KISIR ÇALIDA, TAZE GÜL AÇMAZ...

GYY Seyfettin Bayram

Birkaç yıldan bu yana ekonomimizin çıplak muğlaklığı, ülke insanının tüm katmanları tarafından hissedilen bir gerçek. Her ne kadar belli kesim ve kurumlar, yazı ya da hesap hileleriyle arız durumun üstüne perde çekmeye kalksa da hakikat derinden hissedildiği için bu illüzyon tutmuyor. Felce uğrayan istatistiki bilimsel veriler, gizli ve derin bir hastalık gibi hayatın tüm katmanlarına yayılıp yeşil kalan tüm alanları da soldurup kurutuyor.

AKILCI ADIMLARLA İLERLEMELİYİZ

Biz yayıncılar, sorumluluğumuz gereği ne gerçekleri manipüle edip kötümser senaryolarla tükenmişlik peşindeyiz; ne de durumu saflık derecesine vardıran kalem erbapları gibi kısır çalı fidanı üzerinde taze güller arayanlardanız. Toplumun fahiş fiyat artışlarına hayretsizliği ve alışkanlığı da apayrı bir yazı konusu. Dünya; hukuk, adalet, liyakat, ilim, bilim, fen, matematik, sanat ve edebiyatla idare edilir. Gözlerdeki pırıltının, istatistiki grafiklere ekleyeceği tek bir mum bile yoktur.

BDDK'NIN KARARINI NASIL OKUYACAĞIZ?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Türk Lirası (TL) ticari kredi kullanımında belirlediği yeni koşulu nasıl okuyacağız? BDDK tarafından getirilen yeni düzenlemeye göre, Döviz varlıkları karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanmaları durumunda döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. Tercüme edersek deniyor ki, "Şirketler, siz artık istediğiniz gibi döviz tasarrufu yapamazsınız. Tasarruf edeceğiniz döviz, Türkiye'de yaptığınız iş hacmi içerisinde belli miktarı aşarsa, size Türkiye'de kredi kullanma hakkı kapanmıştır."

'ASLINDA BİZ ONU KASTETMEDİK' AÇIKLAMASI...

Açıklama, finans çevrelerinde infial yaratıp, endişe hakim olunca, BDDK tereddütlerin giderilmesi adına ikinci bir duyuru ile vaziyeti kurtarmaya çalışıyor. Burada da özetle, biz o sandığınız şeyi kastetmedik, panik yapmayın deniyor. Bu durumda bankalar ve firmalar, döngünün devamı için nasıl bir yol izleyecek? Biz, şimdi sermaye kontrolüne mi geçtik? Döviz varlığı sınırını aşan şirkete kredi verilmez ise, yatırım, üretim ve istihdam nasıl sağlanacak?

HANELERDEN, REEL VE FİNANS SEKTÖRÜNE

Ekonomik sıkıntılar şimdiye kadar peş peşe fahiş zamlarla hane halkını etkiliyordu. Bu kararlarla reel ve finans sektörü de fırtınaya açık hale geldi. Bütün tuşlara aynı anda basmakla oyun kazanılmaz. Evrensel normlara uygun, panik havası oluşturmadan, iyi düşünüp tartıp, daha bilimsel çözümlerle içine düştüğümüz krizden çıkabiliriz. Sınırlayıcı önlemler, belirsizlikler yaratır. Piyasaların, belirsizliği sevdiği nerede görülmüş? Şimdi yatırımcının gözü, şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapacağı açıklamalara kilitlendi. Şirketler, yol haritalarını bundan sonra nasıl belirleyecek, izleyip göreceğiz?

GÖZÜNÜZ BİZDE OLSUN...

Tatil mevsimine ve temmuza ulaştık. Ancak bize durmak yasak. İş dünyasının nabzını tutmayı sürdürüyoruz. Bu ayki sayımızda, Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti ve Uludağ Enerji CEO'su İsmail Ergüneş ile gerçekleştirdiğimiz özel söyleşileri okuyacaksınız. 'İK'nın hayata dönüş planı' dosyamızda, yeni nesil iş modellerini bulacak, 'CFO'nun yurtdışı alacak yönetimi’nde ekonomideki son durum tespitine kapı aralayacaksınız. İş hayatınızda sizlere rehber niteliğindeki özel araştırma dosyalarımız ve birbirinden kıymetli yazarlarımızın makaleleri de pusula olacak nitelikte. Keyifli okumalar...

Yazarın 1.07.2022 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları