KADIN İSTERSE HER ŞEY DEĞİŞİR...

GYY Seyfettin Bayram

Fırtınaya tutulmuş garip bir tarih döneminin içinden geçiyoruz. Salgının, savaşın ve ekonomik krizlerin ortasındayız. Biliyoruz ki bütün bunlar, yeni bir alemin doğum sancıları. Gücü yeten, kudreti nispetinde zayıfa saldırıyor. Vicdan muhasebesi rafa kaldırılmış durumda. Liyakatın ikinci plana atıldığı, uyduruk bir fazilet anlayışının egemen olduğu zaman diliminde yaşıyoruz.

Tam da bu aşamada, kadın-erkek eşitliği gündeme geliyor. Birçok faaliyet sahasında erkeğin yerine geçen kadın, kendisini ispat ettikçe dengeler yerinden oynamaya başlıyor. Tüm gayesi, sevdiği kadını süslemek olan varlıklı erkek, artık çaresiz bir uçurumun kenarında. Artık iki cinsiyet arasında aşktan öte, rekabete açık bir hayat var. 

YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLUYORLAR
Dünyada demokrasi, insan hakları ve ekonominin gelişimini toplumsal cinsiyet eşitliği sağlayacak. Her kademe ve pozisyonda, kadın ile erkeğin eşit şartlarda yer alması, yükselmesi için kurum ve kuruluşlara da büyük görevler düşüyor. Son dönemde ülkemizde, halka açık en büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadın temsil oranı yüzde 10'lardan yüzde 17,5'lere çıksa bile bu fevkalade yetersiz bir rakam. Hatta pandemi ile birlikte bir miktar da gerileme söz konusu. 

EŞİTLİKTE ORANLAR HÂLÂ ÇOK YETERSİZ
Borsa İstanbul’a (BIST) kayıtlı 420 şirketin yönetim kurullarında 2021 yılında yaşanan değişim ele alındığında, 2020 yılında %17 olan kadın oranı, artması gerekirken %16,7 seviyesine geriledi. BIST’teki 134 şirkette (%33,1) yönetim kurullarının tamamı erkeklerden oluştu. Cam tavanı kıran 292 kadın, BIST şirketleri yönetim kurulu üyeliklerinin ancak %10’unu oluşturabildi. Tüm BIST şirketlerinin yalnızca 34’ünün yönetim kurulu başkanı ve 16’sının CEO’su kadın.

İKİ KADIN YAZARDAN ÇARPICI SONUÇLAR
Kadınların ve erkeklerin tam anlamıyla eşit olarak iş gücüne katılımı sağlanmadan, hiçbir ülke refah ve mutluluğa ulaşamaz. Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi sadece ekonomik değerlerle de ölçülemez. İnsan hakları ve toplumsal barış için de çok çok önemli. İki önemli kadın yazarımız; Ümran Beba ve Arzu Çekirge Paksoy'un ‘Değer Yaratan Liderler’ kitabında çarpıcı sonuçlar karşımıza çıkıyor. Değer yaratmış şirketlerin ve liderlerin çalışmalarını bir araya getirerek, yöneticiler için yeni bir yol haritası oluşturan iki iş insanı,  bireysel değerlerin ve sosyal amaçların öne çıktığı, gönüllülük bilincinin yükseldiği; halkın, kurumları ve toplumsal faydayı sorguladığı bir eseri vücuda getirdi. Kitapta, kadın-erkek istihdam oranlarının yanında, konunun sosyal sorumluluk yönüne de dikkat çekiliyor.

TÜM EMEKÇİ KADINLARA SELAM OLSUN 
Binlerce asırlık erkek egemenliğini müthiş bir hızla yıkmak için seferberlik başlatan emekçi kadınların hepsine selam olsun. Tümüyle başardıklarında yeryüzü daha bir yaşanılır hale gelecek. Tarih boyunca erkek egemenliğinin mahvettiği dünyayı, kadınlar kurtaracak...

‘EŞİT’LİKÇİ HABERLER...
BUSINESS LIFE’ın Mart 2022 sayısını da tüm bu gerçekliklerden yola çıkarak hazırladık. “Bir işin kadını, erkeği olmaz” düşüncesinden hareket ile her ay “eşitlik”çi bir dergi yayımlamaya, Dünya Kadınlar Günü’nü, 8 Mart odağından kurtarmaya çalışıyoruz. “Yönetim Kurulunda Kadın Yükselişi”, “Kadın CEO’sun ‘İcra’ Gücü”, “İK’nın Eşitlikçi Politikası” gibi araştırmalarımız da bu kapsamda şekillendi. Shell & Turcas CEO’su Emre Turanlı ile enine boyuna konuştuğumuz “Shell’de Kadın Enerjisi Farkı” başlıklı söyleşimizi ve OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk’ün “Cinsiyet Eşitliği Tüm Dünya İçin Zorunluluk” vurgusunu yaptığı açıklamalarını da okuyacaksınız...

Yazarın 1.03.2022 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları