskleri gibi konularda eğlenceli bir şekilde bilgi sahibi oluyorlar.   

2050 HEDEFİMİZ, NET SIFIR KARBON EMİSYONU
İklim değişikliğiyle mücadele için 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösteren bir enerji şirketi olma yolundaki hedeflerinizi kamuoyuyla paylaşmıştınız. Çevresel yatırımlarınıza ve yeşil teknolojiler hususundaki stratejilerinize açıklık getirir misiniz?  

Hedeflerimizden birincisi; en geç 2050 yılına kadar tüm ürünlerimizin üretiminden ve operasyonlarımızdan kaynaklanan emisyonları net sıfıra indirmek. İkincisi; daha fazla yenilenebilir enerji ürünü satarak, enerji ürünlerimizin net karbon ayak izini azaltmak. Üçüncüsü; daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek üzere müşterilerimizle, farklı sektörlerle ve devletlerle birlikte çalışmak.
Endüstri için standartlar geliştirmek ve bunlara uyum sağlamak için Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (Science Based Targets Initiative), Dönüşüm Yolu Girişimi (Transition Pathway Initiative) ve diğerleriyle birlikte çalışacağız. Sektörde bir ilk olarak “2021 Yılı Yatırımcı Toplantımız”dan başlayarak, hissedarlarımıza “Enerji Dönüşüm Planımızı” sunacağız ve bunu her üç yılda bir güncelleyeceğiz. Her sene kaydedilen ilerleme için bir tavsiye oylaması isteyeceğiz. Bu amaçlarımızı, 16 bin 500'den fazla çalışanımızın ücretlendirilmesiyle bağlantılı hale getireceğiz.    

ELEKTRİKLİ ŞARJ KONUSUNDA DÜNYA ÇAPINDA ÖNCÜYÜZ 
Elektrikli araçların, önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceği aşikâr. Peki Shell, elektrik şarj istasyonları alanında hangi yatırımlarımlara imza atıyor?

Küresel düzeyde, 2017 yılından bu yana önemli yatırımlar yapıyoruz. Shell, 22 ülkede, 50 binin üzerinde elektrikli şarj noktası bulunan, Avrupa'nın en büyük elektrikli şarj istasyonu firması New Motion’ı, 4 bin 400’den fazla şarj noktası olan Kuzey Amerikalı Greenlot’u ve İngiltere’nin en büyük elektrikli araç şarj ağı şirketi Ubitricity’i satın aldı. Dolayasıyla Shell’in, elektrikli şarj konusunda dünya çapında öncü olduğunu söyleyebilirim. Shell, 2025’e kadar yaklaşık 500 bin noktaya ulaşmayı hedefliyor. Türkiye’de de bu alanda faaliyetlerimiz mevcut. Talebe ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak, doğru zamanda ve doğru teknolojiyle yatırımlarımıza hız vereceğiz.

ELEKTRİKLİ ŞARJ ÜNİTELERİMİZİN SAYISI 15’E ÇIKACAK
“Shell ReCharge” elektrikli şarj ünitelerinizin sayısı artacak mı?

Elektrikli araç sahipleri için İstanbul’da 1, İzmir’de 1 ve Sapanca’da 2 adet olmak üzere “Shell ReCharge” elektrikli şarj ünitelerimizi pilot olarak hizmete sunduk. Bu sayı kısa sürede 8’e çıktı. Müşterilerimiz, İstanbul-Ankara ve İstanbul-İzmir otoyollarında araçlarını rahatlıkla şarj ederek, şehirler arası yolculuklarını gerçekleştirebilecek. Ayrıca yıl sonuna kadarki ilave yatırımlarla, hizmet noktamızı 15’e çıkarmayı, özellikle büyük şehirlerde ve tatil rotalarında olmayı hedefliyoruz.

LNG YAKITINI, TÜRKİYE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN KULLANIMINA SUNDUK
Shell, maliyet avantajı sunan ve daha temiz bir yakıt olan LNG’de, yaklaşık 50 yıldır dünyada öncü ve lider. Bu yöndeki atılımlarınız devam edecek mi?

LNG'nin, denizcilik ve karayolu taşımacılığı sektöründe kullanımını artırmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyor. LNG, yakıt maliyetini yüzde 35’lere varan oranda düşürecek kadar ekonomik ve karbon emisyon salınımını yaklaşık %20 azaltan çevre dostu bir yakıt. Bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonunu, İstanbul-Ankara Otoyolu’nda açtık. Bu sayede LNG yakıtını, Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sunmuş olduk.

ENERJİ MALİYETLERİNİ AZALTMAK İÇİN YATIRIMLAR...
Shell’in enerji dönüşümü ve alternatif enerjilere yönelik faaliyetlerini özetler misiniz?  

Shell, çatı güneş panelleriyle evlere ve küçük işletmelere batarya depolama sistemleri sunan Alman Sonnen şirketini satın aldı. Sonnen bataryalarının sahipleri, kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, enerji fazlasını birbirleriyle paylaşabiliyor. Ayrıca Shell, Amerika’daki Shell Teknoloji Merkezi, İngiltere’deki Bacton Gaz Terminali gibi kendi tesislerinin güneş enerjisinden faydalanmasıyla, enerji maliyetlerini ve karbon ayak izini azaltmak için önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yatırımlarını, istasyonlarının da güneş enerjisinden elektriğini sağlaması yönünde tüm dünyada genişletiyor. Türkiye’de de ülke çapında, elektriğini güneş enerjisinden elde eden istasyon var. 2021 sonuna kadar 40 istasyona ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, 2022’de 100, 2023’te 200 solar istasyona ulaşmak istiyoruz. 

DAHA AZ TÜKET, YENİDEN KULLAN, GERİ DÖNÜŞTÜR...
“Sıfır Atık Belgesi”ni almaya hak kazanan Derince tesisiniz, sizin için ne ifade ediyor?

Derince’de bulunan ve 65 ülkeye ihracat yaptığımız Shell Madeni Yağ ve Gres Üretimi tesisimiz, Temmuz 2020’de “Sıfır Atık Yönetim Sistemi”ni kurarak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü onaylı “Sıfır Atık Belgesi”ni aldı. Bu kapsamda, tesis geneli atıklar kaynağında ayrı biriktirilerek toplandı, etiketlendi, geri dönüşüm veya geri kazanımı sağlanarak, bertarafa gönderilecek atık miktarı azaltıldı. Çalışanların bu konuda farkındalık kazanması çalışmalarıyla, sürdürülebilirlik ve karbon emisyonu azaltım hedeflerimize önemli bir katkı sağlandı. “Daha az tüket, yeniden kullan, geri dönüştür” anlayışımızla, atık yönetimine odaklanıyoruz. Sadece çalışma ortamımızdaki değişimle değil, geri dönüşüm yaklaşımımızla, misafirlerimizi de bu duyarlılığa dahil ediyoruz. İşletmesini yönettiğimiz istasyonlarımızda “sıfır atık”a ulaşmak için tüm dönüşümleri ve yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bu alanda bayilerimizi destekliyoruz.

BİYOÇEŞİTLİLİĞE VE YEREL TOPLULUKLARA FAYDA SAĞLIYORUZ 
“Doğa Bazlı Çözümler” programınız neleri kapsıyor?

“Daha düşük karbonlu bir geleceğe geçiş, daha düşük karbon yoğunluğuna sahip daha fazla ürün satmak” anlamına geliyor. Ancak bu aynı zamanda “Kaçınılamayan emisyonlarla doğa veya teknoloji aracılığıyla başa çıkmanın yollarını bulmak” da demek. İşte bu nedenle sunduğumuz “Doğa Bazlı Çözümler” programımızla, biyoçeşitliliğe ve yerel topluluklara fayda sağlıyoruz. Emisyonları azaltmak ve daha fazla CO2 yakalamak için tüm dünyada ormanlara, sulak alanlara ve diğer doğal ekosistemlere yatırım yapıyoruz. Ayrıca, doğanın korunması veya yenilenmesi karşılığında karbon kredisi veren onaylanmış projelere odaklanıyoruz. Aralarında Earthwatch, Uluslararası Doğa Koruma Birliği, Doğa Korumacılığı ve Sulak Alanlar Uluslararası Örgütü'nün de bulunduğu STK’lar ile iş birliği yapan Shell, biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik projeler yürütüyor. Faaliyetlerinin yakınındaki doğal yaşam alanlarını korumaya ve ekosistemleri yeniden kazandırmaya yönelik çalışmalara imza atıyor. 

HER YIL, YAKLAŞIK 105 TON KARBONDİOKSİT NÖTRLENECEK
“Shell Türkiye Ormanı” fikrini nasıl hayata geçirdiniz?

Haziran 2020’de, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde görev yapan ve alanda seçkin iki profesörün liderliğinde ilk Shell Türkiye Ormanımızı kurduk. Bu sayede Türkiye’de her yıl yaklaşık 105 ton karbondioksiti nötrlemeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin farklı yerlerinde buna devam edeceğiz. Çevre çalışmalarımızda BM SKA’larını merkeze alıyoruz. Daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için, sektörün öncü markası olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz.

SHELL’İN 2050 HEDEFİ 
- Shell olarak 2050 hedefimize doğru ilerliyoruz. Karbon emisyonlarını azaltacak kısa vadeli hedeflerle de yolumuza devam ediyoruz.
- 2016’yı baz alarak, net karbon emisyonumuzu 2023'e kadar %6-8, 2030'a kadar %20, 2035'e kadar %45 ve 2050'ye kadar %100 azaltmayı amaçlıyoruz. 
- 2035’e dek, yılda 25 milyon ton ek karbon yakalama ve depolama  kapasitesine erişim sağlamaya çalışacağız. 
- 2030’a kadar, yılda yaklaşık 120 milyon ton emisyonu dengelemek için doğa temelli çözümleri kullanacağız.

SHELL’DE "MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ"
- Kadın çalışma arkadaşlarımızın aramıza katılmasıyla, sadece onların hayatlarında değil; iş arkadaşlarının, istihdama katkı sağlayan iş ortaklarımızın da büyük bir değişime uğradığını gördük. 
- Kadın çalışanlarımızın bulunduğu istasyonlardaki “müşteri memnuniyeti”, diğer istasyonlara oranla yüzde 6 arttı. 
- İstasyonlarımızda kadın çalışanlarımızın sayısı arttıkça, performans ve verimliliğimiz de artmaya devam edecek. Misafirlerimizden aldığımız sözlü ve yazılı tebrik ve teşvik mesajları bizleri son derece mutlu ediyor.

SHELL’DE KADIN ENERJİSİ
- Shell olarak, Türkiye’de doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’ini kadınlar oluşturuyor.  Yönetim ekibimizin %50’si de kadın.
- Shell’in küresel “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” yaklaşımı doğrultusunda, kadın erkek ayırmaksızın, çalışanlarımız için “eşitlik” ilkesini sağlamayı hedefliyoruz.
- Akaryakıt sektöründe 2018 yılında bir ilki gerçekleştirdik. Tüm sektöre ilham kaynağı olduk. İŞKUR iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz “Shell’de Kadın Enerjisi” istihdam programıyla, kadınlara istasyonlarımızda farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sunuyoruz. 
- Hedefimiz; Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin ve Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023’e kadar istasyonlarımızda 5 bin kadına istihdam olanağı sağlamak.

SHELL’DEN “İNOVASYON” ATILIMI
- Shell’in globalde yürüttüğü “Shell Eco-marathon”, dünyanın en uzun soluklu öğrenci ve inovasyon yarışmalarından biri. Geleceği tasarlayacak öğrencileri; bilim, teknoloji, mühendislik alanlarına teşvik etmeyi hedefliyor. 
- “Shell Eco-marathon”; ekiplerin tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek enerji verimliliği sağlayan araçlar tasarlamaları ve  pistte yarışmalarıyla gerçekleşiyor. Öğrencilerin gayesi, en az yakıtla en uzun mesafeyi gitmek. 
- 2005’ten bu yana 135’in üzerinde Türk takımı ve 2 bine yakın Türk öğrenci, Avrupa’daki yarışmalara katıldı. Türk takımları 22 kez kendi kategorilerinde ilk 10’a girmeyi başardı. 
- “Shell Eco-marathon” ile öğrencileri, inovasyon ve teknoloji alanlarında geliştirerek, Türkiye’nin enerji geleceğine de katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.