TÜRKİYE'DE KURUMLAR, DEPREM BÖLGESİNDE

Türkiye, son yüzyılın en büyük felaketi olarak adlandırılan ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken, İGA İstanbul Havalimanı depremin en çok etkilediği illerden olan Hatay'da evsiz kalan afetzedelerin barınması için bir konteyner kent kurmak üzere harekete geçti.

Hatay İl Jandarma Komutanlığı’nın yanında yer alan ve Hatay Valiliği tarafından İGA İstanbul Havalimanı’na tahsis edilen 30 dönüm arazi üzerinde kurulacak 350 konteynerlik kentin, 350 aileye yuva olması bekleniyor. Tüm işlemlerini İGA İstanbul Havalimanı’nın üstlendiği ve inşaatına 13 Şubat tarihinde başlanarak bu ay sonuna kadar tamamlanması planlanan kentin bir an önce depremzedelerin hizmetine sunulabilmesi için 89 personel ve 34 iş makinesi vardiyalı olarak 7/24 itinalı bir çalışma yürütüyor.

İGA İstanbul Havalimanı’ndan gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılmak üzere deprem bölgelerine giden çalışanlar ise Hatay’da kurulan konteyner kentin kurulum aşamasında görev alıyor.

İstanbul’dan sevkiyatı 20-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek 21 metrekarelik konteynerlerin her birisinde mobilya, duş, tuvalet ve mutfak tezgâhı mevcutken, konteynerler 5-6 kişilik bir ailenin geçici barınma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacak. Oluşturulacak olan kampüste ayrıca yemekhane, mutfak, çamaşırhane, üç ayrı yaş grubuna özel olarak kategorize edilen üç farklı çocuk oyun alanı ve mescit gibi sosyalleşme mekanları da yer alacak. Konteyner kentte ayrıca revir de bulunacak.


Depremzede çocuklar, İş Bankası’nın desteğiyle Darüşşafaka’da eğitim alacak
Darüşşafaka Cemiyeti, deprem bölgesinde ebeveyn kaybı yaşayan çocuklara nitelikli eğitim sunmak için Türkiye İş Bankası’nın verdiği destekle okulun imkânları dahilinde öğrenci kabul kontenjanını artırdı. Yapılan iş birliğiyle depremzede çocuklar, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 5’inci sınıftan başlayıp 12’nci sınıftan mezun oluncaya kadar 8 yıl boyunca tam burslu, yatılı ve nitelikli eğitim alacak. İş Bankası’nın öğrencilerin eğitimine katkısı üniversite hayatlarında da devam edecek.

Darüşşafaka Cemiyeti, 11 ilde milyonlarca insanı etkileyen deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak, ailesini depremde yitiren çocuklara sıcak bir yuva sağlamak amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda öğrenci kabul etme kontenjanını artırarak, depremzede çocuklara 8 yıl boyunca tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim olanağı tanıma kararı alan Darüşşafaka Cemiyeti’nin bu kararına Türkiye İş Bankası destek verdi. İş Bankası’nın öğrencilerin eğitimine katkısı üniversite hayatlarında da devam edecek.

160 yıldır, annesi ya da babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz öğrencilere olduğu gibi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde annesini ya da babasını yitirmiş çocuklara da sadece bir “okul” değil, şefkatli bir yuva sağlamak istediklerini belirten Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, “Darüşşafaka Eğitim Kurumları’na her yıl ortalama 120 öğrenci kabul ediyoruz. Öğrencilerimizi de ülkemiz genelinde düzenlediğimiz sınavla belirliyoruz. Sınavımıza 4’üncü sınıfta okuyan, annesi ya da babası hayatta olmayan, ailesinin maddi olanakları nitelikli eğitim almak için elverişsiz çocuklarımız katılabiliyor.  Ülkemizin yaşadığı deprem felaketinin hemen ardından depremden etkilenen çocuklarımız için de okulumuzun kapasitesi dâhilinde ek kontenjan oluşturduk. Daha fazla öğrenci almak için çabalarımızı sürdürüyor, mümkün olduğunca çok çocuğa ulaşmak için derslik, yatakhane, yemekhane gibi alanlarımızda ve kadrolarımızda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARA 40 BiN ADET PELUŞ OYUNCAK
Arkadaşımız İlker Tayalı, “Özge, uzmanlarla görüştüm, çocukların duygusal sürecine destek olması için sarılmanın iyi geleceğini, peluş oyuncakların uygun olacağını söylediler” dedi. “Beraber deprem bölgesine toplayıp göndersek, ne dersin?” diye sorduğunda hiç düşünmedim. Bu yola 2 kişi çıktık. Ailelerimiz, sevdiğimiz dostlar ve iş arkadaşlarımız da bize destek oldu.

Caretta Oto, Tüyap İstanbul, Biscuit Kids, Pürkay Boya ve Demo Dekorasyon bize kapılarını açtı. Gönüllüler oyuncakları bu adreslere teslim ettiler Transalkım Uluslararası Nakliyat bize antreposunu açtı. Oyuncakları burada ayırdık, paketledik. Yiğitalp Laundry firması oyuncaklarımızın temizlenmesinde bize destek verdi. Demo Dekorasyon oyuncakların toplama noktalarından depoya getirilmesinde lojistik desteği verdi.

Halley Oyuncak ve Selay Oyuncak oyuncak temin ederek destek oldular bize. Başka bir dostumuz oyuncakların yanına koli koli çikolata verdi. ALEV Interact Kulübü öğrencileri başlattıkları kampanyalarla oyuncak toplayarak bize destek oldular.

Oyuncakları ayırıp paketlemek için gönüllü desteğine ihtiyacımız vardı. ALEV Interact Kulübü üyeleri, Kırmızı Çocuklar Derneği üyeleri ve burslu öğrencileri, Le Petit 100 ekibi bize destek oldu. Beraber sabahtan akşama oyuncakları ayırdık, paketledik. Bize destek olan bu kişilerin pek çoğunu hiç tanımıyorduk, hepsi gönüllü olarak geldiler, bize yardım ettiler. Marmara Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi öğrencileri depoya gelerek kitapları ayırdılar ve kolilediler.

Yüzlerce oyuncak, kitap ve kırtasiye ürünÜ topladık
Oyuncaklar, kitaplar ve kırtasiye ürünleri; İhtiyaç Haritası, Kırmızı Çocuklar Derneği, Filli Boya, Gymy Kids Dayanışma Grubu ve Pronto Tur tarafından deprem bölgesine ulaştırılarak başta çadır kentlerde bulunanlar olmak üzere ihtiyacı olan çocuklara dağıtıldı. ÇABAÇAM’ın bölgede kuracağı eğitim birimlerine ve Marmara Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü, Çocuk ve Gençlik Yazarları Derneği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından Gaziantep’te Nurdağı ve Islahiye’de kurulacak Sahra Kütüphaneleri’ne kitap ve oyuncak desteği gönderdik. Bölgeye giden gönüllü dostlara da oyuncak, kitap ve kırtasiye verdik.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne deprem bölgesinden İstanbul'a yerleşen çocuklu ailelere verilmek üzere 2.000 adet peluş oyuncak gönderdik. Psikolog dostlarımız vasıtasıyla Kahramanmaraş ve Adıyaman İl Emniyet Müdürlüklerine 1.000’er adet, Rotary kulübünden dostumuz ile Şanlıurfa'nın köylerine 1.000 adet peluş oyuncak gönderdik. İlker Tayalı kalan tüm oyuncakları kamyonla bölgeye gönderdi ve 25 Şubat’ta kendisi de Adana üzerinden Hatay'a gitti.

Önce İskenderun'da İskenderun Rotary kulübünün kurduğu çadır kenti ziyaret edip 1.000 adet oyuncağı çocuklara verdi. Ardından Antakya Rotary Kulübüne 1.000 adet teslim ettikten sonra son olarak da Samandağ, Çevlik Sahil Güvenlik Karakol Komutanlığına bölgedeki çocuklarımıza dağıtılmak üzere 1.000 adet oyuncağı teslim ettik.

Elimizde kalan yırtık, kırık ve kullanılamayacak durumdaki oyuncakları Bursa’da oyuncakları geri dönüştüren Atma Projesi ekibine gönderdik. Üretilen oyuncaklar yine bölgeye gidecek. Colorz ile kırık ve kullanılmış boyalardan da yeni pastel boyalar ürettik. Bunları da bölgeye göndereceğiz. Amacımız sıfır atıkla projeyi tamamlamaktı.

Tüm destekçilerimize ve oyuncaklarını paylaşan tüm çocuklara, onları bize ulaştıran sizlere çok ama çok teşekkür ederiz.

OPET ‘tüm gücü’yle deprem bölgesinde
Deprem felaketi sonrası destek çalışmalarını Koç Holding Kriz Koordinasyon Merkezi, AFAD ve yerel yönetimlerle koordineli şekilde yürüten OPET; depremin ilk üç gününde gelen tüm yakıt taleplerini, gezici tankerleri ve mobil istasyonları ile bedelsiz olarak karşıladı ve dağıtımını sürdürmeye devam ediyor. Deprem bölgesinde enerji tedariğinin aksamaması için yakıt tankerlerini ilk günden bölgeye ulaştıran OPET, afet bölgesindeki istasyonlarında anlık güncel stok takibi yaparak, kritik sınır altına inilmemesinin sağlanması için de özel bir ekip oluşturdu.

AFAD tarafından belirlenen ihtiyaç noktalarına hibe olarak sağlanan yakıt, OPET tankerleri ve mobil dağıtım araçları ile ihtiyaç olan; Osmaniye AFAD, Islahiye Belediyesi, Hatay Antakya AFAD, Malatya Devlet Hastanesi, Nurdağı Belediyesi, Kahramanmaraş AFAD, Hatay Antakya Türk Telekom, Kırıkhan AFAD, Kahramanmaraş Türk Telekom, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş Valilik, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay AFAD’a teslim edildi. Bu konudaki çalışmalar aralıksız devam ederken, talep eden tüm kamu kurumları ve hastanelere yakıt temini sağlanmaya da devam ediliyor. Afet bölgesinde yolda kalan vatandaşlar için ise OPET gezici istasyonları yakıt ikmali hizmeti veriyor.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden OPET tarafından yerel yönetimlerle iş birliği halinde öncelikli ihtiyaç olarak belirlenen; gıda, bebek maması, su, konserve ve kuru gıda, erkek ve kadın bot, mont, pantolon, polar, içlik, kışlık kulaklık, bebek bezi, hasta bezi, hijyenik ped, ıslak mendil, battaniye, yorgan, seyyar tuvalet kabini ve ısıtıcı malzemelerini taşıyan tırlar depremin hemen ertesinde bölgeye nakledildi. İhtiyaçların ilerleyen günlerde de devam edeceği öngörülerek 10 il için 10 tır malzeme hazırlanırken, OPET çalışanları tarafından başlatılan kampanya ile gönüllü olarak hazırlanan yardım paketleri de gönderime hazırlanıyor. Diğer yandan OPET Mersin Terminali’nde görev yapan 12 kişilik arama kurtarma ekibi Hatay'da arama-kurtarma faaliyetlerine katılarak bölgedeki çalışmalara destek oluyor.

Doğa Sigorta yardım tırlarını bölgeye ulaştırdı
Ülkemizi sarsan büyük deprem felaketi ardından üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifa diler, hayat kurtaran görevli ve gönüllü vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunarız.

Bu zor süreçte depremzedelerimizin yaralarını sarmak için battaniye, kıyafet, ısıtıcı, hijyenik malzeme, bebek bezi, bebek maması ve dayanıklı gıda ürünleri yüklü yardım tırlarımızı, depremden etkilenen bölgelerimizdeki AFAD merkezlerine ulaştırdık ve malzemelerin dağıtımını organize bir şekilde gerçekleştirdik.

Depremzedelerimizin yaralarını sarmak, ülkemizin bu zor süreci atlatmasına destek olmak için grup iştiraklerimiz İstanbul Topkapı Üniversitesi ve Doğa Hospital ile birlikte tüm gücümüzle yardımlarımızı ulaştırıyor, bölgede yer alan acente ve müşterilerimizin hasar ihbar ve işlemlerini önceliklendirerek hızla çözüm sağlıyoruz. Bu zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için, tüm gücümüzle halkımızın yanındayız.

‘Doğa Bebek’ Umut Oldu
Depremzedelerimizin yaralarını sarmak, ülkemizin bu zor sürecinde ihtiyaçlara destek olmak için Doğa Sigorta grup i ştirakleri İstanbul Topkapı Üniversitesi ve Doğa Hospital ile birlikte ilk günden itibaren etkili yardım çalışmaları başlattı.

Doğa Sigorta ve İstanbul Topkapı Üniversitesi ihtiyaç malzemeleri yüklü tırlarını bölgeye hızlıca sevk ederken, Doğa Hospital da sağlık alanında gerekli destek ve yardımları depremzedelere sunmakta.

Depremin şiddetle hissedildiği Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan Fatma Y. ve eşi, evlerinin depremde hasar görmesiyle iki çocuğuyla birlikte İstanbul’a geldi. Depremin etkilediği şiddetli sarsıntılardan kurtulduğunda 39 haftalık hamile olan Fatma Y.’nin ve ailesinin tüm gider ve ihtiyaçlarını Doğa Hospital ivedilikle karşıladı. Doğa Hospital’ın uzman doktorları sayesinde Fatma Y. ve eşi bebeklerine sağlıkla kavuştu.

Doğa Hospital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muhammet Burak Kırmızı, “Depremzedelerimiz çok zor bir süreçten geçiyorlar. Ülkece bu zor zamanlarında yanlarında olmamız, bireysel ve kurumsal sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor. Depremzede hastalarımızın tedavi masraflarını üstleniyoruz. Doğa Hospital Ailesi olarak milletimizin her zaman yanındayız” dedi.

Doğa Hospital’da doğumunu gerçekleştiren Fatma Y. “Allah bebeğimizin yüzüne güldü, çok zor anlar yaşadık, halen de evimizden, şehrimizden, sevdiklerimizden ayrı, onlar için endişe ve üzüntü içindeyiz. Bu zor süreçte beni ve eşimi hiç yalnız bırakmayan başta Muhammet Bey olmak üzere, Doğa Hospital doktorlarına ve çalışanlarına teşekkür ederim. Kızımın ismini Doğa koydum. İnşallah kızım da büyüdüğünde insanlara yardım eden, onları seven ve sahip çıkan birisi olur” dedi.

Toroslar EDAŞ, deprem bölgesinde afet haberleşme sistemini devreye aldı
Yüksek noktalara kurulan ve güneş enerjisiyle çalışan 3 mobil kule ve haberleşme istasyonu ile yüzlerce ekip aracına takılı telsizler sayesinde onarım ekiplerinin iletişim ve koordinasyonu sağlandı. Saha çalışan sayısı 2073’e, jeneratör sayısı 1716’ya çıkarıldı.

Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ (Toroslar EDAŞ) deprem bölgesinde yaşanan mobil telekomünikasyon problemine karşı, onarım ekiplerinin daha etkili bir iletişimle çalışabilmesi için sektörde bir ilk olan Afet Haberleşme Sistemi’ni devreye aldı.

Geçmişte, Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ (Ayedaş) tarafından İstanbul’da beklenen depreme yönelik geliştirilen sistem, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve bazı illerde halen giderilemeyen iletişim problemi nedeniyle depremi takiben İstanbul’dan deprem bölgesine götürüldü.

Sistem sayesinde onarım ekipleri, yüksek noktalara kurulan 3 mobil kule ve haberleşme istasyonu ile yüzlerce ekip aracına takılı telsizleri kullanarak, şirketin afet yönetim merkezi ve Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri İzleme Merkezi (SCADA) ile iletişim ve koordinasyonu sağladı.

Sistem kurulduğu alanda güneş enerjisini kullanarak kendi elektrik ihtiyacını sağlayabiliyor. Böylece şebekeye bağlanmaya veya jeneratörden destek almaya ihtiyaç duymuyor.

SAHA ÇALIŞANI SAYISI 2.073'E YÜKSELDİ

Toroslar EDAŞ’ın depremden etkilendiği bölgelerde şu an toplam 2.073 elektrik dağıtım çalışanı ihtiyaç duyulan enerji için görev yapıyor. Enerjisa Dağıtım Şirketlerinin, Toroslar EDAŞ ile birlikte 3 dağıtım şirketinden diğer 2’si olan Başkent EDAŞ ve Ayedaş’a ek olarak yüklenici ve diğer dağıtım şirketlerinden gelen çalışanlarla ilk gün 350 seviyesinde olan saha çalışanı sayısı 3. Gün itibariyle 1011’e 5. Gün itibariyle ise 2073’e çıkarıldı.

Söz konusu faaliyetler için 141 sepetli araç, 229 pick-up araç, 48 vinç, 34 TIR, 19 kepçe, 60 kamyon, 392 binek araç ekipler tarafından kullanılmaktadır.

1.716 JENERATÖR HİZMET VERİYOR

Ayrıca arama kurtarma ekipleriyle, hastanelerin, enkaz yakınlarındaki projektörlerin ve cadde ile sokak aydınlatmalarının enerjilendirilmesi için kullanılan jeneratörlerin sayısı hızla artırılıyor.

Bu amaçla, 129’u kamyon veya TIR ile taşınabilen büyük mobil jeneratöre ek olarak, farklı büyüklüklerde çanta tip olarak adlandırılan 1587 jeneratörle birlikte toplam 1.716 jeneratör görev yapıyor.

İlgili noktalar şebekeden beslendiği zaman bu jeneratörler başka noktalara kaydırılıyor. Bu jeneratörlerin yakıt ikmalleri de şirketimizce temin edilen yakıt depolarından çalışanlarımızca sağlanıyor.

Onarımı tamamlanmasına rağmen, güvenlik nedeniyle enerji verilmeyen yerler bulunmakta olup, yeniden enerji verme faaliyetleri arama kurtarma çalışmalarında güvenlik risklerini önlemek adına ilgili kamu kurumlarıyla yürütülen koordinasyon çerçevesinde sürdürülüyor.