Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW markasının sponsorluğunda ve Türkiye Açıkdeniz Yarış Spor Kulübü (TAYK) iş birliğiyle hayata geçirilen TAYK BMW Borusan Otomotiv Kabotaj Bayramı 100. Yıl Kupası, 28 Haziran Pazar günü İstanbul Boğazı rotasında gerçekleştirildi. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Yelken, bir spor dalı olmasının ötesinde aynı zamanda doğaya saygıyı, dayanışmayı ve sürdürülebilir yaşam anlayışını da içinde barındıran bir disiplin. BMW markasıyla, sürdürülebilirlik yaklaşımımızla, uzun yıllardır yelken sporunun yanında yer alıyoruz” dedi.
TAYK BMW Borusan Otomotiv Kabotaj Bayramı Kupası görkemli bir mücadeleyle tamamlandı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. yılına özel düzenlenen yarışta IRC 0, 1, 2, 3, 4 ve IRC Go sınıfından 38 tekne, rüzgara ve Boğaz’ın zorlu akıntılarına karşı ustalıklarını sergileyerek kıyasıya mücadele etti. Dereceye giren ekipler Setur Kalamış Marina’da düzenlenen görkemli bir törenle ödüllerini aldı.

338 YELKENLİ YARIŞTI
İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen yarışa, IRC 0, 1, 2, 3, 4 ve IRC Go sınıflarından olmak üzere toplam 38 yelkenli katıldı. IRC 0 sınıfında Borusan Racing, IRC 1 sınıfında Golazan, IRC 2 sınıfında Ant Yapı Yelken Takımı, IRC 3 sınıfında Canias - CTD, IRC 4 sınıfında Marmara Yelken Spor Kulubü takımları yarışı ilk sırada tamamlayarak kupanın sahibi oldu. Özel ödüllerin de verildiği yarışta, Yelkende Kadın Gücü Ödülü birincileri, IRC 0-1-2 sınıflarında yarışan Akkök Holding ile IRC 3-4 sınıflarında Canias -CTD ekipleri oldu. TAYK BMW Borusan Otomotiv Kabotaj Bayramı 100. Yıl Kupası’nı 0-1-2 sınıflarında yarışan Borusan Racing Takımı, Çılgın Sigma 2 isimli yelkenlisiyle kazandı. IRC Go, Cenoa Sailing birincilik kupasını alırken, Setur Döner Kupası’nı kazanan 3-4 sınıflarında yarışan Marmara Yelken Spor Kulubü, MAYK yelkenlisi oldu.

ASIRLIK MİRAS VE KABOTAJ BAYRAMI
Ödül töreninde konuşan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, Kabotaj Bayramı’nın asırlık mirasına ve yelken sporunun birleştirici gücüne şu sözlerle dikkat çekti: "Bu yıl, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. yılı; denizlerimiz üzerindeki egemenliğimizin simgesi olan bu anlamlı günün, yelken sporunun heyecanıyla buluşması ayrı bir değer taşıyor. Kabotaj hakkı, Cumhuriyetimizin bağımsızlık iradesinin denizlerdeki en önemli kazanımlarından biri. Denizlerdeki esaretten kurtuluşumuzun 100. yılında, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu tarihi mirasta emeği olan tüm kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. TAYK BMW Borusan Otomotiv Kabotaj Bayramı 100. Yıl Kupası’nın hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor; yarışa katılan tüm sporcularımızı gösterdikleri performans ve mücadele ruhu için gönülden kutluyorum.”

İKİNCİ YIL RAPORU AÇIKLANDI
Etkinlik kapsamında I Sea Climate Change projesinin 2. yıl raporu, düzenlenen panelde paylaşıldı. Yuvam Dünya Derneği tarafından Borusan Otomotiv ile BMW Türkiye’nin desteğiyle hayata geçen I Sea Climate Change projesi kapsamında, Yuvam Dünya Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İletişim Kurulu Başkanı Emir Medina iklim değişikliğiyle mücadelede sivil toplum kuruluşlarının rolü ve çalışmalarını anlattı. Yuvam Dünya Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı projenin 2. yıl raporundan önemli veriler aktardı. Rapor, denizlerin ısındığını, rüzgar ve akıntıların değiştiğini, denizlerin asitlendiğini, biyolojik çeşitliliğin azaldığını ortaya koyuyor.