TEKNOLOJİYE KADIN ELİ DEĞDİ

Selen Kocabaş

"Eş Başkanlık" görevini üstlendiğim Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), Bilim ve teknoloji dünyasında kadının kendi potansiyelini keşfetmesi ve fırsat eşitliğini sağlayarak toplumsal kalkınmayı destekleyici çalışmalar yapmayı amaç ediniyor. 3 Mayıs'ta, StartersHub'da gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurul'da Yönetim Kurulu Başkanlığı'na, kurucu başkan Zehra Öney seçildi.

Teknolojide Kadın Derneği, Bilişimde Kızlar Günü kapsamında, lise ve üniversitelerden bilişim ve teknoloji alanlarına ilgi duyan başarılı kız öğrencileri, Türkiye’nin önemli teknoloji şirketlerinin yöneticileriyle bir araya getirerek sektörü tanıttı. Kariyer yapmaları için motivasyon ve destek sözü verilen grup; Microsoft Türkiye, Google, Uipath ve Vodafone Türkiye ofislerini ziyaret etti.

Ocak 2019 itibariyle faaliyetlerine başlayan Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), halihazırda 51 kurumsal ve 38 bireysel olmak üzere toplam 89 üyeye sahip. Wtech, teknolojide kadın çeşitliliğini artırmak için STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında okuyan genç kızları ve teknoloji sektöründe çalışan kadınları destekliyor. Teknolojiyle kadın arasındaki bağı güçlendirerek akıllı teknoloji toplumu yaratma hedefiyle çalışıyor. 

TEKNOLOJİDE KADIN DERNEĞİ (WTECH) BAŞKANI / 360+ MEDİA INTERACTİVE KURUCU BAŞKANI ZEHRA ÖNEY:
Önceliğimiz teknolojiyi tüketen kadınlar kadar üreten kadınların da sayısını arttırmak ve bu alandaki çeşitliliği sağlamak. Türkiye’de akıllı teknoloji toplumu oluşturmaya destek olmayı amaçlıyoruz.

41 ülkedeki araştırmalara göre (OECD ve AB), STEM bölümlerinden mezun olan kız öğrenci oranının 37.11 ile en yüksek olduğu ülke Türkiye. Fakat teknoloji sektörüne baktığımızda kadın istihdamı %9.91. Bizler, ülkemizin her yerinden kız çocuklarımızın, genç kızlarımızın ve kadınlarımızın teknolojiyle entegre olması ve bu alanda kariyer ve gelecek sahibi olabilmeleri için 89 (51 kurumsal ve 38 bireysel) üyemizle el ele çalışıp, teknolojide kadın istihdamını yükseltmeyi hedefliyoruz. Teknoloji erkek işidir algısını yıkıp kadınların da bu sektörde aktif rol alması için çalışacağız. 

GLOBAL ETKİ YARATMA ARZUSUNDAYIZ
Daha ilk yıldan 20 öğrenciye burs imkanı sağlamak, Online Eğitim Platformu ve yapılacak etkinlikler ile üniversitelerde STEM yeteneklerini yakalamak ve İstanbul’dan başlayıp, tüm Anadolu’ya yayılarak üniversitelerde Wtech platformlarını kurmak için emek harcayacağız. Güçlü yönetim ekibiyle Türkiye başta olmak üzere, tüm dünyaya yayılarak, öncelikle de Londra, Dubai, San Francisco, NYC’de temsilcilerimizi aktif hale getirerek, global etki yaratma arzusu ve vizyonuyla yola çıkıyoruz.

