BİZ, NİZAM VE AHENGİ NEDEN YAKALAYAMIYORUZ?

GYY Seyfettin Bayram

Dünya yeniden kuruluyor. Bizim ise hep aynı soru aklımızda: "Biz nizam ve ahengi neden bir türlü yakalayamıyoruz?" Çağdaş dünyada elin insanı basit bir araca 20 bin para birimine binerken, biz aynı segmentteki otomobile 255 bin para birimi ödeyerek sahip oluyoruz.

Asrımızın kendine has ihtiyar, bunak ve hastalıklı meselelerini bir türlü tedavi edemiyoruz. Tüm dünya basit hakikatlerle yaşamlarını kolaylaştırırken, biz münakaşaya bile kapalı evrensel tüm gerçeklikleri kendimize sorun yapıyoruz. Yaşama ve yaşatma idealinin kutsallığını bir kenara bırakıp, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeleri bile, bir gecede rafa kaldırıyoruz. Sonra her yerden ve herkesten işitiyoruz ki, 24 saat içinde 6 kadının canına kıyılmış! Devamında da bu caniliğin ardı, arkası kesilmiyor. Tabi ki İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasıyla birebir bağlantı yok bu cinayetler arasında; ama en azından elimizde hukuki bir metin vardı. Biz hasretle bu acılara ağlarken, Almanya gibi bir ülkenin lideri, iki Türk kökenli bilim insanı Özlem Türeci ve Uğur Şahin'e liyakat nişanı verip, arkalarından yürüyor ve samimi kareler paylaşıyor. Şunu bir kere daha anladık: Bilim, değer gördüğü yerde yeşerir… Bir meslek büyüğümüzün ‘’Ülkemizde olsaydı; YÖK her ikisini de YOK ederdi’’ ifadesi, yerinde bir ifade olsa gerek.

DÜNYA, YENİDEN KURULUYOR
Ve biz öyle hünerliyiz ki, tüm dünya ekonomilerini de sarsan pandemide, kırılgan piyasa koşullarımıza rağmen yaptığımız hamlelerle döviz kurunu yukarı fırlatıp, Borsa’mızı yerin dibine sokabiliyoruz. Dünya yeniden kuruluyor. Bizim ise hep aynı soru aklımızda: "Biz nizam ve ahengi neden bir türlü yakalayamıyoruz?" Çağdaş dünyada elin insanı basit bir araca 20 bin para birimine binerken, biz aynı segmentteki otomobile 255 bin para birimi ödeyerek sahip oluyoruz. 

BU TELEFON, BU ÜLKEDE NEDEN 5 BİN TL?
Bu ülkenin insanları ve çocukları neden hayâl ettikleri otomobillerle seyahat edip, hayatın güzelliklerini yaşamasınlar? Gençler neden çöküntü içinde gelecekle ilgili umutsuz kalsınlar? Biz bir Avrupa ülkesiyiz. Ve biz, her şeyin en güzelini hak ediyoruz. Rus yazar Anton Çehov, "Mutlu olmak istiyorsanız hiçbir şey istememeye bakın" dese de biz; aynı ülkede fikir mütehassıslığı yapan Fyodor Dostoyevski'nin, "Herkes gibi olmayın, tek başına kalmak pahasına olsa dâhi ayrılın" sözünden hareketle, hakkımız olan her şeyi talep edeceğiz. Ekonomik refah seviyemizi ölçmek için 'çay-simit' denklemi kurmayı artık bırakmalıyız. Memnuniyetsizliğini dile getireni, "Cebinde 5 bin TL'lik telefon taşıyor" suçlaması yerine "Bu telefon, bu ülkede neden 5 bin TL?" diye sorgulamalıyız. 

BAŞARI HİKÂYELERİ...
Yeniliği ve değişimi seviyoruz. Ülkemize ve ekonomimize değer katan şirketlerin gelişmesi, büyümesi için onlara yayınlarımızda elimizden geldiğince destek veriyoruz. Büyüklerin başarı maharetlerini, gelecek nesillere örnek olarak aktarıyoruz. Bahar ayına girerken, sayfalarımızı da yeşillendirdik. Bu sayımızda, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay'ın, 'En Büyük Hayâli'ni okuyacaksınız. “Otomobilde rakamlar neye işaret ediyor?“ sorusuna Otomol CEO'su Uğur Sakarya'dan cevap alacaksınız. “Dijital Devrim”e, “Dijital Yayın Ve Bilgilendirme Ekranları”nda çığır açan Sistem 9 Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Akın kapı aralayacak.

ZENGİN İÇERİKLİ DOSYALAR
Büyük önem verdiğimiz ve Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği (TKSSD)’nin değerli katkılarıyla hazırladığımız “Sürdürülebilirlik” araştırmamızda, birçok sektörde faaliyet gösteren ülkemizin güzide şirketlerinin parlak fikirli projelerine tanık olacaksınız. “CEO’nun Yaratıcı Çözümleri” dosyamızdan ilham teneffüs ederek işletmenize yön tayin edebilecek, “CFO’ nun ‘İyimser’ Bakışı” haberimizle, etkin ve pozitif bir senaryo yazabileceksiniz. “İK’nın Sosyal Sorumluluğu”ndan ve “CMO’nun 'Sinerji' Yüklü Yönetimi”nden de izler temaşa edeceksiniz. 

49 YILLIK YAŞAM ÖĞRETİSİ
Kıymetli yazarlarımızın makalelerinde, iş dünyamıza ve ülke ekonomisine yönelik detaylı analizleri ve önerileri bulacaksınız. 49 yılı geride bırakan “Sinirbilim Uzmanı” Prof. Dr. Sinan Canan’ın bu dünyada yaşayarak öğrendiği üç başlığa açıklık getirdiği yazısını da özellikle okumanızı rica edeceğim... 
Keyifli okumalar...

Yazarın 1.04.2021 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları