TÜRKİYE'NİN EN ETKİLİ 50 CEO'SU

Dünyanın ajandası, ülkelerin ajandası ve doğal olarak şirketlerin ve şirketlerin tepesindeki CEO'ların ajandaları "çok yüklü". Bir taraftan global, lokal politik ve ekonomik arenalardaki değişkenler, tedarik zincirini ve globalleşmeyi etkileyen unsurlar, çevre, yeşil, gıda arzı ve doğal gündemlerle çerçevelenen sürdürülebilirlik konuları makro resimde yer alırken; diğer taraftan yeni dünya dinamikleri ile tetiklenen dijitalleşme, yeni iş modelleri, girişimcilik ekosistemi, çeşitlilik ve jenerasyon geçişleri ile olası fırsatları gündemlere doğru içerik ve zamanda almak CEO'ların yeni dönem ajandalarının ağırlığı olarak masaya gelmekte.

Artık kollektif akıl ile işlere odak, bazı deneyimleri tarihe gömüp yeni yetenek ve yetkinliklere odaklanmak, ekosistem ile değer yaratmak, işleri yenilemek ve yeni işler yapmak bu kadar yüklü gündemleri yönetmek için fırsat noktaları olarak görülmekte.

Bu resimde bir diğer fırsat ve umutlandıran nokta da Etkin Kadın CEO sayısının artarak devam ediyor olması. Şunu rakamlarla deneyimledik zor dönemlerde kadın liderler ülkelerini ve bulundukları ortamları doğru manevralarla etkin şekilde yönettiler. Bu fırsatı istatistikler kadın ve erkek çeşitliliğini normalize edene kadar vurgulamamız gerektiği de ortada.

Evet CEO’larımız farklı sektör, coğrafya ve iş alanlarında hangi başlıkları öncelikli olarak ajandalarına alıyorlar bunu kendilerinden dinleyelim birlikte.

Levent Çakıroğlu 
Koç Holding CEO'su

Cenk Alper
Sabancı Holding CEO’su

Elif Çapçı
Beymen Group CEO’su

Ahmet C. Dördüncü
Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı

Atalay Gümrah
Eczacıbaşı Holding CEO'su

Ayşen Esen
İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) CEO’su

Berna Akyüz Öğüt
LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü

Bilal Ekşi
Türk Hava Yolları Genel Müdürü

Burak Aydın
Amazon Türkiye Ülke Müdürü

Burak Ertaş
sahibinden.com CEO’su

Cüneyt Ağca
OPET Genel Müdürü

Çağatay Özdoğru
Esas Holding CEO'su

Damla Birol
Türk Tuborg CEO’su

Demet İkiler
GroupM EMEA CEO'su ve

WPP Türkiye Ülke Başkanı

Demet Mutlu
Trendyol Kurucusu ve CEO'su

Ece Aksel
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü

Emre Turanlı
Shell & Turcas CEO’su

Engin Aksoy
Vodafone Türkiye CEO’su

Erdem Acay
Coşkunöz Holding CEO’su

Erkan Kafadar
Borusan Holding Grup CEO’su

Fatih Karaca
Karaca Grup CEO’su

Fidan Bayındır Yıldız
TP Petrol Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü

Filiz Yavuz Diren
Philip Morris International

Türkiye Genel Müdürü

Gamze Arbak
Philips Türkiye Genel Müdürü

Görkem Elverici
Şişecam Genel Müdürü

Güldem Berkman
Amgen Türkiye Genel Müdürü

Güliz Öztürk
Pegasus Hava Yolları CEO’su

Güven Özyurt
Ford Otosan Genel Müdürü

Hakan Bulgurlu
Arçelik CEO’su

Hakan Tiftik
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı

Hurşit Zorlu
Anadolu Grubu İcra Başkanı

İnan Ekici
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü

İsmail Doğan
Doğanlar Mobilya Grubu CEO'su

Jaklin Güner
Vakko CEO'su

Kadri Samsunlu
İGA İstanbul Havalimanı CEO’su

Mehmet Aktaş
Yaşar Holding İcra Başkanı

Mehmet Tütüncü
Yıldız Holding CEO’su

Murat Erkan
Turkcell Genel Müdürü

Murat Pınar
Enerjisa Enerji CEO’su

Mustafa Tonguç
DHL Express Türkiye CEO’su

Nuri Öztaşkın
Yataş Grup CEO’su

Nurtaç Ziyal Afridi
GODIVA Global CEO’su

Osman Arar
ORKA Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü

Ömer Yüngül
Zorlu Holding CEO’su

Özgür Tort
Migros Grubu İcra Başkanı

Sinem Türüng
Metro Türkiye CEO’su

Sitare Sezgin
Teknosa Genel Müdürü

Tankut Turnaoğlu
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı

Uğur Genç
Memorial Sağlık Grubu CEO’su

Uğur Zafer Candan
SAP Türkiye Genel Müdürü

* LİSTE, İLK 3'TEN SONRA ALFABETİK OLARAK SIRALANMIŞTIR

BEBA İnovasyon ve Girişimcilik Vakfı Kurucusu & Bakkavor Group Plc Yönetim Kurulu Üyesi  Ümran Beba ARTAN MALİYETLER, ZORLAŞAN TEDARİK ZİNCİRİ VE ENERJİ GÜNDEMİ… CEO’ların ajandası sürekli değişse de bazı temel konular değişmiyor, yanına yenileri ekleniyor. İş sonuçlarını ve yetenek gündemini yönetirken stratejik bir sürdürülebilirlik planı dahilinde sonuçlara yön vermeleri gerekiyor.

İş sonuçları açısından artan maliyetler, zorlaşan tedarik zinciri ve enerji gündemi öne çıkıyor. Yetenek gündemi açısından sektörün cazibesi, işin anlamlı olması, esnek çalışma, enflasyon ile mücadele ve ruhsal sağlık ciddi bir şekilde önem kazanıyor. Eskiden yurt dışına gitmek istemeyen çalışanlar artık yurt dışı fırsatları ile ilgilenir hale geldi. Beyin göçü yetenek gündemi açısından önemli bir sorun. Global iş fırsatları yaratmak hem işin büyümesi ve karlılığı için önemli hem de yetenek tutmak için. Bir de Türkiye’de yaşayıp yurt dışı için Euro ve Dolar bazında iş yapabilme fırsatları çıktı, bu da lokal bazlı maaş alanlar için alternatif haline geliyor. Artan maliyetlerle mücadelede otomasyon planları ve girdilerin lokalleşmesi kritik konular. İletişim açısından samimi, düzenli iletişim kuran liderler aranıyor. Artık iletişim konusu bir alt başlık değil, tüm paydaşlar için yönetilmesi gereken çok önemli bir CEO konusu.

“3 boyutlu bir düşünce yapısı gerekiyor”

CEO’lar stratejik iş planının yanı sıra sürdürülebilirlik ve yetenek planlarını da hazırlayıp hepsini entegre etmek zorunda. Bunların tümünü destekleyen bir iletişim planı da başarı binasının bir kesiti. Bina dedim çünkü 3 boyutlu bir düşünce yapısı gerekiyor. Bunun için paydaş analizi ve toplum etkisi diğer boyutlar. Bu boyutları destekleyecek ekipler, kurumsal yönetim açısından etkin ve profesyonel yönetim kurulları, çeşitliliği yansıtan insan gücü ve liderler şart. Her konuyu şirket içine taşımak mümkün değil, yeri geldiğinde uzman danışmanlarla çalışmak gerekli. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme, çeşitlilik ve dahil etme konularında dünya trendlerini anlayıp hızla gündemi yakalamak ve ara adımları gerekirse atlayıp yeni gündemi hayata geçirmek lazım. Bunun için varolan organizasyona bazı kilit pozisyonları eklemek ve bu profillere uygun liderleri organizasyon bünyesine katmak gerekiyor. Var olan ekiplerin de sürekli yeni yetkinliklere yönelik eğitilip geliştirilmesi gerekiyor. Gelişim programları lüks değil rekabet için gerekli yatırımlar.

Pegasus Yönetim Kurulu Başkan Vekili  Mehmet T. Nane
“CEO’LAR DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMALI”

Pandemi iş dünyasının ezberlerini bozdu, iş yapış şekillerini değiştirdi ve benzersiz bir değişim rüzgârı yarattı. Bu sebeple ben CEO’ların yeni dönem ajandasında belirsizlikle baş edebilme ve değişime uyum sağlayabilme becerilerini içeren ‘kurumsal çeviklik’in, pandemiyle birlikte ivmesini artıran ‘dijital dönüşüm’ün, geleceğimiz için kritik bir öneme sahip olan ‘sürdürülebilirlik’in ve yine pandemiyle birlikte önemi iyice anlaşılan ‘duyarlı, etkin iletişim’in ön plana çıkması gerektiğini düşünüyorum.

“CEO’LAR GELİŞİME VE DEĞİŞİME AÇIK OLMALI”

Bu başlıkları hayata geçirmek isteyen liderlerin öncelikle kendi içlerinde gelişime ve değişime açık olması gerekiyor. Yeni dönemin gerekliliklerini anlamaları ve içselleştirebilmeleri önemli. Ayrıca bu başlıkların sadece yapılmak için yapılmaması da çok kritik. Sürdürülebilir bir gelişim için bu başlıkların gerçekten inanılarak kurum kültürü haline getirilmesi gerekiyor.

Egon Zehnder Yönetici Ortağı  Murat Yeşildere
ARAŞTIRMAYA KATILAN YAKLAŞIK BİN LİDER AYNI NOKTADA BULUŞTU

Egon Zehnder’in küresel olarak 2021 yılında yaptığı ve 972 CEO'nun katıldığı araştırmanın sonuçları, önemli zorluklar ile yükselen trendler karşısında CEO rollerinin ve beklentilerinin nasıl geliştiğine ilişkin genel eğilimi yakalıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, işyerinde eşitlik için artan talepler ve hibrit çalışmayı kuşatan yeni baskılar, iş kültürünü hızla şekillendirmeyi sürdürürken, dünya genelinde CEO'lar, rollerini, ekipleriyle nasıl ilişki kurduklarını, organizasyonlarını ve kendilerini geleceğe hazırlamak konusunda nasıl sorumlu tuttuklarını, yeniden değerlendiriyor. Günümüzde CEO'lar, kendi gelişimlerini önceliklendirmeyi ve ekiplerindeki çalışanların, duygusal enerjilerinden yararlanmayı, karmaşık iş ortamlarında yollarını tayin etme konusunda çok önemli görüyorlar.

Araştırmadan elde edilen önemli bulgular arasında:

- CEO'ların yüzde 90'ı giderek daha yüksek ve daha güçlü çıkan, farklı paydaşlardan yükselen, çeşitli sesleri kendi odaklarına taşıdığını belirtiyor.

- CEO’ların yüzde 78'i kendi liderlik tarzları üzerinde daha fazla “kafa yormayı” gerekli buluyor (2018'deki “The CEO: A Personal Reflection” araştırmasında bu oran yüzde 66 seviyesindeydi). CEO'lar kolay adapte olma, daha derin ilişki kurma ve öz-farkındalık kapabilitelerinin yetilerini güçlendiriyor. Farklı bakış açılarını dikkatle dinlemeye kararlılar ve ekip üyeleri, yönetim kurulu başkanları, mentorlar, dış danışmanlar ve diğer CEO'lar da dahil olmak üzere, yeni kaynaklardan giderek daha fazla geri bildirim almak istiyorlar.

m CEO'ların yüzde 78'i kendi bireysel dönüşüm süreçlerinin devam etmesi gerektiğine kesinlikle inanıyor – bu oran 2018'dekine nazaran kıyasla üç kat daha yüksek! CEO'lar ayrıca, liderlerin kendi kişisel gelişimlerini ve kuruluşlarının büyümesini, birbirleriyle ilişkili optimal değişimi etkileyecek bir hedef olarak gördükleri, "ikili yolculuğun" önemi konusunda da kesinlikle hemfikirler. En çarpıcı bulgu ise "CEO olarak hem kendimi hem de organizasyonumu dönüştürme kapasitemi arttırmaya ihtiyacım var" neredeyse ankete katılan bin liderin oybirliğiyle kabul ettiği bir görüş.

- CEO'ların üçte ikisi, desteklediklerini ifade ettikleri, yeni sosyal ve ekonomik iş beklentilerine rağmen, kararlarını yönlendiren kriterlerin sabit kaldığını bildiriyor. Bu çelişki göz önüne alındığında, CEO'ların çoğu için temel karar faktörü olan, geleneksel finansal kriterlere bağlı olarak, hedeflerine ulaşmak güdüsü için belirgin bir yolun mevcut olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor.

- Açık uçlu yanıtların bir analizi, yanıt verenlerin yarısından fazlasını oluşturan yaklaşık 500 CEO'nun, mevcut ilişki kurabilme yetkinliklerini önemli bir kör nokta olarak gördüğünü gösteriyor. Özellikle de CEO'ların yarısından azının (%46) ekipleriyle tamamen uyumlu hissettiklerini ve daha da azının yönetim kurullarıyla uyum içinde olduklarını belirtmesi, farklı paydaşlarla gerilim seviyelerinin arttığına ve işbirliği ihtiyacının giderek daha da gerekli hale geldiğine işaret ediyor.

İçinde bulunduğumuz karmaşık ortamlarda “doğru” yönü bulmak için CEO'ların;

- Kişisel yetkinlik kapasitelerini arttırarak kolay adapte olabilmeleri

- Daha derin ve daha yoğun ilişkiler kurabilmeleri

- Öz farkındalıklarını en üst mertebelere çıkartmaları, gerekiyor.

Özellikle günümüzde, bu kapasitelerin, geleneksel liderliğin güçlü yönleri, stratejik planlama ve durmak bilmez bir performans yönelimi ile giderek daha fazla dengelenmesinin gerektiği de Egon Zehnder araştırmasının sonucunda ortaya çıkıyor. Bu becerilerde ustalaşmak, liderlerin dinleme kapasitelerini artırmalarını, daha geniş bir paydaş ağına güvenmelerini ve her zamankinden daha yoğun ve özgün iletişim kurmalarını gerektirecek.

Bu bağlamda, önümüzdeki dönemde, CEO’ların;

- 360 derece paydaş etkileşimine daha da fazla önem verdiğini,

- Sadece kar, ciro ya da pazar payı değil, birden fazla ve sıklıkla da birbiri ile çelişir gözükecek hedefe yönelik gayretleri (sürdürülebilirlik, çeşitlilik, vs.) harcayacağını,

- “Şefkatli Liderlik” kavramından daha fazla besleneceğini,

- “Mış gibi değil”, samimiyet ve doğallığı davranışlarına dahil edeceğini,

- Dünyanın sıkıntılarını, problemlerini çözebilmek için “aktivizmi” daha fazla benimseyeceğini,

- “Süper Kahraman” liderler olmaktan uzaklaşarak, kırılganlıklarını daha fazla paylaşacağını,

- Farklılıklardan güç alarak, daha kapsayıcı bir yaklaşım içinde olacağını, gözlemleyeceğiz.

Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu
İcra Kurulu Üye sayısı: 10
Çalışan Sayısı: 94 BİN

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra, University of Illinois - Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Çalışma yaşamına 1988’de Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanı yardımcısı olarak başladı. Nisan 2015’te Koç Holding üst yöneticiliğine (CEO) atanan Çakıroğlu, Nisan 2016’dan beri aynı zamanda Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper
İcra Kurulu Üye sayısı: 11
Çalışan Sayısı: 60 BİN

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü / Aynı üniversitede Makine Mühendisliği yüksek lisansı ve Sabancı Üniversitesi’nde MBA yapmıştır. 2017 yılından itibaren Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanlığı görevini üstlendi. 2019 Ağustos itibarıyla Sabancı Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı. Ayrıca, Enerjisa Enerji ve Enerjisa Üretim Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Beymen Group CEO’su Elif Çapçı
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 3500

Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdikten sonra Duke Üniversitesi MBA yaptı. İş hayatına ABD’de, Signet Bank’de başladı. 2008’de başkan yardımcısı olarak Boyner Holding’e katıldı. Nisan 2009'dan bu yana Beymen’in CEO’su olarak görev yapıyor.

Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 6237

Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü / Mannheim ve Hannover Üniversitelerinde lisansüstü çalışmalar yaptı. İş hayatına Almanya’da bulunan Claas OHG firmasında başladı. Ocak 2013’ten bu yana Akkök Holding A.Ş. İcra Kurulu Başkanı olan Ahmet C. Dördüncü Akcoat ve Aktek’in Yönetim Kurulu Başkanı, Aksa Akrilik, Akkim Kimya ve Akiş GYO’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve çeşitli Akkök Holding Şirketleri’nin Yönetim Kurulu Üyesidir. United Nations Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahmet Dördüncü, International Paper Co. şirketinde de Yönetim Kurulu Üyesidir.

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) CEO’su Ayşen Esen
İcra Kurulu Üye sayısı: 6
Çalışan Sayısı: 245

Boğaziçi Üniversitesi / Mühendislik Fakültesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 38 yıllık profesyonel hayatı; ilk 5 yılı mühendislik, sonra dış ticaret ve sanayi şirketlerinde satış pazarlama yönetimini takiben 20 yılı aşkın Genel Müdür, CEO, Yönetim Kurulu tecrübeleri.

LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt
İcra Kurulu Üye sayısı: 14
Çalışan Sayısı: 44 BİN

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra akabinde Boğaziçi Üniversitesi’nde MBA’yı tamamladı. İş hayatına 2007 yılında Turkcell Pazarlama Direktörü olarak başladı. 2019 yılı itibarıyla LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü ve YK Üyesi oldu.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi
Çalışan Sayısı: 60 BİN

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı. Ekim 2016 tarihinde ise Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürü olarak atanmış olup, görevine Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmektedir.

Amazon Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın
1997 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1999 yılında İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı’nı tamamladı. Çalışma hayatına 1997 yılında ODTÜ İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Network Asistanı olarak başladı. 2018 yılının ağustos ayında SabancıDx’in genel müdürü olarak göreve ve 2 yıl 7 aylık dönemin ardından Türkiye ülke müdürü olarak Amazon Web Services’in (AWS) Türkiye ülke lideri oldu.

sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş
Çalışan Sayısı: 950

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı. Ekim 2016 tarihinde ise Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürü olarak atanmış olup, görevine Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmektedir.

OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca
Çalışan Sayısı: 963

University of Southern California Petrol Mühendisliği / University of Texas at Austin’da yüksek lisansını tamamladı. İş hayatına 1987 yılında University of Texas’da Petrol Mühendisliği bölümünde başlayan Ağca, 2000 yılında katıldığı Koç Topluluğu’nda, 2007 yılına kadar Koç Holding Enerji Grubu Koordinatörü olarak görev yaptı. Ağca, 2008 yılı Ocak ayından bu yana OPET Genel Müdürlüğü görevini sürdürüyor.

Esas Holding CEO'su Çağatay Özdoğru
Çalışan Sayısı: 19 BİN

Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su. 1966 yılında İstanbul'da doğdu. 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, 1991 yılında da George Washington Üniversitesi'nden Telekomünikasyon Yüksek Mühendisliği diplomalarını aldı. İş hayatına 1995 senesinde IBM’de başlayan Özdoğru, Ocak 2010 itibariyle Esas Holding’de CEO'luk görevine getirilmiştir.

Türk Tuborg CEO’su Damla Birol
Çalışan Sayısı: 1018

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra Amerika'da Indiana Üniversitesi'nde işletme yüksek lisans yaptı. İş hayatına 1989'da Procter&(P&G) başladı. 2005’de Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Genel Müdür oldum. Aralık 2018’de CEO’luk görevini devraldı.
 

GroupM EMEA CEO'su ve WPP Türkiye Ülke Başkanı Demet İkiler
İcra Kurulu Üye sayısı: 11
Çalışan Sayısı: 1456

Özel Saint Benoît Fransız Lisesi / İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. "Reklam sektöründeki profesyonel iş yaşamına Güzel Sanatlar/Saatchi ve Saatchi medya bölümünde başladı. Ajansın medya departmanından doğan Zenith’in genel müdür yardımcılığına getirildi. Daha sonra WPP grubuna 2000 yılında Mindshare’i kurmak için katıldı.  Mindshare Türkiye’de 10 yıl genel müdür olarak görev yaptıktan sonra  Mindshare ile birlikte MediaCom, Wavemaker, Essence ve m/SIX adlı ajansları kapsayan global bir medya yatırım şirketi olan GroupM  Türkiye’nin CEO’su oldu. Bir süre sonra da  WPP grubunun Türkiye Ülke Müdürlüğü’ne getirildi. 2020’nin Şubat ayında da GroupM’in en büyük bölgesi olan Orta Doğu, Avrupa ve Afrika bölgelerinin (EMEA) CEO’su olarak atandı.

Trendyol Kurucusu ve CEO'su Demet Mutlu
Özel Saint Benoît Fransız Lisesi / İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 2020’nin Şubat ayında da GroupM’in en büyük bölgesi olan Orta Doğu, Avrupa ve Afrika bölgelerinin (EMEA) CEO’su olarak atandı.

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü bitirdi. 2004 yılında Doğu Akdeniz İş Birimi Pazarlama Direktörü olarak çalışmaya başladı. 2018 yılında Sahra Altı Afrika coğrafyası da sorumluluk alanına girdi. Kasım 2019 tarihi itibarıyla da PepsiCo Türkiye Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Borusan Holding Grup CEO’su Erkan Kafadar
İcra Kurulu Üye sayısı: 5
Çalışan Sayısı: 12734

İstanbul Erkek Lisesi / İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. 1991 yılında Borusan Grubu’na Borusan Birleşik Boru Fabrikaları’nda yetiştirme elemanı olarak katıldı. Borusan Holding Grup CEO’luğu görevinin yanı sıra; Borusan grubunun tüm operasyonel şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Disiplin Kurulu (TİSK) üyesi ve IICEC Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Shell & Turcas CEO’su Emre Turanlı
Çalışan Sayısı: 796

Robert Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi / Manchester Business School’dan MBA / Hamburg Üniversitesi’nde pazarlama alanında ziyaretçi öğretim görevlisi olarak ders verdi. Kariyerine 2003 yılında Shell Almanya’da Finansal Analist olarak başladı. Haziran 2020 tarihinde Shell & Turcas’ın ilk Türk CEO’su olarak atandı.

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 11350

İstanbul Üniversitesi - Ekonomi Bölümü / Oxford Business College Pazarlama alanında yüksek lisans derecesi sahibi. Vodafone Türkiye ailesine 2008 yılında katıldı. Şubat 2021 tarihi itibariyle Vodafone Türkiye CEO'su olarak atandı.

Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay
Çalışan Sayısı: 2300

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İş hayatına Coşkunöz Metal Form’da başladı.2002-2014 yıllarında Coşkunöz MA’nın ve 2013-2018 yıllarında Coşkunöz Alabuga’nın Kurucu Genel Müdürü olarak atandı. 2018 yılı itibariyle kariyerine Coşkunöz Holding’in CEO’su olarak devam ediyor.

Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca
Çalışan Sayısı: 3500

Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldu. 2006'da aile şirketi olan Karaca Grup'ta başladı ve çeşitli görevlerde bulundu. Şirketin yeniden doğuşuna ve global yolculuğuna liderlik etti.

TP Petrol Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Fidan Bayındır Yıldız
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans / Çevre Mühendisliği Lisansı ve İşletme Bölümü Yüksek Lisansı mevcuttur. İş hayatına 2001 yılında Procter&Gamble’da pazarlama alanında farklı yönetim pozisyonlarında başladı. 2020 yılının başında Türkiye Petrolleri gemisinin ilk kadın CEO'su oldu.

