SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK LİGİ LİDERLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR LİDERLİK, SADECE BUGÜNÜ DEĞİL YARINI DA DÜŞÜNEN, EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KONULARDA DUYARLILIK GÖSTEREN LİDERLERİN BENİMSEDİĞİ BİR ANLAYIŞ. BU LİDERLER, KARAR ALIRKEN ?NE KAZANIRIM?? YERİNE ?BU KARAR UZUN VADEDE BİZE, TOPLUMA VE DOĞAYA NE GETİRİR YA DA NE KAYBETTİRİR?? DİYE SORUYOR. BU TANIMDAN HAREKETLE ÇEŞİTLİ SEKTÖRLERDE ÖRNEK YAKLAŞIMLARIYLA GEZEGENE DEĞER KATAN ?SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK LİGİ LİDERLERİ?Nİ ORTAYA KOYDUK. BU SÜREÇTE DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇEVRE RAPORLAMA PLATFORMU OLAN KARBON SAYDAMLIK PROJESİ (CDP) A LİSTESİ DE BİZE REHBERLİK ETTİ. TÜRKİYE'DEN 22 ŞİRKETİN YER ALDIĞI A LİGİNDEN 17 ŞİRKETİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK LİDERİ, BUSINESS LIFE'IN 50 KİŞİDEN OLUŞAN ?SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK LİGİ LİDERLERİ? ARASINA DA GİRDİ.

Dünyayı kurtaracak liderler aranıyor!
Hayır, bu doğru bir tanımlama değil. Tehlikede olan Dünya gezegeni değil. İklim ısınır, soğur, kuraklık olur, sular, seller basar, meteorlar düşer... Yaşı dört buçuk milyar olan gezegen neler neler yaşadı; Güneş var olduğu sürece de yaşar. Tehlikede olan gezegenin doğası değil, insan uygarlığı. Toplumsal varlığımız, ekonomimiz, güvenliğimiz. Durum ciddi. Sorumluluk sadece devletler ve uluslararası kuruluşların değil, aynı zamanda şirketlerin.

Yeşil dönüşüm, dijital ekonomi, yapay zeka çağında şirketler sürdürülebilir bir insan uygarlığı için devrede olmak zorunda. Bu bir sosyal sorumluluk gereği fakat aynı zamanda kârlılık ve verimlilik koşulu. Finansmana erişim kriteri. Rekabet gücü meselesi.

Uygarlığımızı kurtaracak şirketler aranıyor.

Sabancı Holding CEO’su CENK ALPER:
“BEŞ ŞİRKETİMİZLE A LİSTESİNDEYİZ”
“Bu yıl CDP skoru açıklanan 21 binden fazla şirket arasında sadece 346 şirket İklim Değişikliği Global A listesine dahil edildi. Sabancı Holding olarak bu şirketler arasında olmaktan daha da önemlisi Sabancı Topluluğu olarak Türkiye’yi bu listede 5 ayrı şirketimizle temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz.”

Bugünün dünyasında, neyi yaptığınızdan daha önemli bir konu varsa o da nasıl yaptığınız. Sürdürülebilirliği şirket kültürü ve yatırım kriterlerinizde nasıl konumlandırdığınız. Topluluk olarak tüm operasyonel süreçlerimizi, sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında sürekli geliştiriyoruz. Bunu da şeffaf raporlama süreçlerimizle ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki dönemde sürdürülebilirlik odaklı proje ve uygulamalarımızı dünyanın dört bir yanındaki tesis ve ofislerimizde yaygınlaştırırken, bu alanda öncü ve örnek olma misyonumuzu da güçlendireceğiz.

“LİSTEDEKİ TEK TÜRK YATIRIM HOLDİNGİYİZ”

Sürdürülebilirliği topluluk vaadinin merkezine koyuyoruz. Bu alanda ortaya koyduğumuz öncü ve örnek çalışmalarla, uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etmeyi sürdürüyoruz. Dünyanın önde gelen çevresel raporlama platformunu yöneten, kâr amacı gütmeyen ve küresel bir kuruluş olan CDP aracılığıyla çevresel etkimizi tüm detaylarıyla raporluyoruz. İklim Değişikliği kategorisinde 2023 Global A listesinde yer aldık. Sabancı Holding, Türkiye’den bu listeye giren tek yatırım holdingi olurken, su güvenliği raporlamasındaysa notunu A-’ye yükseltti.

SABANCI ŞİRKETLERİ KÜRESEL LİDERLER ARASINDA
“ÜÇ KATINA ÇIKTI” 2023 yılında CDP İklim Değişikliği Programı’na raporlama yapan 11 Sabancı Topluluğu şirketinin 9’u, A veya A- notuyla liderlik seviyesine yükseldi. Böylece CDP’ye raporlama yapan ve liderlik seviyesinde olan Sabancı Topluluğu şirketleri geçtiğimiz yıla kıyasla 3 katına çıktı. Öte yandan 9 şirket içerisinde Sabancı Holding’e ek olarak 4 Sabancı Topluluğu şirketi daha CDP tarafından 2023 yılında A notuyla değerlendirilerek küresel liderler arasına girdi.

BÜYÜK BAŞARI Brisa hem iklim değişikliği hem su güvenliği alanlarında Global A listesinde yer alarak çıtayı yükseltirken, Carrefoursa ve Enerjisa Enerji ise su güvenliği alanında A notunun sahibi oldu. Bu yıl ilk kez CDP raporlama sürecine dahil olan Temsa ise henüz ilk yılında İklim Değişikliği Global A listesine dahil edilerek büyük bir başarıya imza attı.

Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay:
“ENERJİDE ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN YATIRIMLAR ÖNEMLİ”
“Türkiye'nin, enerji gibi kritik sektörlerinde proje izin süreçlerini hızlandıracak yeni uygulamalara ihtiyacı var. Enerjide arz güvenliğinin sağlanması açısından da yatırımlar önemli.”

Türkiye’nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımını esas alan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile son yıllarda sektörün gelişimine ciddi katkı sağlandı. YEKDEM, enerji üretim tesislerinin yatırıma dönüşüm süreçlerinde kritik rol oynuyor. Son tüketiciye yönelik uzun vadeli elektrik satış anlaşmalarına gösterge olan sistem, projelerde finansman kaynaklarına daha ekonomik ulaşımına da imkan sağlıyor. Ayrıca yatırımların yapılabilir seviyede fiyat oluşumuna da olanak sağlayan sistem, arz güvenliği ve elektrifikasyonda ekonomik büyümenin önünü açıyor. E-mobilitenin, kayıt zinciri madenciliğinin ve veri merkezleri kurulumunun hızla arttığı bu dönemde yenilenebilir dönüşüme katkı sağlayan sistem, uzun vadeli elektrik fiyatlarını tüketici ve üreticinin memnun olacağı seviyede tutarak temiz enerjiyi erişilebilir kılıyor.

 

YEŞİL DÖNÜŞÜM

Enerjide yeşil dönüşüm kapsamında yenilenebilir enerji alanındaki üretimler hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve biyogaz gibi çeşitli tesis türlerine dağıtılıyor. Mevcut tesislerin kapasite artışlarını da ayrıca projelendirerek özellikle elektrik iletim hatlarında kapasite kullanımı artırılabilir. Bu sayede iletim hatlarına yatırım daha ekonomik konumlandırılabilir. Bu durum, elektrik maliyetlerinin azalması sonucu tüketicinin refah payına doğrudan olumlu şekilde yansıyacaktır. Mevcut üretim kaynağını ek üretim kapasitesi yatırımlarıyla büyütmek, ekonomik olarak avantajlı olduğu gibi arz güvenliğine de hızlı destek sağlayacaktır.

Türkiye'nin, enerji gibi kritik sektörlerde proje izin süreçlerini hızlandıracak yeni uygulamalara ihtiyacı var. Yenilenebilir enerji ekosistemiyle iklim değişikliğini tersine çevirmeye çalışan ve tüketiciyi koruyan üretim santralleri, özellikle kapasite artışı ve hibrit üretim tesisleri yatırımlarının hızlı devreye girebilmesi için daha etkin idari izin süreçlerine ihtiyaç duyuyor. Bu durum, enerjide arz güvenliğinin sağlanması açısından da önem arz ediyor.

“HER YATIRIM TEMİZ VE ERİŞİLEBİLİR ELEKTRİĞE İMKAN SAĞLIYOR”
EKOSİSTEME ÖRNEK Bakanlığımız, EPDK ve TEİAŞ, global enerji ekosistemi açısından örnek teşkil edecek çalışmalarıyla ülkemizin yerli imkanlarla enerji üretimine yönelik desteğine devam ediyor. Her yatırım, elektriğin temiz ve erişilebilirliğine imkan sağlayarak tüketicinin lehine sonuçlar doğuruyor.

“REÇETE YENİLENEBİLİRE DÖNÜŞÜM” Henüz etkilerini kuvvetli yaşamadık ancak karbon salımı olan gelişmiş ülkelerin piyasalarında fiyat artışları yaşanıyor. Bu artışların bizim sanayimize de yansıdığı ve ilerleyen süreçte daha fazla hissedileceği aşikar. Reçetenin başında yenilenebilir enerjiye dönüşüm geliyor.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı FUAT TOSYALI:
“DÜNYANIN SAYILI YEŞİL ÇELİK ÜRETİCİLERİNDEN BİRİYİZ”
“Nitelikli ve yeşil çelik üretimi için dünya çapında milyarlarca dolarlık yeni tesis yatırımları yapıyoruz. Güneş enerjisi ve üretimde hidrojen kullanımına yönelik hayata geçirdiğimiz projelerimizle dünyada ilklere imza atıyoruz.”

T

ürkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı olarak teknoloji, inovasyon, araştırma ve geliştirmeye yaptığımız yatırımların yanı sıra güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yönelerek ürettiğimiz daha az karbon salımına sahip ürünlerimizle, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın da sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak sektörde öncü olmayı sürdürüyoruz. Dünyanın ilk ve en büyük yeşil çelik üretimi odaklı projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Nitelikli ve yeşil çelik üretimi için dünya çapında milyarlarca dolarlık yeni tesis yatırımları yapıyoruz. Güneş enerjisi ve üretimde hidrojen kullanımına yönelik hayata geçirdiğimiz projelerimizle dünyada ilklere imza atıyoruz.

“KARBON AYAK İZİMİZİ YÜZDE 70’E YAKIN DÜŞÜRÜYORUZ”

Sürdürülebilir üretim için ileri teknolojilere yatırım yaparken aynı zamanda Tosyalı şirketlerinde sürdürülebilirlikle ilgili uluslararası belgeleri almaya devam ediyoruz. Dijital teknolojilere ve yapay zeka algoritmalarına önemli yatırımlar yapıyoruz. Örneğin İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiğimiz Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi’nde Quantum Furnace teknolojisini kullanıyoruz ve bu Türkiye’de bir ilk. Bu tesisteki bunun gibi birçok sürdürülebilirlik odaklı teknolojimiz sayesinde, yüksek fırınlara göre yüzde 70, geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha az karbon ayak izi oluşturarak yeşil çelik üretiminde öncü bir işe imza atıyoruz. Bununla birlikte yeşil çelik üretimimizi belgelendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tosyalı Toyo, Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri, Tosyalı Demir Çelik, Tosçelik Profil ve Sac, Tosçelik Granül ve Tosçelik Spiral tesislerimizin ürün kategorilerinde yeşil çelik üretiminde çok önemli olan ve karbon ayak izini gösteren EPD belgelerimizi aldık. Ayrıca kullandığımız elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini Uluslararası I-REC Sertifikası’nı alarak belgelendirmiş durumdayız. Öte yandan Synesgy adında dünya çapındaki tüm işletmelerin ESG kriterlerine göre sürdürülebilirlik derecelendirmeleri ve değerlendirmelerini yapabilecekleri bir platform var.  Bu platform tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 5 şirketimiz, Tosyalı Toyo, (A -Mükemmel Düzeyde Sürdürülebilirlik), Tosçelik Spiral Boru Üretim (A -Mükemmel Düzeyde Sürdürülebilirlik), Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi (B-İyi Düzeyde Sürdürülebilirlik), Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demiri Üretim (B-İyi Düzeyde Sürdürülebilirlik), Tosyalı Demir Çelik Sanayi (C- Orta Düzeyde Sürdürülebilirlik) ESG sertifikasyonu aldı.

BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Ceo’su GÖKHAN SIĞIN:
“SÜRDÜRÜLEBLİRLİK TÜM SÜREÇLERİMİZİN ANA ODAĞINDA”
“BSH olarak en son teknolojiye sahip enerji verimli ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırırken gezegenimizin ve yeni nesillerin geleceği için sürdürülebilirliği tüm süreçlerimizin ana odağında tutuyoruz.”

Türkiye üretim, Ar-Ge, insan kaynaklarının yanı sıra iş modellerinde de bölgeye rol modeli olma özelliği taşıyor. Yeni nesil deneyim mağazacılığı tüm dünyada öne çıktı. BSH’nin Türkiye’de Bosch, Siemens, Profilo marka konseptli 3.000’den fazla lokasyonda mağazası yer alıyor. Gelişen pazarlar bölgesindeki lokasyon sayısını da artırıyoruz. BSH olarak en son teknolojiye sahip enerji verimli ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimizin hayatını kolaylaştırırken gezegenimizin ve yeni nesillerin geleceği için sürdürülebilirliği tüm süreçlerimizin ana odağında tutuyoruz.

VERİMLİ ÜRÜNLER

Çevresel sorumluluklarımızı bir adım öteye taşıyarak sürdürülebilir ve verimli ürünler sergilemek üzere yeni bir mağaza konsepti geliştirdik. Türkiye’nin pek çok ilinde yaptığımız ‘deneyim mağazacılığı’ yatırımlarıyla geniş alanlarda pişirici ürün grubu, elektrikli süpürge ve premium kahve makinelerimiz gibi pek çok ürünümüzü müşterilerimiz mağazamızda deneyimleyip keyifli vakit geçirebiliyor. Bunun yanında güneş enerjisi kullanan ilk sürdürülebilir mağaza konseptimizi de 2023’te Türkiye’de hayata geçirdik. Sürdürülebilirliği bütünsel bir bakış açısıyla ele alıyoruz. Enerji verimliliğini artıran projelerimiz ve yeşil enerji kullanımına gösterdiğimiz hassasiyetle 2020 yılından bu yana Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını tüm lokasyonlarımızda karbon-nötr olarak gerçekleştiriyoruz. Önlenemeyen emisyonlar için de karbon dengeleme projelerine destek veriyoruz.

BEŞ YILIN KARNESİ

Son 5 yılda yaklaşık 26.810 MWh enerji tasarrufunda bulunarak 10.723 ton CO2 emisyonundan kaçındık. BSH Türkiye’nin bu tasarrufu yaklaşık olarak 4 kişilik 116 bin 568 ailenin enerji tüketimine tekabül ediyor. 2030 yılına kadar kullanılan elektriğin yüzde 100’ünü yeşil enerji kaynaklarından elde etmek için çalışmalarını sürdüren BSH Türkiye ayrıca Kapsam 3 emisyonları olarak da bilinen, değer zincirlerinde meydana gelen dolaylı emisyonları, 2030’a kadar 2018’e kıyasla yüzde 15 azaltmayı hedefliyor. Şirket 2030 yılına kadar 54 GWh’lik enerji tasarrufu sağlama hedefinin yüzde 55’ini 2019-2023 yılları arasında gerçekleştirdi.

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür:
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ”
“Sürdürülebilir finansman faaliyetlerimizde öne çıkan alanların başında yenilenebilir enerji, temiz ulaşım, deprem bölgesi finansmanı, kadınların güçlendirilmesi ve KOBİ finansmanı geliyor.”

İklim değişikliğiyle mücadelede kararlıyız. Akbank 2021 yılından bu yana bireylere ve iş ortaklarına Sürdürülebilir Finansman Çerçevesi uyarınca pek çok tematik alanda sürdürülebilir finansman sağlıyor. Sürdürülebilir finansman faaliyetlerimizde öne çıkan alanların başında yenilenebilir enerji, temiz ulaşım, deprem bölgesi finansmanı, kadınların güçlendirilmesi ve KOBİ finansmanı geliyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ FİNANSMANI

2023 yıl sonu verilerine göre proje finansmanı, enerji kredi portföyümüzün yüzde 76’sını yenilenebilir enerji finansmanı oluşturuyor. Her bir sürdürülebilir finansman işlemimiz bir ya da birden fazla sürdürülebilir kalkınma amacına da hizmet ediyor. Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne (NZBA) katılımımızla birlikte duyurduğumuz 2030 hedeflerimizi ‘İklim Aksiyonu’ hedefi odağında önemli bir adım olarak görüyoruz. Açıkladığımız bu iddialı hedefler, dönüşümü öncelikli olan 4 sektörde faaliyet gösteren iş ortaklarımızın karbonsuzlaşma yolculuğunda gerek finansal gerek finansal olmayan ürün ve hizmetlerimizle destek olacağımızın da bir göstergesi. 2023 yılında bu sektörlerde faaliyet gösteren belirli sayıdaki müşterimize karbonsuzlaşma yolculuğunun ilk adımı olan karbon ayak izi hesaplama dijital hizmetini ücretsiz olarak sunduk. 2024 yılında da bu hizmetlerimizin kapsamını genişleterek sürdüreceğiz.

İKLİM DÖNÜŞÜMÜ FİNANSMANI ÖNCELİKLİ

Birleşmiş Milletler liderliğinde oluşturulan, küresel bankacılık varlıklarının yüzde 40’ından fazlasını temsil eden ve kredi ve yatırım portföylerini 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla uyumlu hale getirmekte kararlı 140’tan fazla bankayı bir araya getiren Net-Sıfır Bankacılık Birliği’nin üyesi olduk. 2030 yılı veya daha erken bir dönem için orta düzey bir hedef belirlenmesini öngören birliğe katılarak, kredi portföyümüzün karbonsuzlaşması kapsamında, dönüşümü öncelikli sektörler için 2030 yılı emisyon azaltım hedeflerimizi de açıkladık. Net sıfır yolculuğumuzu bu yeni üyelikle güçlendirdik. Enerji, çimento, demir-çelik ve gayrimenkul sektörlerinin düşük karbonlu faaliyete geçişi için iklim dönüşümü finansmanı çalışmalarını önceliklendireceğiz. Hedefler, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma odaklı ‘2050 yılına kadar net sıfır emisyon’ senaryosuyla uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Akbank, finanse ettiği emisyon yoğunluğunu 2030 yılına kadar, 2021 baz yılına göre enerji üretimi faaliyetleri özelinde yüzde 60, çimento üretimi faaliyetleri özelinde yüzde 23,8 ve demir çelik üretimi faaliyetleri özelinde yüzde 29 azaltmayı hedefliyor. Gayrimenkul sektörü hedefini hizmet binaları ve konut binaları olmak üzere ikiye ayırdık. Finanse ettiğimiz emisyon yoğunluğunu 2030 yılına kadar, 2021 baz yılına göre hizmet binalarında yüzde 40,8, konut binalarındaysa yüzde 49,3 oranında azaltmak üzere çalışmaları hızlandırdık.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İZLEM ERDEM:
“HER ZAMAN ÇITAYI YÜKSELTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
“CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarında lider olmamız, sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızı ve attığımız adımları teyit eder nitelikte. Her zaman çıtayı yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

İklim değişikliğiyle mücadelenin yanı sıra düşük karbonlu ekonomiye geçişi hızlandırmak üzere sürdürülebilirliği en üst düzeyde ve stratejik öncelikler arasında ele alıyoruz. Bu yaklaşımımızı somut çıktılara dönüştürdük ve CDP’nin 2023 yılı İklim Değişikliği Programı’nda global seviyede A listesinde konumlandık.

“GLOBAL İKLİM LİDERLERİ ARASINDAYIZ”

2019’dan bu yana CDP İklim Değişikliği Programı’na dahiliz. 2021 yılından itibaren su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda şeffaf bir şekilde bilgi verilmesini sağlayan CDP Su Güvenliği Programı’na da katılıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele konusundaki yaklaşımımızı ve faaliyetlerimizi ortaya koyan global liderlik statüsünü bu alanda uzun süredir yapmakta olduğumuz çalışmaların bir yansıması olarak değerlendiriyoruz.

“YENİ HEDEFLERLE İVMELENDİK”

İklim Programı kapsamındaki skorumuzu en üst seviye olan ve Global Liderlik olarak ifade edilen “A”, Su Güvenliği Programı kapsamındaysa “A-” liderlik seviyesine taşımış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele konusundaki çalışmalarımız, Net Sıfır Bankacılık Birliği taahhütlerimiz paralelinde enerji üretimi, çimento ve demir çelik sektörlerinde 2023 yılında belirlediğimiz emisyon azaltım hedeflerimizle daha da ivmelendi. CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarında lider olmamız, sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızı ve attığımız adımları teyit eder nitelikte. Kuruluşumuzun 100’üncü yılını kutlarken kuruluş ilkelerimizden aldığımız ilhamla yeni aksiyonlar almaya ve her zaman çıtayı yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Aydem Enerji CEO’su İdris Küpeli:
“CDP A LİSTESİNE 5 ŞİRKETİMİZLE GİRDİK”
"İklim değişikliğiyle mücadelede operasyonlarımızın her alanında şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik odağıyla çalışmaya, sektörümüze örnek olmaya devam edeceğiz.”

