2019'DAKİ HEDEFİMİZ, HER YÖNETİM KURULUNA EN AZ İKİ KADIN ÜYE YERLEŞTİRMEK

Selen Kocabaş

Erkeklere oranla daha yaratıcı, esnek, dert dinleyen, değişime kolay uyum sağlayan mücadeleci ve etrafına cesaret veren kadınlar, yeni nesille çalışma konusunda daha avantajlı durumda.

Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinde ilerleme sağlamasının ön koşulu, kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi. Tüm dünya örneklerine baktığımızda görüyoruz ki, kadının ekonomik hayata daha çok katılımı, ekonomik büyüme ve kalkınmaya sıçrama etkisi yaratacak bir güçte. Dolayısıyla üyesi olduğum Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) olarak 2019 yılı hedefimizi “Her yönetim kuruluna en az iki kadın üye yerleştirmek” olarak belirledik.

YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK ANLAYIŞI TAMAMEN DEĞİŞTİ!

Yeni kuşak, açık fikirli, araştırmayı seven, pratik ve sonuç odaklı insanlardan oluşuyor. Erkeklere oranla daha yaratıcı, esnek, dert dinleyen, değişime kolay uyum sağlayan mücadeleci ve etrafına cesaret veren kadınlar, yeni nesille çalışma konusunda daha avantajlı durumda. Dolayısıyla yeni kuşakla verimli çalışmak ve sonuç almak için yönetim kurulları ve karar mercilerindeki kadın sayısının artması gerekiyor. Tüm dünyada şirketler bu gerçeği görmüş ve aksiyon almaya başlamış durumda. Biz de YKKD olarak 2019’da her yönetim kuruluna en az iki üye vermek, böylece şirketlerimizde dönüşümü hızlandırmak istiyoruz.

***

ALİ ALTINBAŞ - ALTINBAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU ONURSAL BAŞKANI

YÖNETİCİ, KENDİSİNİ PATRONUN TEMSİLCİSİ GİBİ DÜŞÜNMELİ

Girişim sadece kendisi iş kuranlar demek değil. Yöneticilerin de iyi olabilmesi için mutlaka girişimci gibi düşünmesi gerek. Yani küçük ya da büyük kapasiteli bir birimin yöneticisi, orada kendisini patronun temsilcisi gibi düşünmeli ki başarılı olabilsin. ‘Bu iş benim olsa nasıl yaparım?’ önemli bir düşünce. Yükselmek buna bağlı. “Acaba önümüzdeki gruplar, büyük şirketler nasıl genel müdür seçiyor?” diye çok merak etmişimdir. Çünkü belli bir kademeden sonra zeka ve beceri seviyesi birbirine çok yaklaşıyor. Bunların içinden birisini genel müdür yapmak gerekiyor. İşte buralarda ayırt edici özelliklerden birisi, girişimci gibi düşünmek. Daha sonra “Dürüst mü?, ilişkileri nasıl?, yabancı dili var mı? ve gerektiğinde problemsiz ayrılabilir misin?” sorularını sorarım. Konuyu bilmek, iş yapma kabiliyeti de önemli tabii ki.

***

SANOFİ TÜRKİYE’YE UYUM MÜDÜRÜ; MERVE TAN EROL
Sanofi’nin Uyum Müdürü pozisyonuna Merve Tan Erol atandı. Uyum programının etkin ve başarılı bir şekilde ülkede uygulanmasından sorumlu olan Erol, görevine başladı.

EĞİTİM HAYATI: Bilkent Üniversitesi İşletme bölümü mezunu. Galatasaray Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku yüksek lisans programına devam ediyor.

KARİYER YOLCULUĞU: Profesyonel kariyerine 2007 yılında Ernst & Young’da Kıdemli Vergi Denetmeni olarak başladı. 2010 itibariyle ilaç sektörüne geçen ve MSD İlaçları’nda sırasıyla Kıdemli Finansal Analisti ardından Kıdemli Finansal Süreçler & Kontrol Analisti olarak çalıştı. Sanofi’ye katılmadan önce 2015’ten beri MSD’de Uyum Müdürü’ydü. Ülke yönetimi, departmanlar, uyum ekibi ve danışmanlarla çalışarak şirkette ortaya çıkabilecek uyumla ilgili konular ve risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve yönetilmesine liderlik edecek. 

***

ANADOLU GRUBU MALİ İŞLER BAŞKANI; ONUR ÇEVİKEL 

Anadolu Grubu Holding ve bağlı şirketlerdeki atama kararları kapsamında, Anadolu Efes Mali İşler Direktörü olarak görev yapan Onur Çevikel, Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı oldu. 1995’ten bu yana Anadolu Grubu şirketlerinde çeşitli kademelerde bulunan Çevikel, 1 Ocak 2019 itibariyle kolları sıvadı. 

EĞİTİM HAYATI: 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İngilizce ve Rusça biliyor.

KARİYER YOLCULUĞU: Kariyerine Ermenegildo Zegna Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de finans zzmanı olarak başladı. 1995 yılında Efes İçecek Grubu Finans Uzmanı olarak Anadolu Grubu’na girdi. Coca-Cola Kuban Bottlers ve Coca-Cola Rostov Bottlers’ta finans müdürlüğü, Efes Rusya Finans Direktörlüğü, Efes Rusya Operasyon Direktörlüğü, Efes Rus Entegrasyon Direktörlüğü yaptı. Ocak 2013’te Anadolu Efes Mali İşler Direktörü oldu.

***

ANADOLU EFES’İN YENİ CEO’SU; CAN ÇAKA

Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı Can Çaka, Anadolu Efes CEO’su ve Bira Grubu Başkanı oldu. Yıl sonunda görevden ayrılan John Gavin Hudson’ın yerine atanan Çaka, 1 Ocak 2019 itibarıyla yeni görevine başladı.

EĞİTİM HAYATI: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun. Yine aynı üniversitenin İdari Bilimler Bölümü'nden yüksek lisans derecesi aldı. 

KARİYER YOLCULUĞU: Kariyerine 1994’te İş Analisti ve Sistem Mühendisi olarak başladı. Anadolu Grubu’na 1997’de, Anadolu Efes Yurt dışı Yatırımlar biriminde finans uzmanı olarak katıldı. 19972005 arasında bu görevini sürdürdü. Efes Ukrayna Bira Fabrikası'nda Finans ve İdari İşler Müdürü, Efes Bira Grubu Strateji ve İş Geliştirme Müdürü, Efes Bira Grubu Strateji ve İş Geliştirme Direktörü gibi çeşitli pozisyonlarda bulundu. Nisan 2008-Aralık 2012 arasında Anadolu Efes Mali İşler ve Yatırımcı İlişkileri Direktörü’ydü. Ocak 2013’te Anadolu Grubu Mali İşler Başkanı oldu.

Yazarın 1.01.2019 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları