YENİ BİR EĞİTİM SEFERBERLİĞİ: SUNA'NIN KIZLARI

Ülkemizde; sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarının gelişmesine büyük ve önemli katkılar sunan iş insanı Suna Kıraç, 15 Eylül 2020'de aramızdan ayrılmıştı. Onun vefatının birinci yıl dönümünde kızı İpek Kıraç, "Suna'nın Kızları" adını taşıyan yeni bir eğitim seferberliği için yola çıktı. Suna Kıraç'ın çabalarını, değerlerini, hedeflerini ve vizyonunu yaşatacak olan "Suna'nın Kızları" projesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında yürütülecek. Türkiye'nin dört bir köşesinde eğitime erişemeyen, erişen; ama tamamlayamayan, tamamlayan ancak gerçek anlamda nitelikli eğitim alamayan kız çocuklarına ulaşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Sirena Marine Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç:
Türkiye’yi karış karış dolaşacağız
Annem Suna Kıraç, bir “eğitim gönüllüsü” olarak yaşamını eğitimde fırsat eşitliği çalışmalarına adadı. Vefatının birinci yıl dönümünde “Suna’nın Kızları” ile yola çıkmanın heyecanı içindeyim. Eğitim alanında yüzleşmemiz, çözmemiz gereken çok büyük konular, sorunlar var. Mücadeleden vazgeçmemeli, umutlarımızı kaybetmemeliyiz. Annemin bir sözü vardır; “Planlarımızı önümüzdeki yoğun sise göre değil, ilerideki parlak ufuklara göre yapıyoruz.” İşte “Suna’nın Kızları” ile böyle bir noktadayız. Her yönüyle gelişmiş ve kalkınmış bir Türkiye hayâli kuruyoruz. Tüm kız çocuklarımızın çağı yakalayabilmeleri ve hayattaki potansiyellerine ulaşmaları için çalışacağız.

Annem, çocukların gelişmelerini sağlamak, bilgilerini ve kültürlerini artırmak için gönüllü bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğine inanırdı. “Eğitim, yalnızca devlete bırakılamayacak kadar büyük ve karmaşık bir sorun. O bakımdan bizlerin destek olması gerekir” derdi. 

DENEYİMLERDEN ÖĞRENDİK, İLHAM ALDIK 
“Suna’nın Kızları”na başlarken, Türkiye’de şimdiye kadar kız çocukların eğitimi üzerine yapılan birçok değerli çalışmayı inceledik. Deneyimlerden öğrendik, ilham aldık. Türkiye’yi karış karış dolaşacağız. İş birlikleri yapacağız. Anlayacağız, anlatacağız. Eğitime erişmelerini ve eğitimlerini en iyi kazanımla tamamlamalarını sağlamanın yanı sıra; öğretmen, okul, aile, mahalleleri ve karar vericileri de kapsayan bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.

ZORLUKLAR...
Kız çocukları, eğitim sistemi içerisinde çok sayıda zorlukla karşılaşıyor. Ders içerikleri, öğretim programları ve sınıf içi uygulamalar, okul ortamları, öğretmenlerin ve idarecilerin tutumları ve yetkinlikleri gibi eğitimin niteliğinde belirleyici rol oynayan çok farklı boyutlar var. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların mezuniyet alanları incelendiğinde; cinsiyete göre belirgin bir farklılaşma olduğu görülüyor. Örneğin; çocuk gelişimi ve eğitimi, el sanatları teknolojisi, aile ve tüketici hizmetleri, hasta ve yaşlı hizmetleri alanlarından mezun olanların %95’ten fazlası kız. Ancak metal, metalürji, tesisat, iklimlendirme ve motorlu araçlar teknolojileri alanlarındaki mezunlar içinde kızların oranı %1’in altında. 

BU TABLO DEĞİŞMELİ!
Türkiye’de kız çocukları, “özgüven, okula aidiyet hissi, motivasyon, öğrenmeyi sevmek” gibi avantajlı özellikleri başarıya dönüştürmekte erkeklerin hayli gerisinde. Bulgular, kız ve erkek çocukların fen başarıları arasında anlamlı bir fark olmamasına karşın, kızların bilim ve mühendislik odaklı mesleklerdeki kariyer beklentilerinin erkeklerden düşük olduğunu gösteriyor. Onların okulda ve okul sonrasında anlamlı ve üretken yaşamlar sürmelerini istiyorsak, bu tablo değişmek zorunda.

HARİTALAMA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Suna’nın Kızları”nın ön hazırlık fazı “Eğitim Reformu Girişimi” ile iş birliği içerisinde yürütüldü. Türkiye’deki ilgili aktörlerin bu konuyla ilgili çalışmalarını incelemek ve alandaki boşlukları tespit etmek için gerçekleştirilen haritalama çalışmasına, 121 kurum ve onların 279 projesi dahil edildi. Masabaşı taraması, anket ve 45 uzman, kurum temsilcisi ve akademisyenle toplantılar yapıldı. Şimdi ise risk faktörlerinin yoğun olduğu bölgeler analiz ediliyor. Önümüzdeki süreçte, kız çocukların yapabilirliklerinin önündeki engelleri kaldıracak ve gereksinimlerini daha detaylı bir şekilde ortaya koyacak araştırmalar ve pilot uygulamalar yürütülecek. Sonrasında ise risk altındaki tüm kız çocuklarına erişilecek.

EŞİTSİZLİKLER ORTADAN KALKACAK
“Suna'nın Kızları”, kız çocukların "başarıları" kadar "başarma özgürlüğüne sahip olmalarını" önemseyen bir yaklaşıma sahip. Bu doğrultuda, eğitim ve istihdam alanında istatistiklerin ötesine geçerek, eşitsizlikleri belirlemeyi ve ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu amaç, karşılaştıkları riskler ve destekleyici faktörler konusunda kanıt temelli bir yaklaşım benimsiyor. Çözümler konusunda paydaşlarla birlikte; esnek, öğrenmeye açık ve hızlı olmayı gerektiriyor. Kısacası “Suna'nın Kızları” eğitim alanında kız çocuklarını desteklerken, güncel ihtiyaçlara uyum sağlayabilen güçlü bir ekosistem oluşturacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Sirena Marine Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, “Suna’nın Kızları”na yönelik açıklamasını, Suna ve İnan Kıraç Vakfı CGO’su Erdal Yıldırım, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Oya Ünlü Kızıl, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Üyesi M. Özalp Birol, “Suna’nın Kızları” Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı ile birlikte yaptı.

Soldan sağa: Oya Ünlü Kızıl, M. Özalp Birol, İpek Kıraç, Erdal Yıldırım, Burcu Gündüz Maşalacı.