Grup şirketlerimiz Aydem Yenilenebilir Enerji, Aydem Perakende, Gediz Perakende, Adm Elektrik ve Elsan ile dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda global A Listesi’nde yer aldık.l A Listesi’nde 5 grup şirketimizle birlikte yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Şirketlerimizin bu global başarısı, sürdürülebilir geleceği teşvik konusundaki kararlılığımızı göstermesi açısından çok değerli. Türkiye’nin enerji alanında ilkleri gerçekleştiren şirketi olarak, çalışmalarımızın odağına yenilenebilir enerji üretimini koyuyor; yatırımlarımızı bu eksende yoğunlaştırıyoruz.

“SEKTÖRE ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Faaliyetlerimizi sürdürmek için tükettiğimiz enerji miktarında iyileşmeyi sağlamak üzere geliştirdiğimiz uygulamalar, enerjiyi daha verimli kullanabilmek hedefiyle imza attığımız yenilikler sayesinde 5 şirketimizle birden A notu aldık. İklim değişikliğine karşı kurumsal şeffaflık ve performanslarımızla global A Listesi’ne girmeye hak kazandık. Aydem Enerji grup şirketlerinin iklim değişikliği konusunda aldığı sorumluluğu teyit eden A notu, şirketlerin proaktif yaklaşımını, daha yeşil ve sürdürülebilir bir geleceği teşvik etme konusundaki kararlılığını da yansıtıyor. Aydem Yenilenebilir Enerji hem İklim hem Su Güvenliği Listesi’ndeki notunu bu yıl da A olarak korudu ve iki kategoride de global liderlik seviyesinde yer aldı.

Abdi İbrahim İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Dr. Oğuzcan Bülbül:
“İLAÇTA DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
“Dünya ilaç sektöründe ilk defa yapay zeka tabanlı sezgisel bir optimizasyon algoritmasıyla ambalaj malzemesinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını ürün başına yüzde 28 oranında azalttık. Projeyle 179 ton ambalaj malzemesi, 150 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer enerji ve yıllık 1 milyon Euro tutarında malzeme tasarrufu sağladık.”

Sürdürülebilirlik, biriken ve birbirini besleyen çoklu krizlerin ağırlığının dağıtılmasında önemli bir rol oynuyor. Çevre, yönetişim ve eşitlik konularındaki zorluklar, kapsamlı bir yaklaşım gerektiren bu yeni paradigmaya uyum sağlamayı gerektiriyor. Günümüzde liderlik anlayışı da bu değişime paralel olarak evriliyor. Artık sadece kısa vadeli kârları değil, uzun vadeli faydaları da göz önünde bulunduran liderlik anlayışı ön plana çıkıyor. İlaç gibi stratejik ve insan sağlığıyla doğrudan ilgili bir sektörde sürdürülebilirlik odaklı bakış açısı bu nedenle büyük önem taşıyor.

“İNSAN SAĞLIĞI GEZEGENİN SAĞLIĞINA BAĞLI”

Abdi İbrahim olarak biz de stratejik önceliklerimizi belirlerken insan sağlığının gezegenimizin sağlığına bağlı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Sürdürülebilirlik bizim için bilimin ve teknolojinin gücünü kullanarak dünyamızın karşı karşıya olduğu iklim değişikliği kaynaklı krizlerin ortaya çıkışını engellemek, risklerimizi minimize etmek ve halihazırda iş süreçlerimize etki edenleri de en ideal şekilde yönetmek anlamına geliyor. Bu doğrultudaki misyonumuz, daha az kaynak kullanarak paydaşlarımız için daha fazla değer yaratmak; bu sayede daha sağlıklı, daha yaşanabilir ve daha iyi bir geleceğin kapılarını aralamak. Yaşadığımız değişim ve yeşil dönüşüme ayak uydurabilmek için geleceği belirleyen trendlere, değişen paydaş beklentilerine, yaşam alışkanlıklarına ve iklim kriziyle mücadeleye ilişkin yerel ve uluslararası seviyede geliştirilen çözümlerin parçası olmayı amaçlıyoruz. Tüm bunları yaparken de dokunduğumuz hayatları iyileştirerek sürdürülebilir fayda yaratacağız.

HEAL 2050
Uzun vadeli değer yaratma odağında kurguladığımız HEAL2050 stratejimiz kapsamında, belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için üç temel alana odaklanıyoruz: Ekosistemin geleceğini, insanın geleceğini ve işin geleceğini iyileştirmek. Bu üç temel alandaki faaliyetlerimize de Birleşmiş Milletler’in önceliklendirdiği 17 sürdürülebilir kalkınma amacını temel alan sözleşmenin 10 küresel ilkesini dahil etmeye odaklanıyoruz..

GREEN HARMONIZATION
Ekosistemin Geleceğini İyileştirmek çatısı altında şirketin düşük karbonlu ambalaj stratejisinin öne çıkan en önemli projelerinden biri olan Green Harmonization projesinin 1. fazını başarıyla tamamladık. Dünya ilaç sektöründe ilk defa yapay zeka tabanlı sezgisel bir optimizasyon algoritmasıyla ambalaj malzemesinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını ürün başına yüzde 28 oranında azalttık. Projeyle 179 ton ambalaj malzemesi, 150 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer enerji ve yıllık 1 milyon Euro tutarında malzeme tasarrufu sağladık.

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş:
“İKLİM, İNSAN VE İNOVASYON HEDEFLERİMİZ VAR”
“200 yıllık şirket olma vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği önceliğimiz haline getiriyoruz. Bu konuyu kapsayıcı bir şekilde ele alıyor ve çalışmalarımızı iklim, insan ve inovasyon başlıklarında hayata geçiriyoruz.”

Borusan olarak 200 yıllık şirket olma vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği önceliğimiz haline getirdik. Çalışmalarımızı iklim, insan ve inovasyon başlıklarında hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirliği iş süreçlerimize entegre ediyoruz.

ÜÇ KRİTİK BAŞLIK

İklim odağımızda 2030 yılına kadar öncelikli hedefimiz en etkili yatırımları hayata geçirerek karbon emisyonlarımızı azaltmak ve düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçmek. Ayrıca risklerimizi etkin şekilde yönetmek ve fırsatları yakalamak için CBAM gibi karbon fiyatlandırma mekanizmalarına hazırlık seviyemizi artırma yönünde adımlar atıyoruz. Su geri kazanım oranlarımızı artırmak ve su kaynaklarımızı koruyacak projeler geliştirmek, doğal kaynaklarımızı korumak için döngüsel ekonomi yaklaşımını benimsemek ve atıklarımızı azaltarak geri dönüşüme katılmalarını sağlamak da ana hedeflerimiz arasında.

İnsan odağında en çok tercih edilen ilk 10 işveren arasında yer almayı, sürdürülebilir bağlılık skorunu yüksek tutmayı, saha, fabrika ve ofislerdeki kadın çalışan sayımızı artırmayı amaçlıyoruz. İnsana verdiğimiz değer doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği bizim için en önemli konulardan biri. Kaza sıklık ve kaza ağırlık oranlarımızı azaltma hedeflerimizi belirledik ve süreçleri yakından takip ediyoruz. İnovasyonla değer yaratma başlığımızdaysa döngüsel ve karbonsuz iş ve hizmet modelleri geliştirme, girişimcilik ekosistemi iş birlikleriyle sosyal ve çevresel fayda sağlamayı amaçlıyoruz.

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar:
“İKLİM, İNSAN VE İNOVASYON HEDEFLERİMİZ VAR”
“200 yıllık şirket olma vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği önceliğimiz haline getiriyoruz. Bu konuyu kapsayıcı bir şekilde ele alıyor ve çalışmalarımızı iklim, insan ve inovasyon başlıklarında hayata geçiriyoruz.”

Borusan olarak 200 yıllık şirket olma vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilirliği önceliğimiz haline getirdik. Çalışmalarımızı iklim, insan ve inovasyon başlıklarında hayata geçiriyoruz. Sürdürülebilirliği iş süreçlerimize entegre ediyoruz.

ÜÇ KRİTİK BAŞLIK

İklim odağımızda 2030 yılına kadar öncelikli hedefimiz en etkili yatırımları hayata geçirerek karbon emisyonlarımızı azaltmak ve düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçmek. Ayrıca risklerimizi etkin şekilde yönetmek ve fırsatları yakalamak için CBAM gibi karbon fiyatlandırma mekanizmalarına hazırlık seviyemizi artırma yönünde adımlar atıyoruz. Su geri kazanım oranlarımızı artırmak ve su kaynaklarımızı koruyacak projeler geliştirmek, doğal kaynaklarımızı korumak için döngüsel ekonomi yaklaşımını benimsemek ve atıklarımızı azaltarak geri dönüşüme katılmalarını sağlamak da ana hedeflerimiz arasında.

İnsan odağında en çok tercih edilen ilk 10 işveren arasında yer almayı, sürdürülebilir bağlılık skorunu yüksek tutmayı, saha, fabrika ve ofislerdeki kadın çalışan sayımızı artırmayı amaçlıyoruz. İnsana verdiğimiz değer doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği bizim için en önemli konulardan biri. Kaza sıklık ve kaza ağırlık oranlarımızı azaltma hedeflerimizi belirledik ve süreçleri yakından takip ediyoruz. İnovasyonla değer yaratma başlığımızdaysa döngüsel ve karbonsuz iş ve hizmet modelleri geliştirme, girişimcilik ekosistemi iş birlikleriyle sosyal ve çevresel fayda sağlamayı amaçlıyoruz.

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar:
“BAŞARIMIZ KATLANARAK ARTACAK”
“Şeffaflığı, hesap verebilirliği ve sürdürülebilirliği yönetim anlayışımızın merkezine koyarak A listesinde yer almayı başardık. 23 binden fazla şirket arasından seçilerek büyük bir başarıya imza attık.”

Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz ve tüm çalışmalarımızı sürdürülebilir bir gelecek için hayata geçiriyoruz. Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği ve Su Güvenliği Listesi’ndeki notumuzu ‘A’ seviyesine yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Su Güvenliği Listesi’nde faaliyet alanımızdaki tek ‘Liderlik’ notuna sahip olan şirket olmamızın gururunu yaşarken, İklim Değişikliği Programında notumuzu bir basamak yükseltmek çifte mutluluk yaşamamıza neden oldu.

“ETKİ VE DEĞER ODAKLIYIZ”

Sürdürülebilirlik konusunda topluma değer katmaya önem ve özen gösteriyoruz. İklim değişikliğinin etkilerine ve sorunun kaynağına yönelik çözüm üreterek etki yaratan bir şirket olarak elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu yaklaşımımız çerçevesinde doğal kaynakların korunması ve etkin kullanımı konusunda büyük bir sorumluluk üstlendiğimizin farkındayız. Bu güçlü temellerle, yeni enerji dünyasında daha iyi bir gelecek için kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz. Sektörün lider şirketi unvanıyla Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek olan elektrik dağıtım ve satış alanında, teknoloji ve sürdürülebilirlik merkezli bir stratejik değer üreterek ilerliyoruz. Sürdürülebilirliği iş yapış biçimimize her alanda yön veren bir anlayış olarak benimsiyoruz. Programdaki başarılarımızın önümüzdeki dönemde de katlanarak artacağına inanıyorum.

Biotrend CEO’su Özgür Umut Eroğlu:
“İNSANLIĞIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
“Yenilenebilir enerji kaynaklarını sürdürülebilir bir dünya için en önemli adımlardan biri olarak görüyoruz. Tesislerimizde atıkları enerjiye dönüştürürken insanın geleceğine ve sağlığına da yatırım yapıyoruz.”

Dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri iklim değişikliği. Liderler olarak gezegenimize değer katan adımlar atmak bizim sorumluluğumuz. Hele ki sürdürülebilirlik anlamında değerli işler yapan bir şirketin yöneticisiyseniz sorumluluğunuz biraz daha artıyor. Sürdürülebilirlik kavramı hangi sektörde olursanız olun liderlik anlayışının merkezinde yer almalı. Ekonomik kalkınma ve refahı sağlarken, aynı zamanda doğaya saygılı ve onu korur şekilde harekete etmeliyiz. Bunu yaparken, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, yeşil binalar inşa etmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmek gibi birçok adım atabiliriz. Temiz teknolojilere yatırım yapmak ve inovasyonu teşvik etmek, bize daha sürdürülebilir bir geleceğe giden yolu açacaktır.

“KATI ATIKTAN ENERJİ ÜRETİYORUZ”

Şirketimiz Biotrend ile Türkiye’nin 11 ilinde 19 tesisle katı atıklardan enerji üretiyoruz. Dünyanın geleceği için en önemli konulardan biri olan yenilenebilir enerji sektöründe aktif olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm projelerin, çevreye, ekonomiye ve dünyaya katma değerinin yüksek olması bilinciyle hareket ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını sürdürülebilir bir dünya için en önemli adımlardan biri olarak görüyoruz. Tesislerimizde atıkları enerjiye dönüştürürken insanın geleceğine ve sağlığına da yatırım yapıyoruz. Yenilenebilir enerji adına büyük bir potansiyele sahip ülkemizde, bu alanı sahiplenmek önemli bir değer taşıyor.

BİYOKÜTLE ENERJİ ETKİSİ

Biyokütle enerji kullanımı sayesinde, sera gazı emisyonu azaltımı ve iklim değişikliğini yavaşlatıcı etkiler elde ediyoruz. Bunun yanı sıra atıkların geri dönüştürülmesiyle, toprakların, sularının korunması ve bu şekilde su ve besin üretiminin güvence altına alınması sağlanıyor. Atık birikiminin azaltılması ve yerli üretimle ekonomiye katkı da elbette önemli kazanımlardan. Gelecek hedeflerimize ulaşmak adına sürdürülebilir enerji sektörünün daha da gelişmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda, sürdürülebilir enerji projelerine yatırım yapıp, yeni teknolojileri ve iş modellerini geliştireceğiz. Ulusal ve küresel ölçekte sürdürülebilir enerjinin yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Tetra Pak Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü VOLKAN AYDENİZ:
“ATIKLARI DAHA İYİ YÖNETEBİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
“Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımızdan bu yana yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. Tüm bu yatırımların sonucunda 2023 yılında toplam 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirildi.”

Gıdayı dünyanın her yerinde güvenli ve erişilebilir hale getirirken, aynı zamanda Türkiye’de oluşan atıkları daha iyi yönetebilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. İçecek kartonlarının geri dönüşümüne başladığımız 1995 yılından bu yana Türkiye’de 9 milyar adedin üzerinde içecek kartonunun geri dönüştürülmesine katkı sunduk. 2023 yılında toplam 4 bin 400 ton atığın toplama, ayrıştırma ve tedariki gerçekleştirdik..

YATIRIM YILI

2023'te Avrupa genelinde önemli yatırımlar gerçekleştirildi. İsveç'te Tetra Pak ve Axjo Grubu, poliAl için İsveç, Danimarka ve Norveç'ten gelen malzemeleri barındıracak yeni bir geri dönüşüm hattı inşa etmek üzere bir fizibilite çalışması başlattı. 24 milyon Euro’ya varan ortak yatırımla desteklenen ve yıllık 10 bin tonluk geri dönüşüm kapasitesine sahip bu son teknoloji tesis, PolyAl'i geri dönüştürecek ve kablo makaraları, makaralar ve plastik saklama kutuları da dahil olmak üzere Axjo tarafından üretilen enjeksiyonla kalıplanmış plastik ürünlere dahil edecek. İspanya'da Tetra Pak ve Trans Sabater, 2 milyon Euro’nun üzerinde ortak yatırım yaptı ve kurulu poliAl geri dönüşüm kapasitesini yılda 3 bin tondan 10 bin tona çıkarmak için anlaşmalarını genişletti. Bu değerli ikincil ham madde, plastik dönüştürme süreçlerinde verimliliğin artırılması için benzersiz termal özelliklere sahip ve tüketici sonrası kökenli yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzeme olduğundan, plastik vergisinden muaf olmasıyla dikkat çekiyor.

Temsa CEO’su TOLGA KAAN DOĞANCIOĞLU:
“SORUMLULUK ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
“CDP raporlamamız neticesinde, henüz ilk başvuru yılımızda İklim Değişikliği A Listesi’ne dahil edildik. Tüm bunlar, bizim sürdürülebilirlik konusundaki samimiyetimizin, ciddiyetimizin ve kararlılığımızın göstergesi.”

Sürdürülebilirlik, TEMSA’nın mevcut faaliyetlerini ve büyüme planlarını şekillendiren ana unsur.  TEMSA bugün 8’i elektrikli, 2’si hidrojenli olmak üzere 10 farklı sıfır emisyonlu araç modeli geliştiren dünyadaki sayılı üreticilerden bir tanesi. Bu geniş ürün gamımızla birlikte, bir yandan müşterilerimizi dünyadaki yeşil dönüşümün bir parçası olmaya davet ederken, bir yandan da sektörümüze öncülük etmeyi, pazarda bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.

“KÜRESEL PLATFORMLARLA KOORDİNASYON HALİNDEYİZ”

Sıfır emisyonlu araçlar konusundaki yetkinliğimizi pekiştirirken ayrıca CDP, SBTi, Global Compact ve Ecovadis gibi küresel platformlarla da koordinasyon halinde, iş süreçlerimizi ve iş modellerimizi sürdürülebilirlik odağında sürekli olarak geliştiriyoruz. CDP raporlamamız neticesinde, henüz ilk başvuru yılımızda İklim Değişikliği A Listesi’ne dahil edildik. Tüm bunlar, bizim sürdürülebilirlik konusundaki samimiyetimizin, ciddiyetimizin ve kararlılığımızın göstergesi. Önümüzdeki dönemde şeffaf ve kapsayıcı sürdürülebilirlik uygulamalarımızla, dünyamız ve insanlık için sorumluluk almaya devam edeceğiz.
 

VakıfBank Abdi Serdar Üstünsalih Genel Müdür 4

Doğuş Otomotiv Ali Bilaloğlu İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı

Yapı Kredi Arda Öztaşkın Kurumsal İletişim Direktörü 4

Eksim Enerji Arkın Akbay CEO

TürkTraktör Aykut Özüner Şirket Lideri

ALLIANZ Türkiye Berna Özdemir Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı

TÜRK HAVA YOLLARI Bilal Ekşi CEO

Hepsiburada Cem Tanır Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü

Sabancı Holding Cenk Alper CEO 4

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri Ceyda Kaytmaz Sürdürülebilirlik Müdürü

Mavi Cüneyt Yavuz CEO 4

Sütaş Duygu Yılmaz Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı

UNILEVER Türkiye Ebru Şenel Erim Yönetim Kurulu Üyesi, Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü

Esas Holding Emine Sabancı Kamışlı Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Yıldız Holding Fezal Okur Eskil Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı

Tosyalı Holding Fuat Tosyalı Yönetim Kurulu Başkanı

BSH Ev Aletleri Gökhan Sığın Gelişen Pazarlar Bölgesi CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı

Koton Gülden Yılmaz Yönetim Kurulu Üyesi 

Pegasus Hava Yolları Güliz Öztürk CEO

Arçelik Hakan Bulgurlu CEO

Brisa Haluk Kürkçü CEO 4

Tüpraş İbrahim Yelmenoğlu CEO

Aydem Enerji İdris Küpeli CEO 4

PANASONIC ELECTRIC Works İlker Çelik Kurumsal İletişim ve İdari İşler Müdürü

Rönesans Holding İpek Ilıcak Kayaalp Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye İş Bankası İzlem Erdem Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri 4

Akbank Kaan Gür Genel Müdür

Turkcell Kamil Kalyon Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı 4

Coca-Cola İçecek Karim Yahi CEO

CarrefourSA Kutay Kartallıoğlu CEO 4

Koç Holding Levent Çakıroğlu CEO

Abdi İbrahim M. Oğuzcan Bülbül İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı 4

TSKB Murat Bilgiç Genel Müdür

Enerjisa Enerji Murat Pınar CEO 4

Borusan Holding Nursel Ölmez Ateş İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı

Türkiye Halk Bankası Osman Arslan Genel Müdür 4

Migros Özgür Tort CEO 4

Biotrend Özgür Umut Eroğlu CEO

Şişecam Prof. Dr. Ahmet Kırman Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi

Garanti BBVA Recep Baştuğ Genel Müdür

SIGNIFY Saner Kırık Türkiye & Kafkasya & Orta Asya Genel Müdürü

İGA İstanbul Havalimanı Selahattin BİLGEN CEO Vekili

Kale Grubu Simge Abay Kurumsal İletişim ve Etki Yatırımları Direktörü

Zorlu Enerji Sinan Ak CEO 4

Zorlu Holding Şahika Özcan Ortaç Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı

Temsa Tolga Kaan Doğancıoğlu CEO 4

Şekerbank Tuğbay Kumoğlu KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı 4

Boyner Grup Ümit Boyner Yönetim Kurulu Üyesi 

Tetra Pak Türkiye Volkan Aydeniz Sürdürülebilirlik Direktörü

QNB Finansbank Yeliz Ataay Arıkök Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı 4