Philip Morris International Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren
Çalışan Sayısı: 1700

İTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu Filiz Yavuz Diren ABD’de finans ve yönetim alanlarında MBA eğitimini tamamladı. 1999 yılında Philip Morris/Sabancı’ya finans analisti olarak adım attı ve çeşitli departmanlarda görev aldıktan sonra 2018 yılında Genel Müdürlük Pozisyonuna Atandı.

Philips Türkiye Genel Müdürü Gamze Arbak
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 258

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji bölümünü bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi’nde MBA yaptı. 1999 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra EMA Ltd. A.Ş’de Klinik Aplikasyon Uzmanı olarak iş hayatına adım attı. 15 yılı aşkın süredir Philips’te farklı üst düzey rollerde görev alan Gamze Arbak, Mart 2022 tarihinden itibaren kariyerine Philips Türkiye Genel Müdürü olarak devam etmektedir.

Şişecam Genel Müdürü Görkem Elverici
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 23605

TED Ankara Koleji / Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü / Bilkent Üniversitesi MBA / Harvard Business School Advanced Management programını tamamladı / Kadir Has Üniversitesi’nde Bankacılık-Finans doktora tezi çalışmalarına devam etmektedir. Kariyerine 1998 yılında Türkiye İş Bankası’nda başladı. Temmuz 2021 tarihine kadar Şişecam Mali İşler Başkanı olarak görevini sürdürdü ve 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla Şişecam’ın Genel Müdürü olarak atandı.

Amgen Türkiye Genel Müdürü Güldem Berkman
İcra Kurulu Üye sayısı: 9
Çalışan Sayısı: 176

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1991’den bu yana sırasıyla Radiometer, Eczacıbaşı P&G, DanoneSA, Kendi şirketi ve Novartis’te çalıştı. Temmuz 2017’den bu yana, Amgen ve Gensenta Genel Müdürü olarak; Eylül 2022 itibarıyla ise Amgen Türkiye Genel Müdürü olarak iş hayatına devam ediyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt
İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan Özyurt, İstanbul Üniversitesi İşletme Yönetimi Programını ve Harvard Business School İleri Yönetim Programı’nı tamamladı. Ford Otosan’a 1990 yılında mühendis olarak katılan Özyurt, Operasyonlar Genel Müdürü olarak devam etmekte.

Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk
İcra Kurulu Üye sayısı: 23
Çalışan Sayısı: 6523

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu / Columbia Business School’da Advanced Management Programı’nı tamamladı. Profesyonel kariyerine Türk Hava Yolları’nda başladı; 1990-2003 yılları arasında THY’de Uluslararası İlişkiler ve Anlaşmalar Müdürü, Alliance Koordinatörü, Satış ve Pazarlama Direktörü olarak görev aldı. Mayıs 2022 tarihi itibarıyla Türk sivil havacılık tarihinde ve hava yolu taşımacılığı alanındaki ilk kadın CEO oldu.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik
İcra Kurulu Üye sayısı: 6
Çalışan Sayısı: 1007

Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği / Koç Üniversitesi’nden M.B.A yüksek lisans derecesi aldı. Kariyerine Intekno Teknoloji ve Know-How firmasında otomasyon ve kontrol mühendisi olarak başladı. 2017 itibariyle Borusan Otomotiv Grubu İcra Kurulu Başkanlığı görevine getirildi.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu
İcra Kurulu Üye sayısı: 10
Çalışan Sayısı: 40 BİN

Lisans eğitimini Texas Üniversitesi Ekonomi ve Makine Mühendisliği bölümlerinde tamamladı. / Northwestern University, Kellogg School of Management ve Hong Kong University of Science and Technology’de MBA yaptı. Çalışma hayatına 1995 yılında Koç Holding’de başladı. 2010 yılında Arçelik bünyesine katıldı ve 2015’ten bu yana Arçelik CEO’su olarak görev almakta.

Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu
Çalışan Sayısı: 80 BİN

Şubat 2017 itibariyle Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini üstlendi. Aynı zamanda Anadolu Grubu’nun çeşitli şirketlerinde de Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Şubat 2017 itibariyle Anadolu Grubu İcra Başkanlığı görevini üstlendi. Aynı zamanda Anadolu Grubu’nun çeşitli şirketlerinde de Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü İnan Ekici
İcra Kurulu Üye sayısı: 5
Çalışan Sayısı: 2625

Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü / Gazi Üniversitesi’nde Şehir ve Çevre Bilimleri, Londra City University’de Makro Ekonomi, İnsan Kaynakları ve University of North London’da İşletme eğitimi almıştır. Koç Grubuna katıldıktan sonra ise Koç Üniversitesi, Insead Business School, Stanford Üniversitesi ve Harvard Business School’da liderlik eğitimleri ile yönetici geliştirme programlarına katılmıştır. İş yaşamına Londra Cyprus Credit Bank’ta başladı. Temmuz 2019’dan itibaren Otokoç Otomotiv Genel Müdür’ü olarak kariyer yaşamına devam etmektedir.

Doğanlar Mobilya Grubu CEO'su İsmail Doğan
İcra Kurulu Üye sayısı: 7
Çalışan Sayısı: 2527

BİGA Endüstri Meslek Lisesi Mezunu. 1987 yılında kardeşleriyle Doğtaş A.Ş.’yi kurdu. Üretim Müdürlüğü ve Fabrika Müdürlüğü görevinde bulundu. 2012 yılından itibaren Doğanlar Holding A.Ş’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten İsmail Doğan, 2020 yılında Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su olarak da görev almaktadır.

Vakko CEO'su Jaklin Güner
İcra Kurulu Üye sayısı: 7
Çalışan Sayısı: 3146

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Kariyerine Arçelik’te başladı. Ardından Ziylan Grup’a CEO olarak katıldı. 2014’ten bu yana Vakko CEO’su olarak görev yapıyor.

İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu
Çalışan Sayısı: 7250

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden 1991 yılında mezun oldu. İşletme yüksek lisansını ise Missouri Üniversitesi’nde tamamladı. Çalışma hayatına mali analist olarak başladı. Eylül 2017’de İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.’nin İcra Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevine atandı.

Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş
Çalışan Sayısı: 7500

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi / ’ABD’de Vanderbilt Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde yüksek lisans çalışmasını tamamladı. / 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden finans alanında doktora derecesi almıştır. 1983 yılında Sayıştay Başkanlığı’nda Denetçi Yardımcısı olarak iş hayatına başladı. Mayıs 2009 yılı itibariyle  Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Başkanı (CEO) olarak görevini sürdürmektedir.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü
Çalışan Sayısı: 60 BİN

Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde lisans, Maltepe Üniversitesi Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bölümünde lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. Kariyerine Endüstri ve Ticaret Bakanlığı’nda Yerli Sanayi Uzmanı olarak başladı. 2018 yılı Ekim ayında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yıldız Holding CEO’su olarak atandı.

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan
İcra Kurulu Üye sayısı: 9
Çalışan Sayısı: 25638

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Telekomünikasyon Mühendisliği / Harvard Business School’da Stratejik Pazarlama Programını tamamladı. Profesyonel iş hayatına Toshiba’da başladı. Mart 2019 itibarıyla Turkcell Genel Müdürlüğü görevine atandı.

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar
İcra Kurulu Üye sayısı: 8
Çalışan Sayısı: 11500

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği / MBA diplomasını London School of Commerce & University of Wales’ten almıştır. Kariyerine 1998 yılında Siemens’te başladı. Kasım 2019 tarihinden itibaren Enerjisa Enerji CEO’su olarak görevine devam etmektedir.

DHL Express Türkiye CEO’su Mustafa Tonguç
İcra Kurulu Üye sayısı: 9
Çalışan Sayısı: 1500

Almanya'da makine mühendisliği eğitimi aldı. Ayrıca, DHL'in farklı departmanlarındaki 25 yıllık deneyimi de adeta bir okul gibi eğitici geçti. DHL Ailesi’nde çalışmaya 1997’de DHL Almanya Operasyonları’nda başladı. 2014’te Türkiye’de Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. CEO’luk görevinden önce Tonguç, Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısıydı.

Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın
İcra Kurulu Üye sayısı: 25
Çalışan Sayısı: 3576

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezun oldu. Çalışma hayatıma 1988’de Yataş Grup A.Ş bünyesinde başladı. 2016 yılından beri Yataş Grup’un CEO’luk görevini yürütmekteyim. Ayrıca 2013 yılından bu yana Yataş Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevini de üstleniyorum.

GODIVA Global CEO’su Nurtaç Ziyal Afridi
Çalışan Sayısı: 63500

Üniversite eğitimini pazarlama ve finans alanında İstanbul’da tamamlayan Afridi, MBA derecesini ise Almanya’dan aldı. 2008 yılında GODIVA, 2014 yılında ise McVitie’s, Carr’s, Jacobs ve BN (United Biscuits) gibi ikonik markaların satın alma süreçlerinde kilit rol oynayan Afridi, GODIVA’nın Global CEO’su olarak Holding’in global varlığına liderlik ediyor. Ayrıca bu yıl Yıldız Holding Yönetim Kurulu’na da atandı.