SEKTÖRE ERİŞİMLERİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
PwC’nin “2050’de Dünya” raporuna göre; Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkararak sırasıyla 2030 ve 2050 yıllarında dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 11. ve 12. sıralara yükselebilmesi için, genç kızlarımızın teknolojiyle bağlarını güçlendirmeliyiz. STEM alanında eğitim görenlerin ihtiyaç duydukları, onlara yol gösterecek ve gerekli iş kontakları kurabilecekleri bağlantıları yaratıp sektöre erişimlerini artırmayı hedefliyoruz.
YÖNETİM KURULU: Zehra Öney (360+ Media Interactive), Selen Kocabaş (Mentoro), Benay Bakışkan (Arçelik Pazarlarma), Burcu Civelek Yüce (Akbank), Cemal Akar (Tempo Çağrı Merkezi), Çiğdem Kayalı (Microsoft), Dilek Duman (Denizbank), Ebru Özdemir (Limak Holding), Emre Alaman (HP), İsmail Esin (Esin Avukatlık Ortaklığı), Kerim Tatlıcı (Migros), Mehmet T. Nane (Pegasus) Meltem Bakiler Şahin (Vodafone), Nevzat Aydın (Yemeksepeti) Öget Kantarcı (GittiGdiyor), Tansu Yeğen (UiPath), Volkan Biçer (Adcolony), Ziya Erdem (EnerjiSA).
ETİK KURULU: Başak Purut (Ekşi Teknoloji), Burcu Bıçakçı (Egon Zehnder), Çiğdem Ayözger Öngün (SRP Legal), Esra Şengülen Ünsür (IDA), Gonca Karakaş (Effect), Gülara Tırpançeker (Tekimed), Hakan Öker (TAV), Mustafa Kılıçaslan (Mentoro), Müge Kolat (İmaj), Sitare Sezgin (Aköde); Denetim Kurulu’na, Erdem Tolon (Kantar Medya) Haluk Yalçın (PwC), Özlem Kalkan (Sabancı Dx), Pelin Kocaalp (Hill & Knowlton), Rana Tülün Yazıcı (Dress Best Uniforms), Yeşim Güra (Draeger).
DANIŞMA KURULU: Ahmet Dördüncü (Akkök Holding), Aslı Yetkin Karagül (Castrol), Ayşegül Aydın (Heidrick & Struggles), Barış Öney (Globalturk Capital), Barış Özistek (Netmarble), Bülent Hiçsönmez (Google), Derya Matraş (Facebook), Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan (Oxford Üniversitesi CRIC Merkezi, Üsküdar Üniversitesi), Ebru Dorman (MV Holding), Emin Hitay (Hitay Holding), Erman Karaca (TÜBİSAD), Fügen Toksü (Toksü ve Chase), Hakan Ateş (Denizbank), Hasan Aslanoba (Aslanoba Capital), Murat Kansu (Microsoft), Murat Kolbaşı (Arzum), Murat Yeşildere (Egon Zehnder), Neslihan Olcay (Wavemaker), Süreyya Ciliv (System Capital), Zeynep Dereli (Tink).

VODAFONE TÜRKİYE İCRA KURULU BAŞKAN YARDIMCISI MELTEM BAKİLER ŞAHİN:
KADINLARIN VE KIZ ÖĞRENCİLERİN YANLARINDA YER ALACAĞIZ

Kız çocuklarının sadece %35’i STEM konularında ileri eğitim alabiliyor ve çoğu, bu alanda kendini geliştirmek için yeterince teşvik edilmiyor. Teknolojide kadının gücünü ve önemini lisede okuyan öğrencilere anlatmak, kariyer seçimleriyle ilgili bilgilendirmek, cesaretlendiren etkinliklerin bir parçası olmaktan mutluyuz. Mutlaka desteklenmeliler. Bilişim sektöründe kariyer yapmak isteyen kadınların ve kız öğrencilerin yanlarında yer almaya devam edeceğiz.

UIPATH AVRUPA BAŞKAN YARDIMCISI TANSU YEĞEN:
Kızlarımızın teknoloji alanına ilgisi ve soruları çok etkileyiciydi. Yapay zekayı derinlemesine tartıştık ve birlikte yeni fikirler ürettik.

MİCROSOFT TÜRKİYE CEO’SU MURAT KANSU:
‘YAPAY ZEKÂDA KADIN HAREKETİ’ BAŞLATTIK

Wtech’in başarılı faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bu tip girişimlerin temelindeki anlayışı Microsoft projeleriyle de destekliyoruz. Örneğin, ücretsiz olarak hayata geçirdiğimiz DigiGirlz etkinliklerimizle 2.000’e yakın kız öğrenciye ulaştık. ‘Teknolojinin Kadın Liderleri Yarışması’nı düzenliyoruz. Bünyemizdeki tüm kadın çalışanlarımızın kendi birimlerinde birer yapay zekâ elçisi haline gelmesi için ‘Yapay Zekâda Kadın Hareketi’ başlattık.

Yazarın 1.06.2019 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları