YAZILIM SEKTÖRÜNÜN ŞİRKETLERE YANSIMASI

Ülkemizde, teknolojideki gelişmelere ayak uydurmaya çalışan birçok şirket, kurum ve kuruluş, dönüşüm süreci yaşıyor. KOBİ'ler, BT yatırımlarına her geçen gün daha fazla kaynak aktarıyor. Biz de kullanımında son yıllarda yukarıya doğru ciddi bir ivme olan kurumsal yazılımların, firmaları yeni döneme nasıl adapte ettiğini araştırdık. Tanınmış iş insanlarından dikkat çekici cevaplar aldık?


Şirketlerin kurumsallaşma ihtiyacının temelinde; sürdürülebilirlik, kârlılık, sağlam bir finansal yapı, rekabet gücü, uluslararası pazarlara açılma ve elbette yasal zorunluluklar gibi gereksinimler bulunuyor. Kurum ve kuruluşların her an, hızlı ve güvenilir danışmanlığa, ciddi desteğe ihtiyacı var. Dijital dönüşüm ise çok uzun soluklu bir yolculuk. Ayakta kalmak isteyen KOBİ’ler, öncelikle değişim konusunda kararlı olmalı. Adımlarını da sadece teknoloji yatırımı olarak değil, yapısal reform algısıyla atmalı. 

TAM UYUMLU PROGRAMLAR…
İş süreçlerinin ve örgütsel yapının sistematiğe oturması, yeni teknolojilere adapte olunması, e-dönüşüm gibi çoğu firmayı etkileyen yeni gelişmeler, kurumsal dönüşüme ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin önde gelen birçok yazılım firması da büyümek isteyenleri zengin ürün yelpazesiyle dijitalleştiriyor. Böylece ulusal ve uluslararası rekabette onların elini güçlendiriyor. Şu anki ve gelecekteki ihtiyaçlarına tam uyumlu programlar sunuyor. Tüm bu gelişmelere biz de kayıtsız kalamadık ve Nisan 2019 sayımızda, “Yazılım Sektörü, Şirketleri Yarına Nasıl Hazırlıyor?” başlıklı özel araştırma dosyamıza yer verdik. Bu kapsamda önemli ve bilgi yüklü geri dönüşler aldık.”Çözüm odaklı yazılımları kullanan ya da bunlarla hiç tanışmayan şirketlere ne tür hizmetler sunuyorsunuz?” ile başlayan ilk sorumuzun hemen ardından, Türkiye’nin yazılım ihracatına nasıl katkı sağlandığına ilişkin verileri öğrenmeye geçtik. Sektörün öncülüğünü üstlenme ve sürdürülebilirlik anlamında atılan adımlara dair gelen net cevaplarda, yatırımlarda Ar-Ge’ye ayrılan pay oranları da vardı…

DELOITTE ARAŞTIRMASININ İLK 10’UNDA 5 YAZILIM ŞİRKETİ
2006’dan bu yana düzenlenen ve 13’üncüsü hayata geçirilen “Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye” programında, teknoloji sektörünün 2018’deki öncüleri belirlendi. Birinci, 2013’te kurulan ve son 4 yılda %27.519’luk büyüme kaydeden EMFA Yazılım Danışmanlık oldu. Teknofix %14.575’le ikinciliği, iyzico %7.458’le üçüncülüğü elde etti. 2017 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon Euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son 4 senedeki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği Büyükler Ligi”nin (Big Stars) kazananları ise; Aselsan, Innova ve Logo Yazılım oldu. 
- 1 EMFA Yazılım 27.519%
- 4 Pixery 4.632%
- 5 Usishi 1.956%
- 7 OTELZ.COM 882%
- 9 Apsiyon 620%

Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu:
DİJİTAL DÖNÜŞÜME ÖNCÜLÜK EDİYORUZ
Kurulduğu 1984’ten bu yana ürettiği çözüm, hizmet ve inovasyonlarla öne çıkan Logo Yazılım, 800’ü aşkın iş ortağı ve yaygın dağıtım ağıyla sektörün en hızlı büyüyen firmalarından. Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, şirketleri için finansal açıdan daha öngörülebilir yatırım yapmak isteyenlerin, kendi ürünlerini tercih ettiğini belirtiyor.

Dijital dönüşüm yolculuğunda müşterilerimizin yanlarında oluyoruz. Geleceğin verimli, ölçülebilir ve kârlı iş ortamında sürdürülebilir çözümlerimizle çevresel, ekonomik ve toplumsal katma değer yaratıyoruz.

2018’DE 4.3 BİN YENİ MÜŞTERİ
Türkiye’nin en büyük halka açık yazılım kuruluşu olarak sektör lideriyiz. 35 yıldır, 800’den fazla iş ortağımızla bugüne kadar 200.000’den fazla firmanın büyüme yolculuğuna eşlik ettik. Türkiye’de 2018’de 4.3 bin yeni müşteriyi bünyemize kattık. 15 binden fazlasının da dijital dönüşüm çözüm ortağı ise iştirakimiz eLogo. ELogo 2018’de portföyünü %26, kontör satışlarını %60 oranında artırdı. 

YURT DIŞI OPERASYONLARI GENİŞLEDİ
Geniş bir coğrafyaya yazılım ihraç ediyoruz. 2016’da satın aldığımız Romanya merkezli Total Soft’un TL bazlı gelirleri, 2017’e kıyasla %44 arttı. Konsolide gelirlerimizin %34'ünü Romanya’daki operasyonlardan elde ettik. Total Soft finans hizmetleri, sağlık, perakende ve tarım sektörüne özel dikey çözümleriyle; başta Euro Bölgesi olmak üzere geniş bir coğrafyada projeler geliştiriyor.

AR-GE’YE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Hindistan’a özel geliştirdiğimiz ve Hindistan hükümetinin yeni vergi sistemiyle uyumlu olan Logo Jugnu, Logo Vira ve Logo Vyapari çözümlerinde yeni müşteri kazanımları sürdü. Hem Türkiye’de hem de global pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için kullanımı kolay, mobil ve etkili ürünler geliştiriyor, bunun için Ar-Ge’ye büyük önem veriyoruz.

Burç San - Lenovo Türkiye DCD (Data Center Group) Genel Müdürü:
YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER SUNUYORUZ

Lenovo, en iyi kullanıcı deneyimini yaratan akıllı cihazlar ve altyapı aracılığıyla “Akıllı Dönüşümü” yürüten küresel teknoloji lideri. Lenovo DCG ise kurulduğundan bu yana hedeflerin üzerinde büyüdü. Uluslararası çapta, ilk üç veri merkezi üreticisinden biri olmayı planlıyoruz. 2020 itibariyle dünyanın en hızlı gelişen ve en büyük “Super Computing” şirketi olma amacına 2018’de ulaştık.

GLOBAL ORTAKLIKLAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Pazarın önde gelen oyuncularıyla çok yönlü ve global ortaklıklar bizim için çok önemli. “Hibrit Bulut”ta geçtiğimiz aylarda NetApp ile iş birliğine gittik. Birlikte yenilikçi teknoloji ve sadeleştirilmiş bir deneyim sunacağız. Şirketlerin BT altyapısını güncelleyerek dijital dönüşümlerine uygun platform üretilecek ve “yapay zekâ” hazırlıklarına katkıda bulunacağız. Yüksek performanslı bilgisayar ve flaş depolama çözümleri alanlarında inovasyon liderleri arasındayız. Tüm müşterilerin, temel ağ yapısından bulut teknolojisine kadar, bilişim teknolojisi mimarilerini geliştirmeyi sağlayacağız. 

LENOVO, DAHA AKILLI BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYOR
Lenovo, akıllı ve bağlantılı ürünlerde dünyanın en geniş portföylerinden birine sahip. Bunlara, akıllı telefonlar (Motorola), tabletler, kişisel bilgisayarlar (Thinkpad, Yoga, Lenovo Legion) ve iş istasyonlarının yanı sıra AR/VR (Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik) cihazları ile akıllı ev / ofis çözümleri de dahil. Lenovo’nun veri merkezi çözümleri (ThinkSystem, ThinkAgile), iş dünyasını ve toplumu değiştiren bağlantılar için bilgi işlem gücü ve kapasite oluşturuyor.

Bülent Kemal Mutlu - Netaş Ar-Ge Genel Müdür Vekili:
HEDEFİMİZ TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK
52 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Netaş’ın Ar-Ge Genel Müdür Vekili Bülent Kemal Mutlu, “lider sistem entegratörü” oldukları vurgusunu seçti. Türkiye’nin ilk özel telekom Ar-Ge’sinin temellerini 45 yıl önce attıklarını hatırlatan Mutlu, 800 mühendisleri, 120 yerli ve yabancı iş ortaklarıyla ülkemizin dijital dönüşümünde kritik bir rol oynadıklarına dikkati çekti.

Türkiye’yi bölgenin yüksek teknoloji üssü haline getirmeyi amaçlıyoruz. İlk yazılım ihracatına sahip şirket olarak, bu deneyime ve yetkinliğe sahibiz. Gürcistan, Cezayir, Azerbaycan, Kazakistan, öncelik verdiğimiz hedef pazarlar. 

ÜLKEMİZİN  DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN ÇÖZÜM SUNUYORUZ 
Akıllı şehirlerden şirketlere, eğitimden hukuka, spordan savunmaya, bankacılıktan sanayiye, enerjiden ulaşıma kadar birçok farklı sektörde 1.200 şirketin dijital dönüşümünde izimiz bulunuyor. “IoT”, “Büyük Veri”, “Yapay Zeka”, “5G”, “Bulut ve Mobil Hizmetler” gibi bilgi teknolojilerinin her alanında ürün geliştiriyoruz. Önemli noktalarda Netaş’ın imzası var. Türkiye’nin ilk “akıllı stadyum” projesini TFF ile gerçekleştirdik ve 55’inin dijital dönüşümünü tamamladık. 

%75’E VARAN ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLIYORUZ
“NEOS Akıllı Şehir Aydınlatma Yönetim Platformunu”yla %75’e varan yüksek enerji tasarrufu ve operasyon verimliliği sağlıyoruz. Türkiye’de dağıtılan elektriğin yaklaşık %14’ünün okuması bizim sistemlerimizce yapılıyor. Bu çözümlerimizi doğalgaz ve su için de uygulayabiliyoruz. İstanbul Havalimanı’nın teknolojik altyapısında da görev aldık. 55 bin kişiye eş zamanlı, kesintisiz, hızlı ve güvenli internet sağlanabilecek. Geniş kablosuz erişim ağıyla Türkiye rekoru kırıldı.

AFET YÖNETİMİ ARTIK ELEKTRONİK ORTAMDA
Adalet Bakanlığı için SEGBİS projesi kapsamında, 600 mahkeme binası ve 3 bin salonu, 550 cezaevini video konferans sistemiyle birbirine bağladık. AFAD için yürütülen AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi)’nde afet yönetiminin elektronik ortamda takip edilebildiği karar destek sistemi geliştirdik. Yozgat, Adana ve Elazığ şehir hastanelerinin veri merkezleri ve BT altyapılarını tasarladık ki, bunlara yenilere eklenecek. 

EKOSİSTEMİMİZİ 5G’YE HAZIRLIYORUZ
IoT platformumuz ION’u, 2017’de markalaştırdık. ION üzerinden; altyapı, ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, güvenli çevre gibi farklı alanlardaki akıllı şehir çözümlerimiz, milyonlarca sensörden her an toplanan büyük veriyi işliyor. Böylece katma değerli çıktılar sağlayacak bir platform sunuyoruz. Ekosistemimizi de 5G teknolojilerine hazırlamak sorumluluğumuz. BTK’nın liderliğinde kurulan 5G Vadisi’nde ION’u, IoT projeleri geliştirmek isteyen akademisyen, öğrenci, StartUP ve firmaların kullanımına sunduk. 

SİBER GÜVENLİKTE DE VARIZ
Türkiye’nin ilk %100 yerli VoIP siber güvenlik ürün ailesi olan NOVA’yı geliştirdik. NOVA S/COM kamu cep telefonlarındaki mesajlaşma uygulamalarına benziyor. Kurumların kendi sunucuları üzerine kuruluyor. Bu sayede, iletişimi kimse dinleyemiyor ve gözleyemiyor. “Siber Güvenlik Büyük Veri Analitik Platformu” da Netaş’ın ürünlerinden. 

AB PROGRAMLARINDA ROL ALIYORUZ
“H2020 Avrupa Birliği Programı” kapsamında hibe almaya hak kazanan “Critical-Chains” projemizle AB’de siber güvenlik, kara para aklama ve sahtecilik gibi birçok tehdidin önlenmesinde söz sahibi olacağız. Bu sayede Türkiye, AB’nin blokzincir temelli finans merkezinin veri transferi güvenliğinde rol alacak. “5G Health” ve “5G Media”daki rolümüzle AB’nin yeni nesil sağlık ve medya içerikleri platformlarının kurucuları arasında yer alacağız. 

FARKLI ÜLKELERDE DE HİZMET VERİYORUZ
Şirketlerimizden BDH; bilgi teknolojilerinde, küçük-büyük ölçekli firmalar ve kamu kuruluşlarına donanım, danışmanlık ve destek sağlıyor. Sadece 81 ilde değil, yakın coğrafyada hizmet veriyoruz. Faaliyet alanımızı daha da genişletmeyi ve farklı ülkelere açılmayı hedefliyoruz. Son 4 yılda 460 patent başvurusu yapan, 160’dan fazla bilimsel makale yayımlayan, binden fazla devre kartı tasarımı yapan, 250 milyonun üzerinde satır kod yazan ve aynı anda 40 büyük proje gerçekleştirebilen Netaş Ar-Ge’si amaçlara ulaşabilecek büyüklükte.

Murat Kansu - Microsoft Türkiye Genel Müdürü
TÜRKİYE’NİN DİJİTAL VE EKONOMİK GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ
Türkiye’nin yerli yazılım ekosistemine 26 yıldır destek veren Microsoft Türkiye, bugüne kadar 2.000’in üzerinde yerel girişimin yanında yer aldı. Yenilikçi teknolojisi, global deneyimi ve bilgi birikimiyle ön plana çıkan Microsoft Türkiye’nin Genel Müdürü Murat Kansu, Türkiye’nin dijital geleceğine olan yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Microsoft Türkiye olarak 26’ncı yılımızdayız. 1993’ten bu yana Türkiye’de birçok teknolojik ilki ve dönüşümü birlikte yaşadık. Milyonlarca son kullanıcının hayatına dokunduk. 

YERLİ YAZILIM EKOSİSTEMİ MİCROSOFT’LA GÜÇLENİYOR
2.000’in üzerinde yerel girişimi destekliyoruz. Çözümlerimizle ülkemizde filizlenenleri küresel pazarlara taşımayı amaçlıyoruz. Milyar dolarlık Türk yazılım şirket yaratmayı hedefliyoruz. Ülkemizin rekabet gücünü, bilişim ve inovasyonla geliştiren adımlar attık. Türkiye’nin hem dijital hem de ekonomik geleceğine yatırım yapıyoruz.

12 BİNİN ÜZERİNDE İŞ ORTAĞI…
12 bin iş ortağımızla, 1.000’in üzerinde kurumsal şirketi ve 700 bini aşkın KOBİ’yi en yenilikçi ve güvenilir teknolojilerle buluşturduk. 400 bin bilişim uzmanı eğittik. Türkiye’de 100 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. 
Geliştirdiğimiz Türkçe doğal dil işleme (NLP) teknolojisine dayalı sohbet robotunu Vodafone Türkiye’yle hayata geçirdik. Müşteri hizmetlerine yönelik yapay zekâ tabanlı dijital asistan olarak konumlandırılan TOBi, abonelerin fatura, tarife, cihaz fiyatları gibi konulara ilişkin sorularını kesintisiz, hızlı, net ve tutarlı bir şekilde ve insan müdahalesi olmadan yanıtlıyor. Ana dili Türkçe olan TOBi, yapay zekâ alanında Türkçenin önceliklendirilmesi bakımından büyük önem taşıyor. 

