TÜRKİYE'NİN HARCI VE ÇİMENTOSUDUR SİVAS

Sivas'a mana ve değer katan tarihî yapılara bakıldığında, işleniş tarzı itibarıyla "Taş ancak bu kadar taş olmaktan çıkar" diyor insan. Hiçbir figür ve desenin birbirini taklit etmediği muazzam bir tabloyu andıran eserler, adeta dantel gibi işlenmiş. Lezzetli yemeklerinden, şifa dağıtan kaplıcalarına; Yiğidolar şehri sizi bekliyor.

Güneşin, taş ve toprağı aydınlatmaya başladığı seher vaktinden, gün batımı kızıllığına kadar süren zaman zarfı içinde göze hitap eden her noktada iliklerinize kadar hissedersiniz tarihî dokunuşları. Sanatkâr ruhun bütün ufuklarını, taşlara dantel gibi işlenen figür ve nakışlarda görürsünüz. Bu ülkenin harcı ve çimentosudur Sivas.


GÜNEŞ VE SOĞUĞUN KARDEŞ OLDUĞU YER
Gelişmişlik sıralamasında hak ettiği noktada olmasa da, kente soluk aldıran; saz ve sözüyle, sanatın varlığı. Kimi zaman hiç hak etmediği trajik geçmişiyle türkülere ve ağıtlara sonbahar bir şehir... Güneşin ve soğuğun tahrikiyle esmerleşen tenlerin "Gel gardaş, çay içireyim. Kelle kırdırayım" davetiyle yumuşayan sert ve tatlı yüzleri görürsünüz bu şehirde. Burada köpeğe 'Kangal', otun en güzeline 'Madımak' denir. 


AHİLİK GELENEĞİNİN BAŞKENTİ

Selçuklu yapılarına sahip Sivas'ta, adeta Anadolu'da ticaretin hukuku mesabesinde sayılabilecek 'Ahilik' geleneği vardır. 17-18 Eylül tarihlerinde ‘Ahilik Haftası’ kutlanır. Bu yıl 32.si düzenlendi. Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde başlayan etkinliğin kökleri yüzyıllara dayanıyor. Esnaf teşkilatı olarak başlasa da, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî boyutları olan bir sistem olarak gösteriliyor.


KEYİFLİ ANLAR GEÇİREBİLİRSİNİZ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Cumhuriyetimizin temellerini attığı; "Gidemediğin yer senin değildir" diyen Halil Rıfat Paşa'nın üzerinden geçtiği Sivas'ta, sizin de keyifli anlar geçirebileceğiniz yerler tabii ki var. İşte bunlardan bazıları: Buruciye Medresesi, Sivas Kongre Binası, Ulu Camii, Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese, Sıcak Çermik ve Soğuk Çermik...