ORKA Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü  Osman Arar
İcra Kurulu Üye sayısı: 6
Çalışan Sayısı: 2831

İTÜ Metalurji Mühendisliği (İngilizce) bölümünden mezun. 38 yıllık parekende sektörü deneyimine sahip. Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörlü görevini yürüten Arar, DAMAT, Tween ve D'S Damat markalarının dünya pazarındaki pazarlama ve satış dinamiklerinin kurdu. Markalaşma yolunda izlenmesi gereken stratejileri belirleyen Arar, grup markalarının yurt içi ve yurt dışı büyüme ve genişleme stratejilerini oluşturuyor.

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül
Çalışan Sayısı: 36 BİN

1978'de Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Kariyerine Tekfen İnşaat’ta başlayan Yüngül, Metaş, Faz Elektrik, Merloni Elettrodomestici’de farklı pozisyonlarda yöneticilik yaptı. 1997 yılında Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü olarak Zorlu Holding bünyesine katılan Yüngül, 2000 yılında Vestel İcra Kurulu Başkanı oldu. Yüngül, 15 yıllık başarılı Vestel yönetiminin ardından, 2013'te Zorlu Holding’in ilk CEO’su oldu.

Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort
İcra Kurulu Üye sayısı: 12
:Çalışan Sayısı: 59580

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği / Missouri Science and Technology Üniversitesi Mühendislik Yönetimi yüksek lisans derecesine sahiptir. Marmara Üniversitesi Mühendislik Yönetimi alanında doktora çalışmaları devam etmektedir. Migros’ta çalışmaya 1996 yılında İş Geliştirme departmanında başlamış ve sırasıyla Proje Yönetimi, Yurtdışı Yatırımlar Koordinasyon ve CRM alanlarında yöneticilik görevleri üstlenmiştir. 2020 yılı itibari ile GS1 Global Yönetim Kurulu üyesi olarak göreve başlayan Özgür Tort ayrıca GS1 Türkiye Yönetim Kurulu üyesi de olmuştur.

Metro Türkiye CEO’su  Sinem Türüng
Çalışan Sayısı: 4500

Edirne Anadolu Lisesi / Boğaziçi Üniversite’sinde Ekonomi bölümünü bitirmiştir. 1999’da Türkiye’de Bütçe Planlama ve Raporlama Departmanı’nda katıldı. 2014 yılında Finans Direktörü olarak göreve getirilen Türüng, son olarak 2018 yılından bu yana Metro Türkiye Operasyon Direktörü görevini yürütüyordu. 1 Ekim 2020'de Metro Türkiye’de CEO’luk görevine Sinem Türüng getirildi.

Teknosa Genel Müdürü Sitare Sezgin
İcra Kurulu Üye sayısı: 9
Çalışan Sayısı: 2352

İzmir Amerikan Koleji / Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü / Yüksek lisans eğitimini Manchester Üniversitesi’nde finans ağırlıklı tamamladı. İş yaşamına 1999 yılında Bain&Company şirketinde başladı. The Boston Consulting Group’ta Kıdemli Danışman olarak görev yaptı. Mart 2016-2018 yılları arasında Carrefoursa ve Avivasa’da Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev yaptı. Sitare Sezgin, Şubat 2018’den bu yana Akbank iştiraki AkÖde şirketinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyordu. 1 Eylül 2021'de Teknosa’nın Genel Müdürü oldu.

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu
Çalışan Sayısı: 127500

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü / Massachusetts Üniversitesi Uluslararası Finans ve Pazarlama bölümünde çift ana dal yüksek lisans aldı. Mart 2013’ten bu yana P&G Türkiye ve Kafkasya Genel Müdürlüğü görevini yürüttüyor. P&G'de pek çok ülkede ve pozisyonda görev aldı. Turnaoğlu; Kazakistan’da Orta Asya ve Kafkasya Ülke Müdürü, Brüksel’de Orta ve Doğu Avrupa Kumaş Bakım Pazarlama Müdürü, Singapur’da Asya ve Avustralya bölgesi Kumaş Bakımı Genel Müdürlüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu.

SAP Türkiye Genel Müdürü Uğur Zafer Candan
Çalışan Sayısı: 1250

Boğaziçi Üniversitesi Makine ve Endüstri Mühendisliği / Yüksek lisansını İngiltere Nottingham Üniversitesi’nde Üretim Sistemleri alanında tamamladı. Kariyerine 1997 yılında SAP Bilgi A.Ş.’de danışman olarak başladı. 2001 yılında SAP’nin 65’inci ülke ofisi olarak SAP Türkiye Yazılım Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin kuruluşunda rol oynayan yöneticilerden biri oldu. Nisan 2017 tarihi itibarıyla SAP Türkiye’nin Genel Müdürü olarak atandı.

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç
Çalışan Sayısı: 4469

ODTÜ Mühendislik Fakültesi’ni bitirdikten sonra Amerika'da MBA yaptı. Mühendislik sektöründe 5 yıl çalıştıktan sonra 2005 yılında Memorial Sağlık Grubu’na geçen ve 2007 yılında CEO pozisyonuna yükseldi.