YALAN SÖYLEMEMENİN ÖNEMİNİ ANNEMDEN ÖĞRENDİM

Annem, sıkıntılı dönemlerde ailenin kenetlenmesini sağlamıştır. Bunu yaşatarak öğretmiştir. Söyleyerek ve bazen de susarak ifade ettiği en büyük öğüdü ise yalandan uzak durmamız, iyilik, birlik ve beraberlik içerisinde olmamızdır.

MERHUM ANNEANNEMİN ÜZERİMİZDE AĞIRLIĞI VARDI 
Anneniz Asiye Hanımefendi’ye borçlu olduğunuz en belirgin özelliğiniz nedir?

Ailemin büyük çocuğuyum. Üçü erkek, dört kardeşiz. Yalan söylememenin önemini, annemden öğrendim. Bilerek ve özellikle beni içerisinde bulunduğum sıkıntıdan kurtarmaya yönelik, yalana hiç başvurmadım. Merhum anneannem, bu konularda üzerimizde ağırlığı olan birisiydi. Bir de fiziki olarak anne tarafına daha çok benzerim. 


MEKANSÂL OLARAK HİÇ AYRI DÜŞMEDİK
Nasıl bir anne-oğul bağınız var?

Annem, bugünkü kriterlere göre küçük yaşta evlenmiş. Hayatımın, çok kısa bir süre dışında, hiçbir dönemi mekânsal olarak da ayrı geçmemiştir. Evlilik sonrası 9 yıl birlikte oturduk. Babam rahmetlinin; “Gidin, kendi evinizi kurun" demesi üzerine şaşırmış ve "Baba, bir sıkıntı mı var?" sorum üzerine babam, "Hayır, ev ev içerisinde olursak siz aile olamazsınız, o nedenle ‘Ayrılın’ diyorum" deyince ayrı eve taşınmıştık. Kısa bir süre sonra yan yana apartmanlara, ardından da aynı apartmana taşındık. 
Ayrılık fiziki olarak gerçekleşse de özünde değişen bir şey olmadı. Bunu şunun için anlattım: Annem ve rahmetli babamla hep aynı ortamda olduğumuz için özlem duygusu olmadı. Şunu biliyorum ki, annem beni ailenin büyüğü görmüştür ve bunu kardeşlerime de hissettirmiştir. Bunu çok istemedim; ancak koşullar beni o noktaya taşıdı. Yapı itibarıyla, duygularını ifadede başarısız birisiyim. Ama olmazsa olmazım, annemin başında olduğu ailemizin, en küçük ferdine kadar birlik ve dirliğini korumak düşüncemdir. 


YALANDAN UZAK DURMAK BAŞARIMA KATKI SAĞLADI
Öğütlerinin iş hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Sürekli tekrarlıyorum; aklım yettiği günden beri özellikle karşılaştığım ve karşılaşma riski bulunan konularda yalan söylemedim. Bu, belki marifet ya da takdir edilecek bir özellik değil; ama yalanın yaşam biçimi haline geldiği bir ortamda maalesef vurgulama gereğini hissediyoruz. Yalandan uzak durdum, üstlendiğim sorumlulukları bu doğrultuda taşıdım. Bu da başarıma katkı sağladı...