ERKEN SEÇİM Mİ GELİYOR?

Prof. Dr. Emre ALKİN

Tüm adımlar, Türkiye'nin erken seçime gitmekte olduğunu gösteriyor. Ancak alınan kararlar ve bunların sonuçları, hem iktidarı hem de vatandaşı sıkıntıya sokacak gibi gözüküyor.

Merkez bankaları, talep enflasyonuyla ve ekonomi ısındığında faizle müdahale eden kurumlardır. Siyasi kararların piyasadaki yan etkilerini bertaraf etme görevi yapamazlar! 

AĞBAL’I, ATTIĞI DOĞRU ADIMLAR KOLTUĞUNDAN ETTİ

Merkez Bankası'nda, çok kısa zamanda 4 başkan değiştirmiş olduk. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB), Murat Uysal dönemindeki yönetimin yanlış yola girmesi, Uysal’ın da sonunu getirdi. Naci Ağbal ise uzun zamandır Türkiye’nin görebileceği en doğru icraatları yaptı. Bürokrat olduğu için "millet adına çalışma" prensibiyle hareket ederek, atılması gereken adımları cesaretle attı. Fakat Cumhurbaşkanlığı ondan problemleri çözmesini değil, vaziyeti idare etmesini bekliyormuş! Yeni atanan Başkan’ın (Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu), sarf ettiği cümleler, bu siyaset tarzının aradığı kişi olduğunu gösteriyor. Bana kalırsa Merkez Bankası başkanlarının görevden alınması, siyasi meselelerin arasında en önemsiz olanı. Göreve gelen kim olursa olsun, bir haftada gerçekleri kavrıyor ve gereğini yapmaya çalışıyor.

“SADECE FAİZLERİ DÜŞÜK TUT, GERİSİNE KARIŞMA!” 
Anlaşılıyor ki, Merkez Bankası yönetiminden şu bekleniyor: “Sen ekonomideki sorunların, enflasyonun, döviz kurlarının, rezervlerinin durumunun, küresel ekonomik zorlukların, Türk-Amerikan ilişkilerinin ve AB’yle yaşanan çatışmaların farkındaymış gibi davranma. Sadece faizleri düşük tut, gerisine karışma, bize görevimizi hatırlatmaya kalkma! Yanlışlarımızın sonuçları yüzünden ortaya çıkan kaosu, yüksek faizle sakinleştirmeye kalkışma. Doğru olsa bile, bu bizi zora sokuyor. Çünkü biz her an erken seçime gidebiliriz!” 

ÇOK GEÇMEDEN, YENİ BİR KABİNE AÇIKLANABİLİR 

HDP konusu ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış gibi hamlelerden sonra bir de Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması gösteriyor ki, erken seçim ile kabine revizyonu kapıda. Peki, neden böyle düşünüyorum? Mevcut bakanlar, telaşla yeni projeler ve kampanyalar için hazırlık gerçekleştiriyor. Muhtemel bakanların isimleri konuşulurken, Maliye ve Hazine birimlerini tekrar müstakil bakanlıklara dönüştürmekten başlayan, eski ekonomi kurmaylarının göreve geri geleceğine kadar uzanan dedikoduların uçuştuğunu duyuyoruz. 

“SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI" FORMUNA GERİ DÖNÜLMELİ 

Maliye ve Hazine’yi bilemem; ancak Ticaret Bakanlığı, daha kuruluşunda kendisine haksızca yüklenmiş binlerce meseleyle uğraşırken zorlanıyor. Hem iç hem dış ticarete bakmak kolay değil. Zaten iki fonksiyon, birbirinden farklı hasletleri gerektiriyor. Bir de fiyat istikrarıyla ilgili çok önemli bir görevi mevcut. Onu da bu yapısıyla, istese bile icra edemiyor. Dolayısıyla "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı" formuna geri dönülmeli. Bilim ve teknoloji de farklı bir başkanlıkla ele alınmalı.

FAİZ, ENFLASYON VE RİSKLERİN BİR FONKSİYONUDUR
Faizin enflasyon yarattığını iddia etmek, dertleri görmezden gelmektir. Enflasyonu ortaya çıkaran olumsuzluklarla uğraşmak, piyasaya müdahale edip faizi düşürmekten daha zor. Diğer yandan, bazı sektörlerin baskısıyla, Türkiye'de üretilmeyen ürünlere bile çok yüksek gümrük vergileri ve tarife dışı engeller gelmiş. Yıllardır, direkt enflasyon yaratan bu uygulamaların kazanımları hiç analiz edilmemiş. Siyaset, bundan menfaat sağlayanları karşısına almamak adına kılını kıpırdatmıyor. Asıl mağduriyet faizden değil, maliyetlerden ve hayat pahalılığından kaynaklanıyor. Gerçekten vicdan sahibi olmak, bu sıkıntıları gidermeye çalışmaktır. Lakin bunlar; uzun, çetrefilli ve siyaseten sıkıntıya yol açabilecek meseleler. Siyaset de sebeplerle değil, sonuçlarla uğraşmayı tercih ediyor.

YAP BOZ TAHTASI!

Açıkçası, Anayasa Referandumu’ndan sonra ülkenin, devletin ve siyasetin ayarlarıyla çok fazla oynandı. Adeta yap boz tahtasına döndü. Bizleri zor günler bekliyor. “Reform ve istikrar sözcükleri her dönemde farklı algılanıyor” desem yanlış olmaz. Ancak bizi, kibir ve kural tanımamak daha büyük sıkıntılara sokacak gibi gözüküyor.

Yazarın 1.04.2021 00:00:00. Tarihinden Önceki Yazıları