SİBER SUÇLULARIN GÖZDESİ: NESNELERİN İNTERNETİ

Gün geçtikçe evlerde kullanımı yaygınlaşan internete bağlı akıllı cihazlar, siber saldırıların odağında. Geçen yıl 32.7 milyon kez hedef alınan Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına yönelik bilinçlenmek şart...

Küçük ev aletleri, IP kameralar, termostatlar veya yazıcılar gibi internete bağlı cihazların savunmasız yapılarından faydalanan siber saldırganlar iştahlandı. 2017-18 arasında IoT cihazlarının sayısı yaklaşık 3 milyar yükseldi. Bir kere hedef alınan IoT sistemleri, botnet ağının bir parçası haline gelerek DDoS saldırılarına da neden oluyor. 

IOT CİHAZLARINI 5 ADIMDA GÜVENLİ KILIN
Bitdefender Antivirüs, IoT cihazlarını kötü amaçlı yazılımlardan korumak isteyen kullanıcılara 5 önemli güvenlik tavsiyesinde bulunuyor.
1- CİHAZIN GÜVENİRLİĞİNDEN EMİN OLUN. İnternete bağlı bir cihazı satın almadan önce cihazın güvenilirliğinden ve bu cihazın nasıl çalıştığını tam olarak anladığınızdan emin olmak gerekiyor. İnternete nasıl bağlanır, hangi verilere erişebilir, bu verileri nerede saklar ve hangi koşullar altında bu verileri kullanır öğrenin.
2- GÜVENLİĞİ VE GİZLİLİĞİ ARTIRIN. Cihazla birlikte gelen varsayılan şifreleri, eşsiz ve karmaşık bir şifre ile değiştirin. Kablosuz yönlendiriciler de dahil olmak üzere tüm cihazlar için güçlü şifreler kullanın.
3- AYRI AĞLARDA İZOLE EDİN. Eğer mümkünse akıllı televizyonunuzu ayrı bir ağda izole edin. Eğer kamerası varsa kullanmadığınız zaman kapalı olduğundan emin olun ve sadece üretici tarafından yetkilendirilmiş uygulamaları yükleyin.
4- GÜNCELLİĞİNİ KORUYUN. Evin içerisindeki cihazların güvenlik durumu, kimler tarafından kullanıldığı, yazılımın üretici tarafından düzenli bir şekilde güncellenip güncellenmediği ve en önemlisi de ne sıklıkla saldırıya uğradığı konularında güncel kalın.
5- PROFESYONEL ÇÖZÜMLER KULLANIN. Tüm cihazlarınız için zararlı yazılımları, kimlik avı ve saldırı girişimlerini tespit edip engelleyecek bir güvenlik çözümü kullanın.

IOT VE IIOT NEDİR?
Akıllı her şeyin kalbinde IoT (Internet of Things-Nesnelerin İnterneti) yatıyor. Günlük hayatımızda kullanılan cihazların, nesnelerin (kahve makinesi, buzdolabı, saat, klima gibi) internet ağı üzerinden bilgi teknolojileri desteğiyle birbirlerine bağlanmasına ve bilgi alışverişine olanak sağlar.Endüstriyel Nesnelerin Interneti (Industrial Internet of Things-IIoT) ise özellikle üretim, lojistik, enerji gibi sektörlerdeki IoT teknolojisini ifade ediyor.

AKILLI EVLER TEHDİT ALTINDA
Akıllı evlerdeki aydınlatmadan ısıtmaya, sinemadan güvenliğe kadar birçok sistemin dahil olduğu Kompleks IoT (Nesnelerin İnterneti) Ortamları, siber saldırganların tehdidi altında. Maalesef önümüzdeki birkaç yılda, milyarlarca dolarlık yeni bir endüstrinin oluşması öngörülüyor. 

Geleceği anlatan bilim kurgu filmlerindeki sahneler, ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) ile gerçeğe dönüşüyor. Bir komutla aydınlanan odalar, daha az trafiği tespit eden uygulamalar, sağlıklı bir yaşam adına her adımı izleyen bileklikler ve daha fazlası artık hayatımızın içinde... Nesnelerin İnterneti pazarının 2019 sonunda küresel ekonominin 1.5 trilyon dolarlık kısmını oluşturması bekleniyor. 2020’ye kadar 50 milyar, 2030’a dek 200 milyardan fazla nesnenin, internet aracılığıyla birbirine bağlanacağı tahmin ediliyor. 

Kompleks IoT ortamları ise siber suçluların yeni hedefi. Asansör, kartlı kapı, yangın sensor sistemleri gibi Bilgi Teknolojileri (BT) dışındaki cihazların yönetilmesini sağlayan yazılımlara ulaşılabiliyor. Böylece kullanıcıların güvenliklerini ihlal edecek durumlar oluşturuluyor ve eski haline döndürülmesi için fidye talebinde bulunuyor.

TREND MİCRO AKDENİZ ÜLKELERİ TEKNİK MÜDÜRÜ MEHMET GÜLYURT:
EV SAHİBİNİN SESİ KLONLANIYOR!

Siber saldırganlar kolaylıkla kompleks IoT ortamında otomasyon sunucusuna sızabiliyor. Mevcut kuralları değiştirebiliyor ve kontrolü eline geçirerek olası riskleri artırabiliyor. Alışveriş merkezleri, havalimanları, oteller, hastaneler, akıllı binalar, plazalar gibi yerler tehdit altında. Bunun sonucunda siber terör gruplarının eylemleri görülebilir, insanlar rehin alınabilir, hırsızlık ve soygun vakaları yaşanabilir.

Akıllı kilitlerle eve / şirkete erişime imkâ veren otomasyon kuralları değiştirilebiliyor. Böylece sensorlar, onları ya evde yaşayan biri gibi algılıyor ya da kapıları kilitlemiyor. Alarm çok kolay bir şekilde devre dışı bırakılıyor. Ayrıca internete bağlı hoparlörler vasıtasıyla sanal asistanlara komutlar verilebiliyor. Ev sahibinin sesi analiz edilerek klonlanıyor, kompleks IoT ortamlarına bağlı cihazların ses tanıma prosedürü geçiliyor. 

ODEXO TÜRKİYE CEO’SU AHMET ZEYTİNOĞLU:
SANİYEDE 127 YENİ CİHAZ, İNTERNETE BAĞLANIYOR

Nesnelerin İnterneti, iş yaşamının yanı sıra günlük hayata da her daha fazla entegre oldu. Nefes aldığımız her saniyede, tahmini olarak 127 yeni cihaz internete bağlanıyor, sağladığı bilgi akışıyla hayatımızı kolaylaştırıyor. Dünya çapındaki özel şirketlerin 2017 ile 2025 yılları arasında Nesnelerin İnterneti için 15 trilyon dolar harcayacağı tahmin ediliyor. Dünyayı değiştiren bu teknolojiye kayıtsız kalınamaz.

NESNELERİN İNTERNETİ OFİSLERİ DEĞİŞTİRİYOR
Nesnelerin İnterneti üzerine yoğunlaşan işletmeler, çalışanların memnuniyetini, verimliliğini, güvenliğini ve performansını artırmayı hedefliyor. Yapay zekayla donatılan sanal asistan botları, ofislerde hayatı kolaylaştırıyor, daha konforlu alanlar sunuyor.

Sensörler aracılığıyla binanın belli bölümlerinde kaç kişinin çalıştığı, nerede yoğunluk yaşandığı gibi bilgiler elde edilip; ısınma, aydınlatma ve temizlik konularında tasarruf sağlanabiliyor. Ayrıca yeni teknolojiler, güvenlik de sunuyor. Endüstriyel alanda kullanılabilecek IoT ürünleriyle çalışanların yorgunlukları tespit edilip, olası yaralanmaların önüne geçilebiliyor. 

ELEKTRİK FATURALARINDA %20 TASARRUF
- Şirketlerin %65’i, 2020’ye kadar çalışmalarına IoT ürünlerini eklemeyi planlıyor
- 2020'de dünya çapındaki şirketlerde 9.5 milyar dijital asistanın görev yapması bekleniyor
- Çalışanların %69’u, otomasyon ile asıl görevlerine yoğunlaşıyor. %86’sı otomasyonla yaratıcılığa daha çok vakit buluyor
- Şirketler IoT ürünleriyle güvenlik anlamında %20-50 arasında; enerji takibiyle elektrik faturalarında %20’ye yakın tasarruf sağlayabilir.
* ‘İŞYERİ TRENDLERİ RAPORU 2018’

ÇALIŞANLAR, NESNELERİN İNTERNETİ’NE KARŞI DEĞİL
Şirketlerin gelecek planları arasında Nesnelerin İnterneti önemli rol oynuyor. %31.4’ü bu konudaki çalışmalara başlarken, %43’ü önümüzdeki 12 ayda hazırlıklarını tamamlamayı hedefliyor. 2016’da üretilen 202 milyon giyilebilir cihazın, 2021’e dek 500 milyona kadar yükselmesi bekleniyor. Çalışanların yüzde 58’i, “işlerin daha hızlı yapılmasına yardımcı olacaksa” giyilebilir bir cihazla çalışabileceğini belirtiyor.

EY TÜRKİYE DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ORTAĞI VE RİSK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ LİDERİ EMRE BEŞLİ:
5G VE NESNELERİN İNTERNETİ İLE GÜVENLİK ENDİŞESİ KONUŞULACAK

EY’nin “Telekomünikasyon Operatörleri için En Büyük 10 Risk” raporuna göre; Nesnelerin İnterneti (IoT) ve yaklaşan 5G’nin veri akışını artırması, risk ortamını güçlendiren etkenler arasında. Gigabayt altyapısının akıllı bağlantının gücünü ortaya çıkaracak olması, telekomünikasyon operatörlerini bu alanda öncülük konusunda teşvik ediyor. 5G ve Nesnelerin İnterneti’nin bağlantı uç noktalarını artırıcı bir etki yaratması, güvenlik endişelerinin daha da fazla gündemde olmasına neden olacak. Güven unsuru, telekomünikasyon şirketleri için anahtar niteliği taşıyor. Güvenliği, müşteri etkileşiminin kalbinde pozisyonlandırmaları ve düzenlemelere uyum sağlamaları, büyüme hedeflerine ulaşmalarına destek olacak.

DELL EMC TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ SİNAN DUMLU:
GELECEĞE HAZIR YATIRIMLAR YAPILMALI

Dijital olgunluk konusunda gelişmekte olan pazarların önde olduğu görmek sevindirici. Ülkemizin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde bu alanda zirvede yer alması, önümüzde harika fırsatlar olduğuna işaret ediyor. 5 yılda değişmesi beklenen müşteri ihtiyaçlarının karşılanması noktasında endişe ediliyor. Bu sorunun önüne geçmek için işletmeleri, şimdiden önlemlerini alarak, geleceğe hazır yatırımlar yapmalı. 
Önümüzdeki 1-2 yıl için 
en önemli teknoloji yatırımları:
- Siber güvenlik (%70)
- Bilişim merkezli yaklaşım (%59)
- Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi (%52)
- Bilişsel sistemler (%52)
- Çoklu bulut ortamı (%51)

CLPA TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ TOLGA BİZEL:
IIOT TABANLI AKILLI FABRİKALARIN İNŞA SÜRESİ KISALIYOR VE VERİMLİLİK ARTIYOR

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) sistemleri son yıllarda uygulama aşamasına geldi. Böylece genel amaçlı ethernet iletişimi sağlayan farklı cihazların kullanımında, yüksek fonksiyonlu hareket kontrolü ekipmanlarıyla farklı türlerdeki ekipmanlara ilişkin protokol uygulaması taleplerinde de artış yaşandı. Günümüz tüketicilerinin kişiselleşmiş ürün isteklerine cevap verebilmek için fabrikalar en kısa sürede dijital dönüşümlerini başlatmalı. Robotlar dahil, üretim hattındaki tüm makine ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesi önemli.

Tunç Altınbaş 
t.altinbas@businesslife.com.tr