GLOBAL ŞİRKETLER, TÜRKİYE’YE GÜVEN DUYUYOR
Vodafone’la gerçekleştirdiğimiz chatbot projesi, sıradan bir iş birliği değil. Bu adımımız, Microsoft Türkiye ve Vodafone Türkiye’nin ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil ettiğinin bir göstergesi. Bağlı olduğumuz global şirketlerin de Türkiye’nin geleceğine duyduğu güvenin ve inancın eseri. 

TEKNOLOJİ BİZİM DİLİMİZDEN ANLAMAYA BAŞLIYOR 
Doğal dil işleme alanındaki gelişmeler inanılmaz boyutta. Önemli bir dönüşümün eşiğindeyiz. Türkiye’nin yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknolojik gelişmelerde öncü rolü üstlenmesi için hepimize önemli görevler düşüyor. Biz de bu bilinçle Vodafone ve Microsoft Türkiye ekipleri ve Türk mühendislerin katılımıyla çalıştık ve %100 yerli bir proje geliştirdik. Global deneyimimizin ve bilgi birikimimizin payı burada çok büyük.

Penta Teknoloji Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Erünsal:
KÜRESEL TEKNOLOJİ MARKALARININ, KATMA DEĞERLİ DAĞITICISIYIZ
Yıldız Holding bünyesindeki Penta Teknoloji, Türkiye’nin  lider katma değerli teknoloji dağıtıcısı şirketleri arasında. İş ortaklarının destek ihtiyaçlarına cevap verecek yetkin bir ekiple çalıştıklarını vurgulayan Penta Teknoloji Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Erünsal, dağıtım haklarını aldıkları “Veeam Software”den de bahsetti.

Bilgisayar, yazılım ve donanım başta olmak üzere, 29 yıldır bilgi teknolojileri ürünlerinin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Veeam Software’in dağıtım haklarını da aldık. Müşterilerimiz, Veaam’in sunduğu hizmet sayesinde operasyonlarını veri kaybı endişesi taşımadan sürdürecek.

SATIŞ HACMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
Katma değerli birçok servisle bayi kanalımızı buluşturuyoruz. Veeam markası da mevcut portföyümüzü hem tamamlayıcı hem de şekillendirici bir rol oynayacak. İş ortaklarımızın destek ihtiyaçlarına cevap verecek yetkin ekibimiz ve yaygın bayi kanalımız ile Veeam’in farklı sektör ve ölçekteki kurumlara satış hacmini artırmayı hedefliyoruz. 
5 üniversite öğrencisi tarafından 1990’da temelleri atılan Penta Teknoloji, bugün en gelişmiş küresel ve yerel teknoloji ürünlerinin tüm Türkiye’ye dağıtımını hızlı, güvenli ve kusursuz şekilde gerçekleştiriyor. Bugün 40’ı aşkın küresel markayla çalışan Penta, 2011’de Mersa Sistem ile stratejik ortaklık yaparak Yıldız Holding bünyesine katıldı. 


Alpaslan Tomuş - Mikro Yazılım Genel Müdürü
DEFTERLE ŞİRKET YÖNETME ALIŞKANLIĞINI DİJİTALE TAŞIYORUZ
Mikro Yazılım, kurumsal ve ticari yazılım pazarında 30 yıllık bilgi birikimiyle ön plana çıkıyor. KOBİ’lerin dijital partneri olmak, varlıklarını sürdürüp işlerini büyütmelerini sağlamak için katma değerli ürün ve hizmetler geliştiriyor. Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş, “e-Devlet” uyumlu “e-Dönüşüm” çözümleriyle kendilerini tercih edenlerin rekabet gücünü yükselttiklerini anlattı.

Türkiye’de kurumsal yazılım pazarının geçmişi 35 yılı aşmasına rağmen, ticari yazılım kullanım oranı halen çok düşük. OECD ve TÜİK verilerine göre; Türkiye’deki firmaların 1.2 milyonu 1-10, 385 bini 10-50, 33 bini 50+ kişi istihdam ediyor. Bunlarda ticari yazılım kullanım penetrasyonu %20’nin altında. Firmalar, işlerini defter ve farklı yöntemlerle yönetmeyi yeğliyor. Ancak bu, faaliyetlerini sürdürmeleri ve işlerini büyütmeleri anlamında doğru bir tercih değil.

YATIRIMLARDA KOLAY KARAR VERMEYİ DE SAĞLIYORUZ
Ekonominin %75’i gibi önemli bir bölümünü oluşturan küçük işletmelerin katkısını geliştirmek önemli. Bunu sağlamak için ticari yazılım okur-yazarlığını artırmalıyız. Biz hem firmaların ticari yazılım kullanmadaki bilincini artırmak hem de yatırım konusunda daha kolay karar vermelerini sağlamak adına farklı iş modelleri geliştiriyoruz. Farklı etkileşim ve etkinliklerde aktif rol alıyoruz. Her ölçekte ve pek çok farklı sektördeki şirketlere programlar sunuyoruz.

AYDA SADECE 1 TL’YE MİKROX ÜRÜNÜ…
Üniversiteler, STK'lar ve ticaret odalarıyla yakın temastayız, yoğun bilgilendirme faaliyetleri yapıyoruz. Maddi bariyerleri aşmak için farklı modeller geliştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, yeni kurulmuş işletmelere yönelik geliştirdiğimiz MikroX ürünümüzü ayda 1 TL’ye sunmaya başladık. Hedefimiz, ülkemizde defterle şirket yönetme alışkanlığını dijitale taşımak. 

“YAZILIMDA KİRALAMA” DÖNEMİNİ BAŞLATTIK
Yeni seri ürünlerimiz Mikro Run, Mikro Jump ve Mikro Fly ile “yazılımda kiralama” dönemini başlattık. Yoğun talep görüyoruz. Bu şekilde çok daha fazla şirketin dijital dönüşümünü tamamlayacağını öngörüyoruz. Mikro Yazılım’ın 30 yılı aşkın deneyimiyle geliştirilen Türkiye’nin en yetkin ticari yazılımlarına, uygun maliyetlerle sahip olunuyor. Amacımız; her ölçekte firmanın dijitalleşme sürecini kolaylaştırmak, faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamak, sağlıklı büyümelerine katkıda bulunmak ve “partner” konumumuzu pekiştirmek. İşletmeler, daha düşük bedellerle işlerini sağlıklı yönetebilecek ve büyümelerini devam ettirebilecek.

SEKTÖRDE ÖNCÜ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ
“Kiralama modeli” ticari yazılım almak ya da kullandığı yazılımı değiştirmek isteyenlerin ilk yatırım maliyetini önemli ölçüde düşürerek karar verme mekanizmalarını hızlandırıyoruz. Ürünün yeni versiyonuna ve geliştirmelerine ekstra bedel ödenmiyor ki, zaten dünyada bu modele ciddi bir eğilim mevcut. Bu dönüşüm ülkemizde de hızla gerçekleşecek. Sektörümüzde bu alanda öncüsü olmak bize ayrıca gurur veriyor. 

FİRMALARA ÖNEMLİ AVANTAJLAR SUNUYORUZ
Ülkemizde “Dijital Dönüşüm” ve “e-Dönüşüm”ünü tamamlamak isteyen pek çok firma, kurumsal ve ticari yazılım yatırımlarında kararsız kalıyor. Kiralama modeliyle sunduğumuz paketlerle yazılım sektöründe bir ilki daha hayata geçiriyoruz. Türk ekonomisinde önemli bir yer tutan KOBİ’lere, işlerini sağlıklı büyütmelerini sağlayacak önemli bir fırsat sunuyoruz. “E-Dönüşüm”e geçip “e-Fatura” kullanan firmaların sayısı her yıl devlet teşvikiyle artıyor. Biz de bu süreci hızlandırmak istedik. 

Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy:
YAZILIM İHRACATINA ODAKLANACAĞIZ

20 yıllık serüvende finanstan otomotive, perakendeden enerjiye birçok sektörde ve yurt dışında 20’den fazla ülkede projelere imza attık. İç pazarda yıllık toplam geliri 550 milyar TL’yi aşan, birçoğu ilk 500 listelerinde yer alan 300’den fazla şirketin iş süreçlerini teknolojiyle buluşturduk. Yaklaşık 400 çalışanımızla dijital dönüşümlerinde yol arkadaşı olmaya devam ediyoruz. 

BÜYÜK BİR EKOSİSTEME SAHİBİZ
SAP’nin Global | Platin Partner’i olarak, 2023 hedeflerine ulaşmak için yazılım ihracatına odaklanacağız. 90 ülkede 50 üyesi bulunan SAP çözüm ortakları topluluğu United VARs’ın Türkiye’deki tek üyesiyiz. Büyük bir ekosisteme dahiliz. United VARs üyesi olmanın verdiği gücü de aktif bir şekilde kullanıyoruz. Topluluğun yönlendirme komitesinde de ülkemizi temsil ediyoruz.
Dünyanın en büyüğü değil, aynı zamanda en akıllısı olması için var gücümüzle çalıştığımız İstanbul Havalimanı’nın S/4HANA projesi, Detaysoft danışmanlığında gerçekleştirildi. İş süreçlerinin tamamı, birbiriyle entegre biçimde tek bir platformdan yönetilebiliyor.

Softtech Genel Müdürü Murat Ertem:
KURUMLARA VE BİREYLERE ZAMAN YARATIYORUZ

2006 yılından bu yana İstanbul, Ankara, San Francisco ve Çin’de bulunan ofislerimizde ve toplam 8 farklı lokasyonda 1.000’i aşkın profesyonelimiz var. Projelerimizin temelinde kurumlar ve bireyler için zaman yaratacak teknolojiler alıyor.

KENDİ ÖĞRENEN ROBOTLAR SAHNEYE ÇIKIYOR
Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve önemli projeleri hayata geçiriyoruz ve çözümler üretiyoruz. Önceliğimiz “Robotik Süreç Otomasyonu”. Bilgisayarlarda insanlarca tekrarla yapılan işler artık tamamen robotlara bırakılacak. Bizim öğrettiğimiz işleri gerçekleştirenler yerine ise kendi öğrenen akıllı yazılım robotları hayatımıza girecek. Sonrasında fiziksel robotlar dikkati çekiyor. Bu kapsamda İş Bankası için “Pepper” projesini hayata geçirdik. İnsan etkileşimi için uyarlanmış robotlar ile müşterilerimizin deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle, Türkiye’nin en iddialı doğal dil işleme ekibini kurduk.

İdea Teknoloji Çözümleri Genel Müdürü Emre İyibilir:
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

Vergi teknolojileri alanında, elektronik finansal uygulamaların ülkemizdeki tesis ve yaygınlaşma sürecinde öncü rol üstleniyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca onaylanan ilk e-Fatura özel entegratörüyüz. “Bilişim 500 Listesi CRM Yazılımı” kategorisinde en büyük yerli şirketiz. Satış-dağıtım yönetimi, biyoinformatik alanlarda da yenilikçi ve katma değerli çözümler üretiyoruz.

500 BÜYÜK HİZMET İHRACATÇISI ARASINDAYIZ
“Hizmet İhracatçıları Birliği” bünyesinde Türkiye’nin yazılım ve bilişim alanındaki hizmet ihracat kalemlerinin artırılmasına, ürün ve proje geliştirilmesine, sektörün tanıtımına yönelik çalışmalara katkıda bulunacağız. Türkiye’nin 500 büyük hizmet ihracatçısı arasındayız. 2017 araştırmasında, bir önceki yıla göre 6 sıra yükseldik, bilişim hizmetleri sektöründe de 3 basamak atlayarak 32’ncilikte yer aldık. 

TUNÇ ALTINBAŞ - t.altinbas@businesslife.com.tr