SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINA DEĞER KATAN ŞİRKETLER

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)'larına değer katan uygulamaları, farklı sektörlerden paydaşlarıyla buluşturan ve iş birliklerine zemin hazırlayan 13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi "Yeni Dünya, Yeni Ufuklar" temasıyla, TİM ve İHKİB iş birliğinde gerçekleşti. Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD)'nin 2009 yılından bu yana her yıl düzenlediği zirveye, bu kez Akatlar Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı. Alanında uzman jüri üyelerince yapılan değerlendirme sonucunda, 19 kuruluş, 23 farklı ödülün sahibi oldu.

Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Dinler:
Dünyamızı tehditlerden kurtarabilmek için yeni ufuklara ihtiyacımız var
Zirvemizin teması “Yeni Dünya, Yeni Ufuklar”. Çünkü teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği bu yeni dönemde, dünyamızdan ve geleceğe karşı olan sorumluluklarımızdan giderek uzaklaşıyoruz.

İnsan, teknoloji ve doğa arasında dengeli bir bağ kurarak yaşamı sürdürebilmek ve dünyamızı tehditlerden kurtarabilmek için yeni ufuklara ihtiyacımız var. Bu noktada özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. Başta iklim krizi olmak üzere, tüm bu konularda açıklanan yeni regülasyonların benimsenmesi ve uygulanması konusunda hepimiz sorumluluk taşımalıyız. 

YEŞİL MUTABAKAT...
İklim değişikliği ve yarattığı ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlar sadece Avrupa’da değil, bütün dünyada hissedilen sonuçlar ortaya çıkarmakta. Bu sorunların önüne geçmek amacıyla 2019 sonunda AB Komisyonu “Yeşil Mutabakat” adı altında yeni bir strateji ortaya koydu. TKSSD olarak, önümüzde dönemde, başta BM SKA’ları olmak üzere, “Yeşil Mutabakat” gibi kapsayıcı regülasyonlar konusunda sorumluluk alarak, bu alanlarda iş birlikleri geliştirmek, eğitim ve seminerler düzenlemek, şirketlere yol gösterici olmak noktasında birçok proje ve çalışmaya imza atacağız. 

MİRA’DAN, DERS NİTELİĞİNDE ÇEVRE BİLİNCİ
Kendi yaşıtlarına “sürdürülebilirlik” kavramını tanıtabilmek için annesiyle birlikte “Gelecek Savaşçıları” adında bir kitap yazan 11 yaşındaki aktivist Mira Türkmenoğlu, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Esas Holding YK. Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, TİM Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, projeleri ekseninde konuşmalar gerçekleştirildi. Toplu fotoğrafta, TKSSD YK. Başkanı Serdar Dinler ile TKSSD YK. Başkan Yardımcısı Nilgün Özdemir de yer aldı.

İstanbul Afad İl Müdürü Gökhan Yılmaz, Nef Vakfı YKB. Erden Timur, İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı, sanatçı Mert Fırat ve YKÜ. Esra Arslan “İş Dünyası ve Doğal Afetler” temalı panelde, gerçekleştirdikleri örnek uygulamaları katılımcılarla paylaştı.

ZİRVEYE, ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Kutlu Karavelioğlu, Türk Hazır Giyim İhracatçıları (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ve AB Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Sabancı Kamışlı, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, İhtiyaç Haritası Kurucusu, sanatçı Mert Fırat ve Dr. Sertaç Doğanay gibi önemli isimler katıldı. 

JÜRİ ÖDEL ÖDÜLLERİ:
Bu yıl ilk kez, tüm başvurular arasından seçilmiş ve Covid-19, sürdürülebilirlik, ölçümleme ve iletişim alanında fark yaratan şirketlere sunulan “Jüri Özel Ödülü”nü kazanan şirketler; Trendyol, Nestle, Coca Cola ve Cargill oldu.

ALTIN BAŞARI ÖDÜLLERİ:
ŞİRKET & MARKA    PROJE
Beko    100 Kadın Bayi    
Cargill    1000 Çiftçi 1000 Bereket    
Coca Cola    Kız Kardeşim
Nestle    Artan Gıda Geleceğimizdir
TC. Tarım ve    Gıdanı Koru,
Orman Bakanlığı     Sofrana Sahip Çık
* BM Milletler (BM) tarafından tanımlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’ların gerçekleşmesine katkı sunan şirketler arasından seçildiler.

GÜMÜŞ BAŞARI ÖDÜLLERİ:
ŞİRKET & MARKA    PROJE
Abdi İbrahim    İstanbul Esenyurt Üretim             Kompleksi-Yenilenebilir Enerji
Destek Patent    Fikrine Sahip Çık
Zorlu Enerji    Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları 
Hero Baby    Arı Evim Geleceğim
Henkel    Keşif Dünyası
Türkiye İş Bankası    Satranca Desteğimizin 15. Yılı
Trendyol    Trendyol Sepette İyilik Hareketi
Samsung Türkiye    Innovation Campus

BRONZ BAŞARI ÖDÜLLERİ:
ŞİRKET & MARKA    PROJE
Avis    Aynı Dili Konuşuyoruz
THY    Meme Kanseri ile Mücadelede             Birlikte Yol Alıyoruz
Tepe Savunma    Tepe Dijital Saha
Roche    Eğitimle Sağlıklı Gelecek
Uludağ İçecek    Efsane Fikirler Dijital Platformu ile         Ar-Ge ve İnovasyon Kültürünün         Yaygınlaştırılması 
Vakıfbank    MEB Bilim Sanat Merkezleri