VATANDAŞLIK GÖNÜL BAĞIDIR, BONUS DEĞİL!

Prof. Dr. Bahadır Erdem

İnşaat sektörünü kurtarmak için yabancılara vatandaşlık verilmesi doğru değil. vatandaşlık bir gönül bağıdır, ülkeye duyduğumuz sadakati temsil eder.

Vatandaşlık hakkı günlük ekonomik ihtiyaçlara göre revize edilemez. İlk etapta istenilen biraz iddialıydı, şimdi de fazla düştü. “Ekonomimiz iki yıldır kötü, aşağıya indirelim. Düzeldi, yukarı çıkaralım” diyerek devamlı bu rakamla oynanmaz. Yurt dışında böyle bir şey yok. Şu anda bir yabancı Türkiye'den ev aldığında ailesinin bütün üyelerine vatandaşlık veriliyor. 

‘ŞÜPHEYE DÜŞÜRECEK ADIMLAR ATMAMALIYIZ’

İnşaat zor durumda. Sektörü kurtarma havasıyla topraktan ev satıp olmayan gayrimenkulü alana, eşine çocuklarına vatandaşlık verilmesi doğru değil. Yabancılara vatandaşlık verilirken, bunun kendi vatandaşlarımızda yaratacağı etkiyi de düşünmeliyiz. Vatandaşlık bir gönül bağıdır, ülkeye duyduğumuz sadakati temsil eder. Vatandaşlar nezdinde şüpheye düşürecek adımlar atmamalıyız.

‘İNŞAAT FİRMALARININ UYARILMASI GEREK’

İnşaat firmaları reklamlarında “Ev alana TC vatandaşlığı” diyerek ürünlerinin yanına pasaport koyuyor. Vatandaşlığın bonus olarak verildiği imajı hoş bir görüntü değil. Hükümetin bu konuda inşaat firmalarını uyarması gerekiyor. Ekonomik ve hukuki açıdan Türkiye'den daha geri ülkelerde yaşayanlara hemen vatandaşlık verilmesi doğru değil. “Kim olursa olsun gel” mantığı doğru değil, ülkeye faydalı olacak vatandaşlığa alınır. Bir ülkenin verebileceği daha kıymetli bir şey yok. Bunun tanıtımı ve duyurusu çok hassas yapılmalı. Aksi takdirde ekonomik olarak getirisi olur; ama psikolojik ve sosyolojik olarak çok da götürüsü olur.

GAYRİMENKUL YATIRIMI 250 BİN DOLARA DÜŞÜRÜLDÜ

Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların yapması gereken gayrimenkul yatırımı, 19 Eylül 2018'den itibaren 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü. Bu yolla başvuranlara doğrudan vatandaşlık hakkı tanındı. 2018’deki hızlı büyüme yılın sonunda rekor seviyeye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; yabancılara konut satışları bir önceki yıla oranla %78.4 artarak, 39 bin 663 adet oldu. 

ZİRVEDE IRAKLILAR VAR

Irak vatandaşları 8 bin 205 adetle ilk sırada yer alırken, Irak’ı 3 bin 652’yle İran, 2 bin 718’le Suudi Arabistan, 2 bin 297’yle Rusya Federasyonu ve 2 bin 199’la Kuveyt izledi.

SABİT SERMAYE TUTARI 500 BİN DOLARA İNDİRİLDİ

Türkiye, Temmuz 2016 itibariyle yatırım karşılığında vatandaşlık vermeye başladı. Eylül 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla geçiş şartları kolaylaştırıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bine indirildi. Bankalarda tutulması gereken mevduat miktarı da 3 milyon dolardan 500 bine düşürüldü. 

HANGİ ÜLKELER VATANDAŞLIK VERİYOR?

Avusturya'da 2 milyon dolarlık yatırımla vatandaşlık hakkı tanınırken, Yunanistan 250 bin Euro'luk gayrimenkul alımı ve ilk 7 yıl ülkede yaşama şartı getiriyor. Bulgaristan’da 585 bin dolarlık gayrimenkul ve 3 sene ikamet zorunluluğu mevcut. ABD 1 milyon dolarlık yatırım, 2’si koşullu 5 yıllık oturum arıyor.
 

Yazarın 1.02.2019 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları