MERKEZ BANKASI NE DEMEK İSTEDİ?

Prof. Dr. Emre ALKİN

Hem dış politikadaki sakinleşme hem de piyasa aktörlerini rahatlatan açıklamalar üst üste geldi. Böyle olunca, döviz kurlarındaki dirençleri kırma hevesi azaldı gibi duruyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), eldeki şartlar dahilinde, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini defaatle ifade etmiştim. Herkes "Acaba ne diyecek?” bekleyişindeydi.  TCMB'den, faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göz attığımızda, ilk göze çarpan detay, enflasyonun yaz aylarında dalgalanacağına dair öngörü oldu. Bu demektir ki, eylüldeki toplantıya kadar, herhangi bir düşüşün gerçekleşmesi mümkün değil. 

FAİZLERİ YÜKSELTMEK ZORUNDA KALINABİLİR
Enflasyon, yaz boyunca yüksek seyreder ise faizler, eylülde de düşürülemeyebilir. Merkez Bankası yönetiminin, yıl bitmeden bir indirim yapmaya hevesli olduğunu biliyoruz; ancak yükseltmek mecburiyetinde kalacağı bir durum da yaşanabilir. “Enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanana dek güçlü duruş devam edecek, faizler enflasyonun üzerinde seyredecek” şeklinde özetleyebileceğim iki paragrafın, bir nebze de olsa piyasa aktörlerini yatıştırdığını söyleyebilirim. Dolar/TL'deki gevşemenin sürmesi de bunun göstergesi oldu. Gevşeme dediysem, "Düşüş" demedim, onu da belirteyim!

YILI, %4-5 CİVARINDA BİR BÜYÜMEYLE KAPATIRIZ
“Cari denge, bundan sonraki aylarda pozitif seyredebilir" cümlesi, beni düşündürdü açıkçası! Türkiye'nin büyürken cari açık vermek gibi bir yapısallığı mevcutken, böyle bir öngörüde bulunmak, 3. ve 4. çeyreklerde büyümenin düşünüldüğü kadar yüksek olmayacağına işaret ediyor. Zaten ben de, IMF'in %6'dan daha yüksek olan öngörüsüne en başından beri katılmıyorum. Bu yılı %4-5 civarında bir büyümeyle kapatacağımızı düşünüyorum. 

ASIL MESELE!
Metnin diğer paragraflarında, iç talebin alınan önlemlerle zayıf seyrettiği, dış talebin güçlü olduğu; ama ithal ürünler ile farklı fiyatlama davranışları sebebiyle enflasyondaki dalgalanmanın süreceğini ifade eden cümleler vardı. Bunlar zaten bilinen detaylar... Asıl takip etmemiz gereken mesele, DTH'ların seyri ve Merkez Bankası rezervlerindeki gelişmeler. İç siyasetteki ani hareketlenmelerin her zaman mümkün olabileceğini de unutmamak gerek. Dolayısıyla, döviz kurlarındaki gevşemelerin, bir süre daha alım fırsatı olarak değerlendirileceğini söylemem falcılık olmaz.

DOLAR/TL'DE ORTALIK SAKİN; AMA!..
Haziranın sonundan beri, Dolar/TL'de ciddi bir hareketlenme olmadı. Elbette bahsettiğimiz sadece 1 aylık bir zaman. Ancak Türkiye'de bazen birkaç gün bile "uzun süre" kategorisine girebiliyor. Çünkü hafızası zayıf bir coğrafyada yaşıyoruz! 

Hatırlarsanız; Dolar/TL, geçen yıl yine aynı tarihlerde sakin sakin 6,80 seviyesinde dururken, ağustos ile birlikte yükselişe başlamış ve hareket 8,50 TL’nin üzerinde tamamlanmış, 6,97'ye indikten sonra yine 8,50'nin üzerine çıkmıştı. 

UNUTMAYALIM!
İki Merkez Bankası Başkanı değişikliğini de içeren süreci baştan hatırlatmaya gerek yok. Ancak ateşin bir yükselip bir düşmesi, sonra tekrar yükselmesi, enflasyonla birlikte birçok problemi de tetiklemişti. Bunu unutmayalım! İlginçtir, 2019'da da Dolar/TL, hızlı bir yükselişin ardından yine bu zamanlarda sakinleşmiş ve yıl sonuna kadar 5,50-5,90 bandında devam etmişti. Sonrası malum! 2020'de TCMB kararları ve pandemi vs. derken işler karışmıştı. 

HER ŞEYİN SEBEBİ PANDEMİ Mİ?
Dolar/TL'nin, belki de en sert yükseldiği dönemlerden biri 2018. 3,75'ten 6.60'a çıkan Dolar/TL, % 80'e yakın bir artışla, bir rekora imza attı. Açıkçası 8 aylık süreçte yaşanan TL'deki büyük değer kaybı, ekonomiyi olumsuz etkiledi. O zamandan beri Türkiye ekonomisi, ortalama %3 büyümeyi yakalayamadı. Şu an açıklanan büyüme rakamları ise 2020'nin oldukça kötü geçmesinden ötürü ortaya çıkan baz etkisiyle rekor kıvamında. Sanayi ve ticaretteki toparlanma gözle görülür durumda; ama kırılgan olduğunu bilmeliyiz. 
Açıkçası, ekonomideki kırılganlıkları sadece pandemiye bağlamayı doğru bulmuyorum. Tam 5 yıl önce 3,00 TL  seviyesinde olan dolar kurunun bugün 8,55’lerde olduğu düşünülürse, sadece ekonomide değil, siyasette ve diplomaside de ciddi bir reform yapılması gerektiği ortaya çıkıyor.

Yazarın 1.08.2021 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları